Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό come back στο ΧΑ

Σημαντικά κέρδη για το Γενικό Δείκτη με τις μετοχές των τραπεζών να πρωτοστατούν στην ανοδική κίνηση. Από κοντά και οι ΟΤΕ, ΔΕΗ. Τα μηνύματα από το τζίρο και τα σενάρια για τη συνέχεια. Κινητικότητα στα «μεσαία».

Τραπεζικό come back στο ΧΑ

Με καθαρά ανοδική συνεδρίαση, "ντεμπουτάρισε" στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου η πρώτη μέρα της Άνοιξης, αφήνοντας σημαντικές υποσχέσεις για την συνέχεια, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις θα βοηθήσουν στην διατήρηση του, συγκρατημένα, θετικού κλίματος.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση των βασικών δεικτών του Χ.Α. μόνιμα με θετικό πρόσημο, η αυξητική διάθεση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), έστω και αν η πρώτη ώρα συναλλαγών άφησε υποσχέσεις για κάτι ακόμα καλύτερο (14,8 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. ήταν "πακέτα"), οι λίγες "ευχάριστες πινελιές", από πλευράς αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης (ζητούμενο η αύξηση των ημερήσιων, θετικών, πρωταγωνιστών) και ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας της σημερινής ανοδικής κίνησης, έστω και αν ο κλαδικός δείκτης (+3,89%) υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 815,08 μονάδων (+5,04%).

Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο" και ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 57,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών!

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +3,89% του Τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 00/2 (+3,9%).

Με όλα τα παραπάνω, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αθροίζουν 10 ανοδικές συνεδριάσεις και μόλις 3 πτωτικές, στις τελευταίες 13, με τα αθροιστικά κέρδη για τον πρώτο να φθάνουν στο 7,78% και για τον δεύτερο στο 16,16%.

Επίσης, το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη, είναι το τρίτο υψηλότερο για το τρέχον έτος, με τα αμέσως υψηλότερα να έχουν σημειωθεί στις 26/1 (660,59 μονάδες) και στις 12/1 (665,21 μονάδες).

Αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή κίνηση της Αγοράς, έθεσε σε απόλυτη αμφισβήτηση τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες σαν επικρατέστερο σενάριο έδειχνε αυτό της πλάγιας κίνησης με χαμηλούς όγκους, με τους ενεργούς παίκτες να εστιάζουν στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Jumbo και στα αυριανά, ετήσια, αποτελέσματα του ΟΤΕ (πριν την έναρξη της συνεδρίασης).

Μάλιστα οι περισσότερο απαισιόδοξοι δεν απέκλειαν και μικρή υποχώρηση, τονίζοντας ότι από τις μέχρι στιγμής, λιγοστές, δηλώσεις δεν προκύπτει ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά, παρά τη σχετική έκκληση του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προς τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων, έπαιξε το δημοσίευμα της "Καθημερινής" σύμφωνα με το οποίο "η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. "Με την προϋπόθεση, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα συμφωνήσει στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου", όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Από την άλλη, η Αγορά πέρασε "ντούκου" και μακάρι αυτό να ακολουθήσει και στην συνέχεια, το δημοσίευμα του "DPA", σύμφωνα με το οποίο "πυκνώνουν οι σκέψεις για ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, αντίστοιχου του ΔΝΤ. Βαθαίνουν το χάσμα ΔΝΤ - Ευρωπαίων οι προστριβές για το Ελληνικό χρέος".

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών, έδρασε και η διόλου ευκαταφρόνητη υποχώρηση των αποδόσεων, των Ελληνικών ομολόγων, σε όλες τις λήξεις, πάντα με ζητούμενο την συνέχεια.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου, "δυναμικά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων επανήλθε το Ασφαλιστικό, με τους Δανειστές να ζητούν με το καλημέρα τη λήψη μέτρων ύψους 1 - 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν από το 2019".

