Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε νέα χαμηλά έτους οι τράπεζες

Ελεγχόμενες οι πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, παρά τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. «Βαρίδι» στην αγορά η αβεβαιότητα για την αξιολόγηση. Ανοδικά Coca Cola, Viohalco, Μυτιληναίος. Στο +30% για δεύτερη μέρα η Intrakat.

ΧΑ: Σε νέα χαμηλά έτους οι τράπεζες

Συναλλαγές χαμηλότερες των 20 εκατ. ευρώ (*), με το 50% στον τραπεζικό κλάδο και τον Γενικό Δείκτη σταθερά σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης.

Εχοντας καταγράψει το χαμηλό ημέρας -μέχρι τώρα- στις 630,58 μονάδες στα πρώτα 15' της συνεδρίασης, κατά την εξέλιξή της πωλητές - αγοραστές ισορροπούν σε τιμές χαμηλότερες περίπου 0,50% (για τον Γενικό Δείκτη).

Ελεγχόμενες μέχρι νωρίτερα οι συναλλαγές -πωλήσεις/αγορές- σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους του δείκτη και blue chips, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων αλλά και μία 10άδα μη τραπεζικών να συνεχίζει κόντρα στην υποχώρηση.

Ο τραπεζικός κλάδος έως τις 683 μονάδες νωρίτερα, με τον ΔΤΡ να έχει βρει... τοίχο στην περιοχή των 710 μονάδων (στη χθεσινή συνεδρίαση) και να διορθώνει έως τα νέα χαμηλά των 665,50 μονάδων, παραμένοντας ο αδύναμος κρίκος για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η αδυναμία του ΔΤΡ να υπερβεί τις 710 μονάδες θέτει σε δοκιμασία τα χαμηλά έτους, γεγονός που αποδίδεται στην αβεβαιότητα για τη δεύτερη αξιολόγηση, με συνέπεια να απομακρύνεται η προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Παράλληλα τα νεότερα από το τραπεζικό μέτωπο δεν είναι και τα καλύτερα (καταθέσεις, ELA, NPLs κ.α.), ενώ την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα χρήσης 2016. Την Τετάρτη ανακοινώνει τα μεγέθη του ομίλου η Eurobank, ενώ την Πέμπτη ακολουθεί η Alpha Bank.

Σημαντικές οι απώλειες για τον ΔΤΡ (κατά 3,32% στις 14:25), με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, με το σχεδόν μισό των συνολικών και μεγαλύτερο τζίρο σε Alpha Bank, Εθνική.

Τζίρος μεγαλύτερος του ορίου του ενός εκατομμυρίου ευρώ έχει πραγματοποιηθεί σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Συγκριτικά αυξημένος (αλλά χαμηλότερος του ενός εκατ.) σε μετοχές των Coca Cola, Fourlis, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου κ.α.

Από τους κλαδικούς δείκτες, με θετικό πρόσημο κινούνται οι μετοχές Βιομηχανικών Προϊόντων, Εμπορίου, Πρώτων Υλών, Τροφίμων-Ποτών.

Στο κόκκινο και οι 4 τραπεζικές μετοχές, στο συν οι 11 από τις 21 μη τραπεζικές, με τις Viohalco, Grivalia, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, METKA, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και FF Group.

Σταθερός στα 11,20 ευρώ ο Σαράντης.

Με τον ΔΤΡ σε "νέο χαμηλό έτους" (νωρίτερα στις 665 μονάδες), οι αντοχές του FTSE25 είναι ικανοποιητικές, ωστόσο δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το ότι ορισμένα ξένα funds μειώνουν θέσεις σε 2-4 blue chips.

Από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία η μεγαλύτερη άνοδος, με δεύτερο συνεχόμενο... 30άρι, για τη μετοχή της Ιντρακάτ (στο 0,669 ευρώ), με την Ιντρακόμ στο 0,379 ευρώ, ενώ υψηλότερα αντιδρούν Profile, Δρομέας, Frigoglass κ.α.

Στις 14:40 ο τζίρος πέρασε το όριο των 20 εκατ. ευρώ, σαφώς λιγότερος από τον χθεσινό (συνολικά 44 εκατ. ευρώ).

Νέα "τσιμπημένη" τιμή στα 8,452% για το 2ετές, οριακή απόκλιση στα 7,391% για το 10ετές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v