Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθώνει με τράπεζες το Χρηματιστήριο

Προς τις 620 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, εν αναμονή της συνεδρίασης του ΔΝΤ. Στις τραπεζικές μετοχές, οι μεγαλύτερες πιέσεις. Αντοχές από ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίο, Μέτκα. Τα «κλειδιά» για τη συνέχεια.

Διορθώνει με τράπεζες το Χρηματιστήριο

Με καθοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με σημαντικές απώλειες στον τραπεζικό κλάδο διορθώνουν χαμηλότερα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών.

Με περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο, η οπισθοχώρηση της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 620 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση και τη μεγάλη κατηγορία σε κλοιό ρευστοποιήσεων.

Μικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πωλήσεις στη Φρανκφούρτη και αγορές στο Παρίσι και σταθεροποίηση της σχέσης EUR/USD στο 1,075, με ήπιες πιέσεις στην απόδοση όλων των χρονικών σειρών για όλα τα ομόλογα των χωρών της «ευρω-περιφέρειας».

Με τον τραπεζικό κλάδο υπό εύλογη πίεση, προς τις 750 μονάδες ο ΔΤΡ, η εικόνα της αγοράς θεωρείται λίγο έως πολύ φυσιολογική, αναμενόμενη. Με απώλειες Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, με το 77% του μέτριου τζίρου στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές. Χαμηλότερα των... δεύτερων στηρίξεων οι 3 από τις 4, με την Alpha Bank να πρέπει να κρατήσει το 1,75 ευρώ.

Σταθερές οι ήπιων ρυθμών ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, με τη δεικτοβαρή Coca Cola να μην έχει «ανοίξει» στις 11:05. Περί τα 35' συνεδρίασης και χωρίς συναλλαγές στη μετοχή της εισηγμένης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ενδοσυνεδριακή τάση.

Οπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, όσο διατηρείται η αβεβαιότητα -με τον ρόλο του ΔΝΤ να παραμένει αδιευκρίνιστος-, οι πωλητές θα υπερέχουν στα σημεία των αγοραστών, καθώς αρκετοί θα «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους.

Χαμηλότερα του μέσου όρου (των δύο τελευταίων εβδομάδων) η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, με επικέντρωση στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά των ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, OTE, ΔΕΗ, αλλά και FF Group, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων.

Χωρίς ουσιαστική ενθαρρυντική ένδειξη, με αφορμή και όσα έχει αναφέρει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, το Χ.Α. θα «ταλαιπωρείται» χαμηλότερα των 630 μονάδων, με σημείο αναφοράς και στήριξης (ημερήσιας) στις 620 μονάδες.

Στις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια 12,9 εκατ. μετοχές -τα 6,4 εκατ. στην ΕΤΕ και τα 3,9 εκατ. στην Πειραιώς-, με τον τζίρο στα 4,9 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v