Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 650 μονάδες «περιμένει» το Χρηματιστήριο

Τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης αναμένουν οι επενδυτές. Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη 2,44% χαμηλότερα. Χάθηκαν στηρίξεις για τον FT 25. Προβληματίζει η νέα μείωση του τζίρου.

Στις 650 μονάδες «περιμένει» το Χρηματιστήριο

Χωρίς τις βοήθειες από τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, κινήθηκε σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς το σύνολο των, εκτός των τειχών, επενδυτών, περιμένουν την σημερινή ομιλία της προέδρου της Federal Reserve, Janet Yellen, στο Σικάγο (20.00 ώρα Ελλάδας).

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι διεθνείς διαχειριστές, που δεν αποκλείουν την σταδιακή επιστροφή της νευρικότητας στα Ξένα χρηματιστηριακά ταμπλό λόγω του "υπεραγορασμένου" των Διεθνών Αγορών, αλλά και τις συνεχιζόμενες δηλώσεις Αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ που θεωρούν σαν πλέον επικρατέστερο σενάριο μια αύξηση των επιτοκίων στην επερχόμενη συνεδρίαση της Fed στις 14 - 15 Μαρτίου.

Καθαρά πτωτική ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ στα χαρακτηριστικά της ημέρας θα μπορούσε να προστεθεί η νέα μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), αλλά και η ελαχιστοποίηση των θετικών πρωταγωνιστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (Alpha Bank, Eurobank και Εθνική ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να σημειώσει ημερήσια υποχώρηση 2,44%, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που περίμεναν ακόμα χειρότερη εικόνα, μετά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δ. Τζανακόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες "το ότι θα κλείσει η συμφωνία θεωρείται (από την Κυβέρνηση) βέβαιο, αλλά είναι άγνωστο το πότε. Το μόνο το οποίο παραμένει ερώτημα είναι ο ακριβής χρόνος όλων αυτών των βημάτων και όχι το αν θα συντελεστούν”.

Κατά πολλούς αναλυτές, η παραπάνω δήλωση επέδρασε καταλυτικά στην ψυχολογία των ενεργών παικτών, σε μία Αγορά που διαπιστώνει ότι ο ορίζοντας κλεισίματος της αξιολόγησης επεκτείνεται όλο και πιο πίσω και ίσως αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί το θετικό momentum από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, σε περίπτωση που μηδενιστούν οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup στις 20/3, η αβεβαιότητα θα επηρεάσει πιο έντονα την πραγματική Οικονομία και το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα και οι στόχοι για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα για το τρέχον έτος θα αρχίσουν να φαντάζουν μακρινοί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην "συμπεριφορά" του Χ.Α.

"Οι επόμενες συνεδριάσεις δύσκολα θα διαφοροποιηθούν από τις αμέσως προηγούμενες, καθώς λείπει, ακόμη, ο προσδοκώμενος θετικός καταλύτης για να δώσει την ώθηση πάνω από τις 661 μονάδες, ενώ παράλληλα το 'country risk' δεν επιτρέπει το συντονισμό με τις Διεθνείς Αγορές. Και στην σημερινή συνεδρίαση φάνηκε ότι στόχος των αγοραστών δεν ήταν η διεκδίκηση νέων εδαφών αλλά η διατήρηση του μεγαλύτερου κομματιού από τα πρόσφατα κεκτημένα. Κάπως έτσι αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες συνεδριάσεις, έως ότου προκύψει, είτε η θετική είδηση που θα δώσει ώθηση στον Γενικό Δείκτη να υπερνικήσει την σημαντική αντίσταση της τοπικής κορυφής των 661 μονάδων, είτε η αρνητική που θα τον αναγκάσει να οπισθοχωρήσει προς το ανοδικό "χάσμα" των 647 μονάδων. Όπως και να έχει, για όσο διάστημα ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα σωρείας στηρίξεων των οποίων η πρώτη εντοπίζεται στις 643 μονάδες και η τελευταία στις 636 μονάδες, η βραχυπρόθεσμη τάση θα είναι ανοδική και οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε υψηλότερα επίπεδα" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Όμως για τις συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κύκλος συνηγορεί και η τεχνική εικόνα των περισσότερων, επιμέρους, Δεικτοβαρών μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25 και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, μόνο δύο παραμένουν "short" και πιο συγκεκριμένα οι Αεροπορία Αιγαίου (όσο επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 6,71 ευρώ) και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (όσο κλείνει χαμηλότερα των 2,31 ευρώ).

Αντίθετα ο ΟΠΑΠ (+1,06%) κατόρθωσε σήμερα να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 8,55 ευρώ και να γυρίσει σε "long".

Δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υποστηρικτικές για την ψυχολογία των λίγων αγοραστών, οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "υψηλά ιστάμενος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που είναι γνώστης των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, μίλησε αποκλειστικά στο Euro2day.gr εν μέσω της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης και είπε τα εξής: 'Δεν έχει γίνει κάποια πρόοδος μέχρι τώρα και η άποψη μου είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες για συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεραισιόδοξη πάνω σε αυτό".

"Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον Ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις της νέας Αμερικανικής Ηγεσίας. Η συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί να δρομολογηθεί και χωρίς τις ΗΠΑ, λένε κύκλοι της Γερμανικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτούς, για να αποφασιστεί η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διάσωσης απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία. Αυτό επιβεβαιώνεται και εντός του ΔΝΤ", γράφει η "Handelsblatt", για να τονίσει ωστόσο ότι "το να οργανώσουν πράγματι οι Ευρωπαίοι σε έκτακτη περίπτωση μια πλειοψηφία ενάντια στις αντιστάσεις των ΗΠΑ αμφισβητείται εντός του ΔΝΤ".

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα και προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα ενός δανείου προς την Ελλάδα", επιβεβαίωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Προβληματισμένοι δήλωναν οι περισσότεροι των αναλυτών, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επισημαίνοντας την νέα βύθιση του τζίρου, η οποία απαγορεύει την δημιουργία συνθηκών εκτόνωσης - διαφυγής, αλλά και την σημαντική υποχώρηση, ή και απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος, αλλά και το ότι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο "πήραν κεφάλι και οδήγησαν την κούρσα μέχρι τέλους" (!)

Σε εταιρικό επίπεδο οι εισηγμένες παρουσιάζουν καλά αποτελέσματα, οι λίγες που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα, δείχνοντας πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας αν ο παράγοντας "ρίσκο Χώρας" περιοριστεί.

"Ενοχλημένη" από τις διαφαινόμενες καθυστερήσεις και την επιστροφή της "δημιουργικής ασάφειας" έδειξε και η Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 7%.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους και ξεκινώντας από το ταμπλό του FTSE25, ο τίτλος του ΟΤΕ (+0,46%) παραμένει σε ημερήσιο "long" με το "stop" στο 8,39 σε κλείσιμο. Κοντινή στήριξη το 8,56 και κύρια μεσοπρόθεσμη στα 8,24 ευρώ. Το 8,82 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στα 9,10 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιατρικό (+0,33%), επιμένει πλαγιοανοδικά το Ιασώ (+5,56%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα (+6,32%), ανά τακτά διαστήματα οι αγοραστές δηλώνουν "παρών" στην ΚΛΜ (έχει μαζευτεί η προσφορά χαμηλότερα των 0,39 ευρώ), ενώ με το σημερινό κλείσιμο η ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος ισοφάρισε το κλείσιμο της 22/10/2014 (υψηλά 29 μηνών).

Σε υψηλό 29 μηνών η μετοχή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Τεχνικά, το κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 650 μονάδων, ασφαλώς και δεν άφησε τα καλύτερα συμπεράσματα για την συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της Τετάρτης άφησε "gap" στις 647,72 - 648,88 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 635 μονάδες και ο εκθετικός στις 638 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 615 μονάδες.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,94%), χάθηκαν οι πρώτες στηρίξεις στις 1742 και 1739 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1719 μονάδες.

Και εδώ η συνεδρίαση της Τετάρτης άφησε τεχνικό "χάσμα", μεταξύ 1731,22 και 1735,95 μονάδων (έκλεισε μερικώς).

Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1700 μονάδες και ο εκθετικός στις 1709 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1612 μονάδες και ο εκθετικός στις 1664 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 0,68%. Στο ίδιο διάστημα και παρά τις τέσσερις, μόνο, συνεδριάσεις, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,74%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 0,95% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 6,18%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τη ζώνη βραχυχρόνιας στήριξης των 650 με 647 μονάδων, θα προκαλέσει διαγραμματική διάθεση για μια αναμέτρηση με τη κοντινή τοπική κορυφή των 660 μονάδων" εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.

Ανοδική τμήση της εν λόγω περιοχής με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα φέρει τον Δείκτη προ των πυλών των 670 μονάδων, ανοίγοντας έτσι περιθώριο ανοδικής διαφυγής προς το γνωστό επίπεδο αλλαγής σκέψεων και πράξεων, των 700 μονάδων.

Η ανάλυση των επιμέρους τεχνικών δεικτών στο ημερήσιο chart τιμών δείχνει μετά από πολύ καιρό, παρά την συνεχόμενη στασιμότητα, να έχει τοποθετηθεί το "φυτίλι" για την ανοδική καταστρατήγηση των 670 με 675 μονάδων.