"Το Eurogroup προτίθεται να εφαρμόσει πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα (για την ελάφρυνση του χρέους) μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης", απάντησε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Ν. Χουντή. "Τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν εάν από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους Θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος (δηλαδή το Καλοκαίρι του 2018), προκύπτει ότι είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους Θεσμούς και την Ευρωομάδα", πρόσθεσε ο Επίτροπος.

"Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ανταγωνιστικότητας, με Δημόσιο χρέος που παραμένει εξαιρετικά υψηλό και έναν Τραπεζικό τομέα που είναι ακόμα εύθραυστος", αναφέρει το Foreign Office σε ανανεωμένη συμβουλευτική έκθεσή του για Βρετανικές Επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. 

"Στα 42,8 δισ. ευρώ, από 43,7 δισ. μειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου η χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις Ελληνικές Τράπεζες", σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, "ο δανεισμός των εγχώριων Τραπεζών μέσω του ELA υποχώρησε κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, μοιραία, η αναφορά ξεκινά από τον Τραπεζικό κλάδο και κυρίως από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες απέσπασαν την "μερίδα του λέοντος", τόσο από πλευράς συναλλαγών, όσο και από πλευράς ενδιαφέροντος.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένουν "long", όσο η Alpha Bank (+4,09%) κλεισίματα υψηλότερα των 1,53 ευρώ, η Εθνική (+5%) υψηλότερα των 0,232 ευρώ, η Eurobank (+2,7%) υψηλότερα των 0,597 ευρώ, η Πειραιώς (+3,28%) υψηλότερα των 0,176 ευρώ και ο Τραπεζικός δείκτης υψηλότερα των 723 μονάδων. Όλα αυτά τα επίπεδα θα ανέβουν σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

"O OΠΑΠ (-0,24%) πρέπει να αυξήσει στροφές δείχνοντας ότι μπορεί να δοκιμάσει κίνηση προς στο 8,73 ενώ και ο ΟΤΕ (+1,06%) με την ΔΕΗ (+3,64%) μπορούν να βοηθήσουν τεχνικά τον Δείκτη. Η Eurobank δείχνει ότι μπορεί και πάλι να τεστάρει το 0,659 ενώ η Viohalco (+2,22%) σταθερά 'χωνεύει' τα επίπεδα πριν δοκιμάσει διάσπαση των 1,85 ευρώ. Ο Μυτιληναίος (+0,14%) έπιασε και τον μεγάλο του στόχο χωρίς να δείχνει σημάδια διόρθωσης και περίπτωση που δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 7,15 ευρώ "sky is the limit" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα και σε περίπτωση διατήρησης του συγκρατημένα αισιόδοξου κλίματος, δεν χωρά αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από το ενδιαφέρον των traders θα συνεχίσει να αποσπά ο Τραπεζικός κλάδος, με όλα τα ρίσκα που μπορεί να εμπεριέχει μία τέτοια επιλογή.

Και αυτό στην λογική, ότι ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να υποαποδίδει του Γενικού.

Πιο συγκεκριμένα, στις 26/1 που είναι και το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη και από το οποίο το σημερινό κλείσιμο απέχει ελάχιστα, την ίδια μέρα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε κλείσει στις 860,4 μονάδες (σημερινό κλείσιμο 806,14 μονάδες), κάτι που αφήνει περιθώρια ανόδου, για τους "λάτρεις της αδρεναλίνης".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή, αξιοπρόσεκτη, άνοδος, άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,36%), σαν επόμενη αντίσταση δείχνουν οι 1757 μονάδες και σαν πρώτες στηρίξεις οι 1742 και 1720 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1719 μονάδες.

Τα "magic numbers" είναι οι 822 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, οι 1775 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι 671 μονάδες (ενδιάμεση αντίσταση οι 661) για τον Γενικό Δείκτη.

Λίγες, αλλά άκρως ενδιαφέρουσες οι θετικές κινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι τίτλοι των Fourlis (+6,51%), MIG (+2,47%), Cenergy (+2,42%), ΚΛΜ (+1,56%), Χαλκόρ (+3,24%), Ιντρακόμ (+0,85%).

