Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα μηνύματα της τραπεζικής αντίδρασης

Κόντρα στη συγκυρία στο εξωτερικό η εγχώρια αγορά αντέδρασε προσδοκώντας «απεμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις. Βαρίδι ο χαμηλός τζίρος. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα για τους βασικούς δείκτες.

ΧΑ: Τα μηνύματα της τραπεζικής αντίδρασης

Εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, στο ταμπλώ του Χ.Α. και μάλιστα εν μέσω ιδιαίτερα επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος, καθώς οι περισσότεροι από τους Διεθνείς διαχειριστές εξέλαβαν σαν αρνητικό μήνυμα την ήττα Trump στο Κογκρέσο (η "ανταρσία" από πλευράς των Ρεπουμπλικανών οδήγησε στο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο κατάργησης του "Obamacare").

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα αναλάβουν τον "δύσκολο ρόλο" να καταδείξουν αν τα τελευταία δημοσιεύματα για πιθανή μείωσης της απόστασης μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, επανέφεραν την συγκρατημένη αισιοδοξία στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο, ή όλη κίνηση, που μπορεί να έχει και συνέχεια, απλά εξυπηρετεί μιας μορφής "window dressing", εν όψει επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου.

Η Αγορά πέρασε "ντούκου" και την επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με την οποία "στα 119,07 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το σύνολο των καταθέσεων από Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις στις Ελληνικές Τράπεζες στα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μείωση των καταθέσεων κατά 700 εκατ. ευρώ, από τα 119,75 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχονταν στα τέλη Ιανουαρίου".

Όμως και εδώ το Χ.Α. έχει ένα "άλλοθι", ότι η παραπάνω εξέλιξη ήταν λίγο - πολύ γνωστή και είχε προεξοφληθεί από την τελευταία υποχώρηση των τιμών, στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης δεν συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου, αντίθετα σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, έστω και αν υπήρξε αξιοπρόσεκτο κλείσιμο "απαισιόδοξων" θέσεων στην Αγορά Παραγώγων (το οποίο "προδόθηκε και από τον αυξημένο όγκο στα συμβόλαια του δείκτη), ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα στην Αγορά ομολόγων με πιο εμφανή την συγκρατημένη αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις μακρινές λήξεις.

Ανεξάρτητα όλων των παραπάνω, εκείνο που δείχνει σίγουρο, είναι το +1,72% του Γενικού Δείκτη και το +5,34% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 30 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 10/2 (+2,46% για τον Γενικό Δείκτη και +6,61% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου κατόρθωσε να επανασυγκεντρώσει τις προτιμήσεις των traders, η υπέρβαση των 711 μονάδων, ήταν ένα πρώτο σήμα τοποθετήσεων, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με την αμέσως επόμενη και σημαντική αντίσταση, να εντοπίζεται στις 734 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο ΔΤΡ άφησε τεχνικό "κενό", μεταξύ 683,36 και 687,88 μονάδων.

Για τους επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και ξεκινώντας από την Alpha Bank (+4,4%), το κλείσιμο υψηλότερα των 1,63 ευρώ, έδωσε αγοραστικό σήμα, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,70 ευρώ και την πρώτη στήριξη στα 1,55 ευρώ.

Αγοραστικό σήμα προσπάθησε να δώσει και η Πειραιώς (+7,33%) με την υπέρβαση των 0,161 ευρώ, αλλά υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας αφήνοντας "εκκρεμότητες" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ Eurobank (+4,8%) και Εθνική (+6,1%) χρειάζεται να υπερκεράσουν τα 0,54 και 0,249 ευρώ, αντίστοιχα.