Η "φλόγα" μόνο μένει από την πολιτικοοικονομική πλευρά, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να πάρει τη κατάλληλη ώθηση προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 710 με 750 μονάδων. Αρνητική στροφή στο υπάρχον σκηνικό μπορεί να δοθεί μόνο με τη καθοδική παραβίαση τις περιοχής στήριξης των 635 με 630 μονάδων.

Κρίσιμη η διαγραμματική αναμέτρηση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το βραχυχρόνιο επίπεδο αντίστασης των 1760 με 1740 μονάδων. Επιβεβαιωμένο ανοδικό πάτημα στην εν λόγω περιοχή θα "απλώσει το χαλί" για την επίσκεψη των 1800 μονάδων. Σημείο, όπου θα πρέπει αυτή τη φορά να διασπαστεί βιαίως για να σπρώξει ένα +6% τον δείκτη προς το όριο των 1920 μονάδων.

Θετική για τους Τραπεζικούς “Buyers” η διατήρηση του άτμητου της βραχυχρόνιας γραμμής στήριξης στις 755 μονάδες για το κλαδικό δείκτη. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι, κατά πρώτον, το "γέμισμα" της άνω σκιάς στο candlestick της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ των 836 με 805 μονάδων και κατά δεύτερον η επάνοδος του δείκτη άνω των 850 μονάδων.

Η επιτυχής εκπλήρωση του ανοδικού σχεδιασμού θα "ακονίσει τα μαχαίρια" των διαγραμματικών αγοραστών για μια άμεση αντιπαράθεση του Τραπεζικού δείκτη με την πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης των 900 με 912 μονάδων.

"Μέχρι, που να γίνει όμως κάτι τέτοιο, το σημείο των 755 μονάδων θα αποτελεί 'τρωτό' σημείο επίθεσης των 'Bears”, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς συνεχίζεται εν μέσω αντικρουόμενων δημοσιευμάτων ως προς το χρονικό πέρας της συμφωνίας" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται, πάντως, να απομακρύνεται εκ νέου το ορόσημο του επόμενου Eurogroup της 20ης Μαρτίου, αφού από μέρα σε μέρα η ατζέντα ενημερώνεται με νέα δεδομένα, ή με διαφοροποιήσεις ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ανεβάζοντας τον αριθμό των εκκρεμοτήτων για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Τα καλά νέα είναι ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη από την εκτέλεση του προϋπολογισμού ακόμα αντέχουν, παρά την τρίμηνη παράταση και την αβεβαιότητα που σε κάποιο βαθμό έχει προκληθεί στην Οικονομία. Τα κακά νέα είναι ότι ο βαθμός ευαισθησίας, κυρίως του Χρηματοοικονομικού κλάδου, δεν έχει μεγάλα περιθώρια ανοχής, ήδη καταγράφονται εκροές καταθέσεων και νέες καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων δανείων, ενώ φαινόμενα επιβράδυνσης καταγράφονται και στις λιανικές πωλήσεις.

Το Χρηματιστήριο αυτή την περίοδο φαίνεται να κινείται περισσότερο στην λογική επιλεκτικών κινήσεων στα "μεγάλα" χαρτιά που διαμορφώνουν τον Δείκτη και ως τώρα τα λίγα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί δεν έχουν προδώσει τις προσδοκίες. Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό το "πάρτι" συνεχίζεται, η ένταση της ανόδου είναι ισχυρή και η επέκτασή της σε όλες τις Ανεπτυγμένες Αγορές του Πλανήτη, έχει επηρεάσει, πιθανότατα και την εγχώρια ψυχολογία, λειτουργώντας ανασταλτικά στην διάθεση αποεπένδυσης, ή περιορισμού του ρίσκου από κατοχύρωση κερδών.

Η περίοδος των αποτελεσμάτων πιθανόν να δώσει νέα ερείσματα ενδιαφέροντος στους επενδυτές, από την στιγμή που το θέμα της διαπραγμάτευσης έχει κολλήσει και η σχετική ειδησεογραφία έχει οδηγήσει σε κόπωση την επενδυτική κοινότητα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τα "δύσκολα" σημεία αντίστασης των 660 μονάδων, όπου στο πρόσφατο παρελθόν ανεπιτυχώς προσπάθησε τρεις φορές να διασπάσει. Η προοπτική μιας διάσπασης στην παρούσα φάση, με χαμηλούς όγκους, δεν φαίνεται να έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ωστόσο η μη ύπαρξη ικανής δύναμης πυρός από τους πωλητές, περιορίζει το εύρος μια ενδεχόμενης διόρθωσης.

