Αμυνα και… βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Προβάδισμα στους short μετά τη νέα «εμπλοκή» με τους δανειστές. Οι intraday κινήσεις και οι προσπάθειες καλλωπισμού στο τέλος του έτους. Σε ποιες μετοχές η τάση παραμένει ανοδική.

Αμυνα και… βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Στις... ορέξεις Σόιμπλε (και) το ΧΑ. Μόλις 7 συνεδριάσεις πριν τη (χρηματιστηριακή) ολοκλήρωση του 2016 και οι traders έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον "τσάρο" της γερμανικής οικονομίας, από τις ενέργειες του οποίου εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό οι κινήσεις τους στο intraday.

Με αφορμή τα "βραχυπρόθεσμα μέτρα" για το χρέος, το... πάγωμα ή το... ξεπάγωμά τους, οι προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις δίνουν αφορμές αρχικά μεν στους short, στη συνέχεια -χθες- στους long, για να διαμορφώσουν τον τρόπο που θα ενεργήσουν στην αγορά.

Στα γερμανικά γυμνάσια με "όπλο" τα μέτρα για το χρέος αναφέρεται από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, εστιάζοντας στο ουσιώδες, στον χρόνο που χάνεται, με ανοιχτό πλέον τον κίνδυνο το όλο "καψόνι" να μας τραβήξει μέχρι τις αρχές του 2017.

Κι αν χθες οι long παίκτες είχαν την αφορμή για να κυνηγήσουν υψηλότερες τιμές, να επιχειρήσουν με μία μέρα καθυστέρηση να ακολουθήσουν την επιχείρηση... καλλωπισμού των ευρωπαϊκών αγορών, σήμερα το πάνω χέρι φαίνεται να έχουν οι short παίκτες.

Εύλογη η χθεσινή αντίδραση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 642,56 και κλείσιμο στις 638,99 μονάδες, με μοχλό τον πάντα ευαίσθητο τραπεζικό κλάδο και τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 845,72 και κλείσιμο στις 839,88 μονάδες, μετά από μία συνεδρίαση με συναλλαγές 81,7 εκατ. μετοχών και τζίρο 49,4 εκατ. ευρώ.

Να συνεκτιμηθούν: ο για ακόμη μία συνεδρίαση ικανοποιητικός τζίρος, αλλά χαμηλότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδος (περί τα 77+ εκατ. ευρώ) αλλά και του μ.ο της ανοδικής κίνησης από τα μέσα Νοεμβρίου, η κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων από τα υψηλά ημέρας, ένδειξη πως αρκετοί traders περιορίζονται σε intraday κινήσεις, πως πολλοί σε αυτή τη φάση της αγοράς ακολουθούν την τάση πολύ βραχυπρόθεσμα, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Με τους short να ξεκινούν σήμερα με προβάδισμα, μένει να φανεί στα πρώτα 15'-30' πώς ακριβώς θα αποτιμηθούν από τους long και τους short οι τελευταίες απαιτήσεις του Σόιμπλε, η επί της ουσίας εμπλοκή όσον αφορά στην άμεση άρση του... παγώματος στα "βραχυπρόθεσμα μέτρα".

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης νωρίτερα "μετρούσε" τον τοίχο των 660 μονάδων και πρακτικά την προοπτική επίτευξης (ή όχι) νέου υψηλού για το 2016, πάνω από τις 658,99 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί, όπως σημειώνει ο Γιώργος, ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ σε συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης, διαφυλάσσοντας στηρίξεις και αντιστάσεις αλλά μη δίνοντας ούτε χθες τη μεγάλη κίνηση που θα έκανε τη θετική/ανοδική διαφορά.

Πρακτικά, ξεκινώντας σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα νώτα μας, ενόσω ο Σόιμπλε από τη μία, ο Τόμσεν από την άλλη, συνεχίζουν να μπλοκάρουν το... ξεπάγωμα των "βραχυπρόθεσμων μέτρων", ο μεν να επιμένει στις απαιτήσεις για συντάξεις, αφορολόγητο, ο δε.

Μεταξύ... Σκύλλας και Χάρυβδης σήμερα το ΧΑ, τουλάχιστον στην αρχή και μέχρις ότου αποσαφηνισθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης τι μέλλει γενέσθαι για σήμερα-αύριο.

Εύλογα αρκετοί θα επιδιώξουν να (ξανα)περάσουν από το... ταμείο, το ερώτημα είναι πόσοι και τι θέσεις θα επιδιώξουν να "κλειδώσουν", με συνέπεια ζητούμενη να είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) της στήριξης για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό. Περιοχές προς επιβεβαίωση για τον ΔΤΡ καταρχήν το χθεσινό χαμηλό των 817,18 μονάδων και η ευρύτερη περιοχή μέχρι τη ζώνη των 800, με την τάση να (ξανα)χαλάει στην περίπτωση που ο ΔΤΡ χάσει (σήμερα-αύριο) και τις 790 μονάδες.

Θα δείξει όμως, καθώς παρά τη νέα... ψυχρολουσία Σόιμπλε-Τόμσεν, και οι δύο πλευρές long-short έχουν τα περιθώρια και τη δυνατότητα να κλείσουν το 2016 με θετικό πρόσημο για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η προσπάθεια... καλλωπισμού δεν πρέπει να θεωρείται αμφίβολη λόγω των νέων εμπλοκών, παρά τη φυσιολογική πίεση που αναμένεται να δημιουργήσει, και αυτό γιατί σε αρκετές μη τραπεζικές μετοχές η τάση παραμένει ανοδική. Σηματωρός σε συνεδριάσεις όπως αυτές η Coca Cola αλλά και οι δυνάμεις των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ όπως επίσης των δεικτοβαρών ΤΙΤΑΝ, FF Group, Jumbo, Motor Oil πέραν των τραπεζικών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Από υψηλό σε υψηλό η Motor Oil, ενδιαφέρον το διάγραμμα του ΤΙΤΑΝα, εάν υπερβεί τα 22,10 μπορεί να "δει" τα 24 ευρώ, «κλειδί» η Coca Cola.

Τεχνικά στις 1.712,68 μονάδες ο FTSE25, με κοντινότερες στηρίξεις στις 1.694 και 1.684 και όπως φαίνεται στο διάγραμμα, με σημαντική αυτή στις 1.666 μονάδες. Στην περίπτωση ανοδικής επαναφοράς -πάντα για το τρέχον διήμερο-, οι 1.725 μονάδες είναι η αντίσταση, πειστική διάσπαση της οποίας οδηγεί προς τις 1.750 με στόχο τις 1.795 μονάδες.

Προσώρας όμως και αρχικά φροντίζουμε τα... νώτα μας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v