Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονοκέφαλος τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της αξιολόγησης θα βρεθούν και αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο των επενδυτών. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Πώς διαμορφώνεται η τάση στις μετοχές του FT 25.

ΧΑ: Πονοκέφαλος τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση

Χαμένο στη... μετάφραση το ΧΑ την τελευταία εβδομάδα συντηρήθηκε στην ευρύτερη περιοχή των 650 μονάδων ελέω ξένων αγορών και εταιρικών αποτελεσμάτων. Με μικρή μείωση της αξίας συναλλαγών (μέσος όρος στα 41 εκατ. ευρώ για τις 4 συνεδριάσεις) επενδυτές και traders είτε περιορίσθηκαν στο stock picking είτε παρέμειναν θεατές της ατέρμονης διαδικασίας για το "κλείσιμο" της δεύτερης αξιολόγησης.

Χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις/ειδήσεις το ΧΑ ουσιαστικά παρέμεινε εγκλωβισμένο σε ένα στενό εύρος μεταξύ 660-640 μονάδων την ώρα που στην Wall Street οι δείκτες έχουν σπάσει τα κοντέρ, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό και στην Φρανκφούρτη ο DAX επανέρχεται πάνω από τις 12.000 μονάδες.

Στο ΧΑ με τον τραπεζικό κλάδο δέσμιο της διαπραγμάτευσης και της αβεβαιότητας που επικρατεί, το ενθαρρυντικό είναι πως αρκετές εισηγμένες/μετοχές κυρίως από τη μεγάλη αλλά και (δευτερευόντως) τη μεσαία και εσχάτως τη μικρότερη κατηγορία πηγαίνουν κόντρα, υπεραποδίδουν έναντι της αγοράς.

Σε αυτό το κλίμα εκτιμάται ότι θα κυλήσει και η επόμενη εβδομάδα (καθώς το Σαββατοκύριακο δεν υπήρξε καμία πρόοδος και τα ανοιχτά θέματα σε δημοσιονομικά και εργασιακά παραμένουν) με εύλογο πλέον το ερώτημα τι ακριβώς θα διακυβευθεί και τι ενδεχομένως να κερδηθεί στο επόμενο Eurogroup καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν περισσότερο.

Προσώρας επενδυτές και traders ελέγχουν το παιχνίδι, συντηρούν την αγορά σε λογικά επίπεδα, προσβλέπουν πως θα εξευρεθεί διέξοδος σε εύλογο χρόνο. Με την προσοχή στραμμένη στις εσωτερικές εξελίξεις αλλά και στις εξωτερικές θα κινηθούν και την επόμενη εβδομάδα με 2-3 σημεία να χρειάζονται την προσοχή μας. Στα εσωτερικά, την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αποτελώντας πρόκριμα για τον κλάδο καθώς ακολουθούν οι άλλες τρεις συστημικές υπό το βάρος του...δυσεπίλυτου προβλήματος των NPE's (που κακώς δεν μας απασχολεί όσο του αναλογεί...).

Στα εξωτερικά την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ πιθανότατα θα δοθεί το στίγμα των προθέσεων Ντράγκι (για ποσοτική χαλάρωση αλλά και επιτόκια μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις Γελέν) με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για τις ευρω αγορές.

Ενα άλλο θέμα, που άνοιξε τελευταία και προκάλεσε ήδη τον πρώτο τριγμό αφορά στην απόφαση της Deutsche Bank αυτό το μήνα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η διοίκηση Κράιαν αναζητεί αγοραστή για την PostBank και δεν βρίσκει. Την PostBank των 18.000 εργαζομένων και με το Βερολίνο σε προεκλογική περίοδο. Η γερμανική παράμετρος, μέσω DeutscheBank, απαιτεί αυξημένη προσοχή από τούδε και στο εξής, τουλάχιστον μέχρις ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Για ορισμένους short παίκτες η περίπτωση της D.B θα μπορούσε να είναι μία καλή αφορμή για "γύρισμα" της Φρανκφούρτης θυμίζοντας πως το πρώτο triple witching του 2017 είναι τη μεθεπόμενη Παρασκευή 17 Μαρτίου.  Στα υπόψιν...

Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ "ξοδεύεται", χάνεται χρόνος και momentum λόγω ξένων αγορών, αδυνατώντας να υπερβεί το όριο των 670 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο καθηλωμένο στα αβαθή χαμηλότερα των τιμών της τρίτης αμκ και με τον ΔΤΡ να μην πείθει πως μπορεί να υπερβεί την αντίσταση των 822 μονάδων.  Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο ΧΑ όταν σε κάποιο δεύτερο χρόνο τα ξένα χρηματιστήρια, η Wall Street υποχωρήσουν, εξορθολογιστούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτά για τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη προσέγγιση μας, καθώς περιοριζόμεθα κυρίως στην βραχυπρόθεσμη και το intraday, με όποια περιθώρια αυτονόμησης και επιλογών μας αφήνει σε σχέση με την αγορά.

