Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δίνουν τάση τα τραπεζικά αποτελέσματα

Σε υψηλότερα επίπεδα το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με τις διαπραγματεύσεις να παραμένουν «κολλημένες», η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις των τραπεζών. Τα «χαμηλά έτους» για τον κλάδο, τα αντίβαρα και η τάση στις αγορές.

ΧΑ: Δίνουν τάση τα τραπεζικά αποτελέσματα

Ενα SLA θα άλλαζε τις ισορροπίες.  

Με το... μέτωπο της διαπραγμάτευσης ανοιχτό, με τις συνέπειες της «ομηρίας» να αποτυπώνονται ήδη στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο στο τέλος της εβδομάδας. 

Για τρία ανοιχτά μέτωπα στο ΧΑ κάναμε λόγο στο χθεσινοβραδινό σχόλιό μας, σε μία συγκυρία που για τον τραπεζικό κλάδο καταγράφεται «χαμηλό έτους» ενώ οι συστημικοί όμιλοι ανακοινώνουν από αύριο τα οικονομικά μεγέθη 2016, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναφέρονται σε ένα αρνητικό ξεκίνημα για το 2017.

Καταθέσεις, μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσον αφορά στον κλάδο αλλά και ρυθμός ανάπτυξης, έσοδα σχετικά με την ευρύτερη κατάσταση στην αγορά, στην πραγματική οικονομία, στο επιχειρείν, διαμορφώνουν ένα κλίμα που δύσκολα θα μπορούσε να επιτρέψει οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον προσπάθεια, για πειστική υπέρβαση των 660/670 μονάδων. Για αυτό και, όπως σημειώναμε σχετικά, ζητούμενη είναι η διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων από τον χώρο των μη τραπεζικών εισηγμένων, σε μία καμπή των αγορών που η Wall Street αρχίζει να κλίνει χαμηλότερα. 

Μία ενδεχόμενη διόρθωση στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου που θα ενίσχυε ανάλογο κλίμα στις ευρωπαϊκές, θα ενίσχυε τις πωλητικές τάσεις και στην ελληνική. 

Παράλληλα οι τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία (άνετη νίκη Μέρκελ/CDU στο Σάαρ), η αναδίπλωση Τόμσεν/ΔΝΤ ενδέχεται να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε άλλη μία αναθεώρηση της τακτικής της, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει (και) για τη διαπραγμάτευση. 

Μόνο με επιβεβαίωση του σεναρίου για μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο -όπως σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη- θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασχετικά ως προς τη στάση των traders.

Στο ΧΑ, ζητούμενη είναι μία αποτελεσματική άμυνα πάνω από την περιοχή των 620 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων και υπό την απειλή της περαιτέρω ταλαιπωρίας του τραπεζικού κλάδου.

Για τον ΔΤΡ, η καταγραφή νέου χαμηλού έτους ενισχύει και πάλι τις θέσεις των short, δίνει πόντους στο σενάριο μίας νέας διόρθωσης, με στόχο τη στήριξη των 620 μονάδων (για τον ΔΤΡ), στην περίπτωση που η αγορά δεν υποδεχθεί θετικά τα αποτελέσματα των 4 ομίλων. Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανακοινώνουν τα μεγέθη, με τους insiders να μειώνουν τις θέσεις τους εδώ και 2-3 εβδομάδες, γεγονός που πλειστάκις έχει αναφερθεί από το Euro2day.gr και τη στήλη.

Με τις εκτιμήσεις να είναι αρνητικές και για το πρώτο τρίμηνο του 2017, συνέπεια της ατέρμονης διαπραγμάτευσης, δύσκολα μπορεί κάποιος να ποντάρει σε πειστική αναστροφή του κλάδου, με τον ΔΤΡ να έχει ως πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 710-715 μονάδων. Εκτός από μία θεαματική θετική ανατροπή, με ορίζοντα την 7η Απριλίου, ο ΔΤΡ έχει ως άνω σημείο αναφοράς τις 710-715 και ο ΓΔ τις 655 μονάδες, με εμφανή τη σημαντική απόκλιση μεταξύ τραπεζικού - μη τραπεζικού μέρους της αγοράς. 

Ζητούμενο για τους long ένα σινιάλο -όπως σημείωνε νωρίτερα η Ελενα- της Αθήνας στους δανειστές, προκειμένου να επανέλθει το κουαρτέτο και να μπει... βουλοκέρι στο Staff Level Agreement.  

Στο τελευταίο σχόλιό μας κάναμε λόγο για 14 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με διαμορφωμένη εβδομαδιαία long τάση, κάτι που αποτελεί κέρδος για την  αγορά και κίνητρο για τους traders να συνεχίσουν στο stock picking, που όπως εύστοχα σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v