Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνική ρελάνς… αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο

Από τις βαριές απώλειες στο θετικό κλείσιμο για Γενικό Δείκτη και τράπεζες. Πώς κινήθηκαν οι μετοχές στη συνεδρίαση και πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα με όρους τεχνικής ανάλυσης. Πρωταγωνιστές Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ.

Ξαφνική ρελάνς… αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και έκδηλης νευρικότητας, η προτελευταία της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά την συνεδρίαση με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, τις οποίες διαδέχθηκε κάθετη υποχώρηση προς νέα βραχυπρόθεσμα χαμηλά, όμως η έντονα καθοδική κίνηση των τελευταίων ημερών ανάγκασε τους αγοραστές να "τραβήξουν χειρόφρενο" στην πτώση και από τις 15.52 και μετά ο Δείκτης αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Όμως το "κερασάκι στην τούρτα" ήταν οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και μαζί με αυτές και τον Τραπεζικό δείκτη, οπότε οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν η σημερινή επιστροφή των αγοραστών θα έχει διάρκεια, ή ήταν αποτέλεσμα αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα, στην διόρθωση που είχε αρχίσει να παίρνει χαρακτηριστικά "too fast, too soon".

Εννοείται ότι η σημερινή "παρέμβαση" των αγοραστών, "αγόρασε χρόνο" στις αποτιμήσεις των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών, ενώ στον Τραπεζικό κλάδο που παραμένει ο πλέον "ευαίσθητος" σε κάθε είδηση - εξέλιξη, όσοι traders έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας και να ρευστοποιήσουν σχετικά ψηλότερα, έβγαλαν ένα αξιοσημείωτο "μεροκάματο του τρόμου"(!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, τόσο η Alpha Bank, όσο και η Εθνική, με χαρακτηριστική ευκολία βρέθηκαν να επιστρέφουν χαμηλότερα από τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ. για να ανακάμψουν εντυπωσιακά στην συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης (+3,39%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 919,03 μονάδες (-4,69%), ο τίτλος της Alpha Bank (+5,39%) μέχρι τα 1,98 ευρώ (-2,94%), της Εθνικής (+3,93%) μέχρι τα 0,288 ευρώ (-5,57%), της Eurobank (+0,47%) μέχρι τα 0,803 ευρώ (-5,08%) και της Πειραιώς (+0,93%) μέχρι τα 0,199 ευρώ (-7,87%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Μένοντας στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και σύμφωνα με τις τεχνικές ενδείξεις, στην περίπτωση της Alpha Bank ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών εντοπίζεται στα 2,02 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 1,90 ευρώ.

Για την Εθνική, ο απλός 30αρης στα 0,2960 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 0,26 ευρώ. Η σημερινή ενδοσυνεδριακή υποχώρηση έκλεισε το "gap" στα 0,288 ευρώ.

Για την Eurobank, ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 0,7730 ευρώ και το πρώτο τεχνικό "χάσμα" στα 0,744 ευρώ.

Τέλος, για την Πειραιώς, ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 0,207 ευρώ, ενώ στα χαμηλά ημέρας η μετοχή έκλεισε το "gap" στα 0,199 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επόμενες πολλές συνεδριάσεις, μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα αναλωθούν με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα, όμως είναι περισσότερο από πασιφανές ότι εκτός από τις αποτιμήσεις και η ψυχολογία των ενεργών παικτών έχει διολισθήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Όλα αυτά που ακολούθησαν το Eurogroup της Δευτέρας και τα νέα σχέδια Σόιμπλε για παραμονή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα στον ρόλο θεατή, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους (με άγνωστο ορίζοντα), σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς μειώνουν αισθητά την πιθανότητα να περιλάβει η ΕΚΤ τα Ελληνικά ομόλογα στο "QE", τουλάχιστον άμεσα που ήταν ένα από τα ζητούμενα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Το σχόλιο του Κώστα Φέγγου, προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ

"Αφού δοκιμάσαμε δύο φορές τις 800 μονάδες και μετά την αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας, ο Δείκτης προσπάθησε να διορθώσει, αλλά η υποχώρηση δεν είχε σημάδια πανικού. Κανονικά αυτό είναι ένδειξη "bull market", καθώς στις δύσκολες στιγμές, φαίνεται να υπάρχουν αγοραστές, πρόθυμοι να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Το παραπάνω ενισχύεται από το γεγονός ότι μετά τα κέρδη της πρόσφατης ανόδου, πολλά χαρτοφυλάκια έχουν δημιουργήσει ρευστότητα και περιμένουν να ξανατοποθετηθούν σε κάποια πιθανή διόρθωση. Όλα θα ήταν θετικά για το επόμενο διάστημα, εκτός δύο σημαντικών γεγονότων. Είμαστε στο τέλος Μαϊου και το "sell in May and go away" έχει αφήσει μια πικρή γεύση στους επενδυτές σε ρηχές Αγορές όπως η Ελληνική. Επίσης ακόμη συζητάμε τα ίδια όπως και λίγες μέρες πριν. Η αξιολόγηση δεν έκλεισε, η συμμετοχή μας στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι σίγουρη, για το χρέος ελπίζουμε σε υποσχέσεις για το μέλλον και όλα τα άλλα γνωστά. Είναι απορίας άξιο, πως μπορούμε να συζητάμε τα ίδια πράγματα για πάνω από ένα χρόνο και ακόμα να βρίσκουμε νέες απόψεις να διατυπώσουμε. Γενικά οι προδιαγραφές υπάρχουν για συνέχιση της ανόδου αλλά ο κίνδυνος παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος. Η διατήρηση θέσεων στο Χρηματιστήριο μπορεί να αποφέρει κέρδη, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρούν σημαντική ρευστότητα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Σε περίπτωση που η άνοδος είναι μακροχρόνια, θα βρουν πολλές ευκαιρίες για να τοποθετηθούν" τονίζει ο Κώστας Φέγγος (πρόεδρος Versal ΑΕΠΕΥ).

To σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Στη σημερινή συνεδρίαση οι ικανοποιητικές επιδόσεις του 1ου τριμήνου για την Πειραιώς, την Εθνική και την Motor Oil εκτιμήθηκαν αναλόγως από κοινού, με τα σενάρια που δημοσιοποίησε ο ESM. Η βεβαρημένη ψυχολογία ευνοεί την πλευρά των πωλητών με αποτέλεσμα το σενάριο περαιτέρω πλαγιοκαθοδικής διολίσθησης να θεωρείται επικρατέστερο. Οι αγοραστές επομένως, καλούνται να υπερασπιστούν τα νέα όρια στήριξης στη ζώνη 760 - 745 μονάδων, μέχρις ότου εμφανιστούν θετικοί καταλύτες αναφορικά με τις προσδοκίες σύγκλισης των απόψεων ΔΝΤ - Βερολίνου για τα του Ελληνικού χρέους. Η παραβίαση των 780 μονάδων ανέτρεψε την βραχυπρόθεσμη τάση δίνοντας σήμα εξόδου στους βραχυπρόθεσμους και ως γνωστόν, η 'θύρα εξόδου' του Χ.Α., σε αντίθεση με εκείνη της εισόδου του, δεν φημίζεται για το 'εύρος της'. Για να τεθεί και πάλι σε ανοδική τροχιά θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί την αντίσταση του συστήματός μας που διέρχεται από τις 786 μονάδες. Έως τότε, κάθε ανοδική αντίδραση θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνικού χαρακτήρα διόρθωση. Η πλησιέστερη στήριξη παρέχεται από το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του ανοδικού κύματος από τις 602 στις 800 μονάδες και διέρχεται από τις 753 μονάδες.

