ΧΑ: Ποιες μετοχές πήραν τη μερίδα του λέοντος στο ράλι

Πώς διαμορφώνονται τα περιθώρια διόρθωσης και ποιες οι προσδοκίες των αισιόδοξων. Η εικόνα των blue chips μετά το σερί και την μικρή υποχώρηση της Παρασκευής. Μηνύματα για το θέμα του χρέους περιμένει η αγορά.

ΧΑ: Ποιες μετοχές πήραν τη μερίδα του λέοντος στο ράλι

Συνέχεια στην... ουρά πωλήσεων της Παρασκευής αναμένεται τουλάχιστον στην αρχή της Δευτέρας καθώς στο Μπάρι υπήρξε κινητικότητα για το χρέος αλλά όχι πρόοδος, ενώ η αξιολόγηση από τον οίκο DBRS διέψευσε τις προσδοκίες για μία μικρή έστω κατά μία βαθμίδα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ούτως ή άλλως από το προ συνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής είχαν τεθεί ως πιθανές τιμές χαμηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν στην διάρκεια της ημέρας γεγονός που εκ των πραγμάτων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας ακόμη λίγο χαμηλότερα.

Ενδεικτικά σημειώνουμε για τον FTSE25 το εύρος διακύμανσης την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος μεταξύ 2.090,62- 2.117,64 με "κλείσιμο" στις 2.096,67 θέτοντας ως στηρίξεις στις 2.111 και ως κύρια στις 2.086 μονάδες. Κύρια περιοχή και σημείο αναφοράς (σε εβδομαδιαίο) που κατά την εκτίμηση μας θα δοκιμασθεί και μάλιστα στην αρχή της συνεδρίασης με τη συνέχεια να εξαρτάται από τις εξελίξεις με γνώμονα και το EwG της Δευτέρας. Σημειωτέον, πως για άλλους έγκυρους αναλυτές σημαντική είναι και η στήριξη στις 2.079 μονάδες δηλαδή ακόμη λίγο χαμηλότερα.

Σε δοκιμασία η άνοδος (προσυνεδριακό σχόλιο την 12/5), το τέλος του σερί και η επόμενη ημέρα (του Θανάση Σταυρόπουλου) σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους (του Γιώργου Α. Σαββάκη ) αποτελούν γνώμονα μας για την βραχυπρόθεσμη τάση με ορίζοντα το Eurogroup της 22ας Μαίου, δηλαδή την μεθεπόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα οι tradrers (πάντα βραχυπρόθεσμα) συνεκτιμούν την κατάθεση στην Βουλή του περίφημου 'πολυνομοσχεδίου', την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου και βεβαίως την πορεία των ξένων αγορών, ειδικότερα της Wall Street καθώς δείχνει να "χρωστάει" μία διόρθωση του εύρους των 3%-4% μέσα στο επόμενο 8-10ήμερο. Συνεκτιμώντας, πως προς το τέλος Μαίου τα μεγάλα funds "κλείνουν βιβλία" περνώντας μέρος των θέσεων τους σε μικρότερα χαρτοφυλάκια οι δε διαχειριστές λαμβάνουν τις προμήθειες τους.

Το βράδυ της Δευτέρας θα γίνουν γνωστές και οι αλλαγές στους δείκτες MSCI με ότι αυτό μπορεί να φέρει (σχετικό θέμα για πιθανές εισροές/εκροές, για θέσεις σε Motor Oil, FF Group του Γιώργου Α. Σαββάκη) ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

Συνεπώς την Δευτέρα- και ίσως για λίγες συνεδριάσεις- ζητούμενη θα είναι η διαχείριση των κεκτημένων της τελευταίας ισχυρής ανοδικής αντίδρασης σημειώνοντας πως ο ΓΔ "πήρε" 120 μονάδες μέσα σε μόλις 13 συνεχόμενα θετικές συνεδριάσεις όταν την προηγούμενη φορά για μία άνοδο ανάλογων μονάδων χρειάστηκαν πέντε μήνες.

Είναι προφανές, πως η αγορά χάρη στην ενεργό δράση των πανίσχυρων ξένων (κυρίως) αμερικανικών funds απέκτησε δυναμική, "έτρεξε" σε ένα ράλι προεξόφλησης φθάνοντας λίγο πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί, δηλαδή τις 785 μονάδες. Με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά και δεδομένα για την πειστική υπέρβαση των 800 μονάδων θα απαιτηθούν α ) τουλάχιστον ουδέτερο κλίμα διεθνώς (κάτι για το οποίο διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις), β) εξελίξεις πέραν των όσων μέχρι τώρα έχουν προεξοφληθεί δηλαδή κάτι πιο χειροπιαστό για το χρέος προς τις 22 Μαίου, γ) κινήσεις από την ΕΚΤ (που θα αποσαφηνίζουν την πρόθεση της πλευράς Ντράγκι) και δ) υποστηρικτικά καλά αποτελέσματα και ειδήσεις από επιχειρήσεις με αυξημένο ειδικό βάρος στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Οσον αφορά την πρόθεση της ΕΚΤ ενδεικτική είναι η τελευταία δήλωση του Μπενουά Κερέ, ξεκάθαρα υποστηρικτική των ελληνικών συμφερόντων. Για τα δε αποτελέσματα και ειδήσεις από τον χώρο των εισηγμένων υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε διάφορα επιχειρηματικά μέτωπα.

