Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενας μήνας παράταση στις διαπραγματεύσεις για ΔΕΣΦΑ

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το τίμημα του ΔΕΣΦΑ, η αξία του οποίου σύμφωνα με τους αγοραστές, έχει μειωθεί στο μισό μετά τις αλλαγές στον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών του. Η εγγυητική λήγει πλέον στις 30 Οκτωβρίου.

Ενας μήνας παράταση στις διαπραγματεύσεις για ΔΕΣΦΑ

Χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί το συνέδριο του Σύριζα και ενδεχομένως και ο ανασχηματισμός, ζήτησε και πήρε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον επικεφαλής της Socar Rovnag Abdullayev, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο αγκάθι της πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για τα αποτελέσματα της συνάντησης, προκύπτει ότι ο επικεφαλής της αζέρικης εταιρείας πετρελαίου και αερίου, συμφώνησε στην παράταση κατά ένα μήνα της ισχύος της εγγυητικής επιστολής, η οποία λήγει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το τίμημα του ΔΕΣΦΑ, η αξία του οποίου σύμφωνα με τους αγοραστές, έχει μειωθεί στο μισό μετά τις αλλαγές στον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ.

Τις αλλαγές αυτές νομοθέτησε τον Αύγουστο η Βουλή μετά από εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, με την αιτιολογία ότι χωρίς τις αλλαγές αυτές τα τέλη χρήσης του δικτύου θα αυξάνονταν κατά 68% από την 1η Ιανουαρίου 2016 επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους καταναλωτές φυσικού αερίου (κατοικίες, εμπόριο, βιομηχανία).

Επιπλέον, μέσα στον Οκτώβριο, όπως είναι γνωστό πραγματοποιείται το συνέδριο του Σύριζα και στη συνέχεια σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ακολουθήσει ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία Socar και ιταλικής SNAM (ιταλικός ΔΕΣΦΑ), για την εξαγορά από τη δεύτερη ποσοστού τουλάχιστον 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ώστε το ποσοστό των Αζέρων να πέσει κάτω από το 50%, όπως έχουν διαμηνύσει κοινοτικές αρχές ανταγωνισμού.

Η θέση του σημερινού υπουργού Ενέργειας στην ίδια θέση, μετά τον ανασχηματισμό θεωρείται ότι είναι αμφίβολη, ενώ μετάθεσή του σε άλλο υπουργείο πιθανόν θα καταστήσει πιο εύκολη την εξεύρεση λύσης για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, η οποία σε μεγάλο βαθμό κρίνεται ότι έχει υπονομευθεί από τις πρωτοβουλίες Σκουρλέτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Socar, ενώ από το περιβάλλον του παρέπεμπαν στο Μαξίμου για πληροφορίες. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι από αυτούς που αντιστρατεύονται τις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως είναι γνωστό με πρωτοβουλία του σταμάτησε η πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ το ίδιο επιδίωξε να γίνει και με το ΔΕΣΦΑ, μέσω της αλλαγής στον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών του.

Πάντως αν και η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ δεν έχει καμία σχέση με προαπαιτούμενα κλπ, η εκκρεμότητα και οι αλλαγές στους όρους αμοιβής του ΔΕΣΦΑ, έχουν επιβαρύνει το κλίμα καθώς σε ακόμη ένα θέμα η χώρα εμφανίζεται διεθνώς να ανατρέπει όρους διαγωνιστικών διαδικασιών, αυξάνοντας τις αβεβαιότητες για υποψήφιους επενδυτές.

Τέλος να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κώστας Ξιφάρας, ο οποίος είχε οριστεί στη θέση αυτή επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v