Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με το... καλημέρα στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις για τον ΓΔ, με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές στο ξεκίνημα. Από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ και τις όποιες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης περνά η βραχυπρόθεσμη τάση. Τα πονταρίσματα και τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Πτώση με το... καλημέρα στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση ΔΝΤ η σημερινή, αλλά η ώρα της συνεδρίασης (21.00) μεταθέτει για την αυριανή την ενδεχόμενη αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σε μία συγκυρία που ανεβαίνουν οι τόνοι εκτός (και εντός) συνόρων, με τη Μέρκελ να μιλά για «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», τον υποψήφιο νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε, Μάλοχ, να εκτιμά πως με οικονομικούς όρους η Ελλάδα θα έπρεπε να κινηθεί εκτός ευρωζώνης, τα ξένα ΜΜΕ να συντηρούν πολύ υψηλά το θέμα, στην Αθήνα η κυβέρνηση ξορκίζει το «φάντασμα» του... Μάρτη γδάρτη.

Aπό νωρίς η Ελενα Λάσκαρη μας έχει δώσει ένα περίγραμμα της σημερινής συνεδρίασης του ΔΝΤ, απ’ όπου εστιάζουμε στην εκτίμηση στελέχους με γνώση των διεργασιών, το οποίο αναμένει ότι το Ταμείο θα αφήσει ανοιχτό χώρο στη διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο, σε ακόμη μία προσπάθεια, ετοιμάζει τη δική του αντιπρόταση προς τους δανειστές (θα παρουσιαστεί πριν από το EwG της Πέμπτης, ίσως αύριο Τρίτη), προκειμένου να πετύχει μία ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα.

Συνεπώς τα δεδομένα για τους traders δεν αλλάζουν θεαματικά ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και το Ταμείο δεν αποφασίσει σήμερα κάτι ουσιαστικό αλλά και ούτε προσθέσει κάτι περισσότερο στη θέση του πως το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Στις 629 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με την περιοχή στήριξης των 610 μονάδων να έχει επιβεβαιωθεί ήδη μία φορά στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας και να αποτελεί ένα σημαντικό τεχνικό σημείο αναφοράς λειτουργώντας ως στήριξη, μέχρι νεωτέρας. Στις 780 μονάδες ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών, με την υπέρβαση των 800-820 μονάδων να απαιτεί ενθαρρυντικές ενδείξεις και κατά τι περισσότερες συναλλαγές/τζίρους στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές, κάτι που με βάση τα γνωστά μας στοιχεία θεωρείται πολύ δύσκολο.

Η... ουρά αγοραστών προς το κλείσιμο της Παρασκευής θα φανεί από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, εάν θα μπορούσε να ωθήσει το Χ.Α. προς τις 633-636 μονάδες, όπου, σύμφωνα με τους αναλυτές, οριοθετείται η πρώτη σημαντική αντίσταση για τον Γ.Δ. Οριοθετείται από το καθοδικό χάσμα (στις 633) και από το σημείο αντίστασης (636 μονάδες) απ’ όπου διέρχεται, εκτός των άλλων, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Σενάριο στο οποίο οι επαγγελματίες της αγοράς δίνουν τις λιγότερες πιθανότητες όσο δεν σημειώνεται κάποια, μικρή έστω, πρόοδος στη διαπραγμάτευση.

Στις 1.680 μονάδες ο FTSE 25, με εμφανή την απόκλιση του μη τραπεζικού μέρους του δείκτη (των 21 blue chips) από το σύνολο του τραπεζοβαρούς 25άρη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτές τις φάσεις της αγοράς και με το stock picking να παραμένει τις τελευταίες εβδομάδες ως η προσφορότερη επενδυτική επιλογή.

Για τον δείκτη, η ανακατάληψη των 1.657 μονάδων (διέλευση εκθετικού 200 ημερών) αποτέλεσε μία θετική εξέλιξη, πλην όμως για την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης απαιτείται η υπέρβαση της θεωρούμενης διακεκαυμένης ζώνης 1.700-1.705 μονάδων, που υπό τις παρούσες συνθήκες θα αποτελούσε έκπληξη εάν επιτυγχανόταν σήμερα.

Ωστόσο, σε μία συνεδρίαση με επιφυλακτικούς τους traders και με τις όποιες κινήσεις να περιορίζονται κυρίως στην προσπάθεια προεξόφλησης είτε του ενός είτε του άλλου σεναρίου, θα περιμέναμε να γίνουμε σοφότεροι από τις θέσεις των long και short insiders, με ζητούμενο την καταρχήν διασφάλιση των κεκτημένων των τελευταίων συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Και ανάλογα να κινηθούμε στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Πρακτικά η εστίασή μας αφορά στα δύο «καλάθια» δεικτοβαρών μετοχών (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank και FF Group, TITAN, OTE, ΟΠΑΠ, με εναλλακτικές τις Motor Oil, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια).

Σηματωροί από τη μεσαία κατηγορία, Fourlis, MIG, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.

«Τσιμπημένο» το 10ετές στα 7,634% (1,01%), αλλά επίσης ανεβασμένο το GREK (1,94%) στα 7,88 δολάρια. Ενας από τους δύο σηματωρούς θα πρέπει να δείξει την τάση του για σήμερα-αύριο, ή να αποκλιμακωθεί η απόδοση του ομολόγου ώστε να δικαιολογείται η άνοδος του 20άρη Συμβολαίου, είτε να υποχωρήσει το GREK ώστε να εξηγείται η επιβάρυνση του 10ετούς. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η κοντινή σειρά ομολόγου (2ετές) έχει υποχωρήσει λίγο στο 8,480%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v