Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε στενό εύρος η κίνηση του ΓΔ

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank. Απώλειες για ΔΕΗ, Coca Cola, Σαράντη. Σταθεροποιητικά ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. H προσοχή και στα παράγωγα.

ΧΑ: Σε στενό εύρος η κίνηση του ΓΔ

Οριακές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μικρό θετικό πρόσημο στο ΧΑ. Μετά τη χθεσινή ανοδική απάντηση της Ευρώπης στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ολλανδίας, τα χρηματιστήρια επανέρχονται στα συντηρητικά επίπεδα των προηγούμενων ημερών.

Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,28% στις 12.040 μονάδες, ενώ στα 1,0771-1,0754 η σχέση EUR/USD και στη Wall Street τα futures παραπέμπουν σε οριακά αρνητικό άνοιγμα.

Σε θετικό έδαφος μεν το ΧΑ, με περιορισμένο συναλλακτικό ενδιαφέρον και τζίρο δε. Το ξεκίνημα της συνεδρίασης έγινε από τις 638, ο ΓΔ διολίσθησε έως τις 636 μονάδες, για να σταθεροποιηθεί πέριξ των 637 μονάδων νωρίτερα.

Ενθαρρυντικό και μόνο το γεγονός το ότι πωλητές - αγοραστές ισορροπούν σε τιμές πάνω από τις 630 μονάδες, στον τραπεζικό κλάδο οι ρευστοποιήσεις δεν πίεσαν τον Δείκτη Τραπεζών χαμηλότερα των 720 μονάδων, ο δε FTSE25 κυμαίνεται λίγο κάτω από το όριο των 1.700 μονάδων.

Δεδομένης της ειδησεογραφίας για το επίμαχο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης, η εικόνα της αγοράς θεωρείται ικανοποιητική, καθώς οι πωλήσεις στον ευπαθή τραπεζικό κλάδο παραμένουν μέσα στα φυσιολογικά όρια, με τον τζίρο στο 36% του συνόλου. Ούτως ή άλλως, σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές/τζίρος -κάτω από τον μέσο όρο των 31,5 εκατ. ευρώ-, αν και ακόμη είναι νωρίς και στη δημοπρασία στις 14:00 θα φανούν οι διαθέσεις τόσο των short όσο και των long. Η προσοχή στρέφεται και στα παράγωγα καθώς «λήγουν» τέσσερα προϊόντα.

Περισσότερες οι συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank. Νωρίτερα πέρασε ένα πακέτο για 387.418 της Πειραιώς στο 0,1758 ευρώ.

Ωστόσο πέραν του τραπεζικού κλάδου συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος καταγράφεται σε μετοχές των ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, Viohalco, FF Group, Μυτιληναίου κ.α.
Κινητικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο, υπό την σκιά της ανακοίνωσης του προστίμου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και με τον Φώτη Κόλλια να εστιάζει από νωρίς στην αλά καρτ διακριτική μεταχείριση σε βάρος των ελληνικών εταιρειών.

Ωστόσο από την αρχή της συνεδρίασης έχουν γίνει σημαντικές συναλλαγές στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε θετικό έδαφος, στο εύρος των 2,33-2,42 ευρώ. Ενθαρρυντική η ανταπόκριση της μίας από τις τρεις μεγάλες του κλάδου, με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα σταθερό στο 1,17 ευρώ, την J&P Αβαξ στο 0,449 ευρώ, επίσης με θετικό πρόσημο.
Με μικρά κέρδη ο κλαδικός δείκτης, με τον ΔΚΥ κατά 0,30% στις 2.276 μονάδες.

Εκτός από τον κλάδο των κατασκευών, που όπως σημειώναμε χθες στον Εκηβόλο τελευταία παρουσιάζει κινητικότητα, συγκριτικά καλή συμπεριφορά εμφανίζουν οι μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου, της Τέρνα Ενεργειακής, του ΤΙΤΑΝα, της Jumbo κ.α.

Από τον FTMid Cap ξεχωρίζουν MIG, Intralot, Fourlis, Νηρέας.

Επίσης ανοδικά κινούνται Autohellas, J&P Αβαξ και ακόμη 4-6 μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.
Ο τζίρος των 3,8 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 11:30, ενδεικτικός του περιορισμένου ενδιαφέροντος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v