Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέλεξε να... περιμένει το Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες στις 593 μονάδες για το Γενικό Δείκτη, με καθίζηση τζίρου στη σημερινή συνεδρίαση. Διόρθωσαν οι τραπεζικές μετοχές, με πτώση 1,18% για τον κλαδικό δείκτη. Ξεχώρισε η Viohalco (+5,4%), συνέχισε ανοδικά η Jumbo, κέρδη για ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, που έφθασε τα 48,2 εκατ. από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα", όμως η σημερινή συνεδρίαση με σαφέστατα χαμηλότερη αξία συναλλαγών, απλά επανέφερε τους συγκρατημένα αισιόδοξους στην σκληρή πραγματικότητα του Χ.Α.

Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι η χθεσινή υπέρβαση των 593 μονάδων, ήταν θετικό γεγονός για τους αναλυτές, καθώς εκεί εντοπιζόταν ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και η χθεσινή διαφυγή με σχετικά αυξημένο τζίρο, δημιούργησε προσδοκίες για κάτι καλύτερο από σήμερα και μετά.

Από την άλλη, η χθεσινή συνεδρίαση προειδοποίησε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο για την παρατεταμένη Τραπεζική αδυναμία, με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό και έτσι, πλην εξαιρετικού απροόπτου, η εγχώρια Αγορά θα έπρεπε να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις της χωρίς να υπολογίζει σε Τραπεζικές βοήθειες, κάτι που επαληθεύτηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση, όπου το σύνολο των εισηγμένων στο Χ.Α. Τραπεζικών μετοχών "άκουσε" το "κουδούνι" της λήξης με αρνητικό πρόσημο.

Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν είχαν υπολογίσει οι εγχώριοι αναλυτές ήταν η επιστροφή του τζίρου σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που φάνηκε από το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Έτσι, ενώ κατά το χθεσινό πρώτο ημίωρο συναλλαγών, ο τζίρος έφθασε τα 5,8 εκατ. σήμερα καταβαραθρώθηκε στα 2,4 εκατ., δίνοντας, στους ενεργούς παίκτες, μία πρώτη γεύση του τι θα ακολουθούσε.

Με τον Τραπεζικό κλάδο αδύναμο, τον τζίρο να επιστρέφει στα όρια της συναλλακτικής απαξίωσης και χωρίς ουσιαστικές βοήθειες από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, τα ελάχιστα ενεργά χαρτοφυλάκια περιόρισαν την προσοχή τους στο, ει δυνατόν, κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 593 μονάδων, κάτι που μπορεί να άφηνε σχετικές θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια και πάντα αν αυτό το επέτρεπε το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Έτσι, οι ελάχιστες πρωτοβουλίες μεταφέρθηκαν στον μη Τραπεζικό 25αρη, όμως παραμένει κοινό μυστικό ότι για να κερδηθεί η "μάχη" με το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος, αλλά και σημαντικά περισσότεροι, ημερήσιοι, πρωταγωνιστές.

Οι 600 μονάδες είναι πολύ κοντά, αλλά και πολύ μακριά ταυτόχρονα, αν οι συναλλαγές παραμείνουν στα σημερινά, απόλυτα, καχεκτικά επίπεδα.

Από την άλλη, συνεχίστηκε η λειψυδρία ουσιαστικών ειδήσεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τάση.
Μοναδική είδηση η ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν πληρωμή 2,029 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς Ιδιώτες στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου (αιτία κοψίματος της υποδόσης από το τελευταίο Eurogroup), υπερκαλύπτοντας τον στόχο πληρωμών τουλάχιστον του 80% των κεφαλαίων που είχαν διατεθεί (1,8 δισ. ευρώ) για τον λόγο αυτό κατά την προηγούμενη εκταμίευση από τον ESM.

Υπενθυμίζεται ότι για το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ, το Eurogroup ζήτησε τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου προκειμένου να πιστοποιήσει ότι έχουν πέσει στην Αγορά τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων που είχαν προηγουμένως εκταμιευτεί για αυτό τον λόγο. Το κριτήριο αυτό φαίνεται πλέον να ικανοποιείται. Πλην όμως, υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος. Για την εκταμίευση, υπάρχει όρος και μη δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μεσοδιάστημα. Θα αξιολογηθεί δηλαδή η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Και αυτό για να φανεί θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Συναντήσεις Κορυφής θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου που διεξάγεται Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός θα έχει (μεταξύ άλλων) συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θετικό κλίμα και "τσιμπημένες" συναλλαγές, ανέμεναν στις πρωινές εκτιμήσεις τους οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι έστω και απόλυτα επιλεγμένες μετοχές, εμφάνισαν διάθεση να διεκδικήσουν σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις, με τους ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Jumbo να έχουν πιθανότητες για ακόμα καλύτερη συμπεριφορά.

