Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια ανόδου με «αέρα» από Ολλανδία

Mε αυξημένο τζίρο η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο, εν μέσω θετικής αύρας στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο των ολλανδικών εκλογών. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

ΧΑ: Προσπάθεια ανόδου με «αέρα» από Ολλανδία

Με τον αέρα των ευρωπαϊκών αγορών, το ΧΑ ξεκινά ανοδικά για ένα δύσκολο διήμερο, σήμερα-αύριο, οπότε θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία να "ανακουφίζει" Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη, η συνεδρίαση ξεκίνησε με αγορές από το γερμανικό μέχρι το γαλλικό χρηματιστήριο, ενώ κινήσεις εξισορρόπησης έγιναν και στην αγορά συναλλάγματος.

Για το "άνοιγμα" του DAX και 2-3 επιμέρους λεπτομέρειες αναρτήθηκε νωρίτερα σχετικό σχόλιο στον Εκηβόλο.

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με αγορές, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να "ανοίξουν" με "ανοδικό κενό" σε σχέση με τις χθεσινές τελικές τιμές, με ικανοποιητικό ρυθμό συναλλαγών/τζίρου στα πρώτα 25'-30', οπότε μετρήθηκαν οι διαθέσεις αγοραστών - πωλητών. Προφανώς πρόκειται για μία κίνηση αντανακλαστική της αντίδρασης των ευρωαγορών την επομένη της πρώτης από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που δοκιμάζουν την Ευρώπη το 2017, που πρακτικά σημαίνει πως οι αγορές έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους και χρειάζονται αυξημένη προσοχή.

Στα ενθαρρυντικά των ημερών η κινήσεις της Fed, που ξαναβάζουν σε ανοδική φορά τη Wall Street, γεγονός που συνήθως επηρεάζει ανάλογα τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, τις ευρωπαϊκές αγορές.

Εάν σε αυτή τη βραχυπρόθεσμη βελτίωση του κλίματος προκύψει τη Δευτέρα και κάτι καλύτερο (από τα ελάχιστα που περιμένει και προεξοφλεί η αγορά), τότε η τελευταία διόρθωση θα μπορούσε να εκτιμηθεί πως ολοκληρώθηκε στα χθεσινά χαμηλά. Συγκεκριμένα στις 632,37 για τον ΓΔ, στις 1.687,48 για τον FTSE25 και στις 721,39 μονάδες για τον ΔΤΡ. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά φεύγει χαμηλότερα με εντεινόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις, απόρροια προεξόφλησης αρνητικών εξελίξεων από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στον τραπεζικό κλάδο η εστίαση των traders, με τον ΔΤΡ να μετρά απώλειες 3,89% σε διάστημα εβδομάδος και 1,11% σε μηνιαίο. Το περίπου 63% του τζίρου σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με το 1/3 της αξίας συναλλαγών να έχει πραγματοποιηθεί στον τίτλο της ΕΤΕ, που είναι αυτός για τον οποίο η απόκλιση έναντι των άλλων είναι θετική σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Αυξημένος τζίρος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Jumbo, Coca Cola, Viohalco, Σαράντη, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, FF Group, MIG, TITAN, Ανεμος κ.λπ. Στον ΟΤΕ νωρίτερα άλλαξε χέρια ένα πακέτο 140.000 στα 8,55 ευρώ.

Στα 22,58-22,64 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με μικρές απώλειες (και χωρίς θέσεις σε ΣΜΕ στο ΧΠΑ), στο 1,75 η Viohalco σημειώνει τη μεγαλύτερη σε ποσοστό θετική μεταβολή, στα 8,53 ευρώ ο ΟΠΑΠ, στα 17,96 ευρώ η μετοχή του FF Group.

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν (και με βάση την αξία συναλλαγών) MIG, Ανεμος, Νηρέας, Πετρόπουλος.

Στις 40/14 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών, με την J&P Αβαξ να πραγματοποιεί για ακόμη μία συνεδρίαση (συγκριτικά) αυξημένο τζίρο.

Στα Παράγωγα, στην τρέχουσα σειρά του δείκτη είναι 143 Συμβόλαια με μικρό premium και άλλα 141 επίσης με θετική απόκλιση της επόμενης σειράς. Κυρίως σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς οι περισσότερες θέσεις ενώ από τις μη τραπεζικές, 556 ΣΜΕ του ΟΤΕ στην τρέχουσα σειρά και 328 στην επόμενη.

Λίγο μετά τις 11:10 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 7,8 εκατ. ευρώ (συγκριτικά πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v