Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση και… αναμονή στο Χρηματιστήριο

Μικρή και επιφυλακτική άνοδος στην αγορά με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση και τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων. Ο τραπεζικός κλάδος και η ΔΕΗ σήκωσαν το βάρος. Πίεση δέχτηκαν Coca Cola, Jumbo, Σαράντης.

Συντήρηση και… αναμονή στο Χρηματιστήριο

Τα δημοσιεύματα αλλά και οι εκτιμήσεις Ξένων Οίκων, ότι έστω και με σοβαρή χρονοκαθυστέρηση θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών και θα κλείσει το "αγκάθι" της δεύτερης αξιολόγησης, έδωσαν και σήμερα το "δικαίωμα" στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών ήταν σαφώς εμφανέστερη και αυτό φάνηκε τόσο από την σημαντική υποχώρηση του Δείκτη από τα υψηλά ημέρας, όσο και από την αισθητή μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ακόμα ένα στοιχείο που προβλημάτισε στην σημερινή συνεδρίαση, ήταν ότι την σημερινή "κούρσα" οδήγησαν οι Τραπεζικές μετοχές και ο τίτλος της ΔΕΗ (+5,08%), δηλαδή κατά κανόνα τίτλοι με συνεχώς αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά στο ταμπλώ και οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να παρακινήσουν σε τοποθετήσεις τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, περιμένοντας τις εξελίξεις σε ρόλο θεατή.

Στους παραπάνω τίτλους, σχετικές βοήθειες έδωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή (+1,08%), Lamda Development (+1,64%) και Τιτάν (+4,68%), όμως ο υπόλοιπος, μη Τραπεζικός, 25αρης, επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής, ή και να κινηθεί σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "μετά και την σημερινή συνεδρίαση πλησίασε ακόμα πιο κοντά η Δευτέρα 6/2 οπότε η σιβυλλική στάση του ΔΝΤ οφείλει να διευκρινιστεί από κοινού με το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση. Επομένως, είναι πιθανή η συνέχιση της εκτροφής κάποιων θετικών προσδοκιών βοηθούντος και του σχετικά θετικού διεθνούς κλίματος μετά η διατήρηση των Αμερικανικών επιτοκίων στα ίδια επίπεδα από την Federal Reserve".

Εν τω μεταξύ, ελαχιστοποιήθηκαν και οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο επικείμενο Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό", ανέφερε και σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, σαν επικρατέστερο σενάριο, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που δεν θα επιτρέπει την επιστροφή των "απαισιόδοξων στοιχημάτων", ενόψει των σημαντικών ημερομηνιών της επόμενης εβδομάδας.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου και σήμερα συγκέντρωσε σημαντικό κομμάτι "θαυμαστών" από την πλευρά των traders, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+3,09%) παραμένει "short", σύμφωνα με τα ημερήσια γραφήματα, όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 886 μονάδων, ενώ "short" παραμένει και το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών.

Η Alpha Bank (+4,07%), όσο παραμένει χαμηλότερα των 1,95 ευρώ, η Εθνική (+2,27%) όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,269 ευρώ, η Eurobank (+2,11%) όσο κλείνει χαμηλότερα των 0,703 ευρώ και η Πειραιώς (+2,86%) όσο κλείνει χαμηλότερα των 0,226 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι "χαρίζουν θέαμα" αυτά που γίνονται στον τίτλο της ΕΕΕ, καθώς τα ημερήσια πρόσημα αλλάζουν με εντυπωσιακή ταχύτητα και συχνότητα.

Έτσι, ενώ χθες ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση με ημερήσια κέρδη 0,76% (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πριν από αυτές δύο συνεχόμενες ανοδικές), σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και σαν να μην έφτανε αυτό, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 2,03% (!)

Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή ασφαλώς και δεν συνιστάται για τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες, όμως παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,37 ευρώ, με την επόμενη ισχυρή αντίσταση να εντοπίζεται στα 21,40 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, ο τίτλος της ΔΕΗ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 2,69 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 5,08%. Αξίζει υπενθύμισης ότι στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, η μετοχή "μετρούσε" πέντε πτωτικές και μόλις μία ανοδική, ενώ όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,92 ευρώ, ο τίτλος δεν δίνει "σήμα επιβίβασης" ακόμα και για τους βραχυπρόθεσμους, έστω και αν έχουν επανέλθει, διστακτικά, φήμες που αφορούν την πιθανή Ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.

Στους τίτλους των ΕΧΑΕ (0%) και ΟΠΑΠ (+0,12%) εστιάζει την προσοχή του το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Ξεκινώντας από την μετοχή της ΕΧΑΕ και σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, η διάσπαση του 4,74 μας έδωσε έξοδο.

Το 4,58 - 4,65 γίνεται σημαντική αντίσταση. Το 4,23 είναι κοντινή στήριξη που μπορεί να δώσει αντίδραση ενώ διάσπαση του επιπέδου μπορεί να μας φέρει στο μεσοπρόθεσμο και κύριο επίπεδο στήριξης των 4,04 ευρώ.

Για την περίπτωση του ΟΠΑΠ, τα 8,77 ευρώ είναι το "stop" στο ημερήσιο "short". Τα 8,04 - 7,94 ευρώ είναι η πρώτη στήριξη και τα 8,60 - 8,65 ευρώ, η πρώτη αντίσταση.

Παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. συμπλήρωσαν και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η εντύπωση που δίνεται είναι ότι συνεχίζεται η προσπάθεια απομάκρυνσης από καίριες στηρίξεις και πολύ λιγότερο ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ανακατάληψης του χαμένου εδάφους.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, για την σχετική βελτίωση της τεχνικής, εικόνας απαιτείται, τουλάχιστον, η υπέρβαση της ευρύτερης περιοχής των 630 μονάδων. Για την ραγδαία επιδείνωσή της αρκεί η παραβίαση των 610 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Προσοχή στα "gap", στις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες, που παραμένουν ανοιχτά.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,34%), έχει σαν κύρια αντίσταση τις 1680 μονάδες, με ενδιάμεση τις 1665 μονάδες. Το 1635 - 1625 είναι στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση. Υπάρχει "gap" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1780 μονάδες.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνέχισαν οι αγοραστές σε Cenergy (+4,55%) και Πλ. Θράκης (+3,67%), ενώ προσπάθεια αντίδρασης σημειώθηκε στην Ιντρακόμ (+5,03%), μετά τα πρόσφατα χαμηλά και στον Νηρέα (+3,43%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

"Η αποτυχία σύγκλισης ανάμεσα στους Θεσμούς και την Ελληνική Κυβέρνηση, στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, προκάλεσε την εκδήλωση ρευστοποιήσεων και υποχώρηση των βασικών δεικτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τονίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η απώλεια της στήριξης των 640 μονάδων οδήγησε τον Γενικό Δείκτη, όπως είχαμε αναφέρει στην επόμενη σοβαρή στήριξη του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών, στις 610 μονάδες. Από αυτό το σημείο η τεχνική αντίδραση από την χθεσινή συνεδρίαση ήταν αναμενόμενη, που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να δείξει δυναμική και να κλείσει καταρχήν το "gap" στις 633,47 μονάδες και να υπερβεί το ΚΜΟ 30 ημερών στις 643,5 μονάδες.

Αυτές είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να επανέλθει η ισορροπία και να κλείσει το τελευταίο πτωτικό κύμα.

Η αδυναμία να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης σύντομα πάνω από τις 643 μονάδες, θα προκαλέσει νέο κύμα ρευστοποιήσεων και θα θέσει ξανά την στήριξη των 610 μονάδων σε αμφισβήτηση.

Ο "αδύναμος κρίκος" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος. Η υπέρβαση των ΚΜΟ 200 ημερών των Τραπεζικών μετοχών θα είναι κρίσιμος παράγοντας και για την δυναμική του γενικού δείκτη.

