Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομαδιαία χασούρα 8% για τον τραπεζικό δείκτη

Η αγορά «καίει τα τελευταία καύσιμα της υπομονής» με τις τράπεζες να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες. Δοκιμάζονται τα τελευταία προπύργια της τεχνικής ανάλυσης για τους βασικούς δείκτες. Στις 635 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

ΧΑ: Εβδομαδιαία χασούρα 8% για τον τραπεζικό δείκτη

Στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, η στήλη είχε μεταφέρει τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, αλλά και παραγόντων της Αγοράς, οι οποίοι σε όλους τόνους είχαν επισημάνει πως σε περίπτωση που τα Μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης επέστρεφαν από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχουν στις αποσκευές τους, τουλάχιστον, την ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, η επιστροφή των πωλητών στο Χ.Α. και κυρίως στο Τραπεζικό ταμπλώ, θα συνοδευόταν από αξιοπρόσεκτο "θόρυβο"(!)

Δυστυχώς τα αρνητικά σενάρια έδειξαν πως επαληθεύονται και παρά τις δηλώσεις "εφησυχασμού" που ακολούθησαν το "Brussels Group", η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έδειξε ότι "καίει τα τελευταία καύσιμα υπομονής" και αρχίζει να "αγοράζει" αρνητικότερα σενάρια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, κυρίως στο τραπεζικό ταμπλώ, όπου βρίσκεται ο μεγάλος "χαμένος" από τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις.

Από την άλλη, θα πρέπει να επισημανθεί πως μπορεί το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών να κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ή σε κάθε περίπτωση να μην ήλθε σε επαφή με το "πράσινο", όμως το "κουδούνι της λήξης" δεν βρήκε τις εν λόγω μετοχές στα χαμηλά ημέρας, ένδειξη ότι "βγήκαν κάποιες άμυνες', όμως είναι καθ΄ όλα άγνωστο αν η δυναμική των λίγων "θαρραλέων" αγοραστών που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα σημερινά χαμηλά, θα έχει και συνέχεια, ή πρόκειται απλά για traders που δεν θα έχουν τον παραμικρό δισταγμό να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, σε περίπτωση νέας επιβάρυνσης του κλίματος.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η εικόνα, όσο και το κλίμα στο Τραπεζικό ταμπλώ, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-2,58%) να "ανιχνεύει" τιμές α΄ 15μερου Νοεμβρίου 2016 (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 15/11/2016 και στις 642,8 μονάδες).

Σε χαμηλό 4μήνου και πλέον ο Τραπεζικός Δείκτης

Περίπου ίδια είναι η εικόνα και στους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους.

Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο για την Alpha Bank (-0,63%) έχει σημειωθεί στις 15/11/2016 (1,54 ευρώ), για την Εθνική (-3,18%) στις 2/12/2016 (0,212 ευρώ), για την Eurobank (-4,58%) στις 21/9/2016 (0,489 ευρώ) και για την Πειραιώς (-4,46%) στις 15/11/2016 (0,14 ευρώ).

Για καθαρά θεωρητικούς λόγους, αξίζει να αναφερθεί ότι οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,53 ευρώ (Alpha Bank), 0,212 ευρώ (Εθνική), 0,476 (Eurobank) και στα 0,14 ευρώ (Πειραιώς).

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δηλώσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της", επισήμανε ο Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "αισιοδοξία για κλείσιμο όλων εκκρεμοτήτων στο 'Staff Level Agreement' έως αύριο Σάββατο εκφράζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως τονίζουν ολοκληρώθηκαν οι δια ζώσης διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Απομένουν 2 - 3 εκκρεμότητες οι οποίες έως αύριο θα έχουν λυθεί. Νωρίτερα Ευρωπαϊκές πηγές διαβεβαίωναν ότι η διαπραγμάτευση παραμένει 'ζωντανή', ενώ υψηλόβαθμο Κυβερνητικό στέλεχος απέρριπτε τα σενάρια περί αδιεξόδου στις Βρυξέλλες".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι και σήμερα ο μη Τραπεζικός 25αρης διατήρησε την πολύ "αξιοπρεπή" εικόνα, που μας έχει συνηθίσει σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις διαψεύδοντας, μέχρι τώρα, τα σενάρια που ανέφεραν πως η παράταση των πιέσεων στο Τραπεζικό ταμπλώ, κάποια στιγμή θα επιφέρει "παράπλευρες απώλειες" και στις μη Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από την μη Τραπεζικό FTSE25, ο μόνος τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτός της Τέρνα Ενεργειακή (+0,37%), παρά το γεγονός ότι από σήμερα η μετοχή διαπραγματευόταν με τελική ονομαστική αξία €0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,05 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 2,73. Σε περίπτωση που επιμείνουν οι αγοραστές, επόμενη σημαντική αντίσταση στα 2,83 ευρώ.

