Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω η αγορά, κάτω ο τζίρος

Στα υψηλά ημέρας, λίγο χαμηλότερα των 780 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, περιορίστηκαν αισθητά οι συναλλαγές. Σε θετικό έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, ξεχώρισε η ΔΕΗ, αντέδρασε η Frigoglass. Ποια small caps εμφανίζουν κινητικότητα.

ΧΑ: Πάνω η αγορά, κάτω ο τζίρος

Συνεδρίαση σαφώς πιο ήπιων τόνων και αισθητά χαμηλωμένων συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων) η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά διστακτικά, όμως μετά τις 10.34 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, χωρίς να μπορέσει, σε όλη σχεδόν την διάρκεια της συνεδρίασης, να πάρει μεγάλη "απόσταση ασφαλείας" από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, όμως με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών πέτυχε κλείσιμο πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από κινήσεις σε επιμέρους τίτλους, από συνεχείς αλλαγές προσήμων στον Τραπεζικό κλάδο και από την δημόσια πρόταση στο "Γαλαξίδι".

Υπενθυμίζεται ότι συνήφθη συμφωνία μετόχων που κατέχουν ποσοστό 78,86% της εισηγμένης με την οποία συμφώνησαν να συντονιστούν μεταξύ τους ώστε να επιδιώξουν από κοινού τον έλεγχο της εταιρείας, με την δημόσια πρόταση να υποβάλλεται στα 0,70 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά την παραπάνω κίνηση το Χ.Α. αποφάσισε ότι από σήμερα, το ανώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής της εταιρείας άλλαξε από +30%, σε +45,84% μόνο για την σημερινή συνεδρίαση. Το κατώτατο όριο της μετοχής δεν θα μεταβλήθηκε. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για την σημερινή συνεδρίαση δεν μπορούσε να διοχετευθεί στο σύστημα συναλλαγών εντολή αγοράς υψηλότερα των 0,70 ευρώ, από όσους θα επιχειρούσαν να "μπλοκάρουν" την δημόσια πρόταση, καθώς είναι αρκετοί που θεωρούν ότι μπορεί η πρόταση να έγινε με σημαντικό premium σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τιμή κλεισίματος και από την μέση τιμή εξαμήνου, όμως υπολείπεται σημαντικά από την λογιστική αξία της μετοχής (1,24 ευρώ). Με τα παραπάνω δεδομένα, πιθανότατα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, θα φανούν οι διαθέσεις αυτών που επέλεξαν να μην προχωρήσουν σήμερα σε πωλήσεις.

Από εκεί και πέρα και εκτός Τραπεζικού ταμπλό, αξίζει να σημειωθούν οι κινήσεις σε επιμέρους τίτλους, όπως στην κίνηση της ΔΕΗ (+4,04%) που μπήκε στην δύσκολη ζώνη 4,30 - 4,40, στην εν εξελίξει "μάχη" των Διυλιστηρίων, όπου τα Ελ. Πετρέλαια (+2,95%, με κεφαλαιοποίηση 2,026 δισ. ευρώ) δείχνουν να "παίρνουν κεφάλι" από την Motor Oil (+0,59%, με κεφαλαιοποίηση 1,883 δισ. ευρώ), αλλά και την αξιοπρόσεκτη κίνηση του Τιτάνα (+3,36%) που αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 26,14 ευρώ, θέτει νέα τεχνικά δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 26,03 ευρώ (+4,16) για να υποχωρήσει στην συνέχεια.

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι χωρίς την είδηση - καταλύτη, πολύ δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά και ακόμα πιο δύσκολα θα μπορέσει να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 797 - 806 μονάδες.

Σύμφωνα με τους ίδιους σαν θετικότερο σενάριο, αν δεν προκύψει κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για τις Διεθνείς Αγορές, είναι το "consolidation" για τον Γενικό Δείκτη, με συγκεκριμένα όρια διακύμανσης και πιο επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

"Οι υπομονετικοί και προνοητικοί μπορούν τώρα να επιλέξουν ξανά τις εταιρείες, αλλά και τα όρια αγορών τους με νηφαλιότητα και σε συγκεκριμένα τεχνικά επίπεδα.

