Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομάδα μάχης για... το πρόσημο

Τις εξελίξεις του τριημέρου αποτιμούν οι επενδυτές και θα καθορίσουν αν ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει τη χρονιά με θετικό πρόσημο. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και τα δεικτοβαρή blue chips. Υποτονικές αναμένονται οι συναλλαγές.

ΧΑ: Εβδομάδα μάχης για... το πρόσημο

Τρεις και η... ημιαργία της Παρασκευής μένουν για να δούμε εάν θα κλείσει με θετικό πρόσημο το 2016. Οι εξελίξεις της... τελευταίας στιγμής, με αφορμή τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι ξεπαγώνουν οι συζητήσεις αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, φαίνεται πως δίνουν πλεονέκτημα στους long. 

Εύλογο το ποντάρισμα, εάν στις συνεδριάσεις που απομένουν είναι εφικτή η καταγραφή "νέου υψηλού" πάνω από τις 659 μονάδες. Κλάδος-κλειδί που επηρεάζεται ανάλογα ο τραπεζικός, που μένει να φανεί από την Τρίτη εάν μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Στις 630,28 μονάδες ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευ, σημειώνοντας οριακά αρνητική απόδοση (μείον 0,17%) από την αρχή του έτους, αφήνοντας έτσι ανοιχτό μέχρι και την τελευταία δημοπρασία το ενδεχόμενο να επιτευχθεί ένας στόχος που -τουλάχιστον- έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έδειχνε αρκετά μακρινός. Στα επίπεδα των 550 μονάδων -τότε- η αγορά, εγκλωβισμένη σε μία πολύμηνη συσσώρευση στα χαμηλά, με απαξιωμένο τον τραπεζικό κλάδο και λιγοστά blue chips σε long θέση.

Στο διάστημα αρχών Οκτωβρίου - αρχών Δεκεμβρίου εξελίχθηκε μία ενδιαφέρουσα ανοδική αντίδραση, που χαρακτηρίστηκε όχι τόσο για τις 100 μονάδες που κέρδισε ο ΓΔ όσο από την ευρύτερη ανταπόκριση της αγοράς, την επαναφορά του τραπεζικού κλάδου, την προσέλκυση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων. Η προεξόφληση της προοπτικής μιας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, οι προσδοκίες για μια συνακόλουθη ενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, η ανοδική πορεία των ξένων αγορών συνέβαλαν στο να αναθαρρήσουν traders και επενδυτές. 

Οσα ακολούθησαν ακόμη και μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μέχρι τη μέρα του... παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος επιβεβαίωσαν πως και αγορά υπάρχει και ενδιαφέρον από ισχυρά χέρια εκδηλώνεται. Η αύξηση του τζίρου από τα απαξιωτικά επίπεδα των 15-20 εκατ. ευρώ στα πολύ ικανοποιητικά των 75-80 εκατ. ευρώ ήταν η πιο αδιάψευστη απόδειξη των προοπτικών της αγοράς. 

Ακόμη και μετά την 5η Δεκεμβρίου πολλοί traders συνέχισαν να θεωρούν ως επικρατέστερο το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας στον εύλογο χρόνο προς το ορόσημο του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. 

Το... πάγωμα των μέτρων, η όξυνση της ρητορικής μεταξύ Αθηνών - Βερολίνου, εμφανώς άλλαξε τα δεδομένα, με την πολιτική παράμετρο να έχει υπεισέλθει εκ νέου στο προσκήνιο, με ό,τι αυτό μπορεί να δρομολογήσει, εάν μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου δεν έχει υπάρξει διέξοδος. 

Τις τελευταίες συνεδριάσεις φάνηκε πως ορισμένα ισχυρά χέρια, παρά την επιδείνωση του κλίματος, θα επεδίωκαν -αν μη τι άλλο- να κάνουν το καλύτερο δυνατό κλείσιμο για το 2016 και από την αρχή του 2017 βλέπουμε...

Με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει -καθώς ήταν αυτός όπου "κλειδώθηκε" το συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος βραχυπρόθεσμων κερδών-, η αγορά έμελλε να διολισθήσει με αντίρροπη αντίδραση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών. Οπερ εγένετο, στο διάστημα της εβδομαδιαίας υποχώρησης του ΔΤΡ, ο FTSE25 ανέπτυξε καλύτερη διακύμανση, αποτέλεσμα της ανοδικής φοράς 6-8 δεικτοβαρών μετοχών. 

Σε γενικές γραμμές, ο στόχος του να κλείσει το 2016 για όσο το δυνατόν περισσότερα blue chips φαίνεται πως θα επιτευχθεί στις 3,5 συνεδριάσεις που απομένουν, οι δε απώλειες του τραπεζικού κλάδου από τα τραγικά ποσοστά του 9μήνου αμβλύνθηκαν στο σχεδόν 32% σε ετήσια μέτρηση. 

Μέλημα για την εβδομάδα που ακολουθεί η διασφάλιση όσο δυνατόν καλύτερων επιπέδων -για τους δείκτες- και τιμών -για τις μετοχές- ενόψει ενός Ιανουαρίου που προοιωνίζεται ως ο... θερμότερος των τελευταίων ετών.

Για τις πρώτες συνεδριάσεις του 2017, με πρώτο κρίσιμο ορόσημο το EwG, θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα, προσώρας περιοριζόμεθα 

-στο στοίχημα για τα υψηλά έτους, που με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις είναι "επιτεύξιμο", 

- στη διασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερων επιπέδων για τους βασικούς δείκτες, με ζητούμενο το κλείσιμο του έτους όχι χαμηλότερα των 620-610 μονάδων για τον ΓΔ και όχι κάτω από τις 1.660 για τον FTSE25, 

- στο πλασάρισμα όσο το δυνατόν περισσότερων μη τραπεζικών μετοχών με θετικό πρόσημο για φέτος.

Πρακτικά στις συνεδριάσεις που απομένουν οι long θα πρέπει να υπερασπιστούν τα κεκτημένα για τις εισηγμένες/μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Coca Cola, Ελληνικών Πετρελαίων, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακής, ΤΙΤΑΝ και FF Group. Δηλαδή για 13 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, που από την αρχή του έτους καταγράφουν οριακά (ΟΠΑΠ) έως υψηλά διψήφια κέρδη (Μυτιληναίος). 

Κάνοντας ταμείο την επόμενη εβδομάδα για το 2016, το ΧΑ και οι ευρωπαϊκές αγορές θα "κοιτάξουν" για την αρχή ενός έτους που θα ξεκινά με την εμπλοκή στις σχέσεις Αθηνών - Βερολίνου, με τον κίνδυνο ενός bail in στην MPS, με την επιβάρυνση του επενδυτικού ρίσκου συνολικά για την Ευρωζώνη, με τη συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από "ευρωπαϊκές αξίες" με κύρια κατεύθυνση προς την αγορά των ΗΠΑ. 

Αλλά ας περάσουμε όσο πιο ανθρώπινα αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων, με ευχές για ΥΓΕΙΑ και δύναμη και αντοχές για όσα μας περιμένουν. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v