Δεν είναι λίγες οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΕΕΕ (+0,63%), με τα 23,66 ευρώ να δείχνουν σαν η επόμενη, τεχνική, αντίσταση.

"Καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για την Viohalco (+0,56%), που έχει πάντα μπροστά της την κρίσιμη αντίσταση των 1,94 ευρώ.

Όσο πάνε και λιγοστεύουν οι θετικοί πρωταγωνιστές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ακόμα ένα δείγμα επιστροφής της επιφυλακτικότητας.

Δεύτερη μέρα σημαντικών κερδών για την Ιντρακάτ (+21,15%), ενώ και σήμερα ακολούθησε και η Ιντρακόμ (+3,86%). Και οι δύο τίτλοι υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας, ιδιαίτερα η πρώτη από το υψηλό των 0,676 ευρώ(+30%), ενώ ο τίτλος της δεύτερης συνεχίζει να έχει σαν πρώτο ζητούμενο την υπέρβαση των 0,40 ευρώ.

Δύο ανοδικές και τρεις αμετάβλητες, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, "μετράει" η Γενική Εμπορίου (0%) που δείχνει εικόνα συσσώρευσης, συναλλαγές μήνα για την Mermeren (+3,76%), από "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +8,24% για την ΚΛΜ, ενώ "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Autohelass (+1,4%).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, σαν επικρατέστερο σενάριο μέχρι να προκύψει η είδηση - καταλύτης, δείχνει αυτό που θέλει τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις αποφασιστικές στηρίξεις, ενώ εταιρικά αποτελέσματα, μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, αν δεν κατρακυλήσει χαμηλότερα η ψυχολογία των ενεργών παικτών. Στον αντίποδα οι Τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να εμφανίζονται αδύναμες λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, που φέρνει εκροές καταθέσεων, αυξάνει τις ανησυχίες για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις και οδηγεί σε αύξηση του ELA.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 625 μονάδες είναι το προτελευταίο προπύργιο για τον Γενικό Δείκτη. Κατοχύρωση θα βγάλει και νέους πωλητές. Ο Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα των 641 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και χαμηλότερα από τις 642 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 619 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,75%), στις 1714 μονάδες ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών και στις 1714 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1606 μονάδες και ο εκθετικός στις 1672 μονάδες. Τo 1696 κοντινή στήριξη ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1686. Αντίστοιχα μία διάσπαση του 1736 μπορεί να μας δώσει και πάλι κίνηση στα υψηλά μας. "Intraday position short" με "stop" τις 1729 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 1,41%, από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 7,92%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 26% και διαμορφώθηκε στα 44,6 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 1,24% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 19,01%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Εύθραυστη συσσώρευση γύρω από την 'ελκτική δύναμη' της περιοχής των 638 - 635 μονάδων πραγματοποιεί στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, δίχως μέχρι στιγμής να έχει δείξει ότι έχει τα κατάλληλα 'καύσιμα' για να διαφύγει από την πολύ ισχυρή αντίσταση της καθοδικής γραμμής στις 654 μονάδες, περίπου" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Αρνητική είναι μέχρι τώρα και η αδυναμία διαπερατότητας της "Least Squares Moving Average" στις 647 μονάδες, καθώς καθορίζει στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του Δείκτη, μαζί με το απαραίτητο φίλτρο επιβεβαίωσης την υπάρχουσα βραχυχρόνια τάση. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι κατά πρώτον η διατήρηση του άτμητου σε επίπεδο "daily close" του χαμηλού των 23 συνεδριάσεων στις 628 μονάδες και κατά δεύτερον η εδραίωση του Γενικού Δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 635 με 642 μονάδων, διαγραμματικές ενδείξεις, που μπορεί να δώσουν σημαντικούς πόντους στην προσπάθεια "πατήματος" και μετέπειτα ανοδικής καταστρατήγησης της προαναφερόμενης καθοδικής γραμμής αντίστασης στις 654 μονάδες.

Οποιαδήποτε επιστροφή με καταγραφή τιμών χαμηλότερες των 629 μονάδων θα "ανοίξει την καταπακτή" για τις 614 μονάδες.