Το επίπεδο 756 - 750 στον Γενικό Δείκτη αποτελεί το πρώτο επίπεδο στήριξης. Απώλεια του επιπέδου θα μας οδηγήσει στις 735 - 730 μονάδες. Ο χρόνος μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι, χρηματιστηριακά, μακρύς και αυτό δεν είναι υπέρ των αγοραστών. Παρά την αναμενόμενη μεταβλητότητα, ανάλογα της ειδησεογραφίας και των δηλώσεων από τις εμπλεκόμενες πλευρές των Δανειστών, μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία και εξωστρέφεια, θα πρέπει να μπουν ξανά στο στόχαστρο των επενδυτών, σε συγκεκριμένα τεχνικά επίπεδα στήριξης.

Συμπερασματικά: Οι επενδυτές πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική αγορών και πωλήσεων, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να μην παρασύρονται από την ψυχολογία τους, την περιρρέουσα φημολογία και την απληστία τους", τονίζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστροφή αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μείωση των αποδόσεων για όλες τις λήξεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, η οποία έγινε περισσότερο αισθητή στις κοντινές λήξεις.

"Η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της εβδομάδος, κινήθηκε πάλι με νευρικότητα και χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις για τον Γενικό Δείκτη, καθώς η επαγρύπνηση αγοραστών και πωλητών δεν επιτρέπει τις παραβιάσεις των ορίων που θέτει η τεχνική ανάλυση. Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ανοδικά από την στήριξη των 753 μονάδων που διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του ανοδικού κύματος από τις 602 στις 800 μονάδες και το μεγάλο ερώτημα στα χείλη όλων είναι αν τερμάτισε η διόρθωσή του.

Μόνο με ένα κλείσιμο υψηλότερα των 785 μονάδων, ή ένα ενδοσυνεδριακό υψηλότερα των 790 μονάδων, θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια κάτι τέτοιο, αν και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις του, απαιτείται η υπέρβαση των 800 μονάδων. Η πιο σημαντική τεχνική εξέλιξη δεν ήταν τόσο η εντυπωσιακή αναπήδηση του Τραπεζικού δείκτη από την στήριξη των 922 μονάδων ( 38,2%), αλλά το γεγονός της ανακατάληψης των 981 μονάδων και σήμερα του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων. Αν επιβεβαιωθεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, θα μας δώσει το δικαίωμα να ισχυριστούμε ότι η διόρθωση τερμάτισε.

Προς το παρόν όμως έχει να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά ισχυρές αντιστάσεις της ζώνης 1017 - 1023 και των 1047 μονάδων. Μόνο με την υπέρβασή των θ’ αποκατασταθεί η τραυματισμένη τεχνική εικόνα και θα τεθούν οι βάσεις για νέα υψηλά" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση του χρέους της. Η άποψη αυτή του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει", δήλωσε ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπιστωτικών Ερευνών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν, στο Γερμανικό περιοδικό "Focus".

Αρνητικά τοποθετήθηκε η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα στην ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα επιχειρηματολογεί υπέρ της δυνατότητας της Χώρας να επιτύχει για πολλά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Στο μηνιαίο δελτίο της, η Bundesbank τάσσεται ενάντια στο ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει για πολλά χρόνια τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

"Η μεγαλύτερη εγγύηση πως η Ελλάδα και οι Πιστωτές της, τελικά, θα φτάσουν σε συμφωνία για το χρέος είναι η επερχόμενη λήξη της προθεσμίας για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών της", ανέφερε πηγή του CNBC από τους κόλπους του ΔΝΤ. "Κάποιος πρέπει να κάνει κάποια υποχώρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε τρεις εβδομάδες, λόγω της πίεσης χρόνου", τόνισε η πηγή μιλώντας στο διεθνές δίκτυο. Αν και ο Αξιωματούχος του ΔΝΤ είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος, αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι "οικονομικός πονοκέφαλος" για την Ευρωζώνη. "Ας είμαστε ειλικρινείς, θα πάρει 20 χρόνια για να 'φτιάξουμε' την Ελλάδα", σχολίασε.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, η μεταβλητότητα και οι εναλλαγές προσήμων είναι το επικρατέστερο σενάριο, όσο οι συνομιλίες για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δείχνουν να έχουν κολλήσει και δεν φαίνεται να μπορεί να υπάρξει λύση στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Από εκεί και πέρα, έστω και μειωμένο, δεν έλειψε το ενδιαφέρον για τίτλους μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Εδώ ίσως αξίζουν αναφοράς οι "διακριτικές" τοποθετήσεις από θεωρούμενα "διορατικά" χαρτοφυλάκια, σε τίτλους εταιρειών που έχουν σημαντικές προϋποθέσεις να αποδειχθούν "turn around story" και προς το παρόν παραμένουν "penny stocks".