Για την περίπτωση του Υγεία (+6,79%) "μιλάει το ταμπλό", ενώ ιδιαίτερη προσοχή ίσως χρειάζεται η Quest (+0,12%), αν ολοκληρωθεί το μάζεμα λίγο ψηλότερα των 8,00 ευρώ.

H πορεία του Υγεία από την αρχή του έτους

 Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"O ανοδικός Φεβρουάριος ανέστρεψε τις απώλειες του Ιανουαρίου και επανέφερε την απόδοση του Χ.Α. από την αρχή του έτους σε θετικό έδαφος" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η υπομονή των επενδυτών, με δεδομένη την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στο θέμα του Ελληνικού προγράμματος είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Ο Γενικός Δείκτης δεν απέχει, πλέον, πολύ από το υψηλό 15 μηνών, αλλά η διαδικασία της ανόδου το τελευταίο διάστημα υπήρξε ιδιαίτερα επίπονη.

Συγκεκριμένα χρειάστηκε μισό περίπου έτος ανοδικών μηνών για να "αποκατασταθούν" οι ζημιές του περασμένου Ιουνίου, του μήνα δηλαδή που "σημαδεύτηκε" από το "Brexit".

Και μπορεί οι Ξένες Αγορές, με προεξάρχοντες τον Αμερικάνικο Dow και τον Βρετανικό FTSE100 να "γράφουν", σε ημερήσια σχεδόν βάση, νέα ιστορικά υψηλά, μπορεί το Ευρώ σε χαμηλό 14 περίπου ετών να ευνοεί θεωρητικά τους Ευρωπαϊκούς μετοχικούς τίτλους και μπορεί η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς να έχει υποχωρήσει κοντά στο 7%, παρ' όλα αυτά όμως εκτιμάται ότι η δυσπιστία έναντι της Ελληνικής υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει, όπως δείχνουν οι σε χαμηλά επίπεδα "παγωμένοι" όγκοι συναλλαγών και με δεδομένο ότι η εικόνα στην πραγματική Οικονομία και τις διαπραγματεύσεις δεν προσφέρουν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, λόγο για "επενδυτικά χαμόγελα".

Διαβάζοντας τις προβλέψεις των Ξένων Οίκων, δυστυχώς δε βλέπουμε να επιβεβαιώνεται το χρηματιστηριακό ρητό που λέει ότι "οι τιμές δημιουργούν τις ειδήσεις και όχι οι ειδήσεις τις τιμές". Με άλλα λόγια η ανοδική τάση του Χ.Α. δεν έχει σε καμία περίπτωση δημιουργήσει αντίστοιχη τάση αισιοδοξίας σε αναλύσεις και χρηματιστηριακές τοποθετήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών.

Τα δε ρεκόρ τιμών στις Αναπτυγμένες Αγορές μόνο ανάμικτα συναισθήματα μπορούν να αφήσουν σε όσους συνεχίζουν να επενδύουν "εντός των τειχών".

Από τη μία, η γενικευμένη άνοδος σε Wall Street, Τόκιο, Φρανκφούρτη κ.λ.π. στηρίζει οπωσδήποτε το επενδυτικό συναίσθημα και στην Αθήνα. Από την άλλη, έχει γίνει πλέον σαφές ακόμη και στους πιο παραδοσιακούς επενδυτές του Χ.Α. ότι η Παγκοσμιοποίηση έχει "ανοίξει" στο ευρύ κοινό Αγορές που χαρακτηρίζονται από υγιέστερα εταιρικά θεμελιώδη και χαμηλότερο ρίσκο Χώρας σε σύγκριση με τα εγχώρια. Η παγιωμένη υποαπόδοση του Χ.Α. ίσως μάλιστα επιδεινωθεί σε περίπτωση που υπάρξει, όπως πολλοί απαισιόδοξα προβλέπουν, κύμα ρευστοποιήσεων και στα Ξένα Χρηματιστήρια.

Η υψηλή μεταβλητότητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα του Τραπεζικού κλάδου, προϋποθέτουν από τους επενδυτές γερά νεύρα, ενώ το μακροχρόνιο ανοδικό σενάριο απαιτεί ιδιαίτερη υπομονή και συνδρομή σειράς "αγνώστων Χ", πολιτικής κυρίως φύσεως, για τους οποίους μάλλον ελάχιστοι είναι σε θέση να κάνουν σοβαρές προβλέψεις.

