Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση με ολλανδικό «κλειδί» στο ΧΑ

Ανοδικό ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη, μετά τα θετικά σινιάλα που έστειλαν στις αγορές οι ολλανδικές εκλογές και οι δηλώσεις της Fed. Η απώλεια στηρίξεων στις τράπεζες και τα σινιάλα από τον τζίρο. Ποιες μετοχές μπορεί να δώσουν σήμα long.

Συνεδρίαση με ολλανδικό «κλειδί» στο ΧΑ

Fed και Ολλανδία, Yellen και Rutte διευκολύνουν τους long να επιχειρήσουν ένα θετικό για αυτούς "κλείσιμο" της 4πλής σειράς στα Παράγωγα. Με ενθαρρυντικές για τις αγορές ανατροπές σε Ουάσιγκτoν και Αμστερνταμ, η πρώτη σημαντική λήξη για το 2017 μπορεί να γίνει επ' ωφελεία των αγοραστών αύριο Παρασκευή.

Το κλίμα από Wall Street μέχρι Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη οδηγεί τους long σε επαναφορά τους προς υψηλότερα επίπεδα τιμών, τουλάχιστον προσώρας, σήμερα-αύριο.

Εύλογο το ερώτημα εάν αυτή η τάση που διαμορφώνεται από χθες αργά το βράδυ στη Wall Street και σήμερα το πρωί θα διαχυθεί στην "ανακουφισμένη Ευρώπη", θα μπορούσε να σταματήσει την ανησυχητική διόρθωση που συντελείται στο ελληνικό χρηματιστήριο. "Ανάσα" για την Ευρώπη η σαρωτική νίκη Ρούτε, σημείωνε νωρίτερα το Euro2day.gr, την ώρα που όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη επιχειρείται το πρώτο βουλευτικό... μασάζ από Τσακαλώτο - Αχτσιόγλου.

Συνεπώς δίνεται μία αφορμή στους long να επαναφέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους και από τον κίνδυνο της διάσπασης και των δεύτερων σημαντικών στηρίξεων και την ανησυχία για περαιτέρω σημαντική υποχώρηση να περάσουν στην αντεπίθεση συνδυαστικά με το Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρων αναλυτών, το χθεσινό αποτέλεσμα στην Ολλανδία δίνει τη δυνατότητα στο ευρω-σύστημα να φανεί γαλαντόμο προς την Αθήνα και τη Δευτέρα η ελληνική πλευρά να κερδίσει κάτι περισσότερο από τα ελάχιστα που προεξοφλούσε ένα 24ωρο νωρίτερα.

Απογοητευτική από κάθε άποψη η τεχνική εικόνα των τραπεζών, η εύκολη υποχώρηση του ΔΤΡ προς τις 721 μονάδες με ασθενέστερη τη μετοχή της Alpha Bank, αλλά το χθεσινό χαμηλό της ευρύτερης ζώνης των 720 μονάδων θα μπορούσε να αποδειχτεί σημείο αναφοράς και βάση αναστροφής του ΔΤΡ πάνω από τις 750 μονάδες.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η προσέγγιση με αναστροφή του τραπεζικού κλάδου, τότε θα ακολουθήσει και το μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με πιθανό αποτέλεσμα την επαναφορά υψηλότερα των 1.700 προς τις 1.710 μονάδες μέχρι και το αυριανό "τετραπλό κλείσιμο".

Οι χθεσινές συναλλαγές και ο τζίρος μέτριοι σε σχέση με την πιεστικότητα της διόρθωσης και την ανησυχία που επικρατούσε χθες το μεσημέρι σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (που και αυτοί ήταν μειωμένοι σε σχέση με την πρώτη/αρχές του Μαρτίου).

Βάσει της εβδομαδιαίας εικόνας του Μαρτίου, ακόμη υπάρχουν στο παιχνίδι long παίκτες με θέσεις "χτισμένες" σε υψηλότερες τιμές και σήμερα-αύριο τους δίνεται το περιθώριο να κερδίσουν μερικούς από τους πολλούς πόντους που χάνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις. Θα το πετύχουν;

Θα φανεί ξεκινώντας από το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη και ειδικότερα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι (καθότι η Γαλλία ακολουθεί την Ολλανδία εκλογικά), θα φανεί από τις προσυνεδριακές κινήσεις όσων είχαν "ουρά πωλήσεων" από το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης αλλά και από τις αντοχές όσων, παρότι αγορασμένοι υψηλότερα, άντεξαν και κράτησαν τις θέσεις τους χωρίς να έχουν γυρίσει πωλητές.

Ενθαρρυντικά το ότι blue chips και σηματωροί έχουν βγει σχετικά αλώβητοι από την τραπεζική διόρθωση, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ μπορεί να δώσουν σήμα long σήμερα-αύριο, με ζητούμενο για σήμερα την αναστροφή του FTSE25 προς τις 1.705-1.710, με επόμενη αντίσταση στις 1.718 μονάδες. Και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v