Αφήνοντας τους "διορατικούς" να επιμένουν στο "bottom fishing", αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Γαλαξίδι έφεραν "αντανακλαστικές" αντιδράσεις σε Νηρέα (+6,39%) και Σελόντα (+9,14%), επιμένει να έχει αγοραστικό ενδιαφέρον το Ιασώ (+1,31%), αλλά και η ΚΛΜ (+5,26%), επέτρεψαν οι αγοραστές στο Υγεία (+4,10%), συναλλακτική αφύπνιση για τον Μπουτάρη (+18,33%), μετά την ανακοίνωση για συμφωνία αναδιάρθρωσης δανείου, ενώ επιμένει πλαγιοανοδικάη ΑΝΕΚ (+15,95%), με τον τίτλο να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Προσεγγίζει υψηλά 52 εβδομάδων η ΑΝΕΚ

Αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (+11,49%). Η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ΑΜΚ. έως 137,7 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου η γενική συνέλευση της εισηγμένης θα κληθεί να εγκρίνει ΑΜΚ υπέρ των παλαιών μετόχων, με αναλογία 22,466 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή. Θα συμμετάσχει η Boval. Στο 0,36348 η προτεινόμενη τιμή διάθεσης.

Επόμενο ήταν η σημερινή συνεδρίαση να "αγοράσει κι άλλο χρόνο" για το Χ.Α., αλλά δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,79%) δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας όσο κρατάει η στήριξη στις 2000 μονάδες και μάλιστα με τον δείκτη να έχει αξιοπρόσεκτη "απόσταση ασφαλείας". Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ανοδικοί με σημαντικό "stop" το 1995. "Intraday position short" με "stop" τις 2107 μονάδες.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 0,74%. Πρώτη πτωτική εβδομάδα για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,72%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 20,93% και ο Τραπεζικός δείκτης 20,32%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

- Απόστολος Μάνθος

"Η έντονα υπεραγορασμένη διαγραμματική κατάσταση του Γενικού Δείκτη δημιούργησε, ως όφειλε, μια γρήγορη καθοδική 'εξαέρωση', τόσο στους τεχνικούς δείκτες ορμής, όσο και στις τιμές φέρνοντάς τον προς την προαναγγελόμενη ζώνη στήριξης των 750 με 740 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Από την ίδια περιοχή διέρχεται και το Fibonacci διορθωτικό τόξο των 38,2% στις 752 μονάδες περίπου, στοιχείο, που λειτούργησε ως πρώτο πεδίο αντίδρασης των Buyers "τινάζοντας" ενδοσυνεδριακά τον Δείκτη +20 μονάδες, ή σε ποσοστό +2,65% από τα χαμηλά των 752 μονάδων στις 772 μονάδες. Για τη συνέχεια αυτό που προέχει είναι η "αρπαγή" των 780 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, για να μπορέσουμε, από διαγραμματικής απόψεως, να πούμε ότι επαναφέρουμε στο στόχαστρό μας το ψυχολογικό επίπεδο των 800 μονάδων.

Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης δείξει αδυναμία πρόκλησης ενός ισχυρού "πατήματος" άνω των 780 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια εκ νέου καθοδική κίνηση προς το επίπεδο στήριξης των 750 μονάδων, με ενδείξεις πιθανού βραχυχρόνιου "βαθέματος" προς τις 738 μονάδες.

Η καθοδική διάσπαση των 2040 μονάδων, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έφερε βίαιη εκτόνωση σπρώχνοντας προς το όριο στήριξης των 2002 με 2000 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η χαρακτηριστική άρνηση των λεγόμενων μη Τραπεζικών “Blue Chips” (Coca -Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo..) να συμμετάσχουν στη πτώση, έφερε γρήγορη αναθεώρηση των πτωτικών σκέψεων επαναφέροντας τον δείκτη άνω των 2040 μονάδων, γεγονός που αποτυπώθηκε στο ημερήσιο chart τιμών, με ένα επιβλητικό "Dragonfly Doji candlestick". Όμως μια πιθανή δεύτερη διέλευση του δείκτη κάτω από τις 2040 μονάδες, θα επιφέρει βραχυχρόνια αναίρεση του ανοδικού σεναρίου, ανοίγοντας, ίσως, τον δρόμο για μια επικίνδυνη "επίσκεψη" προς το υπάρχον ανοδικό "χάσμα" στις 1924 μονάδες.

