Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 790 στο ξεκίνημα

Συνεχίζει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να κινούνται υψηλότερα. Η «συμφωνία» Τσίπρα-Λαγκάρντ, τα μέτρα του μνημονίου, αλλά και οι πιθανές αλλαγές στον MSCI, στο στόχαστρο των επενδυτών. Ποιες μετοχές αναμένεται να ξεχωρίσουν.

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 790 στο ξεκίνημα

«Συμφωνία» Τσίπρα - Λαγκάρντ για μείωση του χρέους, σαρωτική η Μέρκελ και το CDU στη Γερμανία, με περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης οι αγορές.

Σε ποιες μετοχές πήραν τη μερίδα του λέοντος στο ράλι, στις εξαμηνιαίες αλλαγές του MSCI, στο «κλείσιμο βιβλίων» των μεγάλων διαχειριστών και στα οικονομικά αποτελέσματα αναφερόμασταν στο τελευταίο σχόλιό μας, καθώς η εβδομάδα ξεκινά με μικρό προβάδισμα για τους πωλητές. Τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης και ανάλογα αν η... ουρά πωλήσεων από την Παρασκευή θα πιέσει λίγο τους δείκτες, μετοχές μέχρι τις στηρίξεις.

Εκτός εάν η απόλυτη ταύτιση απόψεων Τσίπρα - Λαγκάρντ για το θέμα του χρέους, όπως επικαλείται το ΑΠΕ/ΜΠΕ, δημιουργήσει δυναμική υπέρ των αγοραστών από την αρχή, αν και σε ανάλογες περιπτώσεις καλό είναι να απορροφάται πρώτα το υπόλοιπο της προσφοράς και μετά να αποσαφηνίζεται η τάση.

Ο εκλογικός... περίπατος Μέρκελ στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας (με ΑΕΠ σχεδόν 4 φορές το ελληνικό) θεωρείται πρόκριμα για την αναμέτρηση της 24ης Σεπτεμβρίου, με την καγκελάριο εξαιρετικά ενισχυμένη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το «ελληνικό πρόβλημα».

Αρχίζει το ματς σήμερα στη Βουλή, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, στα «ψιλά γράμματα» των φορολογικών μέτρων αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη και στις δυσάρεστες εκπλήξεις και στα θύματα του ασφαλιστικού η Ρούλα Σαλούρου, για να μην ξεχνιόμαστε...

Σε κάθε περίπτωση, ο ΓΔ στις 789,13 μονάδες με κέρδη 22,6% από την αρχή του έτους, ο FTSE25 στις 2.096,67 με 20,44%, ο ΔΤΡ στις 1.046,59 με 24,90%, ξεπερνώντας πλέον τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αν και δείκτης-πρωταθλητής μέχρι τώρα με 33,30% είναι ο FTSEMidCap.

Αυξημένος ο τζίρος ειδικά των τελευταίων ημερών καθώς (σχεδόν αποκλειστικά) πανίσχυρα ξένα funds (κυρίως αμερικανικά) έχουν «τρέξει» το ΧΑ, τις τράπεζες, με τελευταία... αλλαγή σκυτάλης από τη συνεδρίαση της 21ης Απριλίου.

Ούτως ή άλλως, τα σημεία ασφαλείας για τους αγοραστές (stop losses) έχουν αναθεωρηθεί ανεβάζοντας τον πήχη για το ΧΑ, με τις 730 μονάδες να είναι το σημείο αναφοράς-ισχυρή στήριξη για τον ΓΔ και οι 980 για τον ΔΤΡ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως περιμένουμε τον διορθωτικό κύκλο να δοκιμάσει άμεσα αυτές τις περιοχές.

Η «συμφωνία» Αθήνας - ΔΝΤ, εάν και εφόσον οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που αρέσει στις αγορές και λίγο ως πολύ έχει προεξοφληθεί από τα "ισχυρά χέρια", θα μπορούσε να δώσει σύντομα ώθηση εκ νέου στους αγοραστές και να ελκύσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια για ακόμη ένα -και ίσως τελευταίο- ποντάρισμα ενόψει του προσεχούς Eurogroup. Αλλωστε μία εβδομάδα έχει μείνει, την προσεχή Δευτέρα συνεδριάζει, και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Συνεκτιμώντας την τεχνική εικόνα των αγορών, την πολύ πιθανή υποχώρηση της Wall Street κατά 3%-4% μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως αυτές οι συνεδριάσεις που ακολουθούν να είναι και οι τελευταίες που δίνεται η ευκαιρία μίας ανοδικής διαφυγής.

Oπως «μετρά» έγκυρος αναλυτής, η αγορά «χρωστάει» ένα χαμηλό στην έναρξη της Δευτέρας κάτω από τις 786,77 μονάδες, αλλά εάν η προοπτική του Eurogroup της 22/5 και το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα - Λαγκάρντ φανούν ισχυρά, δεν αποκλείεται η εβδομάδα αυτή να είναι καθαρά προεξοφλητική, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πιθανότητα καταγραφής τελικών υψηλότερων τιμών.

Ενα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σχετίζεται με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί για αρκετά blue chips που, καθότι ξεκάθαρα μεσο-μακροπρόθεσμη (μέχρι μακροπρόθεσμη), μπορεί να μην ακολουθήσει την όποια υποχώρηση του σαφώς πιο ευπαθούς τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περίπτωση που ο ΓΔ δεν κλείσει (1ολεπτο) χαμηλότερα των 780 μονάδων, το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ, με τιμές-στόχους αρκετά υψηλότερα των 800-820 μονάδων.

Μετοχές σηματωροί η Coca Cola, ανάλογα αν η συνεδρίαση ξεκινήσει με πωλήσεις/υποχώρηση ή αγορές/άνοδο, η Alpha Bank και η Πειραιώς (η δεύτερη μετά το... άδειασμα της Παρασκευής), αλλά και μετοχές των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco.

Τέλος, θυμίζουμε: 2ετές «τσιμπημένο» 2,32% στα 5,551%, 10ετές οριακά 0,07% στα 5,687%, GREK χαμηλότερα 1,56% στα 9,56 $ και στα Παράγωγα στις 1.092 οι θέσεις με discount 1,12% χαμηλότερα. «Τσιμπημένος» και πάλι ο δανεισμός τίτλων στις τράπεζες και κινητικότητα σε ΣΜΕ της ΔΕΗ (548), της Viohalco (230), των Ελληνικών Πετρελαίων (235), του Μυτιληναίου (536), όλα σε discount αλλά σε premium 874 ΣΜΕ του ΟΤΕ, 261 του ΟΠΑΠ, 5.042 στη MIG και 285 στην Intralot.

Μετοχές που λόγω MSCI συγκεντρώνουν ενδιαφέρον, Motor Oil (πιθανές εισροές), FF Group (πιθανές εκροές).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v