Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Brussels Group «κοκκίνισε» το ΧΑ

Το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι επαφές με τους δανειστές στις Βρυξέλλες χωρίς σινιάλα για «λευκό καπνό» βαραίνει το κλίμα στην αγορά. Πιέσεις στις τράπεζες. Παραμένει long η τάση για 18 από τις 21 μη τραπεζικές του FT 25. Κινητικότητα στα "μεσαία".

Το Brussels Group «κοκκίνισε» το ΧΑ

Από τις Βρυξέλλες στη Ρώμη η προσοχή της Αθήνας, την ώρα που ο "τσάρος" της γερμανικής οικονομίας μιλά ανοιχτά για μία Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και το οικονομικό επιτελείο επιστρέφει στην Ελλάδα χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στα χέρια του.

Η Μαρίνα Μάνη έκανε λόγο για την επιστολή Τσίπρα στους Ευρωπαίους ηγέτες για τα εργασιακά, ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να το έχει η ελληνική πλευρά, όπως καταδείχθηκε όχι τόσο με τη νέα μικρή επιβάρυνση του ELA, όσο με τις συνεχιζόμενες εκροές από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, μετά μάλιστα τη νέα παρέμβαση του ΔΝΤ και με την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα να παραμένει ανοιχτή μέχρι νεωτέρας και την πλευρά Σόιμπλε να "δείχνει" προς τις 22 Μαΐου, με ενδιάμεσα την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου.

Λίγο ως πολύ αυτά η πλειονότητα των traders τα έχει προεξοφλήσει, σε μεγάλο βαθμό το ΧΑ τα έχει αφομοιώσει υποχωρώντας και δοκιμάζοντας τις αντοχές της ευρύτερης περιοχής των 600 μονάδων (για τον ΓΔ).

Ωστόσο, όπως εκτιμούσε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, η αναμονή "ροκανίζει" τις αντοχές της αγοράς και δη του τραπεζικού συστήματος, θα συμπληρώναμε. Στο σχετικό θέμα του ο Γιώργος εστιάζει στις στηρίξεις των βασικών δεικτών αλλά και στα σημαντικά σημεία για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

"Παγωμένο" στις 640 μονάδες το ΧΑ, όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετά από ακόμη μία συνεδρίαση ελεγχόμενων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο και περαιτέρω αυτονόμησης συγκεκριμένων blue chips και εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών.

Στις 640 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών να υποχωρεί 0,52% στις 696,57 μονάδες, αλλά με τον FTSE25 να ενισχύεται οριακά στις 1.710,75 μονάδες.

Συναλλαγές στα 66,6 εκατ. μετοχές, τζίρος 42,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. στις τράπεζες και από τα υπόλοιπα σημαντικό μερίδιο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Coca Cola, Motor Oil και Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ κ.α.

Η κινητικότητα στα μεσαία συνεχίστηκε για ακόμη μία συνεδρίαση, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Ιντρακάτ, εξ αντανακλάσεως της Ιντρακόμ αλλά και των Κορδέλλου, ΕΛΒΕ κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα από τις Βρυξέλλες, το ΧΑ δύσκολα μπορεί να επανέλθει προς τις 660/670 μονάδες σε αυτή τη φάση και προσώρας δεν φαίνεται κάτι το ενθαρρυντικό για το αμέσως προσεχές διάστημα. Συνεκτιμώντας πως την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται ο Μάρτιος, με τον ΓΔ μέχρι τώρα να μετρά οριακές απώλειες (σε μηνιαίο 0,80%), με τον ΔΤΡ κατά 8,96% χαμηλότερα, το ζητούμενο για τους traders είναι η διαφύλαξη των κεκτημένων και η συνέχιση του stock picking, όπου και όποτε δίνεται η ευκαιρία και οι αφορμές.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι τράπεζες (Eurobank την Τετάρτη, Alpha Bank την Πέμπτη), οι εισηγμένες Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ (την Τρίτη), ΟΠΑΠ (την Τετάρτη), Lamda Development (την Παρασκευή), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ενθαρρυντικό το ότι ακόμη και τώρα για τις 18 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25 η εβδομαδιαία τάση παραμένει long (Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι πτωτικές εξαιρέσεις) ενώ αυτή την εβδομάδα σημειώνονται νέες υψηλές τιμές για τίτλους του ειδικού βάρους μίας Coca Cola, ενός ΤΙΤΑΝα, μίας Motor Oil.

Αρκούν όμως αυτά όσο δεν διαφαίνεται μια ουσιαστική συμφωνία με τους δανειστές, όσο "σέρνεται" η κατάσταση, η πραγματική οικονομία, το επιχειρείν; όσο εξαντλούνται τα διαθέσιμα και μειώνεται η καταθετική βάση; Διόλου θεωρητικό το ερώτημα καθώς μέχρι τώρα η μείωση των θέσεων ορισμένων ξένων funds περιορίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, μην αγγίζοντας το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς, τα blue chips, τις εισηγμένες-σηματωρούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v