Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

«Εγκλωβισμένο» σε μια στενή ζώνη διακύμανσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο, με την προσοχή να παραμένει στραμμένη στη διαπραγμάτευση. Θετικό το κλίμα στις ξένες αγορές. Στο επίκεντρο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Σε στάση αναμονής το ΧΑ, "φρένο" στη φρενήρη άνοδο της Wall Street, μικρή υποχώρηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Συνεδρίαση που δεν μας έκανε σοφότερους η χθεσινή καθώς στο ταμπλό αποτυπώθηκε εύγλωττα η επιφυλακτικότητα των traders, η απουσία ουσιαστικών εξελίξεων, η αποχή/αναμονή των περισσότερων σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη μόλις 4 μονάδων, τζίρος 32 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο μισό από τα 60 εκατ. της πρώτης συνεδρίασης του Μαρτίου. 

Τα όσα αποκαλύπτει από χθες το βράδυ η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σαφώς και κάνουν τον γύρο της αγοράς, διαμορφώνοντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κλίμα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σημερινή συνεδρίαση. Άλλωστε και στη χθεσινή συνεδρίαση, ελλείψει ουσιαστικών εξελίξεων, επιλέχθηκε η αναμονή αντί της οποιασδήποτε προσπάθειας για κίνηση της αγοράς πέραν των 660 μονάδων. Άκρως επιλεκτικές οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα blue chips, με συγκριτική κινητικότητα σε λιγοστά χαρτιά της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. 

Βλέποντας το... ημερολόγιο και το διάστημα μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου μεσολαβεί στις 9 του μήνα ένα EwG όπου θα διαπιστωθεί η όποια πρόοδος έχει υπάρξει μεταξύ δανειστών-ελληνικής πλευράς. Μία μέρα νωρίτερα -την ερχόμενη Τετάρτη-, η Πειραιώς ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου (μετά τη συνεδρίαση), δίνοντας το στίγμα για το τέταρτο τρίμηνο του 2016. 

Στην περίπτωση που απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο Eurogroup της 20/3, η προσοχή εστιάζεται λίγες μέρες αργότερα, καθώς στις 7 Απριλίου διεξάγεται το επόμενο, όπου έμπειροι παίκτες εκτιμούν πως θα δοθεί λύση. Εκτίμηση που θα επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί εκ των πραγμάτων και ενώ στις 15 Μαρτίου θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία, την ώρα που στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν αργά αλλά σταθερά κερδίζει πόντους.

Σύνθετο το σκηνικό, πυκνός ο χρόνος και η ουσία είναι πως (και) για το ΧΑ χάνεται χρόνος, πολύτιμος χρόνος, την ώρα που η Wall Street "τρέχει", το λονδρέζικο City "πετάει" από ιστορικό υψηλό σε υψηλότερο, κι εμείς παραμένουμε εγκλωβισμένοι χαμηλότερα των 670, περιοριζόμενοι στο ότι ακόμη η αγορά κρατά τις 650/640 μονάδες. Εγκλωβισμένοι στην περίοδο της μεγάλης ανόδου των αγορών διεθνώς και εύλογο το ερώτημα τι θα γίνει στο ΧΑ, όταν σε κάποια στιγμή τα ξένα "κόψουν ταχύτητα" ή αρχίσει η Wall Street να κλίνει χαμηλότερα. 

Τι κρατά από την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σε μία συγκυρία που ο κλάδος της "ενέργειας-ΔΕΗ" είναι στο προσκήνιο (σχετικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα) και όπως αποκάλυπτε νωρίτερα ο Φώτης Κόλλιας, "φουντώνει" η μάχη για τον ΟΛΘ, μετά τη σφήνα του γαλλικού κολοσσού CMA CGM σε συνεργασία με τον Ι. Σαββίδη. 

Συνεπώς, μέχρι νεωτέρας και ουσιαστικών εξελίξεων (είτε θετικών είτε αρνητικών), το ΧΑ παραμένει στο... τέλμα μεταξύ 640 έως 670 μονάδων, με τον κλάδο-κλειδί στο εύρος των 740 έως 822 μονάδων και με τον FTSE25 στις 1.730 έως 1.780 μονάδες. 



Με γνώμονα δύο βασικά σενάρια η συνέχεια, με το πρώτο να "βλέπει" διέξοδο στις 20 Μαρτίου και με το δεύτερο στις 7 Απριλίου, κινούνται οι traders, με ευτύχημα ότι τα δύο Eurogroup είναι σχετικά κοντά το ένα με το άλλο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο σημαντικών αναταράξεων, ωστόσο μεταφέρει σε αυτό της 7ης Απριλίου την περισσότερη "φόρτιση" και "επικινδυνότητα" για μετά από αυτό το ορόσημο. 

"Χαμένοι στη μετάφραση" σημείωνε η Αγγελική και θα δούμε εάν και πώς θα αποτυπωθεί αυτό στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ορισμένοι θα επιχειρήσουν να "κλειδώσουν" θέσεις τους και άλλοι θα περιμένουν τα νεότερα του Σαββατοκύριακου, μην τυχόν και διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα από Δευτέρα. 

Θυμίζουμε πως ανάλογη στάση αναμονής τηρήθηκε από τους δύο οίκους αξιολόγησης μία εβδομάδα πριν, όταν η Fitch άφησε αμετάβλητη τη βαθμολόγηση και η Moody's τήρησε σιγήν ασυρμάτου. 

Χωρίς θετική εξέλιξη, ο ΓΔ πολύ δύσκολα θα κινηθεί προς τις 670 μονάδες, χωρίς αρνητική, δεν έχει λόγους να υποχωρήσει χαμηλότερα των 640, άντε 630 μονάδων. 

Με αυτά τα δεδομένα και σε αυτό το εύρος θα πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμεθα μέχρι νεωτέρας, με τους long να έχουν το πλεονέκτημα πως όσο ο ΓΔ συντηρείται πάνω από τις αναφερθείσες περιοχές, μπορούν να ενεργούν με stock picking κινήσεις. Οι δε short έχουν επίσης κάθε λόγο να μην κλείνουν τις θέσεις τους για όσο ο ΓΔ δεν... φεύγει πάνω από τις 670 μονάδες.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v