Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση προς τις 620

Με μειωμένο τζίρο και «οδηγό» τις τραπεζικές μετοχές η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, εν αναμονή της συνεδρίασης του ΔΝΤ. Οι αντοχές του τραπεζικού δείκτη, πότε αλλάζει η τάση. Σε ποιες μετοχές επιμένουν τα «πονταρίσματα».

Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση προς τις 620

Στη σκιά του έντονου παρασκηνίου και ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ΔΝΤ, το ΧΑ τελεί σε αναμονή χαμηλότερα, στην περιοχή των 620 μονάδων.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, σχεδόν 3,5% διορθώνει ο τραπεζικός κλάδος, την ώρα που και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπια πτωτικές τάσεις.

Ωστόσο η νέα παρέμβαση του Βερολίνου, που επαναλαμβάνει την τελευταία θέση του, ότι δηλαδή εάν το ΔΝΤ αποφάσιζε να μη συμμετάσχει, τότε τελειώνει το πρόγραμμα, φορτίζει κάπως το κλίμα εδώ και λίγη ώρα.

Ενδεικτικό το ότι μετά τις 14:20 επιβαρύνθηκε το κλίμα, επιταχύνθηκαν συγκριτικά οι συναλλαγές, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών για τον τραπεζικό κλάδο, παρασύροντας χαμηλότερα και των 620 μονάδων τον Γενικό Δείκτη.

Στον τραπεζικό κλάδο επικεντρώνεται η προσοχή των traders, όπου πραγματοποιείται το 63% του τζίρου, με τους πωλητές να έχουν σταθερά τον πρώτο λόγο από την αρχή της συνεδρίασης.

Από τις 768 έως τις 747 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τις πωλήσεις να ξεκινούν από τα... υψηλά ημέρας στην αρχή της συνεδρίασης και να συνεχίζονται σταδιακά μέχρι πριν λίγο σε όλο και χαμηλότερες τιμές.

Χαμηλότερες τιμές για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών σε Εθνική και Πειραιώς και υψηλότερο τζίρο σε ΕΤΕ και Alpha Bank.

Για τον ΔΤΡ, οι 740 μονάδες θεωρούνται ως το τελευταίο ισχυρό σημείο στήριξης πριν τις 720, όπου και η αλλαγή τάσης του καναλιού που φτάνει έως και 200 μονάδες υψηλότερα. Ενδεχόμενη πιεστική (με συναλλαγές) υποχώρηση του ΔΤΡ κάτω και από τις 720 μονάδες θα πρέπει να μας προετοιμάζει για αρνητικές εξελίξεις.

Χωρίς σημαντικές κινήσεις από την πλευρά των insiders (ενδεικτικό το ότι δεν ενεργοποιήθηκαν οι συνήθεις κωδικοί από το Λονδίνο, μετά τις 13:30-14:00 και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για μεγαλύτερη έκθεση στα δύο βασικά ενδεχόμενα της αγοράς.

Ενθαρρυντική εξέλιξη η επιχειρούμενη εδώ και ώρα διαφοροποίηση ορισμένων μη τραπεζικών μετοχών σε συνδυασμό με τις επιλεκτικές κινήσεις (stock picking) σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς.

Σε Jumbo, Motor Oil και Μυτιληναίο οι εμφανείς προσπάθειες των long, εν μέρει σε ΕΧΑΕ, Lamda Development, Viohalco, ΔΕΗ.

Επιβάρυνση της απόδοσης όλων των χρονικών σειρών με το 10ετές να "τσιμπάει" 0,34%, στα 7,572%.

Στα 13,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14:30.

Σε οριακά αρνητικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures του S&P στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v