Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είπε… Si στην άνοδο το χρηματιστήριο

Στο ρυθμό των ξένων αγορών και χωρίς να εκδηλώνονται «ανησυχίες» για το Eurogroup κινήθηκε η εγχώρια αγορά. Οι τράπεζες παρέμειναν σε ρόλο οδηγού. Προβληματίζει το «μάζεμα» στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης.

Είπε… Si στην άνοδο το χρηματιστήριο

Τον ψύχραιμο, ανοδικό, βηματισμό των Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε και το Χ.Α., κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως η νευρικότητα ήταν έκδηλη και στο διεθνές κλίμα, αλλά και στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης του οποίου μπορεί να ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η σημερινή "ψυχραιμία" των Ευρωπαϊκών δεικτών, στον απόηχό του χθεσινού Ιταλικού δημοψηφίσματος, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές είχαν "συνηθίσει" στην ιδέα του "Όχι", ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, πυροσβεστικά έδρασε η αποτυχία του Ακροδεξιού υποψήφιου στις Προεδρικές εκλογές της Αυστρίας και πολύ περισσότερο οι διαβεβαιώσεις του Mario Draghi για παρέμβαση της ΕΚΤ, εφόσον χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις πρωινές ώρες, στην Ασία, το ευρώ βρέθηκε να κατρακυλά σε χαμηλά 20 μηνών, έναντι του Δολαρίου, για να ανακάμψει, σχετικά, στην συνέχεια, ενώ μία προσεκτικότερη ματιά στην σημερινή πορεία του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου θα διαπιστώσει ότι η επιφανειακή ψυχραιμία πολύ εύκολα μπορεί να δώσει την θέσης στον εκνευρισμό και την επιφυλακτικότητα και πάρα πολλά, για το επόμενο διήμερο, θα κριθούν από τις εξελίξεις που θα αφορούν την Ιταλική Τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (η οποία έκλεισε τη συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες).

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο δείκτης FTSE MIB ξεκίνησε στο "βαθύ κόκκινο" με απώλειες που πλησίασαν το 2%, γύρισε σε θετικό πρόσημο και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει γυρίσει σε απώλειες που πλησιάζουν την μία ποσοστιαία μονάδα.

Το μόνο που δείχνει σίγουρο είναι ότι ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν δεν θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ενώ η Κοινοπραξία των Τραπεζών που πρέπει να αποφασίσει αν θα εγγυηθεί την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena με 5 δισ. ευρώ, εξετάζει τις επιλογές της.

Οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι θα "ταρακουνήσει" για τα καλά τις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία "μπορεί το Ιταλικό δημοψήφισμα να επιβεβαίωσε την άνοδο του Ευρωσκεπτικισμού και στην Ιταλία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συντριπτική πολιτική συναίνεση εναντίον του Ευρωπαϊκού νομίσματος". Μακροπρόθεσμα πάντως, τα βαθιά οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας παραμένουν.

"Το αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος είναι σίγουρα πιστωτικά αρνητικό", σύμφωνα με την DBRS. Σύμφωνα με τον οίκο, η ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena είναι πρωταρχικής σημασίας για την αξιολόγηση της Ιταλίας, ενώ η χαμηλή ανάπτυξη της Χώρας είναι πολύ ανησυχητική και θα πληγεί περαιτέρω από την πολιτική αστάθεια.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., χαμηλότερο άνοιγμα προέβλεπαν οι αναλυτές στις πρωινές τους εκτιμήσεις, με τους επενδυτές να αναζητούν νέα από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης συνδυάστηκε με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές που απορρόφησαν την αρχική προσφορά, με αποτέλεσμα η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου να βρει τον τζίρο στα 10,1 εκατ. (0,5 εκατ. τα "πακέτα", λόγω ΟΤΕ), όμως στην συνέχεια η συναλλακτική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου "Επαφές με Επενδυτές είχαν τα προηγούμενα 24ωρα υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων Ελληνικών, συστημικών, Τραπεζών, σε road show που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Εννέα στις δέκα ερωτήσεις αφορούσαν τα NPLs (οι Ξένοι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τον στόχο μείωσης των 'κόκκινων' δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019). Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις και είναι απόρροια της επίτευξης, ή όχι των στόχων μείωση των NPLs, ήταν το ενδεχόμενο ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Προβληματισμό εξέφρασαν και για την εξέλιξη των επισφαλειών δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη φρενάρει η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ένα ακόμη θέμα, στο οποίο επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους οι Ξένοι ήταν η έκθεση των Ελληνικών Τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA), κυρίως το υψηλό κόστος του".

