Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Διολίσθηση με χαμηλό τζίρο

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες υψηλότερες του 1% για Εθνική, Αlpha, Τέρνα Ενεργειακή, Grivallia. Στο κόκκινο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος. Νέα κέρδη για την Jumbo. Με θετικό πρόσημο Σαράντης, Coca Cola.

Xρηματιστήριο: Διολίσθηση με χαμηλό τζίρο

Επιχείρηση... καλλωπισμού στην Ευρώπη, αλλού με θετικό αποτέλεσμα και αλλού όχι. Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η προσοχή είναι από την αρχή στραμμένη στη Φρανκφούρτη -λόγω Deutsche Bank- και στο Μιλάνο- με αφορμή την MPS.

Ανοδικά αντιδρά η μετοχή της γερμανικής τράπεζας μετά την επίτευξη συμβιβασμού με τις αρχές των ΗΠΑ (και την απομάκρυνση του ενδεχόμενου μίας αμκ), ωθώντας λίγο υψηλότερα τον DAX, σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της πολύπαθης ιταλικής τράπεζας, αλλά με τον ΜΙΒ να κερδίζει πόντους καθώς ενισχύεται η πλειονότητα των 40 μετοχών του δείκτη.

Για το ΧΑ, η προσοχή είναι στραμμένη στην προσπάθεια διαμόρφωσης των καλύτερων δυνατόν τιμών, σε μία συγκυρία που η όξυνση της κόντρας Αθήνας- Σόιμπλε απομακρύνει την προοπτική άρσης της εμπλοκής για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μέχρι το τέλος του 2016, πρακτικά για την επόμενη εβδομάδα. Εξέλιξη που στην αγορά έχουν αρχίσει να αποτιμούν από την αρχή της εβδομάδας, αφομοιώνοντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες που, κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, θα φανούν από τις πρώτες συνεδριάσεις του 2017. Εκτός εάν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες προκύψουν θεαματικά θετικές εξελίξεις, ενδεχόμενο που -προσώρας- έχει ελάχιστες πιθανότητες.

Με αυτά γνώμονα, οι traders επιχειρούν να "κλειδώσουν" θέσεις τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, συνεκτιμώντας την αργία της Δευτέρας (26 Δεκεμβρίου) και προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, την ημιαργία της Παρασκευής 30 του μήνα.

Λιγοστές οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, θα πρέπει να είναι -για τα πρώτα 40' της συνεδρίασης- τα χαμηλότερα μεγέθη για τον Δεκέμβριο, πολύ κάτω κι από τα χθεσινά επίπεδα στο αντίστοιχο διάστημα.

Μετρημένες ρευστοποιήσεις ανάλογες αγορές έως 0,50% χαμηλότερα για τον Γενικό Δείκτη και έως 1,35% για τον τραπεζικό κλάδο.

Οριακά κάτω από τις 630 μονάδες ο ΓΔ, λίγο χαμηλότερα των 800 μονάδων ο ΔΤΡ, με το 54% του ισχνού τζίρου να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά κινητικότητα σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και ΔΕΗ, Attica Bank, TITAN, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, JUMBO κ.α.

Ενδεικτικό του κλίματος το ότι στις 11:10 για 4 μετοχές του δείκτη -Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ και ΟΛΠ δεν είχε πραγματοποιηθεί καν πράξη αρχής/εκκίνησης.

Σε Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Develpoment η αξία συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει καν το όριο των 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα λίγο μετά τις 11:10, είχαν γίνει 7,9 εκατ. μετοχές -το 1,9 εκατ. στην ΕΤΕ και το 1,2 εκατ. στην Πειραιώς-, με τον τζίρο στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v