Έχοντας διανύσει τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και με τους ταλαντωτές να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες, η συνέχεια θα είναι μάλλον συσσωρευτική. Οι κινητοί μέσοι είναι στην ζώνη των 630 μονάδων, επίπεδο που σηματοδοτεί και το πλησιέστερο σημείο στήριξης της Αγοράς.

Στα επιμέρους διαγράμματα, οι μετοχές που οδήγησαν ως τώρα το ράλι δείχνουν σημάδια τεχνικής "κόπωσης". Από το Καλοκαίρι του 2016 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει μια αργή πλαγιοανοδική πορεία, προσεκτικά δομημένη ώστε να μην τρομάζει, αλλά ούτε και να ενθουσιάζει με τις όποιες ημερήσιες εξάρσεις καταγράφονται. Η μεγάλη εικόνα δείχνει συσσώρευση και αναμονή και η πιο ασφαλής, ίσως, τεχνική ένδειξη που διατηρεί ένα σχετικά ικανοποιητικό βαθμό αξιοπιστίας, είναι ο κινητός μέσος των 200 ημερών οποίος παραμένει σταθερά ανοδικός από τον Οκτώβριο του 2016. Όσο διατηρείται αλώβητη η κομβική τιμή της αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης (600 μονάδες), θα ήταν παρακινδυνευμένη κάποια κατηγορηματική πρόβλεψη για αλλαγή της τάσης.

Η επισήμανση αυτή γίνεται γιατί τα περιθώρια της διακύμανσης του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί σημαντικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις. Αποκορύφωμα αυτού του φαινομένου ήταν η σταθεροποιητική συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όπου το ημερήσιο εύρος ήταν μόλις 4 μονάδες.

Την Δευτέρα (6/3) θα ανακοινωθεί η εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής αρχής για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2016 (αρχική πρόβλεψη -0,4%). Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων ξεχωρίζει η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς την ερχόμενη Τετάρτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ενώ την Δευτέρα ανακοινώνει η Alpha Trust. Την Πέμπτη το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία θα έχει στην ατζέντα ανακοινώσεις για επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση.

"Την ερχόμενη Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Kospi (-1,14%), μετά τα δημοσιεύματα για ένταση μεταξύ Νότιας Κορέας και Κίνας για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος "THAAD".

Μικτές τάσεις στην Ευρώπη, δείχνουν να συνεχίζονται οι διαθέσεις διόρθωσης στην Wall Street.

Νέες σημαντικές απώλειες για τον Χρυσό, με ανοδικά πρόσημα Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, ανοδικά, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από έναν χρόνο κινήθηκαν τον Ιανουάριο οι τιμές καταναλωτή της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί αμετάβλητος. Σημειώνεται πως ο στόχος που έχει θέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας για τον πληθωρισμό, είναι το 2%.

Η δραστηριότητα στον Κινεζικό τομέα Υπηρεσιών αναπτύχθηκε με πιο αργό ρυθμό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο. Ο PMI της Caixin για τις Υπηρεσίες υποχώρησε το Φεβρουάριο σε 52,6 από 53,1 τον Ιανουάριο, ανέφεραν η Caixin Media και η ερευνητική εταιρεία Markit.

To μεγαλύτερο Συνταξιοδοτικό Ταμείο στον Κόσμο κατέγραψε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία του, καθώς η βουτιά του Γεν ενίσχυσε τις ξένες επενδύσεις μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Το Κυβερνητικό Συνταξιοδοτικό Επενδυτικό Ταμείο της Ιαπωνίας (GPIF) ανακοίνωσε ότι είχε απόδοση 8%, ή 10,5 τρισ. γεν ($92 δισ.), τους τρεις μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, αυξάνοντας το συνολικό ενεργητικό στα 144,8 τρισ. γεν. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τοποθετήσεις σε Ιαπωνικές μετοχές απέφεραν 4,6 τρισ. γεν, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τα Ιαπωνικά ομόλογα. Οι Ιαπωνικές μετοχές απέδωσαν 15% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, όσο και η απόδοση του δείκτη Topix. Οι ξένες μετοχές είχαν απόδοση 16%, κυρίως λόγω της πτώσης 13% του Γεν έναντι του Δολαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1995.

Ερχόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο και καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της από την ΕΕ αυτό το μήνα, το υπόλοιπο Μπλοκ εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα χαλαρότερων δεσμών μεταξύ των 27 που θα παραμείνουν.

