Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, μετά την επιβεβαίωση της σημαντικής στήριξης στις 620 μονάδες. Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι τραπεζικές μετοχές. Ενεργοποίηση αγοραστών σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Viohalco.

Ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Προσεκτικό το ξεκίνημα στο Χ.Α., με μετρημένες, ψύχραιμες κινήσεις από πωλητές και αγοραστές. Μικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μειωμένες συναλλαγές και τζίρο από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο.

Σε δοκιμασία τιμές χαμηλότερες των 620 μονάδων στα πρώτα διερευνητικά λεπτά της συνεδρίασης, άμεση ανταπάντηση των αγοραστών από τις 618 με μικρή κίνηση προς τις 622 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Προσεκτικές οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, ενθαρρυντικό άνοιγμα μετοχών-σηματωρών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος), επιφυλακτικές τοποθετήσεις σε blue chips (Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ) και «γύρισμα» στις τράπεζες, πρώτα για την Πειραιώς, με την Alpha Bank να ακολουθεί.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, το ελεγχόμενο ξεκίνημα της συνεδρίασης είναι η κατ’ αρχάς ενθαρρυντική ένδειξη καθώς παραπέμπει σε συμφωνία short-long παικτών, με αποτέλεσμα τη χωρίς ιδιαίτερη πίεση επιβεβαίωση των σημαντικών στηρίξεων για τον Γ.Δ. (στο εύρος των 620-610 μονάδων).

Θα φανεί βέβαια στη συνέχεια εάν και μέχρι ποιου σημείου οι δύο πλευρές θα παραμείνουν στην αρχική γραμμή, έτσι ώστε η πρώτη αποτίμηση της ετυμηγορίας του ΔΝΤ να γίνει όσο πιο ψύχραιμα γίνεται, με ορίζοντα το EwG της Πέμπτης, συνεκτιμώντας το μήνυμα του Ταμείου προς Βερολίνο και Αθήνα.

Η επιβεβαίωση των στηρίξεων στα πρώτα 5', η αντίδραση των αγοραστών στη συνέχεια, σε συνδυασμό με την εικόνα του 10ετούς (και 2ετούς), έδωσε «ανάσες» στην αγορά. Χρηματιστηριακοί παράγοντες συμπλήρωναν ότι οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν το ενδεχόμενο στο EwG να προκύψουν ουσιαστικές εξελίξεις που θα αποσαφηνίζουν το θολό τοπίο της αξιολόγησης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με την προϋπόθεση πως θα μπορούσε να διαφανεί... φως στον ορίζοντα, θα άλλαζαν και πάλι οι ισορροπίες, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τη συνέχεια προς τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίο οι πρώτες διερευνητικές κινήσεις των long στο διάστημα 10:30:10.35, δίνοντας τον ανάλογο τόνο για να ακολουθήσουν κι άλλοι σε μετοχές των Viohalco, METKA, Lamda Development.

Παράλληλα, με αυξημένες συναλλαγές η προσπάθεια αντίδρασης και των 4 συστημικών τραπεζικών, με την Εθνική-οδηγό προς το 0,226 ευρώ.

Στις 11:00 μόλις δύο μετοχές με αρνητικό πρόσημο -Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo-, κινητικότητα στις τράπεζες και στην πλειονότητα των blue chips. Χωρίς πράξη αρχής για τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola στις 11:00, χωρίς συναλλαγή αρχής για ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ.

Συναλλαγές 7,5 εκατ. μετοχών, με 4,8 εκατ. στην Πειραιώς, με 1,8 εκατ. στην Εθνική. Στα 4,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τα σχεδόν 2,2 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v