Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι «by the book» κινήσεις των επενδυτών

Τι δείχνει η ταλαιπωρία της εγχώριας αγοράς αλλά και η συντήρηση κοντά σε κρίσιμα τεχνικά όρια. Με ορίζοντα τον Μάιο κινούνται οι περισσότεροι επενδυτές. Οι προσδοκίες για αντιστροφή τάσης και τα προβλήματα.

ΧΑ: Οι «by the book» κινήσεις των επενδυτών

Με Eurogroup ξεκινά η εβδομάδα, με την ανακοίνωση σειράς οικονομικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται, με την Πέμπτη να κρίνεται βραχυπρόθεσμα η τάση του τραπεζικού κλάδου (με την ανακοίνωση του ELA) και την Παρασκευή να ολοκληρώνεται με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 67% του ΟΛΘ

Εβδομάδα με την πλειονότητα των traders είτε παρατηρητές είτε σε επιφυλακή αυτή, που έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη στις 644,77 μονάδες -με απώλειες 0,59% σε μέτρηση εβδομάδας-, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει απώλειες 3,38% αλλά με την αντίδραση της Παρασκευής κατά 2,18% να διαμορφώνεται στις 737 μονάδες. Οριακές απώλειες 10 μονάδων για τον FTSE25, που διαμορφώθηκε στις 1.717,86 με μεικτές τάσεις για τις 21 μη τραπεζικές μετοχές. 

Το ενθαρρυντικό της τελευταίας εβδομάδας ήταν το ότι οι traders προεξόφλησαν, αφομοίωσαν την προοπτική της μη επίτευξης ουσιαστικού αποτελέσματος στη Συνάντηση της Δευτέρας, αλλά επίσης μη προσβλέποντας ούτε στο... άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Θα λέγαμε πως ίσως το μεγαλύτερο κέρδος των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν η σχεδόν βεβαιότητα των traders πως η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί πιθανότατα αρκετά πέραν του Απριλίου, έχοντας πλέον ως νέο ορόσημο την 22α Μαΐου.

Το γεγονός πως «καίγεται» ακόμη ένα Eurogroup (της 20ής Μαρτίου), ξεκινώντας από αυτό της 5ης Δεκεμβρίου και το ΧΑ συντηρείται -όπως συντηρείται- πάνω από τις 600 μονάδες είναι χρήσιμο για τη συνέχεια του Απριλίου-Μαΐου.

Θυμίζουμε πως στο διάστημα αυτό (από 5/12) για τον ΓΔ η χαμηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί (ενδοσυνεδριακά) ήταν στις 603,20 μονάδες στις 15 Δεκεμβρίου. Εκτοτε σημειώθηκαν άλλες δύο "χαμηλές τιμές", στις 603,88 και 602,43 μονάδες, διαδοχικά στις 8 και 9 Φεβρουαρίου.

Συνεπώς έχουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα ένα ισχυρό σημείο αναφοράς με "τρία στατιστικά" στη ζώνη των 600-605 μονάδων, που τη διαμορφώνει σε βραχυμεσόπροθεσμη στήριξη για το σύστημά μας.

Από την περιοχή των 600 έως τις 670 μονάδες (12 Ιανουαρίου) έχει δημιουργηθεί ένα εύρος -κανάλι συσσώρευσης- όπου σε αυτό το διάστημα έχουν διαδραματιστεί αξιόλογα γεγονότα. Παράλληλα στην αγορά έχει αναπτυχθεί μία αίσθηση... ανοσίας -αντίδοτο στην  κωλυσιεργία, στους τακτικισμούς και στη σκιαμαχία των πολιτικών ταγών μας, επιτρέποντας σε αρκετούς traders μέσω του stock picking να αποκομίζουν (ενίοτε) μικρότερες ή μεγαλύτερες αποδόσεις. 

Απαραίτητη εκτιμώ αυτή η αναφορά, καθώς απ' ό,τι φαίνεται μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά ακόμη. 

Συνεπώς περιοριζόμαστε στην εβδομαδιαία προσέγγισή μας, συνεκτιμώντας το ότι ο Γενικός Δείκτης παρότι την Πέμπτη υποχώρησε χαμηλότερα των σημαντικών 636 μονάδων (σημείο 30 και 50 ημερών, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη/ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ), την  Παρασκευή επανήλθε με κλείσιμο στις 644,77 μονάδες, δηλαδή πάνω από τις 641 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ30, σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη). Ενδειξη πως οι traders πηγαίνουν... by the book την αγορά, τους βασικούς δείκτες και τις κύριες επιλογές τους. 



Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός κατέδειξε -για πολλοστή φορά- πως παραμένει ο πιο ευπαθής -επιρρεπής στη διόρθωση- αλλά και ικανός για σημαντική αντίδραση, με ενθαρρυντικό το ότι για τον ΔΤΡ δεν χάθηκαν σε εβδομαδιαίο οι σημαντικές 710 μονάδες. Παράλληλα φάνηκε για ακόμη μία φορά πως αρκούν 1-2 θετικές ειδήσεις για να υπεραποδώσουν οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, αυτή τη φορά η είδηση της κατάθεσης της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Την προσεχή εβδομάδα η τάση θα κριθεί από τις όποιες εξελίξεις σε ζητήματα που αφορούν στον κλάδο (λ.χ. πρόοδος στο θέμα της νομικής ασυλίας για τα μέλη των δ.σ. των τραπεζών), ενώ την Πέμπτη (πριν την έναρξη της συνεδρίασης, στις 10:30) θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον ELA. Η τελευταία εξέλιξη με την εκ νέου -μετά από 9 μήνες- επιβάρυνση του ακριβού δανεισμού κατά 300 εκατ. ευρώ διέρρηξε την ενάρετη καμπύλη 9 συνεχόμενων μηνών, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στα στοιχεία της Πέμπτης. 

Σημαντική η εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την πώληση του 40,4% της Hellenic Sea Ways, την Τρίτη οι συμμετέχοντες στη δημόσια εγγραφή για το ομολογιακό του ΟΠΑΠ θα γνωρίζουν για τον ακριβή αριθμό των ομολογιών που θα τους πιστωθούν, ενώ καθ' όλη την διάρκειά της εισηγμένες θα ανακοινώσουν τα μεγέθη 2016.

Ομως σημαντική η εβδομάδα, καθώς η συνάντηση Τραμπ- Μέρκελ σηματοδοτεί (σημειολογικά) την απαρχή μίας "νέας εποχής" στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης/Γερμανίας, με τις πρώτες αναλύσεις και ερμηνείες να διαφέρουν εκ διαμέτρου μεταξύ τους. Το σίγουρο είναι πως περνάμε σε μία εποχή που σε (μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) θα διαφέρει από αυτήν της περιόδου Ομπάμα-Μέρκελ, με προφανείς επιδράσεις και στα δικά μας ζητήματα. 

Για το συγκεκριμένο μέτωπο, πλέον η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου προσλαμβάνει βαρύνουσα σημασία και  για τα καθ' ημάς. 

Με αυτά ως γνώμονα ξεκινάμε τη Δευτέρα, συνεκτιμώντας πέραν της προσπάθειας αναστροφής του τραπεζικού κλάδου της συγκριτικά καλής εικόνας αρκετών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δευτερευόντως της μεσαίας και λιγοστών των χαμηλότερων κατηγοριών. 

Με εβδομαδιαίο σήμα long ξεκινούν από τον FTSE25 οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΔΕΗ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΙΤΑΝ.

Να σημειωθούν: η μετοχή της Εθνικής είναι η μόνη από τις 4 συστημικές με εβδομαδιαίο σήμα long, με άνοδο 3,33% στο συγκεκριμένο διάστημα, η μετοχή του Σαράντη στα 10,25 ευρώ είναι οριακά σε σημείο αναστροφής, ενώ η δεικτοβαρής Coca Cola, με οριακές απώλειες 0,04%, μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά εάν χρειαστεί. 

Από τις 15 του Mid Cap: ΕΥΑΘ, Νηρέας, Fourlis, ενώ από τις χαμηλότερες κατηγορίες Μινέρβα, ΚΛΜ, Λούλη, Ιατρικό, AsCo, ΕΛΤΟΝ, Ευρ. Πίστη κ.α. χρωματίζουν ένα μέρος του ταμπλό, όπου κατά κύριο λόγο επαναδραστηριοποιούνται μετά από καιρό κυρίως εγχώρια επενδυτικά σχήματα, επαγγελματίες της αγοράς, ιδιώτες επενδυτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v