Διαφωτιστικό το σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, ο οποίος συνέκρινε τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς με τις τιμές αρκετών μετοχών που αντιστοιχούν σε σαφώς υψηλότερες του ΓΔ παραπέμποντας σε καλύτερες προηγούμενων χρόνων. Επίσης διαφωτιστικό η ανάλυση του Γιώργου Α. Σαββάκη για την αποτίμηση της πρώτης εβδομάδος διαπραγμάτευσης.

Από το τελευταίο μέτωπο να συνεκτιμηθεί, πως οι δανειστές αναμένεται να φύγουν από την Αθήνα την Τρίτη ή αργότερο την Τετάρτη, με τον επικεφαλής του EwG να ξεκαθαρίζει τα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και να αφήνει παράθυρο για εξεύρεση λύσης θυμίζοντας πως ένα άτυπο EwG αναμένεται την Πέμπτη.

Ενδεχομένως να έχουμε κάποια πιο σαφή εικόνα για το που περίπου βρισκόμαστε και τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου (ή μήπως της 7ης Απριλίου) ενώ ενδιάμεσα (στις 15 του μηνός) διεξάγονται οι εκλογές στην Ολλανδία.

Σύνθετο το περιβάλλον και πυκνός ο χρόνος δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την τακτική πολλών traders οι οποίοι περιορίζουν τις κινήσεις τους σε εβδομαδιαίο διάστημα και συχνά σε intraday.

Η εβδομαδιαία τάση για τις μετοχές του FT 25

Για αυτό να δούμε την εβδομαδιαία τάση των 25 μετοχών του δείκτη και ορισμένων από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Στα 1,74 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με 2,96% έχοντας απορροφήσει την πιεστική προσφορά ξένου (ή ξένων) χαρτοφυλακίου και διασώζοντας τα σημαντικά 1,72 ευρώ. Στα 6,62 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου κρατά τα κέρδη 4,58% από τη αρχή του έτους, επενδύει σε υψηλές προσδοκίες για την τουριστική περίοδο αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η δυναμική της.

Σταθερά θετική σε όλα τα εξεταζόμενα χρονικά διαστήματα η Viohalco με 2,26% σε εβδομαδιαίο, με υπεραξίες μέσω Cenergy και με την Χαλκόρ να έχει αποθηκεύσει χαλκό από πολύ χαμηλότερες τιμές. Ο όμιλος προσβλέπει σε αύξηση της ζήτησης διεθνώς,, ποντάρει σε αναθέρμανση της τάσης στην αγορά των ΗΠΑ εάν και εφόσον προχωρήσουν τα Trumponomics. Στα 2,22 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα με εβδομαδιαίες απώλειες 1,77% αλλά με ισχυρά χέρια στο χαρτί και την Τέρνα Ενεργειακή να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ομολογιακού (ενδεχομένως 50 εκατ. ευρώ).

Στα 7,90 με απόδοση 0,25% η μετοχή της Grivalia απλά θα πρέπει να επιβεβαιώσει τα 7,80 ευρώ την προσεχή εβδομάδα. Ιδιάζουσα περίπτωση η ΔΕΗ, με απώλειες 3,18% την Παρασκευή αλλά θετική απόδοση 0,74% σε εβδομαδιαίο θεωρείται από τα πιο risky bets του 2017 σε έναν κλάδο που αναπόφευκτα έρχεται στο προσκήνιο.

Με απώλειες 2,08% στα 22,59 ευρώ η Coca Cola παραμένει το "εργαλείο" επηρεασμού των δεικτών καθώς εξακολουθεί να έχει την βαρύτερη στάθμιση. Με νέες απώλειες 0,88% στα 1,12 ευρώ η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα. Στα 4,54 ευρώ με απώλειες 5,22% η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ που είχε "τρέξει" μία αντίδραση προεξόφλησης των οικονομικών αποτελεσμάτων και κρατά κέρδη 2,71% από την αρχή του έτους.

Στα 0,246 ευρώ η μετοχή της Εθνικής έχει την συγκριτικά καλύτερη εικόνα του κλάδου σε εβδομάδα, μήνα, τρίμηνο και αρχή έτους. Στα 0,628 με 2,11% η Eurobank η αγορά θα περιμένει τα αποτελέσματα του ομίλου. Στα 4,60 ευρώ με απώλειες 2,75% στην εβδομάδα η μετοχή των ΕΧΑΕ δύσκολα δείχνει να ξεπερνά τα σημαντικά 4,90 ευρώ. Σταθερή στα 4,64 ευρώ η Lamda Development με άξιο αναφοράς το μάζεμα που μεθοδικά γίνεται στα χαμηλά της μετοχής "πονηρεύοντας" τους διορατικούς για τη συνέχεια.

