Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 630 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές. Ανοδος άνω του 5% για την Εθνική. Υψηλά κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Τιτάνας. Απώλειες για Coca Cola, Μυτιληναίο, Σαράντη.

Τραπεζική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά συνεχίζει το Χ.Α. κόντρα στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των ξένων οίκων, πως με τη διαπραγμάτευση θα μας βρει... καλοκαίρι.

Ενδιαφέρον το ότι η κίνηση της αγοράς προς τις 630 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, πραγματοποιείται την ώρα που στις ευρωπαϊκές επικρατούν μικτές τάσεις, στη δε Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί ελαφρώς προς τις 11.645 μονάδες.

Μάλλον ικανοποιητικές οι συναλλαγές και ο τζίρος, παραπέμπουν στα προχθεσινά επίπεδα (των 50 εκατ. ευρώ) και όχι στα χθεσινά (των 70+ εκατ. ευρώ), με σημαντικό μέρος στον τραπεζικό κλάδο (58%) αλλά ευρύτερο καταμερισμό σε blue chips απ’ ό,τι χθες.

Στο 90% η πιθανότητα συμφωνίας ως τον Ιούλιο, σύμφωνα με την JP Morgan, μία μέρα μετά την επίσης απαισιόδοξη εκτίμηση της Deutsche Bank, που έβλεπε πως η σχετική διαδικασία θα πάρει χρόνο.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι κόντρα σε αυτές τις προβλέψεις -που επί της ουσίας ακυρώνουν το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ή ενός έκτακτου στις αρχές Μαρτίου-, οι traders επιμένουν να πριμοδοτούν το σενάριο της επίτευξης της συμφωνίας μεταξύ δανειστών - Αθηνών.

Οπως σημείωνε από νωρίς η Μαρίνα Μάνη, ο πρωθυπουργός, από την απόλυτη θέση «ούτε ευρώ σε νέα μέτρα», διολισθαίνει στη δέσμευση πως «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχώρηση σε θέματα αρχών». Διασταλτική ερμηνεία των δηλώσεων Τσίπρα (αρχές της εβδομάδας στην Εφ.Συν.), με την Credit Suisse να βλέπει πέντε σενάρια, με βασικότερο αυτό της λύσης/διεξόδου μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πράγματι αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις ακόμη και των κατά κανόνα insiders ξένων, με εκ διαμέτρου αντίθετη χρονικά την προσέγγιση της JP Morgan από αυτή της Credit Suisse.

Σε αυτό το ρευστό, αβέβαιο περιβάλλον, πολλοί traders ποντάρουν καταρχήν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ τη Δευτέρα, προσβλέποντας στην ενδεχόμενη αποσαφήνιση των προθέσεων του Ταμείου, υπό τη σκιά της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τούτων δοθέντων, επιβεβαιώνεται -μέχρι τώρα- η αρχική εκτίμησή μας πως ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι θα περιορισθούν εστιάζοντας στο τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής (1-3 Φεβρουαρίου), προκειμένου να απεγκλωβίσουν το Χ.Α. από τις 610 μονάδες. Πρόκειται για μία προσπάθεια που μέχρι τώρα γίνεται με αξία συναλλαγών συνολικά περίπου 145 εκατ. ευρώ (με πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο). Στα 25 εκατ. ευρώ ο τζίρος σήμερα, προστιθέμενος στα περίπου 120 της Τετάρτης-Τρίτης, μας δίνει ένα μέσο όρο κοντά στα 50 εκατ. ευρώ (στις 14:05), μέγεθος που μπορεί να υποστηρίξει την αγορά πάνω από τις 610 μονάδες.

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός, που μετά από μία σημαντική διόρθωση (910 της 12ης/1 προς τις 720 μονάδες της 1ης/2), βγάζει την αντίδραση (προς τις 780 μονάδες) που δικαιολογείται απόλυτα τεχνικά.

Ωστόσο, πρόκειται για μια καθαρά τεχνική αντίδραση, που στηρίζεται στην προεξόφληση μίας ενθαρρυντικής ένδειξης στο ΔΝΤ της Δευτέρας και πολύ εύκολα μπορεί να «γυρίσει» αύτανδρη χαμηλότερα των 720 μονάδων. Ή εάν οι εξελίξεις αρέσουν στις αγορές, να συνεχίσει πάνω από τις 820 μονάδες ανάλογα.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση είναι πως σήμερα ο τζίρος κατανέμεται ευρύτερα, πέραν των τραπεζικών, και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Motor Oil αλλά και Fourlis, ΔΕΗ, Jumbo, Cenergy, ΑΣΤΗΡ, FF Group, MIG, Ελληνικών Πετρελαίων.

Σε γενικές γραμμές -προσώρας- εξελίσσεται μία αρκετά αρμονική κίνηση των περισσότερων δυνάμεων της αγοράς, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο (αντίστροφα αποκλιμακώνεται η απόδοση του 10ετούς) και πολλές βοήθειες από μετοχές/εισηγμένες που βρίσκονται στα ισχυρά χέρια.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v