Τέλος, ο Τραπεζικός Δείκτης, όπου στη κυριολεξία "έσυρε το άρμα της πτώσης" "υποτροπιάζοντας" από τα υψηλά των 1081 μονάδων, ήρθε σε μια πρώτη επαφή με την περιοχή, όπου έχουν σημειωθεί οι δύο ισχυρές τοπικές κορυφές του περασμένου Χειμώνα στις 912 μονάδες.

"Εδώ η βραχυχρόνια άρνηση εισόδου του δείκτη άνω των 1000 μονάδων θα πρόσθετε νέα δυναμική στο στρατόπεδο των 'Bears" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν οι επενδυτές τις αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η "μεγάλη πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά η αποδοχή των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δόσης, δεν συνοδεύτηκε με μια απτή λύση για το χρέος, ή έστω με κάποιο οδικό δρόμο που θα καθόριζε ποσοτικά μια διάσταση μέτρων. Όπως και να έχει, η μη απόφαση για το χρέος έκανε "αρνητικό ήχο" στην Αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο, καθώς κάποιες προσδοκίες είχαν προεξοφληθεί στις τιμές.

Η πιθανότητα ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ φαίνεται ότι απομακρύνεται στην παρούσα φάση, μια κίνηση που θα είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα εμπιστοσύνης και θα αναπτέρωνε τις ελπίδες για μια πρώτη επιτυχή δοκιμή άντλησης ρευστότητας από τις Αγορές.

Από την άλλη πλευρά το "στρες" της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης βρίσκεται σε ύφεση, αφού με την ρευστότητα της δόσης η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ομολογιακών λήξεων του Καλοκαιριού. Η διελκυστίνδα των νέων ήταν λογικό να μεταβάλλει την ψυχολογία και από την θετική αναμονή οι εμπλεκόμενοι να περάσουν σε νευρική αναμονή, κατοχυρώνοντας κάποιο μέρος των πρόσφατων κερδών τους.

Η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο ήταν πιο νευρική, έδωσε περισσότερες ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ενώ ανέδειξε μια ομάδα εταιρειών, κυρίως από τον Εμποροβιομηχανικό κλάδο, που έδειξαν πολύ στιβαρή συμπεριφορά παρά την διαπραγμάτευση σε πολυετή υψηλά.

Η παρατήρηση αυτή έχει να κάνει με την ποιότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιήθηκαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Χ.Α. και δείχνει ένα πιο θεσμικό προφίλ σε ότι αφορά την ταυτότητα των εμπλεκομένων. Και αυτό έχει την σημασία του, καθώς η αναστολή του αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό που είχε παρατηρηθεί έως το Μάρτιο, έχει δώσει την θέση της σε επιλεκτικές, αλλά σταθερές, τοποθετήσεις, εδραιώνοντας τον μέσο ημερήσιο τζίρο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγορά του Χ.Α. βρίσκεται αυτή την στιγμή στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χρηματιστηριακών επιδόσεων Παγκοσμίως, διατηρώντας με άνεση την υψηλή θέση στην σχετική λίστα.

Τεχνικά μετά από μια διόρθωση από τα υψηλά διετίας, ο Γενικός Δείκτης έδωσε μια αντίδραση ήπιων διαστάσεων επιστρέφοντας προς τις 780 μονάδες. Ο MACD, μετά την πρόσφατη καθοδική πορεία, έχει επιστρέψει σε σήματα πώλησης, ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί αισθητά από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο αντιδράσεις του Γενικού Δείκτη ήρθαν μέχρι στιγμής από το 23,6% και 38,2% ποσοστό αναλογίας της ανόδου, που ξεκίνησε από τις 670 μονάδες με ακρίβεια μονάδας.

Παρά την σταθεροποίηση - μικρή άνοδο που παρατηρήθηκε την Παρασκευή, οι αγοραστές δεν έδωσαν ανάλογη δυνατή συνέχεια, βάζοντας σε ερώτημα το μέλλον της ανοδικής αντίδρασης.

