Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και οι ειδήσεις που θα προκύψουν από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης καθορίζουν την τάση. Στάση αναμονής από τους μεγάλους παίκτες και προσεκτικές κινήσεις ενόψει της Παρασκευής.

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Εν αναμονή της Fed η χθεσινοβραδινή κίνηση στη Wall Street. Μόλις 89 μονάδες χωρίζουν τον Dow Jones από τις 20.000 μονάδες, ράλι στο Μιλάνο με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, σε υψηλό 11 μηνών επέστρεψε ο δείκτης Stoxx 600.

Κατατοπιστικότατα τα στοιχεία για τις ξένες αγορές που καταγράφει ο Γιάννης Μάρης, καθώς μένουν δύο και σήμερα για τη «μεγάλη λήξη» στα Παράγωγα, για το 2016.

Σε ένα πρωτοφανές ράλι προεξόφλησης στη Wall Street -διαψεύδοντας πανηγυρικά τους... καταστροφολόγους της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ- ο βιομηχανικός δείκτης έχει πιάσει ιστορικά υψηλά 16 φορές μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές,οι εξελίξεις στην Ιταλία ενίσχυσαν εχθές τον τραπεζικό κλάδο με αποτέλεσμα το «άλμα» του ΜΙΒ κατά 2,56%, δίνοντας βοήθειες και στις υπόλοιπες της «γηραιάς ηπείρου».

Οπως όλα δείχνουν οδεύουμε προς τη λήξη της Παρασκευής με... ούριο αέρα για τους long παίκτες σε ένα τελευταίο ποντάρισμα για το 2016. Το year’s end rally εξελίσσεται από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου με οδηγό τη Wall Street, δικαιώνοντας όσους πόνταραν σε αυτήν την πορεία μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου. Προφανώς, στη Wall Street περιμένουν την Fed για να κλείσουν ανάλογα τα Συμβόλαια στα Παράγωγα την Παρασκευή.

Στη λογική αυτή περιλαμβάνονταν και το δικό μας στοίχημα για την καταγραφή «νέων υψηλών έτους» στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τις 660 μονάδες. Ωστόσο, εκ προοιμίου ήταν γνωστό πως σε αυτήν τη διαδικασία σημαντική παράμετρος είναι η δεύτερη αξιολόγηση και το ενδεχόμενο επίτευξής της μέχρι τις εορτές (και όχι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου).

Σημαντικό μέρος των τοποθετήσεων που πραγματοποιήθηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο είχε γίνει με την προοπτική μίας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις εορτές -αναφορά για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ- το πολύ έως την πρώτη συνεδρίασή της (στις 19 Ιανουαρίου) και μία σχετικά ομαλή ροή μεταξύ Αθήνας-δανειστών.

Σενάριο που τελευταία αρχίζει και χάνει πόντους και μένει να φανεί ποια ακριβώς θα είναι η στάση των ισχυρών χεριών αμέσως μετά τη λήξη στα Παράγωγα και εάν παραμένει συγκρουσιακό το περιβάλλον με το ΔΝΤ βάζοντας δεύτερες σκέψεις σε αρκετούς.

Νωρίτερα, ο Χρήστος Κίτσιος αναφερόταν στο... καμπανάκι που κρούουν τραπεζίτες - αγορά για την αξιολόγηση, θέτοντας ως ορόσημο το τέλος Ιανουαρίου.

Προς ώρας τα ισχυρά χέρια είναι μέσα στο παιχνίδι, αυτό φάνηκε στη χθεσινή και στην προχθεσινή συνεδρίαση καθώς οι διορθώσεις της αγοράς γίνονται με μέτριες συναλλαγές και τζίρους. Στα 69 εκατ. οι μετοχές που άλλαξαν χέρια, στα 57,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος (επαρκής για τα επίπεδα των 44 δισ. αποτίμησης των εισηγμένων), αλλά χαμηλότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (77+ εκατ. ευρώ) αλλά και του αθροιστικού μ.ο. των τελευταίων τριών εβδομάδων της ανοδικής κίνησης.

Προφανώς, οι traders είναι σε στάση αναμονής και για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, με τη σχετική διαδικασία να ξεκινά -επί της ουσίας- εχθές μέσα σε «πολεμικό» περιβάλλον.

