Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβάδισμα των αγοραστών

Διατηρεί το θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 2,5% για Τιτάνα, Σαράντη. Άνοδος για Εθνική, ΟΤΕ, Alpha, Πειραιώς. Απώλειες καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ. Στο προσκήνιο η διαπραγμάτευση.

ΧΑ: Προβάδισμα των αγοραστών

Σε χαμηλού κόστους κίνηση προεξόφλησης αποδίδεται η επαναφορά του ΧΑ προς τις 645 μονάδες. Η... σιγή ασυρμάτου που συνεχίζεται από τις Βρυξέλλες, η πληροφορία πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη παρόντος του Πολ Τόμσεν (κατ' άλλους και του Μπενουά Κερέ) συντηρούν τους long σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσβλέποντας σε μία ενθαρρυντική γι' αυτούς εξέλιξη.

Ούτως ή άλλως, οι συναλλαγές και ο τζίρος συντηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, αρκετά κάτω από την αξία των 44 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης.

Ελαφρώς ανοδική η τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατά 0,39% ενισχύεται ο DAX στη Φρανκφούρτη προς τις 11.950 μονάδες, την ώρα που η Handelsblatt εκτιμά πως στη Σύνοδο Κορυφής (στις 25 Μαρτίου) οι ηγέτες θα υιοθετήσουν την Ευρώπη των "πολλών ταχυτήτων".

Στο ΧΑ ξεπεράστηκε και ο... σκόπελος της ανακοίνωσης του ELA (έως 400 εκατ. ευρώ), με χρηματιστηριακούς αναλυτές να εκτιμούν πως αναλογικά είναι χαμηλότερος των εκροών καταθέσεων από την αρχή του έτους. Επίσης η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται σε έναν ακόμη "πονοκέφαλο" των τραπεζιτών, που αφορά στον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού που θα διενεργηθούν πριν τα stress tests.

Ωστόσο μετά τις 11:15-11:30 επικρατεί μία συγκρατημένη προσδοκία πως από τις Βρυξέλλες θα προκύψει κάτι που δεν θα δικαιολογεί άμεσες πωλήσεις/πιέσεις και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 630 μονάδων.

Προσώρας ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε θετικό πρόσημο -περνώντας από αρνητικό μετά τις 11:25- και σταθερά πάνω από τις 700 μονάδες ο ΔΤΡ.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις/πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής -σαφώς εξασθενημένες σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες-, υπερισχύουν οι αγοραστές σε Πειραιώς και Alpha Bank, Eurobank. Το 49% της αξίας συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με πάνω από 3,6 εκατ. ευρώ σε Εθνική και Alpha Bank.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος στα μη τραπεζικά χαρτιά των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Motor Oil, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, αλλά και σε ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Grivalia, ΔΕΗ κ.α.

Εως τα 23,66 ευρώ νωρίτερα η Coca Cola, δεύτερη συνεχόμενη υψηλή τιμή μετά τη χθεσινή των 23,62 ευρώ. Πλέον η αποτίμηση της Coca Cola διαμορφώνεται στα 8,63 δισ. ευρώ.

Στα 8,65-8,81 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που όπως φαίνεται στο διάγραμμα έχει ως κοντινό σημείο αντίστασης τα 8,86 (επόμενος φιλόδοξος στόχος στα 9,20 ευρώ) και στήριξη στα 8,52 ευρώ.

Σημαντικά κέρδη για ΤΙΤΑΝ, Σαράντη, Viohalco αλλά και για Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία (της Alpha Liner), ο ΟΛΠ ανέβηκε 5 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη (στην 38η από την 43η) και είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι (σε όρους TEUs) της Μεσογείου μετά τα ισπανικά της Αλχεθίρας και Βαλένθιας.

Από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία ξεχωρίζει η αντίδραση των Ιντρακάτ - Ιντρακόμ, με την πρώτη να ενισχύεται κατά 30% με συναλλαγές 68+ χιλιάδων ευρώ, απόρροια της σημαντικής συμφωνίας για την κατασκευή έργων 357 εκατ. ευρώ με τη Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v