Όσο ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης πραγματοποιεί διακράτηση, σε επίπεδο "daily close" των 1692 με 1690 μονάδων, τόσο θα ανοίγονται προϋποθέσεις ανοδικής κίνησης προς τη γνωστή αντίσταση των 1760 με 1740 μονάδων. Επιτυχής είναι και η μέχρι τώρα αποτύπωση candlesticks με θετική κάτω σκιά.

Στον Τραπεζικό δείκτη ο εν εξελίξει σχηματισμός διπλού τοπικού πυθμένα στην περιοχή στήριξης των 670 μονάδων, αφήνει περιθώρια για μια πρώτη ανοδική αναθεώρηση της αντίστασης στις 738 μονάδες.

"Καθοδικό 'χάλασμα' του σχηματισμού θα δώσει χώρο για μια κατάβαση προς τη στήριξη ορόσημο των 610 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Χωρίς την είδηση από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης Κυβέρνησης και Θεσμών που θα λύσει την αναμονή των επενδυτών, ολοκληρώθηκε και η προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, σε ένα σήριαλ που ήδη μετράει τέσσερις μήνες αναμονής" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο χρονικός ορίζοντας παραμένει ασαφής και οι δηλώσεις που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, περισσότερο επιτείνουν την σύγχυση που επικρατεί ως προς το "πότε" και το "πως", παρά συμβάλλουν στο να προσδιοριστεί ένας οριστικός οδικός χάρτης.

Εσχάτως η ανάδειξη ενός νέου σεναρίου που θα περιλαμβάνει το σύνολο των προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα σε μια συμφωνία, ήρθε να επιτείνει την αβεβαιότητα αφού την ίδια στιγμή δεν λείπουν οι επίσημες δηλώσεις για άμεση ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και κλείσιμο της συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup στις αρχές Απριλίου.

Αναγκαστικά το ενδιαφέρον συνέχισε να επικεντρώνεται γύρω από τα αποτελέσματα των εταιρειών και την φημολογία για το ξεκίνημα της χρονιάς για τις Τράπεζες. Οι 26 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό χρήσης, δείχνουν βελτιωμένη εικόνα στα λειτουργικά κέρδη (+17,7%) και αύξηση καθαρών κερδών 45%. Η συνεισφορά του κλάδου των Διυλιστηρίων στο δείγμα είναι καθοριστική, καθώς χωρίς την συνεισφορά τους η επίδοση πέφτει στο 5% και 11% για τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τις Τράπεζες, αν και το δ’ τρίμηνο αναμένεται να είναι θετικό στην τελική γραμμή, οι πρώτες ενδείξεις από το α’ τρίμηνο του 2017 δείχνουν αρνητικό ξεκίνημα, αναστρέφοντας μια εικόνα βελτιώσεων τεσσάρων συνεχόμενων τριμήνων. Οι Τράπεζες έχουν ακόμα χρόνο να επιστρέψουν σε κέρδη και να αφομοιώσουν τις απώλειες του α’ τριμήνου, ωστόσο η τάση αυτή θα εξαρτηθεί από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξαν, καθώς ήταν χαρακτηριστική η ακινησία στα ημερήσια κλεισίματα του Βασικού Δείκτη αναφοράς της Αγοράς. Μάλιστα παρατηρήθηκε η ίδια σχεδόν τιμή σε κλείσιμο για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα που αρχικά εκδηλώθηκε, δείγμα της ατολμίας των δύο πλευρών να κινηθούν αποφασιστικά προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.

Έτσι παρά την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, η μεγάλη εικόνα δεν άλλαξε, αν και στα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα καταγράφονται οι επιπτώσεις της διάσπασης των κινητών μέσων των 50 και 30 ημερών.

Οι 600 μονάδες παραμένουν το κομβικό σημείο αναφοράς για την αλλαγή της τάσης, καθώς η δίμηνη παραμονή στο στενό εύρος διακύμανσης των 660 – 600 μονάδων διατηρεί αλώβητο το κανάλι συσσώρευσης της Αγοράς. Η ερχόμενη εβδομάδα παραμένει ευνοϊκά προσκείμενη στην διόρθωση με τους συνήθεις μετριοπαθείς ρυθμούς που παρατηρούνται από το Φεβρουάριο και μετά.

Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου όπου είθισται να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Ξεκινώντας από την Δευτέρα (27/3) τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ανακοινώνουν μετά το τέλος της συνεδρίασης, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Ακολουθεί την Τρίτη το πρωί ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ την Τετάρτη (29/3) το απόγευμα ο ΟΠΑΠ μαζί με τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου θα δώσει και τις πρώτες ενδείξεις από τα VLTs. Την Τετάρτη την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσουν οι Τράπεζες μετά το κλείσιμο της αγοράς. Η Eurobank αναμένεται στις 29 Μαρτίου, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank στις 30 Μαρτίου και την Παρασκευή 31/3 η Τράπεζα Πειραιώς, με τις τηλεδιασκέψεις να ακολουθούν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις.