"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι η ελάφρυνση χρέους, θα συμβάλλουν η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο Ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους" επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Δεν θα συναφθεί, σήμερα, κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας", δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος" και πρόσθεσε πως "μερικές Ιταλικές Τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο Τραπεζικός Τομέας της Ιταλίας", επισημαίνοντας πως "η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την Ευρωζώνη".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, όπως προαναφέρθηκε, οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας και βασικός "υπαίτιος" ήταν ο Τραπεζικός κλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (+2,99%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 834,32 μονάδες (+5%), η μετοχή της Alpha Bank (+2,79%) μέχρι τα 1,87 ευρώ (+4,47%), της Εθνικής (+3,17%) μέχρι τα 0,227 ευρώ (+7,08%), της Eurobank (+3,06%) μέχρι τα 0,73 ευρώ (+6,26%) και της Πειραιώς (+2,55%) μέχρι τα 0,207 ευρώ (+5,61%).

Υπενθυμίζεται ότι για να εκδηλωθεί το επόμενο ανοδικό κύμα, θα χρειαστεί σημαντική αύξηση των συναλλαγών και κλεισίματα: υψηλότερα των 851 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, των 1,95 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,236 ευρώ για την Εθνική, των 0,74 ευρώ για την Eurobank και υψηλότερα των 0,213 ευρώ για την Πειραιώς.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα, προσπάθησε να αντιδράσει ανοδικά ο τίτλος της Folli Follie Group. Αναρριχήθηκε μέχρι τα 18,37 ευρώ (+3,79%), όμως το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε στα 18,00 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,69%. Μέχρι να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 19,30 ευρώ, ο τίτλος παραμένει "short".

Προσπάθησε να συνεχίζει πλαγιοανοδικά η ΔΕΗ, με τον τίτλο να αναρριχάται μέχρι τα 3,14 ευρώ (+1,29%), όμως σχετικά γρήγορα έμεινε από δυνάμεις και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και ημερήσιες απώλειες 1,94%. Ο τίτλος παραμένει "long", όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,94 ευρώ, με κοντινή στήριξη τα 3,00 ευρώ και πρώτη αντίσταση τα 3,25 ευρώ. Τα 3,37 - 3,40 ευρώ το "make o break" για τον τίτλο, που διάσπαση θα του δώσει επιθετική τάση.

Αμετάβλητος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΤΕ, καθώς την Παρασκευή με το ενδοσυνεδριακό 9,03 ευρώ, "πλήρωσε" όσους πόνταραν μία πρώτη κίνηση προς αυτό το επίπεδο. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών μπορεί να ελπίζει σε διψήφια νούμερα, ενώ η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 8,62 - 8,57 ευρώ.

Στο υψηλό ημέρας των 6,05 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,68%, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο Μυτιληναίος. Διάσπαση του 6,02 μας δίνει συνέχιση της κίνησης με πιθανό στόχο το 6,34. Το "stop" στο "long" στα 5,75 ευρώ.

Σε υψηλό 18 μηνών η Μυτιληναίος

Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 18 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο, να έχει σημειωθεί στις 4/6/2015 (6,1124 ευρώ).

Λίγα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπου για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες μπορεί να έχει ενδιαφέρον η εν εξελίξει κίνηση σε Χαλκόρ (+9,55% και πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και Ελ. Καλώδια (+6,5%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Επίλεκτος (+3,70%), αποτέλεσμα ελάχιστων συναλλαγών και "ανοιχτών" εντολών αγοράς.

Δεν πρόσθεσε κάτι, τεχνικά, καινούργιο η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες. Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,81%) το ημερήσιο "stop" στο "Long" ανεβαίνει στις 1615 μονάδες.

Η ζώνη του 1.730 είναι και σημαντική μας αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης με επόμενο μεγάλο στόχο το 1.820 -1.840 επίπεδο. Όσο κλείνει πάνω από το 1.655 η τάση συνεχίζει να είναι επιθετική.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον Γενικό Δείκτη, οι 634 μονάδες είναι το κοντινό σημαντικό επίπεδο που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο κύριο και υψηλό έτους, στις 659 μονάδες, όπου διάσπαση θα πείσει μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κόσμου ότι το Χ.Α., μεσοπρόθεσμα έχει αλλάξει ρότα.

Ήδη αρκετοί τίτλοι έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, ενώ σημαντικά "πακέτα" δείχνουν πως κάτι αλλάζει στην Σοφοκλέους θυμίζοντας άλλες εποχές.