Οι ίδιοι αναλυτές ανέμεναν πως σήμερα θα δοκιμαζόταν το επίπεδο των 600 μονάδων, εκτιμώντας ότι ο Γενικός Δείκτης θα βρει πιο σθεναρή αντίσταση στην ζώνη 613 - 620, όμως σε αντίθεση με τις πρωινές εκτιμήσεις, ο Δείκτης ούτε καν "σκέφτηκε" την προσέγγιση των 600 μονάδων, δημιουργώντας έντονη απογοήτευση στους συγκρατημένα αισιόδοξους.

Η σημερινή πορεία του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως κύρια συζήτηση στα χρηματιστηριακά γραφεία ήταν η απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτές τις προσφυγές των καναλιών, με σημαντική μερίδα παραγόντων της Αγοράς να εκτιμά ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό και τον Νόμο Παππά, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.

Ξεκινώντας από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και αφήνοντας τα Τραπεζικά blue chips, μέχρι να δώσουν πειστικότερες και μακροβιότερες ενδείξεις ενδυνάμωσης, μοιραία το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη, καθώς έλειψαν, σχεδόν ολοσχερώς και οι πρωταγωνιστές από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που έδιναν μία "πικάντικη" γεύση στις συνεδριάσεις των αμέσως προηγούμενων εβδομάδων.

Εξαίρεση οι Παπουτσάνης (+6,72% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), MIG (+4,62% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), Άβαξ (+1,27%, προσπάθεια αντίδρασης από τις δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά και σημαντικότατη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας) και Πλ. Θράκης (+2,94%, απειλώντας τα υψηλά εννέα ετών).

H εικόνα των Πλαστικών Θράκης

Από τα μη Τραπεζικά blue chips δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως "την παράσταση έκλεψε" ο τίτλος της Viohalco (+5,38%). Η μετοχή ερχόταν από δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες τρεις και σήμερα κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο έκανε την πολυσυζητημένη υπέρβαση υψηλότερα από το άνω άκρο της ζώνης 1,19 - 1,35 ευρώ. Αν το επίπεδο αυτό μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη, ο τίτλος μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,44 και 1,60 ευρώ.

Επόμενος θετικός πρωταγωνιστής - "γκανιάν" των τελευταίων συνεδριάσεων, ο τίτλος της Jumbo (+2,07%) που συμπλήρωσε "οκταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων κινούμενος προς νέα υψηλά 28 μηνών. Αν δεν αποτελέσει εμπόδιο το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ, ως εξαιρετικά σημαντική αντίσταση θεωρείται η περιοχή των 13,64 ευρώ.

Δείχνει να επιμένει πλαγιοανοδικά η ΔΕΗ (+1,72%), με πιθανή διάθεση να "πληρώσει" τις "long" θέσεις που έχουν ανοιχτεί στην Αγορά Παραγώγων, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ. Τεχνικά, τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,97 ευρώ, μπορούν να δώσουν μία ώθηση προς την "σκληρή" αντίσταση των 3,15 ευρώ.

Τους ΟΤΕ (+1,66% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και ΕΧΑΕ (-1,12% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) επέλεξε να "ακτινογραφήσει" το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και όσον αφορά τον τίτλο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, θα πρέπει να κατοχυρωθούν, με κλείσιμο, τα 8,12 ευρώ, προκειμένου η μετοχή να μας δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Τα 7,60 ευρώ, σε κάθε περίπτωση, είναι κύρια στήριξη που δεν πρέπει να χαθεί, μιας και διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της πτωτικής κίνησης, χάνοντας το μεσοπρόθεσμο momentum από το Καλοκαίρι.

Για την περίπτωση των Ελ. Χρηματιστηρίων, ο τίτλος προσπαθεί να κλείσει το "χάσμα" στα 4,45 - 4,7 ευρώ. Τα 4,52 ευρώ είναι κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 4,70 επίπεδο. Κοντινή στήριξη τα 4,36 και 4,28 ευρώ, ενώ μία διάσπαση των τελευταίων θα μπορούσε να μας φέρει και πάλι στο ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ.

