Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με χαμηλό τζίρο διορθώνει το ΧΑ

Δοκιμάζει χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πιέσεων και βαρίδι την πτωτική κίνηση στις διεθνείς αγορές. Σε νέα υψηλά ο τίτλος της Motor Oil, άνοδος και για ΕΛΠΕ.

Με χαμηλό τζίρο διορθώνει το ΧΑ

Σε διορθωτική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές, με απώλειες χαμηλότερα το ΧΑ και δοκιμασία για τον Γενικό Δείκτη κατ' αρχάς στις 645 μονάδες.

Βαρύ το κλίμα από νωρίς, με τη Φρανκφούρτη -όπως αναμενόταν- υπό πίεση κυρίως λόγω της Deutsche Bank, με συνέπεια τη χωρίς σημαντικές αντιστάσεις διολίσθηση και της Αθήνας από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα στα πρώτα λεπτά.

Εστιασμένες στον τραπεζικό κλάδο οι πωλήσεις, με σημαντικές πιέσεις και στις 4 συστημικές μετοχές, με αυξημένες συναλλαγές στην Πειραιώς και λόγω της μετάθεσης της ημερομηνίας ανακοίνωσης των μεγεθών 2016. Στα μέσα του μηνός έρχεται στην Αθήνα η Ντανιέλ Νουί και στο πλαίσιο του ελέγχου από τον SSM της πορείας στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπό το βάρος της προειδοποίησης του οίκου Moody's αναφορικά με τη μείωση των καταθέσεων.

Σε αυτό το περιβάλλον, με τον DAX έως 0,75% χαμηλότερα, τη μετοχή της Deutsche Bank σχεδόν 6% και με τα futures της στη Wall Street σε ξεκάθαρο short, οι traders στο ΧΑ δεν έχουν άλλες επιλογές από το να μειώσουν θέσεις τους (στην υποκείμενη αγορά) και να ενισχύσουν αντίστοιχα συμβόλαια αντασφάλισης στα παράγωγα.

Πάνω από 2% η διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ έως τις 767, θυμίζοντας ως σημείο αναφοράς μας τη στήριξη των 740 μονάδων. Οπως αναφέρθηκε, με αυξημένη προσφορά η διόρθωση της Πειραιώς, σημαντικές απώλειες όμως για Εθνική και Eurobank αλλά μικρότερες για την Alpha Bank.

Ακριβώς στο κρίσιμο 1,72 ευρώ η Alpha Bank, στο 0,24 ευρώ η Εθνική δεν θα πρέπει να χάσει το 0,232 ευρώ (σήμερα-αύριο, ειδάλλως αλλάζει η μηνιαία εικόνα). Ενθαρρυντική ένδειξη η μέχρι τώρα ελεγχόμενη προσφορά στον κλάδο και δευτερευόντως στα μη τραπεζικά blue chips.

Με σχεδόν 1,8 εκατ. ευρώ η πίεση/υποχώρηση στον τραπεζικό κλάδο (στις 11:10), που ενισχύει την εκτίμηση για ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, διόρθωση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με μόλις 1,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος συνολικά στις 21 μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ένδειξη πως οι traders προσέχουν ιδιαίτερα τις κινήσεις τους σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Ελεγχόμενες οι πωλήσεις, η υποχώρηση για ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, αλλά και για Σαράντη, Αεροπορία Αιγαίου.

Στα 22,47-22,70 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, με κέρδη οι δύο όμιλοι του κλάδου διύλισης. Εως τα 4,58 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, έως τα 15,14 ευρώ η Motor Oil, που αποτελεί ακόμη ένα ενδοσυνεδριακά υψηλό, μετά τα 15,10 ευρώ της Παρασκευής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v