Μια διάσπαση του 600 θα μπορούσε να μας φέρει και πάλι στο 594 και 582.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων υπάρχει μικρή πρόοδος, χωρίς, παρ' όλα αυτά, να φαίνεται ότι θα βγει 'λευκός καπνός' στο Eurogroup της Δευτέρας" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το πιο πιθανό είναι να γίνουν οι γνωστές και απαραίτητες δηλώσεις για το θετικό των διαπραγματεύσεων, αλλά όλα δείχνουν ότι τυχόν λύση θα υπάρξει σε έκτακτο.

Η Κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι έχει εγκλωβιστεί, μιας και σε περίπτωση που δεν αποδεχτεί την συμφωνία θα πρέπει να έχει αποφασίσει ότι θα πάει σε εκλογές. Χρόνος για την οικονομία δεν υπάρχει καθώς χάθηκε στην πορεία..

Το Ελληνικό 10ετές spread μας προϊδεάζει ότι πάμε σε λύση. Για να καταλάβουμε με νούμερα να πούμε πως μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες το spread από τις 860 μονάδες βρίσκεται πέριξ των 600 θυμίζοντας πως περίπου στο 450 είχαμε έκδοση το 2014.

Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση δεν γίνεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Θεσμών, αλλά μεταξύ Ευρωπαίων και IMF. Το πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι και ότι πιο εύκολο να επιτευχθεί, ούτε από δυνατές Οικονομίες, πόσο μάλλον από μία Οικονομία όπως η Ελληνική, η οποία βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία 6 χρόνια.

Οπότε η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συνεχίσει με τις πιθανότητες να είναι πλέον τεράστιες να ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" αν το πλεόνασμα που υπογραφεί είναι στο 3,5%. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει "Ελντοράντο επενδύσεων" τα επόμενα χρόνια, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση.

Η εμπιστοσύνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ένταξη στο "QE" θα μπορούσε να δώσει, σε πρώτη φάση, μία σημαντική ώθηση, όχι τόσο λόγω κεφαλαίων, αλλά όσο πραγματικής εμπιστοσύνης από πλευράς Θεσμών και κυρίως ΕΚΤ, για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.

Όλα αυτά για να επιστρέψουμε και πάλι στο 2014, έχοντας χάσει, φυσικά, τον Τραπεζικό κλάδο από τα χέρια μας και παράλληλα πολύτιμο χρόνο.

Ο τζίρος φαίνεται να σταθεροποιείται πάνω από τα 50 εκατομμύρια, γεγονός πολύ θετικό, ενώ αν συνεχίζουμε να βλέπουμε "πακέτα" μεγάλα, θα ακολουθήσει σίγουρα και μπαράζ αναβαθμίσεων τόσο σε τίτλους αλλά και στην Οικονομία.

Ας ελπίσουμε ότι έστω το 2016 είναι η απαρχή ενός νέου ξεκινήματος για την Ελληνική Αγορά. Στο μηνιαίο γράφημα του ΓΔ φαίνεται πως ο ουσιαστικός πάτος ήταν το 2012, μιας και η διαφορά είναι η "πτώχευση" του Τραπεζικού κλάδου που επηρέασε σημαντικά τον Δείκτη.

Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως το 2017 που έρχεται μπορεί να είναι χρονιά σημαντικών αποδόσεων που μπορεί να ξαφνιάσουν και τους πιο αισιόδοξους σε περίπτωση που όλα πάνε κατ΄ ευχήν.

"Η Αγορά δεν φοβάται πολιτικές εξελίξεις, κάτι που είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο στο πάζλ" υπενθυμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Πέτρος Στεριώτης

"Για την εβδομάδα που ξεκίνησε, από διαγραμματική άποψη, 'κλειδί' για τη συνέχιση των ανοδικών διαθέσεων, στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., είναι η παραμονή του πάνω από τις 600 μονάδες, επίπεδο στο οποίο διασπάστηκε η  πτωτική γραμμή τάσης ενός έτους" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η πρόσφατη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας ευνοεί τη συνέχιση του ανοδικού σεναρίου. Στις τελευταίες συνεδριάσεις, η Αγορά, καθόλου συμπτωματικά, ξεπέρασε το κλείσιμο που σημείωσε πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά η ζώνη των 632 - 634 μονάδων δημιουργεί διπλή αντίσταση.

Σε διεθνές επίπεδο, οι Αγορές εστιάζουν, ήδη, στην επόμενη ημέρα της Ιταλικής πολιτικής σκηνής και στα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες στα πλαίσια θωράκισης των ισολογισμών τους, από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι ανακοινώσεις του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη, δεν αναμένεται να προκαλέσουν κάποια έκπληξη, καθώς είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει να στηρίζει επιλεγμένες ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωζώνης.