Στα 52,6 δισ. η κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων, στα σχεδόν 120 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος, με long εβδομαδιαίο μηνιαίο σήμα η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη κυρίως δε των 13 που βαραίνουν κατά 73% στην διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.

Στην περίπτωση του σεναρίου της συνέχισης της διόρθωσης θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα συνολικά κέρδη μηνός, τα κεφάλαια που "έτρεξαν" στο 13ήμερο ανοδικό σερί και η τεχνικότητα δεικτών και μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για τον ΓΔ η απόδοση σε διάστημα μηνός είναι 15,17% και 4,66% σε εβδομαδιαίο, ενώ για τον ΔΤΡ στο 31,08% και 5,35% αντίστοιχα, που αφήνουν σημαντικό περιθώριο για οπισθοχώρηση.

Στα 130 εκατ. ευρώ ο μ.ο αξίας συναλλαγών στην διάρκεια των 13 ανοδικών συνεδριάσεων, που πρακτικά σημαίνει πως μετρώντας την διόρθωση από την Παρασκευή θα πρέπει να παρατηρήσουμε τον τζίρο (προσφορά) των επόμενων ημερών. Σημειωτέον, πως στην διορθωτική συνεδρίαση της Παρασκευής ο τζίρος...μειώθηκε αισθητά στα 73,7 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει αρκετά για την στάση πωλητών- αγοραστών.

Να μετρήσουμε τώρα αναλυτικά τις 25 μετοχές του δείκτη, ξεκινώντας από τις συστημικές τραπεζικές με την Alpha Bank να έχει αποδώσει 24,31% (σε διάστημα μηνός, ως πιο αξιόπιστο δείγμα), με την Εθνική 26,05%, την Πειραιώς 34,29% και 48,77% την Eurobank. Alpha Bank και Εθνική στα 2,25 και 0,329 ευρώ αντίστοιχα έχουν υπερβεί σε εβδομαδιαίο την τιμή της τρίτης αμκ (τα 2 και 0,30 ευρώ). Πειραιώς στα 0,235 και Eurobank στα 0,906 ευρώ απέχουν περισσότερο η πρώτη και λιγότερο η δεύτερη από τα 0,30 και 1 ευρώ της αμκ.

Οπως έχει συμβεί ήδη μία φορά περάτωση του ανοδικού κύκλου θεωρείται πως επιτυγχάνεται με την "κατάκτηση" των 1.240 μονάδων για τον ΔΤΡ ή την υπέρ κάλυψη της τιμής της αμκ και για τις τέσσερεις συστημικές τραπεζικές. Για να συμβεί αυτό οι traders θα χρειαστούν "συγκεκριμένη αναφορά για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αποσαφήνιση της θέσης του ΔΝΤ, βεβαιότητα για επικείμενη εξέταση από την ΕΚΤ της προοπτικής ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

Σε πολύ καλύτερη θέση (από τις τράπεζες) η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη με τα ισχυρά χέρια να οδηγούν σε σταθερά υψηλότερες τιμές τις επιλογές που έχουν χαρτοφυλάκια τους με αποτέλεσμα σε κάθε κύκλο της αγοράς οι αγοραστές να τοποθετούνται σε ακριβότερες τιμές.

Οσον αφορά στην ανοδική εικόνα που εντάθηκε με το 13ημερο σερί αλλά σε μηνιαία μέτρηση η μετοχή του ΟΤΕ με απόδοση 12,36% έχει υπερβεί κατά πολύ τα 9 ευρώ που ήταν σημείο αλλαγής τάσης. Κατά 7,78% η άνοδος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ που ως στόχο έχει να ακολουθήσει τον ΟΤΕ προς (και πάνω) από τα 10 ευρώ. Με 28,53% έχει "τρέξει" ο τίτλος της ΔΕΗ που πλέον φθάνει σε υψηλό 52 εβδομάδων, στα 4,20 ευρώ με τις εξελίξεις να καθορίζουν την συνέχεια. Εφικτός στόχος η υπέρβαση του ορίου του ενός δισ. ευρώ για την κεφαλαιοποίηση του ομίλου, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Για τις υπόλοιπες μετοχές του FT 25:

-Δύο όμιλοι ΓΕΚ/Τέρνα και Μυτιληναίος με ισχυρή ανοδική φορά ο μεν πρώτος ενισχύοντας την θέση του έναντι των ανταγωνιστών ο δε δεύτερος με το βλέμμα στην γ.σ της 1 ης Ιουνίου όταν θα εγκριθούν οι ιστορικές αλλαγές. ΓΕΚ/Τέρνα κατά 29,01% και Τέρνα Ενεργειακή κατά 7,44% υψηλότερα δεν έχουν κλείσει ακόμα τη μεταξύ τους "ψαλίδα" (στα 349,5 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της... μητρικής ΓΕΚ, στα 362,9 της Ενεργειακής).