Η κίνηση προς τις 740 μονάδες (50% της διόρθωσης) διατηρεί ακόμα τις πιθανότητες με το μέρος της, ενώ πιο ισχυρές ενδείξεις ολοκλήρωσης του διορθωτικού κύματος θα έχουμε στην εξασθένηση των συναλλαγών σε ημέρες "αδυναμίας".

Συμπερασματικά, ως τώρα η δομή της διόρθωσης δεν παρουσιάζει εκπλήξεις και τα επίπεδα που βγάζουν αγορές είναι εντός των προβλεπόμενων στηρίξεων.

Πλούσια αναμένεται η επόμενη εβδομάδα από γεγονότα και ανακοινώσεις: Στο μακροοικονομικό πεδίο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις του α’ τριμήνου (31/5) ενώ την Παρασκευή (2/5) θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής αρχής για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Κατά τα λοιπά η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας γεμίζει με τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις, καθώς η μία μετά την άλλη εισηγμένες εταιρείες καλούν τους μετόχους τους για την έγκριση των οικονομικών πεπραγμένων της περυσινής χρονιάς.

Από τις σημαντικότερες γενικές συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Cenergy και οι δύο συνελεύσεις θα γίνουν στο Βέλγιο, την Τρίτη (30/5) Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ (1/6), με θέμα μεταξύ άλλων την συγχώνευση των εταιρειών και η εβδομάδα κλείνει με Inform Λύκο (2/6). Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων η Lamda Development την Τρίτη 30 Μαΐου συνεχίζει την ροή των δημοσιεύσεων ακολουθούμενη την προσεχή Τετάρτη το απόγευμα (31/5) από την Alpha Bank. Σε ότι αφορά τις αποκοπές μερισμάτων στις 30 Μαΐου το Πλαίσιο και τα ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσεως ύψους 5 και 6 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα. Έως την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά την παράταση κατά ένα μήνα της διαδικασίας προσφορών.

"Το απόγευμα της Τετάρτης θα λάβει χώρα η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, που είθισται να επηρεάζει έντονα συναλλακτικά την συμπεριφορά των μετοχών που συμμετέχουν στους σχετικούς δείκτες" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+0,90%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,66%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Χαμηλότερα υποχωρεί το Ευρώ, σημαντικά κέρδη για τον Χρυσό και σχετικά μικρότερα για το Πετρέλαιο.

"Μπορεί προς το παρόν ο ΟΠΕΚ να πανηγυρίζει την ιστορική του συμφωνία για παράταση των μειώσεων παραγωγής, αλλά τελικά θα έρθει αντιμέτωπος με τα τρία ερωτήματα που έχει αφήσει αναπάντητα. Θα κρατήσει η προσοδοφόρα, αλλά εύθραυστη, σχέση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας; Θα εξελιχθεί η αύξηση της Αμερικανικής παραγωγής σε πειρασμό για τις Χώρες του ΟΠΕΚ, με αποτέλεσμα να προδώσουν την ίδια τη συμφωνία τους; Και, ίσως το πιο περίπλοκο ερώτημα: τι έχει σχεδιάσει ο ΟΠΕΚ μακροπρόθεσμα;" επισημαίνει το Bloomberg.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας, ο οποίος εξαιρεί τα Φρέσκα Τρόφιμα, αυξήθηκε 0,3% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας. Ο ρυθμός ήταν πιο αυξημένος σε σύγκριση με την άνοδο 0,2% του Μαρτίου και σηματοδότησε τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αυξήσεων. Ωστόσο το νούμερο ήταν χαμηλότερο από την άνοδο 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Nikkei.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του έτους από αυτόν που είχε αρχικά μετρηθεί. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,2%, αντί για 0,7% που είχε μετρηθεί τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση αυτή είναι η χαμηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ θα δείξει ανάπτυξη 0,9%.

Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν πτώση 0,7% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Μarketwatch προέβλεπαν βουτιά 1%. Η πτώση έρχεται μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, μεταξύ των οποίων και ένα άλμα 2,3% τον Μάρτιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 6,5 ευρώ, από 5 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Fourlis η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της εισηγμένης αδύναμα, ενώ προχωρά στη μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή της εισηγμένης

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank, στα 3,13 από 2,51 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και καταθέτει τις προβλέψεις της για το πρώτο τρίμηνο. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Τράπεζα θα εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ, από ζημίες 2 εκατ. το Q1 του 2016 και κέρδη 20 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Οι προβλέψεις της Τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 250 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2% σε ετήσια βάση. Οριακή άνοδο αναμένεται να εμφανίσει σε ετήσια βάση η Alpha στα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ακόμη μικρή επιτάχυνση στην απομόχλευση, κυρίως λόγω υψηλότερων διαγραφών, ενώ οι καταθέσεις αναμένεται να έχουν επηρεαστεί από τις αρνητικές τάσεις για τον κλάδο. 

Η Αlpha Βank ανακοινώνει αποτελέσματα την επόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν UBS και Morgan Stanley στην Πειραιώς για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου και την "στρατηγική ατζέντα 2020".

Για αποτελέσματα που ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις σε ένα δύσκολο τρίμηνο μιλά η UBS και στέκεται στη μείωση του δανεισμού από το Ευρωσύστημα κατά 5,5 δισ. ευρώ, στα 15,5 δισ. ευρώ αλλά και στο γεγονός ότι κατεγράφη μείωση των NPLs αλλά και των NPEs. "Η Agenda 2020 που ανακοινώθηκε έχει φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς επιχειρησιακούς στόχους, που εστιάζουν στην απομείωση των κινδύνων του ισολογισμού με την εφαρμογή ενός κερδοφόρου και βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. Κατά τη γνώμη μας, οι νέοι στόχοι για τα έσοδα είναι φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί, σε ένα περιβάλλον περισσότερο υποστηρικτικό, ενώ οι στόχοι για τη μείωση των NPLs και των NPEs είναι σε μεγάλο βαθμό εστιασμένοι στους στόχους που έχει θέσει ο SSM" τονίζει ο Οίκος.

"Τι μας εντυπωσίασε: Πέρα από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η Πειραιώς παρουσίασε μια εντυπωσιακή στρατηγική έως το 2020", σημειώνει η Morgan Stanley και αναφέρει επίσης ότι οι Τράπεζες δοκιμάστηκαν από την αργή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση. Προβλέπει ότι η Πειραιώς θα παρουσιάσει το 2017 κέρδη 89 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 770,83 μονάδες (-0,13%), όμως μετά τις 10.34 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο έως τις 778,15 μονάδες (+0,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 777,49 (+0,73%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" τα υψηλά ημέρας των 778,47 (+0,86%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 778,35 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,85%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 58,9 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ), ενώ Τιτάν, Εθνική και Alpha Bank απέσπασαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Eurobank, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 11%.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών FTSE/Χ.Α. κατά τη συνεδρίασή της ενέκρινε αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών, ως αποτέλεσμα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσής τους για το διάστημα Νοέμβριος 2016 - Απρίλιος 2017. Μεταξύ αυτών και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, διαγράφεται η Τέρνα Ενεργειακή και την θέση της παίρνει η Fourlis.

Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2017.

Εν τω μεταξύ, στις 28 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τακτική Γενική Συνέλευση της Τρ. Πειραιώς με θέμα, μεταξύ άλλων, το reverse split της μετοχής. Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της Τράπεζας (reverse split) και, εφόσον απαιτηθεί προς το σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών, συνακόλουθη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού του άρθρου 4 παρ. 4α κ.ν. 2190/1920.

----ΧΠΑ

Ανοδικά κινήθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, όμως η σημαντική μείωση της μεταβλητότητας "έσπρωξε" χαμηλότερα τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.696 συμβόλαια).

Στα 5.245 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.684 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.185, 1.775 για τον Ιούνιο και 410 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.075) κινήθηκε μεταξύ 2.056 και 2.076,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.100 Jumbo, 200.000 Εθνική, 5.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.796), Πειραιώς (33.082), Εθνική (23.074), MIG (2.637), Alpha Bank (4.716), ΔΕΗ (928), ΟΤΕ (271), Μυτιληναίο (373), ΟΠΑΠ (387), Viohalco (188), Ελ. Πετρέλαια (551), Folli Follie Group (158).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (19.013), MIG (65.696), Eurobank (39.490), Εθνική (105.227) και Πειραιώς (207.506).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.840.654 τεμ.), Alpha Bank (4.215.960 τεμ.), Εθνική (15.372.803 τεμ.) και Eurobank (5.336.372 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v