Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορικά προς τις 640 το ΧΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πιέσεων και τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 3%. Περιορισμένος ο τζίρος. Σε θετικό έδαφος Motor Oil, ΕΛΠΕ και Ιασώ.

Κατηφορικά προς τις 640 το ΧΑ

"Χτύπημα" ΕΛΣΤΑΤ στο ΧΑ, με το θέμα να προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό καθώς φτάνει μέχρι την Κομισιόν.

Στο ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από την αρχή της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη -και σταδιακά σε Παρίσι, Μιλάνο-, το ΧΑ πιέστηκε χαμηλότερα με τους short να έχουν σαφές προβάδισμα -με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση (του 2016) να βαραίνει ακόμη περισσότερο.

Συνέπεια αυτών, η διεύρυνση της διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη έως τις 640 μονάδες, με τον τραπεζικό να «μετρά» τις μεγαλύτερες απώλειες, ξεπερνώντας το 3,30% νωρίτερα καθώς ο ΔΤΡ υποχωρούσε προς τις 653 μονάδες.

Διόρθωση που εδώ και ώρα είναι μεγαλύτερης έκτασης απ' ό,τι στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και συγκεκριμένα με τον FTSE25 κατά 1,37% χαμηλότερα, όταν για τον DAX έχει περιοριστεί στο 0,40% (στις 11.982 μονάδες).

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η μετοχή της Deutsche Bank έως 5,72% στα 18,04 ευρώ νωρίτερα, ωστόσο η διόρθωση στο ΧΑ έχει προσλάβει, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του 2016, κυρίως εγγενή χαρακτηριστικά.

Βαριά ύφεση «χτύπησε» την οικονομία το 4ο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή, με το όλο θέμα να έχει «ανέβει» πολύ την τελευταία ώρα, καθώς από τη μία, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση και από την άλλη, η Κομισιόν επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις καθώς τα μεγέθη της ΕΛΣΤΑΤ θέτουν σε αμφιβολία τις προβλέψεις της Eurostat.

Αναμφίβολα σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη διαπραγμάτευση οι ειδήσεις δεν διευκολύνουν την ελληνική πλευρά, απεναντίας δίνουν πόντους στη σκληρή στάση του ΔΝΤ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Ενθαρρυντικό το ότι παρά την έκταση της διόρθωσης στον τραπεζικό κλάδο, οι ρευστοποιήσεις δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και στις 4 συστημικές μετοχές, κάτι που παραπέμπει σε προσπάθεια διαχείρισης από τους πωλητές και αγοραστές. Ο τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο -μετά τις 12:00-, οπότε έγιναν γνωστά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν δίνει την αίσθηση σημαντικής πίεσης από τους short, με την προσφορά να απορροφάται στα επίπεδα των 753 μονάδων.

Θυμίζοντας πως από το προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε θέσει ως σημείο αναφοράς και κύριας στήριξης για τον ΔΤΡ τις 740 μονάδες.

Ωστόσο πρόκειται για εξέλιξη που υποχρεώνει τους traders να αλλάξουν τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό τους, να αναθεωρήσουν προς χαμηλότερα τη στόχευσή τους και τους short να ενισχύσουν κατά τι τις θέσεις τους.

Είναι ενδεικτικό, πως ενόσω ο ΔΤΡ υποχωρούσε 3,30%, το 2ετές δεν είχε επιβαρυνθεί (στα 7,965%) αλλά είχε ανέβει αισθητά ο αριθμός συμβολαίων στα Παράγωγα. Πάνω από 27.000 ΣΜΕ στη μετοχή της Εθνικής με discount, περισσότερα από 10.000 ΣΜΕ στη μετοχή της Πειραιώς, αναλογικά αυξημένα σε Alpha Bank και Eurobank.

Συνδυαστικά η εικόνα υποκείμενης αγοράς - ΧΠΑ παραπέμπει σε ελεγχόμενη διόρθωση στην πρώτη, με εύλογη ενίσχυση των θέσεων αντασφάλισης στη δεύτερη, καθώς το ενδεχόμενο περαιτέρω δοκιμασίας για τον κλάδο είναι ορατό.

Στις 740 μον., όπως αναφέραμε, το σημείο αναφοράς για τον ΔΤΡ, που μένει να φανεί εάν θα δοκιμασθεί προς το κλείσιμο ή κάποια στιγμή στην αυριανή συνεδρίαση. 

Με αυτό το κλίμα στον τραπεζικό κλάδο, οι πωλητές ελέγχουν το παιχνίδι μειώνοντας τις θέσεις τους στις περισσότερες μετοχές του δείκτη. Ενδεικτικό το ότι στις 15:25 σε 7 μετοχές υπερίσχυαν οι long (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Jumbo και ΤΙΤΑΝ), για μία, την Τέρνα Ενεργειακή, η τιμή παρέμενε σταθερή. Στο μείον 17 μετοχές, με τις τραπεζικές να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v