Στις 31/3 ανακοινώνει η Lamda Development ενώ για τις υπόλοιπες εισηγμένες που δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα η περίοδος αναμονής συνεχίζετα, καθώς μετά τις περυσινές αλλαγές το χρονικό περιθώριο δημοσίευσης έχει επεκταθεί έως το τέλος Απριλίου.

Στα διεθνή η ψήφιση από την Βουλή για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε ξεχωρίζει στις 29 Μαρτίου. Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι κυριότερες ανακοινώσεις αφορούν τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση του Φεβρουαρίου (27/3), τον δείκτη τιμών παραγωγού (30/3), το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων για τον Φεβρουάριο και οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου (30/3).

"Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην Εθνική Ασφαλιστική" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη" παραφωνία τον δείκτη Kospi (-0,18%), ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για της μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Ιαπωνικός Nikkei (+0,93%).

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Με μικρά κέρδη κινούνται Χρυσός, Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων, σχεδόν, έξι ετών αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη στο τέλος του α’ τριμήνου. Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του IHS Markit, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) "σκαρφάλωσε" στις 56,7 μονάδες τον Μάρτιο, από 56,0 τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 και υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που ανέμεναν υποχώρησή του στο 55,8.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι νέες παραγγελίες για διαρκή Αγαθά σημείωσαν άνοδο το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως οι παραγγελίες για διαρκή Αγαθά ενισχύθηκαν 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, η αύξηση του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε στο 2,3%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο 1,6%.

Με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών αναπτύχθηκε τον Μάρτιο ο Ιδιωτικός τομέας.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της Μεταποίησης και τις Υπηρεσίες υποχώρησε στις 53,2 μονάδες τον Μάρτιο από 54,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Αυτό σηματοδοτεί την χαμηλότερη ανάπτυξη του Ιδιωτικού τομέα από το Σεπτέμβριο του 2016.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε εντυπωσιακά επίπεδα διατηρήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο του 2017 αλλά παράλληλα τον Φεβρουάριο ήχησαν τα πρώτα "καμπανάκια" από την πορεία των εσόδων σε ότι αφορά στον ΦΠΑ, αλλά και ορισμένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Την "παρτίδα", για τον μήνα, έσωσε πάντως η Τρ. Ελλάδος, που προσέφερε 352 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερο του αναμενόμενου μέρισμα. Τον ίδιο μήνα, όμως, η αρνητική απόκλιση σε ότι αφορά έσοδα από ΦΠΑ, ΕΦΚ και φόρους κατανάλωσης ξεπέρασε τα 406 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διμήνου έφτασε τα 2,135 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.853 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 864 εκατ. ευρώ.

Μετά την Citigroup, ήταν η σειρά της HSBC να υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2017, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική επίδοση στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι αναλυτές της HSBC, αναμένουν μια επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2017, αλλά αναθεωρούν χαμηλότερα την πρόβλεψη τους για το σύνολο του έτους στο 0,5% από 1,7% προηγουμένως.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 630,58 μονάδες (-1,5%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 635,02 (-0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 635,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, υποχώρησε στα 33,3 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ), ενώ το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απέσπασαν οι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ και Τέρνα Ενεργειακή δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο".

Δεν ακούμπησαν στο "+", οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Jumbo και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών και κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της εταιρείας FHL Κυριακίδης μεταφέρθηκαν στην Κατηγορία "Χαμηλής Διασποράς".

----ΧΠΑ

Επέστρεψαν οι πιέσεις, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη υποχώρηση στα συμβόλαια του δείκτη και να παραμένουν σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.783 συμβόλαια).

Στα 7.587 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.624, 1.546 για τον Απρίλιο, 78 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.705) κινήθηκε μεταξύ 1.685,25 και 1.706 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,50%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.079), Πειραιώς (12.543), Εθνική (16.738), MIG (768), Alpha Bank (3.066), Ελ. Πετρέλαια (265), ΔΕΗ (164), ΟΤΕ (302), ΟΠΑΠ (174), Μυτιληναίο (200), Intralot (147).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.235), MIG (53.531), Eurobank (59.284), Εθνική (102.334) και Πειραιώς (121.694).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.941.654 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (6.770.166 τεμ.) και Eurobank (3.999.601 τεμ.), ΔΕΗ (1.298.898 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v