Δεν ήταν πάρα πολλές οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Επανασχεδιασμό των διαδικασιών ώστε να ξεκαθαριστεί αν οι κατευθυντήριες γραμμές των προγραμμάτων που σχεδιάζει το ΔΝΤ ταιριάζουν με Νομισματικές Ενώσεις Κρατών, προωθεί το ΔΝΤ στο πλαίσιο της έκθεσης του ανεξάρτητου οργάνου του Ταμείου για την επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης στην Ευρωζώνη (μεταξύ αυτών και το β’ πρόγραμμα της Ελλάδας) που δόθηκε στη δημοσιότητα προ εβδομάδων.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τα στελέχη του ΔΝΤ αποφάσισαν να εμπλακούν σε μια διαδικασία σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Σινιάλο από την Ελληνική Κυβέρνηση φέρονται να αναμένουν οι Δανειστές, προκειμένου να επανέλθει το 'Κουαρτέτο' στην Αθήνα και να μπει 'βουλοκέρι' στο Staff Level Agreement".

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης τα οποία αφορούν σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό, Αντίμετρα και Ενεργειακά έχουν ήδη κλείσει, ενώ ανοιχτό παραμένει μόνο, σε ορισμένες λεπτομέρειές του, το Εργασιακό.

"Στόχος είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να υπάρξει έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου", ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει ξαφνική στροφή στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και τώρα 'γέρνει' προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ιδιαίτερα στα Εργασιακά", αποκαλύπτει στο Euro2day.gr υψηλά ιστάμενος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Δανειστών. "Γίνονται προσπάθειες να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα ακόμα και αυτή την εβδομάδα, όμως το Staff Level Agreement φαίνεται να είναι ακόμα μακριά".

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου, στις διαπραγματεύσεις φαίνεται πως υπάρχουν εκκρεμότητες σχεδόν σε όλα τα θέματα καθώς το ένα εμπλέκεται με το άλλο σε ένα άτυπο "ντόμινο".

Αναμένεται να δοθεί "μάχη" στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ όπου το Ταμείο αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο.

Αστάθμητος παράγων τα αποτελέσματα της απόδοσης της Ελληνικής Οικονομίας τα οποία μπορεί να ανατραπούν αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε πίεση προς το ΔΝΤ να υποχωρήσει, να γυρίσει εις βάρος της Ελλάδας.

Δραματική προειδοποίηση έκανε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, ότι χάνεται ο στόχος της ανάπτυξης και θα έρθουν κι άλλα μέτρα. Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής "βλέπει" ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2017, εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει έξοδος στις Αγορές το 2018 και προβλέπει είτε τέταρτο μνημόνιο, ή χρεοκοπία. Σύμφωνα με τον ίδιο. "Το 2,7% αρχίζει να είναι δύσκολος στόχος, γιατί η κατανάλωση και οι επενδύσεις δεν θα αυξηθούν τόσο πολύ όσο έχουμε εκτιμήσει. Επομένως, θα πάμε σε κάτι λιγότερο, μέχρι 1%".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, τα δημοσιεύματα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επανέφεραν την αισιοδοξία των επενδυτών, με αποτέλεσμα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να κινηθεί υψηλότερα και να ανακτήσει μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών.

Όμως οι ίδιοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι για να ξεφύγει από την συναλλακτική απαξίωση, που επιβεβαιώθηκε και σήμερα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα πρέπει το κλείσιμο της αξιολόγησης να μην φέρει νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα που θα επιβαρύνουν Ιδιώτες και Επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Grivalia (-0,12%) διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε το σημερινό +4,18% της ΔΕΗ, καθώς η υπέρβαση των 2,72 ευρώ γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο "long", αλλά και το +4,51% της Αεροπορίας Αιγαίου, η οποία ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2016.

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Viohalco (+0,55%), ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η "μάχη" μεταξύ των δύο Διυλιστηρίων.

Τα Ελ. Πετρέλαια (+2,98%) αθροίζουν οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική στις τελευταίες εννέα, ο τίτλος σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά 16 μηνών, ενώ η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,586 δισ. ευρώ.