Στην περίπτωση των βασικών δεικτών και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη (-1,18%), πρώτη στήριξη οι 674 μονάδες και για όσους έχουν απομείνει "long" το "stop" στις 667 - 663 μονάδες. Κοντινή αντίσταση οι 700 - 721 μονάδες, όμως για ελάχιστη βελτίωση της εικόνας, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 749 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04%) κοντινή αντίσταση οι 1583 και 1593 μονάδες, ενώ πρώτες στηρίξεις στις 1563 και 1550 μονάδες.

Στα 14,99 ευρώ από 12,2 πριν, αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo η IBG σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "Buy". Η μετοχή της εταιρείας παραμένει μεταξύ των κορυφαίων επιλογών μας, αναφέρει η χρηματιστηριακή, η οποία ξεχωρίζει τον υγιή ισολογισμό αλλά και τις ισχυρές ταμειακές ροές.
Η IBG προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της Jumbο θα ανέλθουν στα 127 εκατ. στην χρήση 2016 - 2017.

Την τιμή - στόχο των 12 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή του ΟΤΕ επαναδιατυπώνει η Bank of America σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο ο ΟΤΕ διαθέτει ισχυρά θεμελιώδη που θα του επιτρέψουν να υπεραποδώσει. Μεταξύ των λόγων που συστήνει "Buy" είναι η ελκυστική αποτίμηση, ο ισχυρός ισολογισμός αλλά και οι προοπτικές της καλωδιακής τηλεόρασης.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 596,27 (+0,41%) και 590,57 μονάδων (-0,5%), στις 17.00 βρέθηκε στις 594,69 (+0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 593,02 μονάδες με απώλειες 0,14%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 27,3 εκατ. από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΚΥΠΡ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και ΟΤΕ απέσπασαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Viohalco και Jumbo δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΕΕΕ, Grivalia, Lamda Development. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Grivalia, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Μέτκα.

Σχεδόν στην απόλυτη ισορροπία η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,45%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,38%).
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street που συμπληρώνει 29 χρόνια από την "Black Monday".

Μικρές απώλειες για το Ευρώ, κέρδη για τον Χρυσό και ακόμα μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο, μετά την δήλωση του επικεφαλής του Καρτέλ στο MarketWatch ότι "ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το πολυαναμενόμενο σχέδιό του, για περιορισμό της παραγωγής όταν συνεδριάσει τον Νοέμβριο".

Ξεκινώντας από την Ασία, σταθεροποιήθηκε η άνοδος της Οικονομίας της Κίνας το τρίτο τρίμηνο, καθώς αναπτύχθηκε κατά 6,7%. Ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου συνάδει με εκείνον του δεύτερου και επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, δεύτερη μέρα σημαντικών κερδών για τις μετοχές της Banca Monte dei Paschi di Siena, εν μέσω σεναρίων πως η Ιταλική Τράπεζα θα προχωρήσει είτε στο σχέδιο διάσωσης του οποίου ηγείται η JP Morgan, είτα θα ακολουθήσει το σενάριο διάσωσης το οποίο παρουσίασε ο πρώην Υπουργός Βιομηχανίας, Corrado Passera, το οποίο περιλαμβάνει άντληση κεφαλαίων 2,5 δισ. με τη συμμετοχή Ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και πώληση μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ στους υπάρχοντες επενδυτές της Monte dei Paschi.

Η Deutsche Bank απέρριψε τις εικασίες ότι ενδέχεται να προσπαθήσει να περιορίσει τις δραστηριότητες Επενδυτικής Τραπεζικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν Ευρωπαϊκές μετοχές, ανεξάρτητα από το αν η Fed αυξήσει, ή όχι, τα επιτόκια τους επόμενους τρεις μήνες", τονίζει η Barclays.

Για τις μετοχές της Περιοχής, οι οποίες έχουν χάσει 7,8% το 2016, αναμένεται ράλι μέχρι το τέλος του έτους, αν τα κέρδη παραμείνουν αμετάβλητα. Η πρόβλεψη της τράπεζας είναι η δεύτερη πιο αισιόδοξη μεταξύ 10 εκτιμήσεων που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον οίκο "αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη είναι ευκαιρία αγοράς. Ακόμη κι αν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων η Fed, όταν δείτε το μέγεθος της Παγκόσμιας υποστήριξης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, από την Τράπεζα της Κίνας, ακόμη και από την ίδια τη Fed, όπου τα επιτόκια είναι ακόμη σχετικά χαμηλά, η συνολική εικόνα παραμένει πολύ υποστηρικτική για τα Χρηματιστήρια".