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης είναι σε ανοδικό "κύμα" όσο διατηρείται πάνω από την στήριξη των 637 μονάδων (εκθετικός μέσος όρος 30 ημερών). Στόχος της ανόδου είναι η διάσπαση της ζώνης μεταξύ 660 - 670 μονάδων, που αν επιτευχθεί, θα ανοίξει το δρόμο προς τις 700 και 730 μονάδες. Πέραν των 637 μονάδων, αδύναμη στήριξη υπάρχει στις 625, που αν "χαθούν" ο Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί προς το 600.

"Ευχόμαστε στους επενδυτές σύνεση και επιτυχία στις επενδυτικές τους επιλογές το Μάρτιο" αναφέρει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο "Αυστραλός" ASX 200 (-0,13%) έδειξε σχετικά αδύναμος από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Nikkei (+1,44%), καθώς η ενδυνάμωση του Δολαρίου (επιστρέφουν τα σενάρια για αύξηση των επιτοκίων από την Fed), πίεσε το Γεν δίνοντας κέρδη στις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτα τα κέρδη στην Ευρώπη, με έντονα ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τον Dow Jones να διεκδικεί ένα ακόμα ρεκόρ και τιμές υψηλότερες από το ψυχολογικό όριο των 21000 μονάδων και τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η χθεσινή ομιλία Trump στο Κογκρέσο δεν έδωσε τις απαιτούμενες λεπτομέρειες που θα ήθελαν οι Αγορές.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Κινεζικός μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 51,6 μονάδες το Φεβρουάριο, από 51,3 τον Ιανουάριο. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα μείνει αμετάβλητος στις 51,3 μονάδες.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα δοκιμάσει τις Τράπεζες της Ευρωζώνης για την αντοχή τους σε μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες απότομες μεταβολές. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν πλήξει τα περιθώρια κέρδους των Τραπεζών, δημιουργώντας ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσει ο Τραπεζικός τομέας αν υπάρξει σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Με βάση το πρόγραμμα των νέων "stress tests" που ανακοινώθηκε, η ΕΚΤ θέλει να εξετάσει πόσα κεφάλαια θα μείνουν στις Τράπεζες αν αυξάνονταν, ή έπεφταν απότομα τα επιτόκια.

Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εξαετίας αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Ο τελικός δείκτης PMI Μεταποίησης αυξήθηκε στο 55,4, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, από 55,2 τον Ιανουάριο, ενώ η αρχική εκτίμηση έφερνε τον δείκτη στο 55,5. Ο δείκτης παραγωγής στη Μεταποίηση διαμορφώθηκε στο 57,3 από 56,1 τον Ιανουάριο (57,2 η αρχική εκτίμηση), ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών στις εξαγωγές αυξήθηκε στο 55,5 τον Φεβρουάριο, από 55,2 τον προηγούμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός σημείωσε νέα άνοδο τον Φεβρουάριο στη Γερμανία, ξεπερνώντας τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με προληπτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση. Η μέτρηση αυτή είναι η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2012. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 1,9%.

"Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος το 2017 από ότι αναμενόταν ως τώρα", δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, από την Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. O ίδιος επισήμανε, ωστόσο, πως ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει στο τέλος του έτους, υποστηρίζοντας ότι η επεκτατική νομισματική πολιτική παραμένει κατάλληλη.

Συνέχισε να υποχωρεί η ανεργία στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Σε προσαρμοσμένη βάση, ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 14.000 σε 2,59 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Γερμανική υπηρεσία "Federal Labor Agency". Οι οικονομολόγοι του Bloomberg ανέμεναν πτώση κατά 10.000. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,9%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένωση της Γερμανίας.

Αποδυναμώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η ανάπτυξη στη Βρετανική Μεταποίηση τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης της IHS Markit για τα Βρετανικά εργοστάσια υποχώρησε σε 54,6 τον Φεβρουάριο, από μια αναθεωρημένη ανάγνωση 55,7 για τον προηγούμενο μήνα. "Η μέτρηση διατηρήθηκε άνω του ορίου του 50 που διαχωρίζει συρρίκνωση από ανάπτυξη, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των οικονομολόγων", επισημαίνει το Bloomberg.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Deutsche Boerse, Carsten Kengeter, δήλωσε πως "είναι λυπηρό το ότι το 'London Stock Exchange' αποφάσισε να μην πουλήσει την πλατφόρμα trading που κατέχει στην Ιταλία", δίνοντας τέλος στην προγραμματισμένη συγχώνευση (ύψους 29 δισ. ευρώ) των δύο Οντοτήτων, αλλά τόνισε πως η Γερμανική εταιρεία συνεχίζει μόνη της.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η άνοδος των τιμών σε Αγαθά όπως η βενζίνη οδήγησε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Έκθεση της Αμερικανικής Κυβέρνησης έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες κινήθηκαν 0,2% υψηλότερα τον περασμένο μήνα, ενώ τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,4%. Ωστόσο, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE) σημείωσε άλμα 0,4% τον Ιανουάριο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 1,9% από 1,6% τον τελευταίο μήνα του 2016. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2012.

Υψηλό άνω των δύο ετών έπιασε ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης ανήλθε στις 57,5 μονάδες, από 56 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο στις 56,5 μονάδες. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2014.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό του 1,137 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,97%

Αν και ελαφρά βελτιωμένος τον Φεβρουάριο (47,7 έναντι 46,6 του Ιανουαρίου), ο Ελληνικός δείκτης PMI της Markit παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για έκτο συνεχόμενο μήνα. Συνεχής υποχώρηση των νέων παραγγελιών και περιορισμός του αριθμού των εργαζόμενων, παρότι με ασθενέστερο ρυθμό.

Στην έκδοση ομολόγου με ύψος που θα κυμαίνεται μεταξύ 100 – 200 εκατ. ευρώ προχωρά ο ΟΠΑΠ, με στόχο τη χρηματοδότηση των επενδυτικών του σχεδίων. Σύμβουλοι έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, ενώ ανάδοχοι είναι η Piraeus Sec., η IBG και η Euroxx.

"Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια λογική στάση στο Ελληνικό ζήτημα, επισημαίνει" η Natixis.
Όπως αναφέρει ο Οίκος, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσει κανείς την Ελλάδα σαν να έχει δύο ξεχωριστά προβλήματα: Ένα πρόβλημα Δημόσιου χρέους και ένα πρόβλημα παραγωγικότητας και προοπτικών ανάπτυξης.

Σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 16,1 ευρώ, για τον τίτλο της Jumbo, δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου από την εισηγμένη.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 658,81 μονάδες (+2%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 656,52 (+1,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 656,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,59%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 60 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ). Διακινήθηκαν, συνολικά, 103432617 τίτλοι, από τους οποίους οι 96016753 στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia, ΕΕΕ και Ελ. Πετρέλαια.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι, όλοι με ελάχιστες συναλλαγές, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και αξιοπρόσεκτη άνοδος στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (87.309 συμβόλαια).

Στα 8.129 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.471, 3.176 για τον Μάρτιο και 295 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.754,75) κινήθηκε μεταξύ 1.733 και 1.764 μονάδων και έκλεισε με οριακό premium 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 Eurobank, 5.000 Alpha Bank, 20.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.571), Πειραιώς (19.760), Εθνική (43.844), MIG (2.672), Alpha Bank (6.961), Μυτιληναίο (226), Ελ. Πετρέλαια (299), ΔΕΗ (454), ΟΤΕ (473), ΟΠΑΠ (256), Ελλάκτωρα (126), Fourli (208).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.045), MIG (56.526), Eurobank (49.769), Εθνική (64.166) και Πειραιώς (114.371).

Ας σημειωθούν τα 440 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, τα 240, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,80 ευρώ και τα άλλα 200, λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (12.778.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (9.651.345 τεμ.) και Eurobank (5.182.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v