Μετά από τρεις συνεδριάσεις διόρθωσης από τα υψηλά 9ετιας και πλέον, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Motor Oil (+1,05%, ενώ ετοιμάζεται και για έκδοση ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,706 δισ. ευρώ.

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, για την προνομιούχο μετοχή του Τιτάνα (+2,59%), που σήμερα δοκίμασε και τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 18,00 ευρώ (υψηλό 18,48 ευρώ, +6,21%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια.

Με το μεγαλύτερο κομμάτι των traders να επιστρέφει στο Τραπεζικό ταμπλώ, επόμενο ήταν να μειωθεί ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όμως και σήμερα δεν έλειψαν οι θετικοί πρωταγωνιστές που συνδύασαν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά αξιοπρόσεκτες συναλλαγές.

Οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις, μία αμετάβλητη και μία πτωτική, "μετράει" η μετοχή των Μύλων Λούλη (+4,28%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Intralot (+3,51%), επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Autohelllas (+1,38%), που σήμερα έριξε αισθητά τον όγκο συναλλαγών, "non stop" κίνηση από την Τεχν. Ολυμπιακή (+1,53%), εκτονώθηκε η συσσώρευση των τελευταίων συνεδριάσεων στην Γενική Εμπορίου (+9,86%), συναλλακτική αφύπνιση στην Inform Λύκος (+8,66%), ενώ ίσως αξίζει προσοχής το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για την Mermeren (+3,75%, η εκλογή προέδρου αλλά και η διανομή μερίσματος από κέρδη εις νέον που συσσωρεύθηκαν μέχρι 31/12/2015 μεταξύ των θεμάτων που καλείται να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση, στις 24/4).

Η υποχώρηση των βασικών δεικτών, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, δεν έφερε το επιθυμητό "stop" στο "short" για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (οι 1730 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με επόμενη αντίσταση στις 1770 μονάδες και οι 648 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με επόμενη αντίσταση στις 656 - 661 μονάδες).

Ο Δείκτης έκλεισε υψηλότερα των 642 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και υψηλότερα από τις 641 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 619 μονάδες.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,45%), στις 1717 μονάδες ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών και στις 1713 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1605 μονάδες και ο εκθετικός στις 1672 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με αναπτερωμένες ελπίδες ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές, βάσει εκτιμήσεων Αξιωματούχων, επιχειρούν να προεξοφλήσουν τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς έως τις 7/4. Επίσης το κλείσιμο του τριμήνου παραπέμπει σε κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων, κυρίως στις Τράπεζες" επισημαίνει ο Δημήτρης Σαρρής.

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, βέβαια, μας καθιστά επιφυλακτικούς για τη συνέχιση της ανάκαμψης, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε ισχυρά επίπεδα αντίστασης που απαιτούν για να διασπαστούν χειροπιαστές ειδήσεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και όχι δηλώσεις και ευχολόγια.

Συνεχίζεται η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων χρήσης 2016 από τις εισηγμένες και η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως ενθαρρυντική. Η πλειοψηφία των μεγάλων υγιών εισηγμένων παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην κρίση, κυρίως λόγω της εξωστρέφειας τους αλλά και λόγω των έγκαιρων κινήσεων στο μέτωπο της μείωσης του κόστους και αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους. Έχουν, μάλιστα, την ευχέρεια να προσφέρουν στους μετόχους τους αξιόλογες μερισματικές αποδόσεις, μπαίνοντας έτσι στο στόχαστρο μακροπρόθεσμων κεφαλαίων από Ελλάδα και εξωτερικό.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι εταιρείες δείχνουν το δρόμο για το πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας και τι ορίζοντες ανοίγουν για αυτή, όταν καταφέρει να απεγκλωβιστεί από το βάλτο των αέναων διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση. Η Ελληνική Οικονομία απαιτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα", τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Α. Σαρρής ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Όπως επισημάνθηκε και στην αρχή του σχολίου, απόλυτα επιφυλακτικό είναι το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, μετά την "ήττα" Trump στο Κογκρέσο.

