ΧΑ: Βάζει πλώρη για τις 640 μονάδες

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 3% για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank. Με θετικό πρόσημο Alpha, OTE, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος. Απώλειες καταγράφουν Τιτάνας, Grivalia. Στο επίκεντρο το EwG.

ΧΑ: Βάζει πλώρη για τις 640 μονάδες

Σταθεροποιητικά και με ελαφρώς ανοδικές τάσεις κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή ανοδική επαναφορά τους.

Με τον... αέρα του καλού κλίματος στις ξένες αγορές και την προσπάθεια προεξόφλησης του χθεσινού EwG, οι long έχουν από τις πρώτες κιόλας εντολές τον πρώτο λόγο. Οπως λίγο έως πολύ αναμενόταν, οι short θα υποχωρούσαν και οι long θα αναλάμβαναν τα ηνία της αγοράς, σε μία συγκυρία που διεθνώς επιχειρείται ένας... καλλωπισμός ενόψει της λήξης του 2016.

Στο Χ.Α. η χθεσινή ανοδική συνεδρίαση στα ξένα χρηματιστήρια χάθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να επιδιώκεται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, κάτι που αποτυπώνεται από την προσυνεδρίαση κιόλας.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, είναι ο πρώτος που επηρεάζεται, άλλοτε αρνητικά άλλοτε θετικά, με τους long να έχουν τη σειρά τους σήμερα. Πάνω από 4% η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, με τη σηματωρό Alpha Bank να ενισχύεται περισσότερο σε σχέση με τη χθεσινή θετική συνεδρίαση, στην Εθνική να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση των traders για τιμές προς το 0,25 ευρώ, ενώ με αγοραστές ενισχύονται και οι Πειραιώς, Eurobank.

Ανοδικά αντιδρά ο ΔΤΡ, χαμηλότερα κινείται η απόδοση για το ελληνικό 10ετές, που όμως παραμένει πάνω από το όριο του 7% μετά τη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου.

Στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώνεται η προσοχή των βραχυπρόθεσμων, εξού το 84% του τζίρου που είχε πραγματοποιηθεί στα πρώτα 30' της συνεδρίασης. Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς, αυξημένος τζίρος σε Alpha Bank, ETE.

Με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο, με θετικό πρόσημο από την πρώτη κιόλας εντολή, η εικόνα της αγοράς σε αυτό το αρχικό διάστημα διαμορφώνεται απόλυτα φυσιολογικά. Και λίγο έως πολύ όπως αναμενόταν από την προσυνεδρίαση. Στο επίκεντρο παραμένει η συνεδρίαση του EwG για την Ελλάδα.

Με τον ΔΤΡ να ανακάμπτει προς τις 840 μονάδες (πρώτη σημαντική βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία αντίσταση), δικαιολογείται το 1,60% του FTSE 25 πάνω από τις 1.700 μονάδες, με 4-6 μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς να ακολουθούν τις τραπεζικές.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα αλλά περισσότερα απ’ ό,τι χθες στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα (μέχρι τις 11:00). 

Συγκριτικά ο μεγαλύτερος τζίρος στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, ενώ ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Attica Bank, Jumbo, OTE, Cenergy κ.ά.

Κινητικότητα στη μετοχή της ΔΕΗ και λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και με αφορμή της προσέγγισης της σημαντικής στήριξης των 2,70 ευρώ (τις τελευταίες συνεδριάσεις), στη νεοεισαχθείσα Cenergy, με τις συναλλαγές να γίνονται στο 0,628-0,645 ευρώ. Με ανοδικό χάσμα/gap το άνοιγμα, η εισαγωγή για τη μετοχή της νέας εταιρείας (που απορροφά τις Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια) με αποτίμηση στα 120,75 εκατ. ευρώ.

Από τα 6,17 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του Μυτιληναίου, από τα 13,31 ευρώ στη Motor Oil, στα 15,10-15,20 οι συναλλαγές στην Jumbo.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (ο σχετικός δείκτης FTSE Mid Cap έχει... ξεμείνει με μόλις 15 μετοχές/εισηγμένες) ξεχωρίζουν με αγοραστές οι Ανεμος, Attica Bank, MIG και Fourlis.

Στις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 11 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος είχε ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ.

Από τις ευρωπαϊκές αγορές, ενδεικτικό το 0,10% του DAX, που ενισχύεται ελαφρώς προς τις 11.472 μονάδες.  Συνεχίζεται η αποκλίμακωση για το yield του ιταλικού 10ετούς καθώς υποχωρεί στο 1,823%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v