-Μυτιληναίος κατά 7,19% και ΜΕΤΚΑ κατά 8,60% υψηλότερα με την δεύτερη των 400 εκατ. ευρώ να "εισφέρεται" στην πρώτη που αποτιμάται 888,5 εκατ. ευρώ. Coca Cola σχεδόν μία...αγορά μόνος του ο όμιλος, με αποτίμηση 9,35 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,17% και "βλέψεις" για νέο υψηλό πάνω από τα 26,11 της 9 ης Μαίου.

-ΤΙΤΑΝ περνώντας το όριο των 2 δισ. ευρώ, με απόδοση 6,61% και "βλέψεις" για νέο υψηλό πάνω από τα 26,14 της 11 ης Μαίου.

-Motor Oil οριακά για την επίτευξη του στόχου των 2 δισ. ευρώ, με άνοδο 9,32% και "βλέψεις" για νέο υψηλό πάνω από τα 18,15 της 11 ης Μαίου.

-Ελληνικά Πετρέλαια με αποτίμηση 1,89 δισ. ευρώ και για αρκετούς σε...άτυπη κόντρα με τη ΜΟΗ για την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο. Η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ έχει ενισχυθεί σχεδόν διπλάσια, 17,08% στο ίδιο διάστημα.

-FF Group έχει ενισχυθεί 12,88%, αποτιμάται 1,39 δισ. ευρώ αλλά κυμαίνεται σε συγκεκριμένο εύρος (17-22) για καιρό και επιπρόσθετα θα πρέπει να "χωνευθεί" η πώληση του 1,71% του μκ. από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο (δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τη Fosun).

-ΕΛΛΑΚΤΩΡ με απόδοση μόλις 1,39% δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα ενώ στην αγορά πιθανολογείται το ενδεχόμενο εξόδου από τον FTSE25. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρώτη προς αντικατάσταση και με την προυπόθεση πως θα πληρωθεί η προυπόθεση της εμπορευσιμότητας θεωρείται η ΕΥΔΑΠ.

-Αεροπορία Αιγαίου με απόδοση 6,89% έχοντας πετύχει τον πρώτο κύριο στόχο της υπέρβασης των 8 ευρώ έχει πλέον ως προτεραιότητα να υπερβεί τα 8,69 ευρώ (υψηλό από την συνεδρίαση της 13 ης Μαίου του 2016.

-Jumbo με απόδοση 11,11% και αποτίμηση 2,18 δισ. ευρώ έχει ως στόχο την υπέρβαση του ίδιου του...εαυτού της καθώς η πορεία της είναι από τα "υψηλά" του ΧΑ το φθινόπωρο του 2007 αντιστρόφως ανάλογη με αυτήν του Γενικού Δείκτη.

-ΕΧΑΕ με άνοδο 12,60% ευνοείται τις τελευταίες εβδομάδες από την θεαματική ενίσχυση των συναλλαγών/εσόδων με αποτέλεσμα την καταγραφή υψηλού στα 5,63 ευρώ (11/5/2017).

-Grivalia με 11,10% και υψηλό στα 9,84 ευρώ (11/5/2017) υπερισχύει εμφανώς έναντι της Lamda Development που έχει ενισχυθεί 3,02% αλλά έχει υψηλό τα 5,12 ευρώ από την 3 η Νοεμβρίου του 2016.

-ΟΛΠ με 9,75% έκανε νέο υψηλό 52 εβδομάδων την Παρασκευή στα 14,72 ευρώ με αμερικανικά κεφάλαια να φέρεται να λαβαίνουν θέσεις στη μετοχή.

-Σαράντης με 9,16% και υψηλό στα 12,75 ευρώ (από τις 24 Απριλίου 2017) θα δοκιμάσει την υπέρβαση τους.

Για την προσεχή εβδομάδα χρήζουν προσοχής την Δευτέρα η ανακοίνωση της 6μηνιαίας αλλαγής στην σύνθεση των δεικτών MSCI (θα ισχύσουν από το κλείσιμο της 31 ης Μαίου), την ίδια μέρα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την Τετάρτη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών Πετρελαίων (μετά τη λήξη της συνεδρίασης), ενώ την Παρασκευή η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Επίσης την προσεχή εβδομάδα σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (υπεύθυνος ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) γίνεται την Πέμπτη η αποκοπή μερίσματος 0,40 ευρώ/μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (ημερομηνία πληρωμής η 23 η του μηνός )και την Παρασκευή η αποκοπή 0,28 ευρώ/μετοχή της Intercontinental (ημερομηνία πληρωμής η 24 η Μαίου).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v