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών στην Ασία με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Nikkei (-1,44%), αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις υποχώρησης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου "σπρώχνει" ψηλότερα Χρυσό και Ευρώ, προς χαμηλότερα επίπεδα κινείται το Πετρέλαιο.

Οι Παραγωγοί Πετρελαίου δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την πιθανότητα παράτασης της συμφωνίας μείωσης της προσφοράς, καθώς έξι Κράτη υποστήριξαν πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ελαττωθούν τα διογκωμένα αποθέματα. Πέντε μέλη του ΟΠΕΚ και το Ομάν στήριξαν την παράταση, ενώ το Κουβέιτ ανέφερε πως αυτή θα πρέπει να διαρκέσει έξι μήνες. Οι Υπουργοί συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Πόλη του Κουβέιτ και ζήτησαν από το Καρτέλ να προτείνει σε έναν μήνα την πιθανότητα παράτασης της μείωσης.

Ξεκινώντας από την Ασία, άνοδο 31,5% παρουσίασαν τους πρώτους δύο μήνες του 2017 τα κέρδη του βιομηχανικού τομέα της Κίνας, σε σχέση με έναν χρόνο προηγούμενα, κυρίως χάρη σε μια επιτάχυνση στην παραγωγή και στις υψηλότερες τιμές των Εμπορευμάτων, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, βελτιωμένο ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάρτιο, με τον δείκτη του Ινστιτούτου "Ifo" να αυξάνεται στις 112,3 μονάδες, από 111,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ένδειξη υψηλότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 119,3, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 105,7, από 104,2 τον προηγούμενο μήνα.

Αυξήθηκε το Φεβρουάριο ο δανεισμός των Νοικοκυριών στην Ευρωζώνη, αλλά τα δάνεια προς τις Επιχειρήσεις επιβραδύνθηκαν, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η ΕΚΤ. "Ο ευρύς νομισματικός δείκτης της Κεντρικής Τράπεζας, 'M3', σημείωσε άνοδο 4,7% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 4,8% τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν ανάπτυξη 4,9%", μεταδίδει το MarketWatch.

"Έγκριση υπό όρους έλαβε η συγχώνευση $77 δισ. των Dow Chemical και DuPont από την Κομισιόν, καλύπτοντας τις ανησυχίες της Αντιμονοπωλιακής Αρχής μέσω εκτεταμένων παραχωρήσεων. Μεταξύ αυτών και η πώληση μεγάλων τμημάτων της Παγκόσμιας Επιχείρησης παρασιτοκτόνων της DuPont", μεταδίδει το Bloomberg.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να αξιολογήσει τα πιστοδοτικά κριτήρια των Τραπεζών, έπειτα από μια αύξηση στο δανεισμό των Καταναλωτών. Σε τριμηνιαία αξιολόγησή της, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως η ραγδαία ανάπτυξη στην καταναλωτική πίστωση θα μπορούσε να πλήξει το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, σε περίπτωση που τα χαλαρά πιστοδοτικά κριτήρια οδηγήσουν σε βαριές απώλειες για τις Τράπεζες από τη συσσώρευση δανείων.

"Oι Ευρωπαϊκές Αρχές θα αποφασίσουν σύντομα για ένα σχέδιο δημόσιας διάσωσης της Ιταλικής Τράπεζας 'Monte dei Paschi di Siena' και εργάζονται ήδη σε ανάλογα αιτήματα δύο μικρότερων Τραπεζών", ανακοίνωσε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η συνεχιζόμενη παράταση των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους Πιστωτές πλήττει την Οικονομία", υπογραμμίζει η Citi σε σχόλιό της για την αξιολόγηση.