Για φουλ επίθεση της κυβέρνησης κατά ΔΝΤκάνει λόγο η Μαρίνα Μάνη,με... παράπονα το πρώτο ραντεβού στο Hilton σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, και το ερώτημα εύλογο, εάν όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε τελική συμφωνία έως τις 26 Ιανουαρίου και με τι κόστος για την ελληνική πλευρά.

Προς το παρόν περιοριζόμεθα μέχρι τη λήξη της Παρασκευής οπότε και θα γίνει το μεγαλύτερο μέρος του ταμείου, εκτός εάν υπάρξουν θεαματικά θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και δοθεί το περιθώριο παράτασης της κίνησης και την επόμενη εβδομάδα (ορίζοντας η συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου).

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, καθώς η αντιπαράθεση Αθήνας - ΔΝΤ και οι αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες θολώνουν το τοπίο.

Στις 1.736,04 μονάδες ο FTSE 25, με τον δείκτη να μην υποχωρεί χαμηλότερα των 1.717 μονάδων (στήριξη στην οποία είχαμε αναφερθεί στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας), διατηρώντας έτσι την τάση και με ζητούμενη την υπέρβαση σήμερα των 1.737 και των 1.745 μονάδων. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν άμυνες στις 1.717 και στις 1.707 μονάδες, με την τάση να αλλάζει χαμηλότερα της τελευταίας τιμής.



Κρατήθηκε με 0,35% ο ΔΤΡ στις 875,78 μονάδες και αυτό είναι θετικό, καθώς ο κλάδος έχει «βαρύνει» εδώ και δύο εβδομάδες με την αυξημένη στάθμισή του (σε Γ.Δ. και FTSE 25) να επηρεάζει πλέον τραπεζοκεντρικά το Χ.Α.

Οσο παραμένει πάνω από τις 850 μονάδες ο ΔΤΡ, τόσο το σενάριο της επαναφοράς προς τις 883 συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Στο θετικό σενάριο ο ΔΤΡ υπερβαίνει τις 883 και συνεχίζει προς το «υψηλό» των 935 μονάδων, αλλά -προς ώρας- δεν είναι αυτό που υπερισχύει. Να συνεκτιμηθεί η εικόνα του κλάδου, το ότι για σήμερα (στις 15.00) είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο Δ.Σ. της Πειραιώς για την εκλογή του νέου CEO του τραπεζικού ομίλου.

Μετοχές με long τάση συνεχίζουν υψηλότερα, με τα 6,30 ευρώ να είναι το νέο σημείο αναφοράς για τον Μυτιληναίο, τα 14,80 ευρώ νέα ιστορικά υψηλά για την Jumbo (σπάζοντας το φράγμα και των 2 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας), τα 12,54 ευρώ να είναι νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά για τη Motor Oil. Mε τον ΟΤΕ να μην χάνει τα 9 ευρώ σε κλείσιμο (χαμηλό ημέρας στα 8,97 ευρώ), με τον ΟΠΑΠ να θέλει προσοχή εάν χάσει τα 8,30 ευρώ, με την ΕΥΔΑΠ να έχει ενδιαφέρον μετά και το χθεσινό 2,19% στα 5,60 ευρώ καθώς (ξανα)βλέπει τον στόχο των 6 ευρώ.

Συνοψίζοντας: οι συνεδριάσεις μέχρι και την Παρασκευή απαιτούν αυξημένη προσοχή καθώς το αρχικό μας σενάριο για το κλείσιμο της συμφωνίας έως τις εορτές έχει χάσει πόντους και η μέχρι τώρα κίνηση δίνει ικανοποιητική απόδοση για τράπεζες και blue chips. Μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση τα ισχυρά χέρια μένουν μέσα στο παιχνίδι, αλλά να δούμε τη στάση τους σήμερα - Παρασκευή και τι θέσεις θα κατοχυρωθούν ειδικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος.

Σε στάση αναμονής για το EUR/USD, με το δολάριο να έχει συνηθίσει τις αγορές να υποχωρεί όταν μιλά η Yellen και να ενισχύεται όταν ανακοινώνει ο Draghi. Εύρος διακύμανσης, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, στο 1,0550 έως 1,0674.

Για τον DAX μοναδική κοντινή αντίσταση στις 11.300 μονάδες, κατοχύρωση της οποίας μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 11.445 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v