Στον κλάδο των Εμπορευμάτων, το Αργό Πετρέλαιο κάνει νέα προσπάθεια (την τρίτη του φέτος) να ξεπεράσει τα $52, ενώ το Φυσικό Αέριο ολοκληρώνει μία εντυπωσιακή χρονιά κερδών, πλέον, σε υψηλό 2 ετών.

"Η υπεραπόδοση των Ενεργειακών Εμπορευμάτων δημιουργεί κάποιες ανησυχίες ότι βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια του ανοδικού "κύκλου" των μετοχών στη Νέα Υόρκη, με τον Dow Jones, όμως, να παραμένει σε αγοραστικό "mode", εν όψει, μάλιστα, του παραδοσιακά δυνατού κλεισίματος του χρηματιστηριακού
έτους στη Wall Street" τονίζει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός Sensex 30 (+0,45%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Shanghai Composite (-1,21%). Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, με νέα ιστορικά ρεκόρ φλερτάρουν οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για US Oil και Ευρώ, νέες σημαντικές απώλειες για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, με γρηγορότερο ρυθμό αναπτύχθηκε ο Κινεζικός Τομέας Υπηρεσιών τον Νοέμβριο. Ο PMI της Caixin για τις Υπηρεσίες άγγιξε υψηλά 16 μηνών και διαμορφώθηκε σε 53,1 τον Νοέμβριο, από 52,4 τον Οκτώβριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αν και τα τελικά στοιχεία ήταν λίγο χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε στο 53,9 τον Νοέμβριο, έναντι του 54,1 που ήταν η αρχική εκτίμηση, υψηλότερα από το 53,3 του Οκτωβρίου. Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, στις 53,5 μονάδες, από 54,1 που ήταν η αρχική εκτίμηση και έναντι του 52,8 τον Οκτώβριο.

Ο Βρετανικός Τομέας Υπηρεσιών αναπτύχθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό των 10 τελευταίων μηνών τον Νοέμβριο. Ο δείκτης της IHS Markit, για τη δραστηριότητα, αυξήθηκε στο 55,2 από 54,5 τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 54.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, επιβράδυνε ελαφρώς τον Νοέμβριο η δραστηριότητα του κλάδου των Υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο των Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54,6 μονάδες τον Νοέμβριο από 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο. Ταυτόχρονα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit για τις Υπηρεσίες και τον μεταποιητικό κλάδο παρέμεινε αμετάβλητος στο υψηλό 11 μηνών του Οκτωβρίου στις 54,9 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και τη στόχευση να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) περίπου στο 20% του συνόλου των χορηγήσεων μέχρι το τέλος του 2019, από 37% τον Σεπτέμβρη του 2016, και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 34% έναντι 51%, στέκεται ανάλυση της Moody’s.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο στα 4,4 από 4,5 ευρώ για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η χαμηλότερη τιμή - στόχος οφείλεται στην πιο συντηρητική στάση που υιοθετεί στις προβλέψεις της για το μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο Χρηματιστήριο. Ο νέος στόχος δείχνει ότι η μετοχή είναι υπερτιμημένη στην παρούσα φάση και ως εκ τούτου, η IBG υποβαθμίζει τη σύσταση σε "reduce" από "accumulate" αναζητώντας πιο ελκυστικό σημείο εισόδου.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 626,14 μονάδες (+1,99%), στις 17.00 βρέθηκε στις 620,63 (+1,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 620,29 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,03%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 60,6 εκατ. από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς απασχόλησαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Viohalco, Follie Follie Group. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΕΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας "ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π." (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το προσωρινό μέρισμα χρήσεως 2016, €0,067 ανά μετοχή (καθαρό ποσό), ενώ από σήμερα οι μετοχές της "Quest Συμ." (+3,54%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής €3,32 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,34 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 5,94.

---ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με μειωμένες συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (79.811 συμβόλαια).

Στα 9.087 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 975, 849 για τον Δεκέμβριο και 126 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.679) κινήθηκε μεταξύ 1.665 και 1.695,75 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Μυτιληναίος, 7.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.742), Eurobank (12.059), Πειραιώς (22.704), Εθνική (35.481), MIG (704), ΟΤΕ (470), ΔΕΗ (574), Μυτιληναίο (515), ΟΠΑΠ (118), Ελ. Πετρέλαια (138).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.175.542 τεμ.), Alpha Bank (2.143.748 τεμ.), Εθνική (7.734.373 τεμ.) και Eurobank (3.945.721 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v