Ο Αμερικανικός Οίκος επικεντρώνεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης και την ισχνή εγχώρια ρευστότητα, κατάσταση που επιδεινώνεται με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω τις πιθανότητες επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, "ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα δείχνει ολοένα και πιο πιθανό, καθώς το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Καλοκαίρι του 2018".

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα, στα 23 από 22,4 ευρώ δίνει σε έκθεσή της η Berneberg, σύμφωνα με το Reuters.

Κέρδη ύψους 157,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25,3% σε ετήσια βάση, θα ανακοινώσει ο ΟΠΑΠ για το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 12 ευρώ. Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για ανθεκτικές επιδόσεις εν μέσω δύσκολου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εκτιμώντας ότι τα έσοδα του Οργανισμού θα καταγράψουν οριακή κάμψη 1% στα 1,386 δισ. ευρώ. Τα EBITDA αναμένεται να διαμορφωθούν στα 305,7 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας κάμψη 18,9% σε ετήσια βάση.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ θα διανείμει τακτικό μέρισμα ύψους 0,36 ευρώ ανά μετοχή (έχει διανείμει προμέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή τον Οκτώβριο), με το συνολικό μέρισμα να κινείται στα 0,48 ευρώ ανά μετοχή.

Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 29 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

"Το κλείσιμο της χρονιάς ήταν καλύτερο απ’ όσο αναμένονταν", σχολιάζει Eurobank Equities για τα αποτελέσματα της Αεροπορίας Αιγαίου, ενώ δίνει έμφαση στις ισχυρές προκρατήσεις για το Καλοκαίρι του 2017 που δείχνουν ότι η χρονιά μπορεί να είναι θετική. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η τάση, σε ότι αφορά τη ζήτηση είναι ανοδική (7% πάνω η κίνηση στα Ελληνικά Αεροδρόμια) και υπερκερνά την προσφορά (-1% οι πτήσεις).

Έτσι δίνει σύσταση "αγορά" με τιμή - στόχο στα 8,2 ευρώ.

Ένα τρίμηνο που δεν θα προσφέρει "έμπνευση" αναμένει η Wood από τις Ελληνικές Τράπεζες, που αυτή την εβδομάδα θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία για το 2016.

Σε έκθεσή της σημειώνει ότι "οι Επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η κατάσταση χειροτέρεψε, με αύξηση των 'κόκκινων' δανείων αλλά και εκροές καταθέσεων, με πιθανότητα η μακροοικονομική ανάκαμψη που προβλέπεται τη φετινή χρονιά να 'αναβληθεί' για ένα ακόμα χρόνο. Χωρίς γρήγορη ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, οι Τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις χωρίς βελτίωση στην 'κάτω γραμμή', επιτυγχάνοντας μόνο τον ισοσκελισμό, καθώς τεράστιο μέρος των προ προβλέψεων κερδών κατευθύνεται για απομειώσεις".

Για το 2016 η Wood εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κεφαλαιακή μείωση και εν πολλοίς θα υπάρξει ισοσκελισμός, ενώ θυμίζει ότι τα στοιχεία για την ΕΤΕ δεν θα είναι συγκρίσιμα, γιατί δεν θα ενοποιείται η Βουλγαρική "UBB", ενώ και η Alpha ίσως να μην ενοποιήσει τις δραστηριότητες στη Σερβία.

"Είμαστε 'προσεκτικά αισιόδοξοι' για τον κλάδο, εξαιτίας του υψηλού ισοζυγίου ρίσκου/απόδοσης, των χαμηλών αποτιμήσεων και τα αξιοπρεπή κεφαλαιακά 'μαξιλάρια', με τον δείκτη CET1 πάνω από το 16%. Ωστόσο τα ρίσκα έχουν αυξηθεί εσχάτως και πιθανότατα θα συνεχίσουν να βαραίνουν αρνητικά στις τιμές των Τραπεζικών μετοχών" τονίζει.