Στα 6,93 ευρώ με απώλειες 1,56% η ΜΕΤΚΑ εμφανώς στην...σκιά του Μυτιληναίου με την αγορά να περιμένει την συγχώνευση (με απορρόφηση) της εταιρείας. Για τη Motor Oil ξεχωριστή αναφορά έγινε στον Εκηβόλο της Παρασκευής. Σκληρό καρύδι η Jumbo, ο επιχειρηματίας, αποτελεί ένα από τα σταθερά χαρτιά ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Με μικρές απώλειες στα 13,46 ευρώ που αντιστοιχεί σε αποτίμηση 1,83 δισ. ευρώ, υψηλή σύμφωνα με την εκτίμηση επαγγελματιών της αγοράς. Διόρθωσε την Παρασκευή κατά 2,13% ο Μυτιληναίος με συνέπεια να "γυρίσει" μείον 1,29% σε εβδομαδιαίο. Στα 805,5 εκατ. ευρώ η αποτίμηση και το στοίχημα της αγοράς είναι η επίτευξη (ή όχι ) χρηματιστηριακής αξίας πάνω από ένα δισ. ευρώ. Με θετικό πρόσημο στα 12,89 ευρώ ο ΟΛ. Κάπως κινήθηκε την Παρασκευή κατ΄ορισμένους...αντανακλαστικά με αφορμή τις εξελίξεις στον ΟΛΘ. Σημειωτέον στα 322 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του ΟΛΠ στα 191 της Θεσσαλονίκης.

Καλή εβδομάδα για τον ΟΠΑΠ με 2,88% στα 8,57 ευρώ αποτελεί από τις εφεδρείες των long χαρτοφυλακίων για κάτι καλύτερο με στόχο προς τα 9 ευρώ. Σε ανάλογη θέση long και ο ΟΤΕ με 2,11% στα 8,70 ευρώ και με ορισμένες χρηματιστηριακές να ανεβάζουν τον πήχη φιλόδοξα έως τα 11 ευρώ. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο συμπληρωματικά για τα χαρτοφυλάκια και το τελευταίο διάστημα δείχνουν να έχουν ολοκληρώσει την διόρθωση τους φιλοδοξώντας για μία δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Στα 0,184 ευρώ με εβδομαδιαία απόδοση 2,79% η Πειραιώς με την αγορά να περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Στα 10,40 ευρώ με 3,90% η μετοχή του Σαράντη έχει ως ορόσημο τα 11,54 ευρώ από τις 28/11/2016. Στα 2,79 ευρώ με απώλειες 0,36% η ΤΕΝΕΡΓ έχει ως στόχο τα 3,05 από τον Μάιο του 2016. Με απώλειες 2,25% στα 22,13 ευρώ η μετοχή του ΤΙΤΑΝα με αυξημένες συναλλαγές την Παρασκευή.

Ανάλογη εικόνα και για τη μετοχή του FF Group με απώλειες 1,11% στα 18,69 ευρώ επίσης με αυξημένες συναλλαγές στην ίδια συνεδρίαση.

H μεσαία κατηγορία

Από τη μεσαία κατηγορία με θετικό πρόσημο ο ΑΝΕΜΟΣ στα 1,17 ευρώ καθώς ισχυρά χέρια μαζεύουν την φειδωλή προσφορά που βγαίνει έως τα 1,18 ευρώ. Θυμίζοντας πως ο εις εκ των βασικών μετόχων (πλευρά Καλλιτσάντση ) είχε πουλήσει σημαντικό μέρος της θέσης του μόλις λίγες μέρες μετά την εισαγωγή της εταιρείας σε τιμές 0,50-0,60 ευρώ υψηλότερα.

Με θετικό πρόσημο στα 3,74 ευρώ ο ΚΟΡΡΕΣ με αποτίμηση 50 εκατ. ευρώ ευνοήθηκε από την εικοτολογία για πώληση της Apivita (με την διοίκηση της να ζητά ένα τίμημα στα 90 εκατ. ευρώ).

Στα 3,60-3,80 ευρώ πραγματοποιούνται συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του Πλαισίου (στα 80 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της εταιρείας), στα 0,202 ευρώ με υπεραπόδωση ο Νηρέας κυρίως λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Στα 228 εκατ. ευρώ αποτιμάται ο Fourlis, με θετική απόδοση σε όλες τις χρονικές μετρήσεις, με ισχυρή υποστήριξη θεσμικών χαρτοφυλακίων και βλέψεις να ακολουθήσει τον Σαράντη στον FTSE25 σε εύλογο χρόνο. Στα 155 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της MIG σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερα της "καθαρής θέσης" του ομίλου που εάν και εφόσον προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των συμμετοχών του μπορεί να είναι από τα στοιχήματα της χρονιάς.

Κινητικότητα στον κλάδο της υγείας, με το ΙΑΣΩ και το ΥΓΕΙΑ να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον έμπειρων παικτών που περιμένουν εξελίξεις στον ευρύτερο τομέα. Συγκριτικά στα 33,5 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του πρώτου, στα 72,7 εκατ. ευρώ του δεύτερου.

Οσον αφορά στα τεχνικά όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (υπ. ανάλυσης ΒΕΤΑ αχεπευ) όσο διατηρείται αλώβητη η κομβική περιοχή αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης (600 μον.) τόσο οι long έχουν τον πρώτο λόγο των κινήσεων.

Τέλος να συνεκτιμηθεί πως την Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πρόβλεψη της για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου.

Το διάγραμμα του ΟΤΕ

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v