Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για τις 660 μονάδες

Ανοδικά κινείται το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Αlpha Bank. Με θετικό πρόσημο ΕΛΠΕ, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Aπώλειες καταγράφει ο ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια για τις 660 μονάδες

Με το... δεξί ξεκινά ο Μάρτιος για τις αγορές, μετά και την ήπιων τόνων ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο. Οι long έχουν τον πρώτο λόγο από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα, την ώρα που τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών.

Σε ανάλογο ρυθμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ελληνικό, με τους αγοραστές να έχουν ενεργοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας εντολές, εστιάζοντας κατ' αρχάς στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, και σταδιακά μετά τα πρώτα 10'-15' στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ενθαρρυντικό πως την τάση ακολουθούν και οι λιγοστοί ενεργοί Ελληνες, τα επενδυτικά σχήματα που τελευταία δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Προς τις 655 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με υπεραπόδοση του τραπεζικού και τον Δείκτη Τραπεζών να "πατά" τις 800 μονάδες, ένδειξη ενθαρρυντική για όσους έχουν long θέσεις στον κλάδο.

Πάνω από τις 1.750 μονάδες ο FTSE25 καθώς μόλις 1 από τις 25 μετοχές του δείκτη υποχωρούσε οριακά (στις 11:00 η Grivalia).

Συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, με το 60% στον τραπεζικό κλάδο και δη στις μετοχές με μηνιαίο long σήμα (όπως σχετικά αναφέραμε αναλυτικά στο προσυνεδριακό σχόλιό μας). Σε Πειραιώς και Εθνική οι περισσότερες συναλλαγές μετά τη χθεσινή... προίκα των αγοραστών στο κλείσιμο- δημοπρασία της συνεδρίασης με την ΕΤΕ στο 0,248, την Πειραιώς στο 0,189 ευρώ.

Από κοντά η μετοχή της Alpha Bank στο 1,78 ευρώ -μετά την άνετη επαναφορά πάνω από το κρίσιμο 1,72 ευρώ)- και της Eurobank στο 0,653 ευρώ.

Οπως σημείωναν νωρίτερα χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αρχική αντίδραση (στο 1,64% στις 11:05 με τζίρο 9+ εκατ.) αποδίδεται αφενός στο διεθνές κλίμα, αφετέρου, στην κρατούσα εκτίμηση πολλών traders πως δανειστές-ελληνική πλευρά θα καταλήξουν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία (σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) σε εύλογο χρόνο, ενώ παράλληλα φαίνεται να "τρέχουν" εξελίξεις από το μέτωπο του QE.

Το γεγονός ότι το σημαντικότερο μέρος του intraday των insiders εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο προφανώς έχει τη σημασία του συν το ότι έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση ΕΕΤ-Τσίπρα και παράλληλης ενημέρωσης ESM-ECB-ΤτΕ για το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο σημαντική ώθηση δίνεται από την εικόνα των ξένων αγορών, με ενδεικτική την προ ολίγου υπέρβαση και των 11.900 μονάδων για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Ενεργός ο τραπεζικός κλάδος πανευρωπαϊκά -κάτι που διευκολύνει και το ΧΑ- και στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών οι επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α.  Πάνω από τις 800 μονάδες ο ΔΤΡ, μικρή υποχώρηση του 2ετούς στα 8,210%, ακόμη χαμηλότερα το 10ετές.

Με τον ΔΤΡ να έχει "πατήσει" την περιοχή των 800 μονάδων, οι long έχουν διευρύνει τις κινήσεις τους σταδιακά μετά τις 11:05 και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo αλλά και σε MIG, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, Fourlis, TITAN, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν MIG, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Fourlis, Intralot, MLS, Νηρέας, Πετρόπουλος.

Στις 11:10, με τον ΓΔ στην περιοχή των 655 μονάδων (1,55%), η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στις 49/9 μετοχές. Με τζίρο 11,2 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v