"Οι εγχώριες Τράπεζες έχουν χτυπηθεί από την αβεβαιότητα", τονίζει η Eurobank Eq. σε ανάλυσή της για τον κλάδο και υποαποδίδουν έναντι των Ανταγωνιστών τους στην Ευρωζώνη. Αιτία η καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση, που δημιουργεί τον δικό της "λογαριασμό" για τα θεμελιώδη του κλάδου και την απόδοση στο Χ.Α.

Όπως η σημειώνει η χρηματιστηριακή, η προσοχή θα είναι στραμμένη στις τάσεις του πρώτου τριμήνου, εξαιτίας αφενός του γεγονότος ότι καταγράφηκε ύφεση το 4ο τρίμηνο του 2016 και αφετέρου των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων που προκάλεσε η αβεβαιότητα γύρω από τη β’ αξιολόγηση (εκροές καταθέσεων, αύξηση ELA, άνοδος "κόκκινων" δανείων).

Κατά την ανάλυση, οι Ελληνικές Τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με σημαντικό discount έναντι των Ανταγωνιστών στην Ευρωζώνη: Με βάση τις αναλύσεις της Eurobank Equities, στο 0,25 η σχέση τιμής προς απτή λογιστική αξία (P/TBV) έναντι 0,9 για την Ευρωζώνη, γεγονός που αντανακλά το ρίσκο Χώρας και την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού. Η Εθνική Τράπεζα παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις της χρηματιστηριακής καθώς εμφανίζει τον καλύτερο συνδυασμό ισχυρών fundamentals και ελκυστικής αποτίμησης.

Οι συστάσεις για τις τρεις μετοχές είναι "αγορά" με τιμές - στόχους 2,79 ευρώ για την Alpha Bank στα 0,4 ευρώ για την Εθνική και 0,26 ευρώ για την Πειραιώς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., "αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς" υποστηρίζουν οι εκφραστές της συντηρητικής σχολής σκέψης, μέχρι να αποσαφηνιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέα εμπλοκή και ακόμα περισσότερες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους, "το πρώτο τρίμηνο φαίνεται να κλείνει με τους χειρότερους οιωνούς, μιας και η εν αναμονή συμφωνία έχει παγώσει στην κυριολεξία τόσο την πραγματική Οικονομία όσο και την Χρηματαγορά. Ο χρόνος και όχι τόσο οι αποτιμήσεις και οι τιμές ήταν και συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Χ.Α.. Οι οφειλές του Δημοσίου σε Ιδιώτες έχουν αυξάνονται, επιτείνοντας το πρόβλημα της ρευστότητας. Ας ελπίσουμε η Κυβέρνηση να μας εκπλήξει θετικά, μιας και πλέον έχουμε βαρεθεί να ακούμε για κλείσιμο της αξιολόγησης".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 651,37 μονάδες (+2,47%), στις 17.00 βρέθηκε στις 648,1 (+1,96%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 646,57 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,72%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 31,5 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ), ενώ Alpha Bank και Εθνική "απασχόλησαν" το 31,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια και Τιτάν, και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ και Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι κινήσεις "stop loss" ανέβασαν σημαντικά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη. Μικρότερη η άνοδος του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.288 συμβόλαια).

Στα 6.734 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.230, 2.820 για τον Απρίλιο, 1.410 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.730,75) κινήθηκε μεταξύ 1.702 και 1.738,5 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank, 18.500 Viohalco, 30.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.004), Πειραιώς (14.767), Εθνική (19.173), MIG (1.567), Alpha Bank (4.282), Ελ. Πετρέλαια (256), ΔΕΗ (528), ΟΤΕ (116), ΟΠΑΠ (145), Μυτιληναίο (896), Intralot (141), ΓΕΚ (117).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.209), MIG (54.512), Eurobank (61.667), Εθνική (103.207) και Πειραιώς (117.578).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.941.654 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (6.770.166 τεμ.) και Eurobank (2.533.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.298.898 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v