Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα για τους long

Σε αρνητικό έδαφος το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Στο κρίσιμο Eurogroup στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Η αντίδραση της Παρασκευής, η κινητικότητα στον επιχειρηματικό χάρτη και τα αποτελέσματα έτους.

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα για τους long

Με τον Ντάισελμπλουμ να δείχνει καθυστέρηση για μία συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, το καλύτερο που έχει να περιμένει η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup είναι μία αναφορά στην όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Συνάμα, μία νέα ρητή προειδοποίηση προς το οικονομικό επιτελείο να τελειώνει με τα εκκρεμή ζητήματα, εάν θέλει να προλάβει τη συνάντηση της 22ας Μαΐου.

Στα μέτρα και τα αντίμετρα που μπλοκάρουν τη συμφωνία αναφέρθηκε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη.

Συν τω χρόνω στην ελληνική πλευρά μετρούν πλέον τις πολύ σοβαρές παρενέργειες που προκαλεί η κατάσταση, με τις εκροές καταθέσεων να συνεχίζονται, τα κόκκινα μη εξυπηρετούμενα να διογκώνονται, την κοινωνία και την πραγματική οικονομία να εκπέμπουν τα δικά τους αγωνιώδη μηνύματα.

Στο ΧΑ, όπως σημειώναμε και στο τελευταίο σχόλιό μας, η πλειονότητα των traders έχει εξοικειωθεί με τις συνεχείς καθυστερήσεις, τη μετάθεση από Eurogroup σε Eurogroup, την προσπάθεια εξεύρεσης σημείων σύγκλισης αλλά και τις «μάχες χαρακωμάτων» που, όπως ανάφερε η Μαρίνα Μάνη, διεξάγονται σε κόμμα και Βουλή.

Αυτά διαδραματίζονται με το ΧΑ στην περιοχή των 645 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο στις 737 και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στη ζώνη των 1.717 μονάδων. Με τον μέσο ημερήσιο τζίρο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε μεγέθη χαμηλότερα των 35 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της στάσης της πλειονότητας των traders, της επιφυλακτικότητας, της απουσίας των ισχυρών ξένων και της επανενεργοποίησης μετά από πολύ καιρό λιγοστών εγχώριων επενδυτικών σχημάτων στις... χαμηλότερες κατηγορίες.

Ωστόσο ενώ συμβαίνουν αυτά, σήμερα είναι η μέρα-κλειδί για την ακτοπλοΐα, όπως σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος, λόγω της πώλησης (ή μη) του ποσοστού της Hellenic SeaWays, την Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή των προσφορών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα φανεί εάν η Εθνική Ασφαλιστική θα περάσει και σε τίνος τα ξένα χέρια.

Σε τρεις επιμέρους κλάδους οι διεργασίες που συντελούνται είναι τόσο σημαντικές αλλά και ενδεικτικές πως το μέχρι τώρα καθεστώς των τελευταίων δεκαετιών μετεξελίσσεται, αναδιαρθρώνεται σε ένα άλλο, της «επόμενης ημέρας».

Σε αυτούς τους τρεις κλάδους να προσθέσουμε τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, των κατασκευών, του λιανεμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού/ξενοδοχείων κ.α., για να έχουμε τη μεγαλύτερη εικόνα των όσων γίνονται στην οικονομία, στο επιχειρείν, στη χώρα.

Ολα αυτά αποτυπώνονται εδώ και καιρό βασανιστικά (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με επιμέρους εισηγμένες να αναδεικνύονται, άλλες να χάνουν έδαφος κι άλλες να βγαίνουν εκτός παιδιάς.

Στη βραχυπρόθεσμη εικόνα τώρα, οι traders κινούνται με το... μοιρογνωμόνιο, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει ρυθμιστής της τάσης, με τις εξελίξεις στα μέτωπα του αναβαλλόμενου φόρου, του εξωδικαστικού συμβιβασμού να είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά να απαιτούνται πολλά να γίνουν ακόμη μέχρι να αρχίσει η ενεργή/δραστική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και όπως καταδείχθηκε στην τελευταία επίσκεψη της επικεφαλής του SSM στην Αθήνα, θα πρέπει η σοβαρή εκκρεμότητα της νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών να αρθεί... χθες, ειδάλλως δεν προχωρούν τα NPLs.

Προβληματικά δάνεια 14 δισ. δίνει η Eurobank στην FPS, σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Στον ρυθμό της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2016 οι κινήσεις των επενδυτών, των νεότερων από τον ELA, που αίφνης επανήλθε στο προσκήνιο αρνητικά και την Πέμπτη στις 10:30 να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στα επιμέρους με τον ΟΠΑΠ στο προσκήνιο, με τα Ελληνικά Πετρέλαια σε επαναφορά, με τον Μυτιληναίο να δείχνει σταθερή συμπεριφορά με μία ευάριθμη ομάδα μετοχών (όχι μόνο από τον FTSE25) να έχει διαμορφωμένο βραχυπρόθεσμα long σήμα. Αναλυτική αναφορά έχει γίνει στο σχόλιό μας της Κυριακής: Οι buy the book κινήσεις των επενδυτών.

Τεχνικά, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), η αγορά αντέδρασε (την Παρασκευή) μέσα στον βραχυπρόθεσμο καθοδικό σχηματισμό, με τις 1.725 και 1.740 να είναι οι πρώτες αντιστάσεις. Η διάσπασή τους μπορεί να δώσει τη συνέχιση/επαναφορά προς τις 1.765 μονάδες. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 720 έως 800 μονάδων, μέχρι νεωτέρας. Η αντίδραση της Παρασκευής (κατά 2,18%), η βελτιωμένη εικόνα της οδηγού Εθνικής, δίνουν το πλεονέκτημα στους long, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v