Για την ΑΛΦΑ είναι το 1,82, την ΕΥΡΩΒ το 0,641, την ΠΕΙΡ το 0,186.

Οι σημερινές εκθέσεις των Ξένων Οίκων δίνουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αύριο μπορεί να δίνουν άλλο πιο πιθανό σενάριο. Σε αυτό το κλίμα είναι σαφές ότι οι συνετοί επενδυτές διατηρούν ρευστότητα και απέχουν από την Αγορά.

Τα σενάρια είναι πολλά από το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ως την παράταση της αβεβαιότητας ως το Καλοκαίρι, ή την προκήρυξη εκλογών. Η αύξηση της μεταβλητότητας καθιστά ακόμη και τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων υψηλού ρίσκου.

"Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ στις 6/2 θα έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα οι επενδυτές την επόμενη εβδομάδα, καθώς και στο Euroworking Group στις 9/2 που αν το κλίμα συναίνεσης επανέλθει θα μπορούσε να αποφασίσει την επιστροφή των Θεσμών" αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός Sensex 30 (+0,3%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ο Nikkei (-1,22%) σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην Κίνα οι Αγορές ανοίγουν αύριο, μετά την αργία για το νέο Σεληνιακό έτος.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ οριακά χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, φέρνει κέρδη σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Τερέζα Μέι κέρδισε με άνεση την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων για να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από 498 ψήφους υπέρ και 114 κατά του νομοσχεδίου που της δίνει την εξουσία να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50. Στις 6 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο για την έγκριση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Βρετανική Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τη "Λευκή Βίβλο", το έγγραφο όπου περιγράφεται το σχέδιό της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Οι νέοι Παγκόσμιοι Τραπεζικοί κανόνες δεν θα πρέπει να αυξάνουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις Τράπεζες και πρέπει να χαλαρώσουν το ρυθμιστικό βάρος για τις μικρότερες Τράπεζες", δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Bundesbank, Andreas Dombret, υποστηρίζοντας πως η Γερμανία θα προτιμούσε να μην έχει καμία συμφωνία, παρά μια κακή συμφωνία.

Τη διατήρηση των επιτοκίων της στο 0,25% αποφάσισε ομόφωνα η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο για αγορά ομολόγων 435 δισ. στερλινών και δεν έδωσε παράταση στο "QE".

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος μέσα σε δύο χρόνια, απ' ότι προέβλεπε τον Νοέμβριο. Παράλληλα, εκτιμά πως η ανεργία θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5%, έναντι του 5% που προέβλεπε προηγουμένως, προτού αρχίσει να πιέζει ανοδικά τον πληθωρισμό. Η BoE προβλέπει πως η Οικονομία της Χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% φέτος, έναντι του 1,4% που προέβλεπε προηγουμένως, ενώ εξακολουθεί να θεωρεί πως η αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σταδιακά σε στασιμότητα του βιοτικού επιπέδου των Νοικοκυριών από το τέλος του τρέχοντος έτους. Για το 2018 και 2019 αναβάθμισε την πρόβλεψή της κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για κάθε έτος.

"Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε καμία Χώρα της Ευρωζώνης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, λέγοντας πως οι Κυβερνήσεις ευθύνονται για τα οικονομικά προβλήματα των Χωρών τους.

Ο ίδιος επισήμανε πως παρατηρείται μια επιβράδυνση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και μια χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα του κατακερματισμού της Χρηματοπιστωτικής Αγοράς και στην απόκλιση των οικονομικών επιδόσεων των Κρατών - Μελών.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο επίπεδο του 0,5 με 0,75% με ομόφωνη απόφαση, χωρίς να προσφέρει στοιχεία για το πότε θα προχωρήσει στην επόμενη αύξηση. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed αναφέρει πως "η Αμερικάνικη Οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει ισχυρή".

Η επόμενη συνάντηση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 14 με 15 Μαρτίου.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν πτώση στις 246.000, από 260.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 250.000.