Η Barclays, η οποία είναι "overweight" στις Ευρωπαϊκές μετοχές, προτιμά μετοχές Χρηματοοικονομικών Εταιρειών, Εταιρειών Μη Βασικών Αγαθών και Υπηρεσιών και Τεχνολογίας.

Από την άλλη, τα funds Ευρωπαϊκών μετοχών εμφάνισαν εκροές και την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την 36η συνεχόμενη εβδομάδα ρευστοποιήσεων, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America που επικαλείται στοιχεία της EPFR Global.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η κατασκευή νέων κατοικιών σημείωσε αναπάντεχη πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν βουτιά 9% τον Σεπτέμβριο, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό του 1,047 εκατομμυρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στο 1,18 εκατομμύριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάρτιο του 2015.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια 

"Σε νέο αγώνα δρόμου φαίνεται να επιδίδεται η Κυβέρνηση για τη δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης από του Θεσμούς, προκειμένου να προσπαθήσει να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους πριν το τέλος του έτους, σε ένα εκ των δύο Eurogroup (7/11/16 ή 5/12/16)" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Υπέρ του τελευταίου φαίνεται να τάσσονται και οι ΗΠΑ, μέσω της ανακοίνωσης επίσημης επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου στις 14 και 15 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν όμως και οι εξελίξεις στο Προσφυγικό και οι κλιμακούμενες επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ.

Ζητούμενο, επίσης, συνεχίζει να παραμένει η συμμετοχή της Ελλάδας στο "QE" της EKT, με την τελευταία να θέτει ως απαραίτητες προϋποθέσεις την έγκαιρη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Οι καθυστερήσεις στην ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς, η εντεινόμενη αμφισβήτηση για τη διαχείριση των NPEs (όσον αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2019) και οι φόβοι για τη δημιουργία νέων, σε συνδυασμό με την εγχώρια και ξένη πολιτική αβεβαιότητα και βέβαια την επιδεινούμενη εικόνα των Ιταλικών Τραπεζών, δεν επιτρέπουν την ουσιαστική αύξηση της ζήτησης για τις εγχώριες μετοχές και ιδιαίτερα για τις Τραπεζικές.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από την υποαπόδοση και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών έναντι των υπολοίπων του FTSE/X.A. LargeCap σε σχέση με την κίνηση του Γενικού Δείκτη άνω των 600 μονάδων το γ΄10ημερο του περασμένου Ιουνίου, αλλά και στην απουσία δυναμικής διάσπασης της αντίστασης των 585 μονάδων για τον Δείκτη.

Στο εξωτερικό, η μέχρι στιγμής κίνηση του S&P 500 παραπέμπει σε στάση αμύνης, καίτοι τα αποτελέσματα του γ΄3μήνου, στην πλειονότητά τους, είναι καλύτερα των εκτιμήσεων. Η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά 6,7% σε ετήσια βάση το γ΄3μήνο, μπορεί να ενισχύει τις προσδοκίες (η επιβράδυνση φαίνεται να σταματά μετά από τρία 3μηνα στο +6,7%), αλλά ο τρόπος αύξησης του ΑΕΠ (ρεκόρ τραπεζικού δανεισμού, αύξηση κυβερνητικών δαπανών και συντήρηση των υψηλών τιμών ακινήτων) προβληματίζει.

"Το τρίτο και τελευταίο debate μεταξύ των δύο υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ σήμερα, τα εταιρικά αποτελέσματα του γ΄3μηνου στις ΗΠΑ, οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών σήμερα (Βραζιλία, Καναδάς) και ΕΚΤ αύριο, αλλά και η Σύνοδος των Ευρωπαίων Ηγετών την Παρασκευή, αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσουν την πορεία των Ξένων Αγορών στη συνέχεια" εκτιμά ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Μικρή πτώση στα παράγωγα

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων κράτησαν σταθερές τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη.

Σημαντικά μειωμένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.652 συμβόλαια).

Στα 1.864 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.757, 2.489 για τον Οκτώβριο, 2.348 για τον Νοέμβριο και 20 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.572,25) κινήθηκε μεταξύ 1.564 και 1.577,75 μονάδων και έκλεισε με μικρή υποτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 ΟΠΑΠ, 206.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (2.432), Eurobank (4.144), Πειραιώς (7.405), Εθνική (3.190), MIG (2.776), ΟΤΕ (363), ΔΕΗ (794), Μυτιληναίο (598), Ελλάκτωρα (117), ΓΕΚ (131), Ελ. Πετρέλαια (195), Intralot (125), Viohalco (140).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (6.317.325 τεμ.) και Eurobank (1.915.051 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v