Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Στο... περίμενε οι επενδυτές καθώς αναμένουν τα νεότερα από τη διαπραγμάτευση. Κρίσιμη η ζώνη των 630 μονάδων για τον ΓΔ. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος αλλά και τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Η προσοχή και στα παράγωγα.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και λήξη στα Παράγωγα, πρώτη "πολλαπλή" για το 2017. "Ανάσα" για τις αγορές οι εξελίξεις σε Fed και Ολλανδία, αντίδραση χωρίς πειθώ στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταδεικνύοντας πως κύριος ρυθμιστής της εικόνας (και) του ΧΑ είναι η πορεία της αξιολόγησης. Και στο συγκεκριμένο ζήτημα, όσο συντηρείται η αβεβαιότητα, η διχογνωμία, τόσο θα επιβαρύνεται η κατάσταση σε όλο και περισσότερους τομείς της χώρας.

Μεγάλη ακόμα η απόσταση κυβέρνησης - θεσμών υποστηρίζει πηγή της ΕΕ, συμφωνία με δυσκολίες αλλά και θετικές εκπλήξεις βλέπει ο Ευκ. Τσακαλώτος. Να υποθέσουμε πως η ουσία βρίσκεται κάπου στη μέση; Εστω. Σε μία τέτοια περίπτωση, έχοντας χάσει ήδη το Eurogroup της Δευτέρας, το ζητούμενο πλέον είναι να προκύψει κάτι ουσιαστικό την 7η Απριλίου ή όπως εκτιμά ένας έμπειρος αναλυτής, αν τη Δευτέρα δεν αποφασιστεί τουλάχιστον η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, θα ζήσουμε στιγμές απείρου χρηματιστηριακού κάλλους...

Ομως να περιοριστούμε στη σημερινή συνεδρίαση λόγω της λήξης της σειράς "τεσσάρων προϊόντων" επί δεικτών για τα χρηματιστήρια, με το ΧΑ να συντηρείται μεταξύ 630 έως 650/655 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί ένα από τα σημαντικά «κλειδιά» (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στο καλό και στο κακό σενάριο για το χρηματιστήριο εστιάζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ειδικότερα δε στον ευπαθή κλάδο και στις τέσσερεις συστημικές μετοχές.

Για αντίδραση χωρίς πειθώ έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος καθώς δεν επιτεύχθηκε η επιβεβαίωση της τεχνικής αντίδρασης, δεν κατέστη δυνατή η υπέρβαση σε κλείσιμο των 641-643 μονάδων, με συνέπεια ο ΓΔ να διολισθήσει προς τις 636,13 μονάδες. Η αδυναμία του retest, δηλαδή της τεχνικής αντίδρασης, αποτελεί αποθαρρυντική ένδειξη για τη βραχυπρόθεσμη τάση και υποχρεώνει τους long να αναδιπλωθούν χαμηλότερα.

Για τον ΓΔ σημασία έχει αν σήμερα διασπασθούν καθοδικά και στο τέλος χαθούν σε κλείσιμο οι 631 μονάδες, με τον κατασκευαστικό κλάδο να εξακολουθεί να προβληματίζει με την εικόνα του.

Σημαντικά, πολύ σημαντικά τα όσα αποκαλυπτικά φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Φώτης Κόλλιας για την αλά καρτ μεταχείριση των κατασκευαστικών ομίλων, εμφανώς χαριστική υπέρ των ξένων για έργα που κοινοπρακτικά συμμετείχαν με τους ελληνικούς. Για τον κλάδο αναφερθήκαμε χθες (στον Εκηβόλο), για τις πρώτες αχνές "ανάσες" που διακρίνονται μετά από πολυετή ταλαιπωρία.

Η απόκλιση του ΧΑ από την πλειονότητα των κύριων αγορών χθες πιθανότατα θα βαρύνει και στη σημερινή συνεδρίαση καθώς η αβεβαιότητα για την... τύχη της αξιολόγησης φτάνει στο κόκκινο και ήδη νέες εκτιμήσεις ξεπερνούν ακόμη και τον ορίζοντα του Μαΐου. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ούτως ή άλλως εγκλωβισμένη στα... αβαθή αγορά μας.

Παράλληλα σε αυτή τη φάση της αγοράς θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) η ανθεκτικότητα των μη τραπεζικών μετοχών (από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία κατηγορία), που για ακόμη μία συνεδρίαση είχαν καλή εικόνα. Για 20 μετοχές του δείκτη διαμορφώθηκε θετικό πρόσημο, που μένει να φανεί σήμερα για πόσες θα διατηρηθεί στο τέλος της συνεδρίασης. Ενθαρρυντική εικόνα και για 7 μετοχές του FT Mid Cap αλλά και για μία 20άδα των χαμηλότερων κατηγοριών, που το τελευταίο διάστημα έχουν "αφυπνισθεί" .

Από την άλλη, περιπτώσεις όπως η χθεσινή με τη... διαρροή του Reuters και την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης για fake news και short παιχνίδια επιβεβαιώνουν τη "ρηχότητα" (και) του ΧΑ και πόσο ευάλωτο είναι στον λεγόμενο "ξένο παράγοντα". Περίεργα παιχνίδια, πράγματι.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, σε αυτή τη φάση δοκιμάζονται τα περιθώρια και οι αντοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον FTSE25 να διακυμαίνεται μεταξύ της στήριξης των 1.693 και της αντίστασης των 1.712, αδυνατώντας να υπερβεί καν τις 1.713 μονάδες (σημείο διέλευσης του εκθ. 30 ημερών, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή).

Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΤΙΤΑΝ, FF Group, Grivalia από τον FTSE25, Πλαίσιο, ΑΝΕΜΟΣ, Νηρέας, MLS, ΚΟΡΡΕΣ από τον Mid Cap, αλλά και από τις χαμηλότερες κατηγορίες ΕΛΒΕ, Χαλκόρ, Λούλη, F G Europe, Μινέρβα κ.α. θα δοκιμασθούν σήμερα. Να δούμε πόσες και ποιες θα βγουν με τις μικρότερες απώλειες ή και -γιατί όχι;- με κέρδη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v