Οι Αμερικανικές εταιρείες και οι Εργαζόμενοί τους ήταν πιο παραγωγικοί το τέταρτο τρίμηνο, αλλά το εργατικό κόστος αυξήθηκε το 2016 με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 1,3% το τελευταίο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Για το σύνολο του 2016, η παραγωγικότητα διαμορφώθηκε μόλις 0,2% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2011.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Ελλάδα έχει παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ", υπογραμμίζει σε έκθεσή της η JP Morgan, σημειώνοντας ότι παραμένει εξαιρετικά πιθανή μια συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τις 17 Ιουλίου.

Πέντε σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα βλέπει η Credit Suisse:

1) Η Ελληνική Κυβέρνηση εμφανίζεται να προσπαθεί να βρει συμφωνία, παρουσιάζοντας μια σειρά μέτρα που θα μπορούσαν εν πολλοίς να είναι συμβατά με τις απαιτήσεις των Δανειστών και είναι σχεδιασμένα με τρόπο που θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να πείσουν το ΔΝΤ να συμφωνήσει να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αν τα μέτρα γίνουν αποδεκτά, στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ (6/2) θα ανοίξουν τον δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 20 Φεβρουαρίου από το Eurogroup. Αυτό, θα θέσει σε κίνηση την αποσαφήνιση και έγκριση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (μετά το 2018), υπό τον όρο της τήρησης του προγράμματος. Εν συνεχεία, οι εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας και θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο "QE".

2) Χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ωστόσο υπάρχει κάποιου είδους πολιτική βούληση για να κλείσει η διαπραγμάτευση, κατά προτίμηση πριν από τις Γαλλικές εκλογές, για να μη δηλητηριαστεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή πολιτική συζήτηση. Έτσι, η απόφαση μπορεί να μεταφερθεί για τον Μάρτιο, ή τον Απρίλιο, το αργότερο, αν οι διαφορές είναι πολύ έντονες.

3) Το σενάριο θυμίζει τα γεγονότα του 2015, όταν η αντιπαράθεση έφτασε στα όρια πτώχευσης για την Ελλάδα, στην ελπίδα να βρεθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Κατά τη γνώμη μας, η στρατηγική δεν δούλεψε για την Ελλάδα, δημιούργησε αβεβαιότητα και νέα ύφεση και δυσκολευόμαστε να τη δούμε ως διεθνή επιλογή αυτή τη φορά.

4) Οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, αν δεν βρεθεί μια ικανοποιητική συμφωνία τους επόμενους δυο - τρεις μήνες. Είναι πιθανό οι περισσότεροι βουλευτές να μην είναι θετικοί στην ιδέα, καθώς αρκετοί από την πλειοψηφία θα χάσουν την έδρα τους. Από την οπτική της Αγοράς, οι πρόωρες εκλογές θα είναι ξεκάθαρα αρνητικές βραχυπρόθεσμα, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι η πιθανή νίκη της Κεντροδεξιάς θα φανεί ως θετικό, μεσοπρόθεσμα, αποτέλεσμα.

5) Grexit; Δεν θα είχε νόημα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και κάνει ζημιά ακόμα και η συζήτηση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 629,18 μονάδες, στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 623,83 (+0,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 623,06 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,65%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 47,1 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ, απέσπασαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΦΓΚΡΠ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΜΟΗ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με σταθερά χαμηλές τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (74.101 συμβόλαια).

Στα 6.672 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.191, 2.021 για τον Φεβρουάριο και 170 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.663,75) κινήθηκε μεταξύ 1.657,25 και 1.680,5 μονάδων και γύρισε σε οριακή υπερτίμηση 0,10%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.245), Πειραιώς (20.445), Εθνική (29.075), MIG (870), Alpha Bank (9.232), Μυτιληναίο (796), ΟΠΑΠ (486), ΟΤΕ (280), Viohalco (266), ΔΕΗ (529), Jumbo (132), ΕΧΑΕ (319), Μέτκα (101).

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς την ΔΕΗ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (11.267.307 τεμ.) και Eurobank (8.087.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v