Οι πωλητές λιανικής της Γερμανίας είχαν ένα απροσδόκητα αδύναμο ξεκίνημα έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο 0,2%. Σε ετήσιους όρους οι πωλήσεις ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο κατά 2,3%

"Οι Τράπεζες με έδρα στη Βρετανία που θέλουν να δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 'Brexit' θα πρέπει να υποβάλουν από νωρίς αίτηση για άδεια για να στήσουν πραγματικές μονάδες και όχι εταιρείες 'κέλυφος", δήλωσε η αξιωματούχος της ΕΚΤ, Sabine Lautenschlaeger. Η ίδια προειδοποίησε τις Τράπεζες στη Βρετανία να μην παρακάμψουν τους κανόνες.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων, σχεδόν, έξι ετών αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων, σχεδόν, δέκα ετών, λόγω της ισχυρής ζήτησης και των εξαγωγών. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI αυξήθηκε στο 56,0 τον Φεβρουάριο από 54,4 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Ο τελικός δείκτης PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 55,5, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, από 53,7 τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης απασχόλησης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007, στο 53,8 από 53,4 τον προηγούμενο μήνα.

Οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat. Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο όγκος πωλήσεων στις 19 Χώρες της Περιοχής υποχώρησε κατά 0,1% από το Δεκέμβριο. Η πτώση ήταν απροσδόκητη, καθώς οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο 0,4%. Σε ετήσια βάση, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,2% τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 1,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η Eurostat υποβάθμισε και τη μέτρησή της για τις πωλήσεις το Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι υποχώρησαν κατά 0,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μικρότερη πτώση 0,3%.

Ο κυρίαρχος τομέας των Υπηρεσιών στη Βρετανία, αναπτύχθηκε το Φεβρουάριο με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών. Ο PMI της IHS Markit για τις Βρετανικές Υπηρεσίες υποχώρησε σε 53,3, από 54,5 τον Ιανουάριο. Αν και η μέτρηση παραμένει άνω του ορίου του 50 που διαχωρίζει ανάπτυξη από συρρίκνωση, αντανακλά μεγαλύτερη πτώση απ’ ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

"Η Deutsche Bank αναμένεται να λάβει αποφάσεις στο τέλος Μαρτίου για μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου και την πώληση της μονάδας διαχείρισης ενεργητικού", δήλωσε πηγή στο Bloomberg. Η απόφαση θα ληφθεί μετά την τακτική γενική συνέλευση του εποπτικού συμβουλίου στις 16 με 17 Μαρτίου.

Στην "άλλη άκρη του Ατλαντικού", ο τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ επεκτάθηκε το Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2015. Ο δείκτης Υπηρεσιών του Ινστιτούτου ISM, αυξήθηκε στις 57,6 μονάδες, από 56,5 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 9 Ιουνίου 2017.

Κατά τον επικεφαλής του EwG, Τόμας Βίζερ, "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα. Μετά θα είναι πολύ πιο εύκολη η πλεύση".

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα μεγέθη δ΄ τριμήνου του ΟΤΕ η ΒΕΤΑ Sec σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 11,1 ευρώ και τη σύσταση "overweight". H χρηματιστηριακή στέκεται στην μείωση του δανεισμού που πέτυχε ο Οργανισμός παράλληλα με τις αυξημένες κεφαλαιακές δαπάνες και στο μέρισμα (0,16 ευρώ) που θα διανείμει ο ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις της.

Τη σύσταση "buy" και την τιμή - στόχο των 16,5 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo διατηρεί η HSBC, σε έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου της εισηγμένης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 649,15 μονάδες (-1,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 650,18 (-0,89%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 649,73 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 30,3 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΒΙΟ, ΕΧΑΕ), ενώ Alpha Bank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ "απασχόλησαν" το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Jumbo και Motor Oil δεν κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη υποχώρηση σημειώθηκε, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων.

Σημαντικά αυξημένες οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.291 συμβόλαια).

Στα 7.846 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.089, 1.425 για τον Μάρτιο και 664 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.740,25) κινήθηκε μεταξύ 1.738 και 1.749,75 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (230.000 Εθνική, 23.221 ΓΕΚ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.074), Πειραιώς (17.868), Εθνική (13.568), MIG (677), Alpha Bank (2.670), Ελ. Πετρέλαια (1.037), ΔΕΗ (122), ΟΤΕ (322), ΟΠΑΠ (234), Viohalco (145), Ελλάκτωρα (381), ΓΕΚ (191), Μυτιληναίο (873).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.710), MIG (56.347), Eurobank (48.915), Εθνική (67.677) και Πειραιώς (108.032).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.628.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (9.443.051 τεμ.) και Eurobank (5.182.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v