Λίγο χαμηλότερα, από τις 745 μονάδες, διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών όπου αναμένουμε να δοθεί σκληρή - κρίσιμη μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Εμείς θα ταχθούμε στο πλευρό των πρώτων, όπου ευελπιστούμε στο πέρας της πτώσης, ή έστω σε μία βραχυπρόθεσμη 'αναπήδηση'. Όλο το τελευταίο διάστημα, είχαμε τονίσει ότι η Αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μόνο με την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το χρέος, ο Τραπεζικός δείκτης θα μπορούσε να υπερβεί την 'διακεκαυμένη ζώνη' των 1080 - 1094 μονάδων, σενάριο που επίσης επανειλημμένα είχαμε επισημάνει ότι ήταν παντελώς απίθανο σε αυτήν την φάση. Δυστυχώς οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Η ζώνη που εκτείνεται από τις 948 έως και τις 910 μονάδες βρίθει ισχυρότατων στηρίξεων όπου ευελπιστούμε ότι θα ανακόψει τους πωλητές, όμως μόνο με την ανακατάληψη των 980 και στην συνέχεια των 1017 μονάδων θα αποκατασταθεί η βαριά τραυματισμένη τεχνική εικόνα" τονίζει ο τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "θέλουμε συμφωνία που να στέλνει καθαρό μήνυμα στις Αγορές, να μη μεταθέτει το θέμα του χρέους στο μέλλον και να μην οδηγεί σε νέα μνημόνια, είτε μικρής διάρκειας είτε... υπερδεκαετούς, με ΔΝΤ, ή Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτή τη θέση θα υποστηρίξει η Κυβέρνηση στις τρεις 'διαβολοβδομάδες' που μας χωρίζουν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου".

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σόιμπλε απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο διαβεβαίωσε τα μέλη της αποστολής της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι συνεννοήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος - μνημονίου θα ολοκληρωθεί έγκαιρα τον Ιούνιο. 

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις για το καλό κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας και για σημαντική πρόοδο, τα πρακτικά της συνεδρίασης που εξασφάλισε αποκλειστικά το 'Euro2day.gr' αποκαλύπτουν ότι η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, ότι οι συζητήσεις για το χρέος κατέληξαν σε ναυάγιο, ότι ο κ. Τόμσεν αρνήθηκε όλες τις πιθανές λύσεις και έσπρωχνε τα πράγματα προς τον συνήθη αστερίσκο: ναι στην εκταμίευση, αλλά όχι στη βιωσιμότητα του χρέους. Προκύπτει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα κάνει υποχωρήσεις και δεν δέχεται τίποτα πέραν της απόφασης του 2016".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών από Ιδιωτικές ΑΧΕ, "η Αγορά δεν απέχει πολύ από τον κίνδυνο να παραδεχτεί το 'φιάσκο' στο τελευταίο Eurogroup και ότι η Χώρα δεν θα πάρει κάτι άμεσο για χρέος και 'QE', για αυτό ακριβώς τον λόγο τα βραχυπρόθεσμα 'στοιχήματα' πρέπει να είναι μειωμένα και κάθε ανοδική αντίδραση, μέχρι τις επόμενες ουσιαστικές εξελίξεις, μόνο σαν ευκαιρία αύξησης της ρευστότητας θα πρέπει να εκλαμβάνεται".

Από την άλλη και εκτός της συνεχιζόμενης μεταβλητότητας στο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η εξαιρετική συμπεριφορά τίτλων που συνεχίζουν να διατηρούν επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, όπως οι μετοχές των ΕΕΕ (-1,37%), Ελ. Πετρελαίων (+4,04%), Motor Oil (-0,88%), Jumbo (+0,82%), Σαράντη (-0,73%) και Κρι Κρι (-0,41%).

Σε αντίθεση με την αντίδραση της Χρηματιστηριακής Αγοράς, στην Αγορά ομολόγων τον πρώτο λόγο τον διατήρησαν οι πωλητές, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους να ξεπεράσει το 6,10% και του 2ετους να υπερβεί το 5,9%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. η εμφανής απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, άφησε τις πτωτικές μετοχές να "οδηγήσουν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους, έστω και αν η τελική εικόνα είναι σημαντικά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής.

Από τους λίγους τίτλους που έδειξαν διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, η "πιεσμένη" κατά της προηγούμενες συνεδριάσεις Attica Bank (+14,29%), αλλά και οι Γαλαξίδι (+5,03%), MIG (+3,78%), Centric (+3,48%), J&P Άβαξ (+3,27%) και Cenergy (+2,30%), ενώ από τον κλάδο Υγείας σταθερούς αγοραστές δείχνει να έχει το Ιασώ (+1,87%).

Αντίθετα σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση έχει μπει ο Νηρέας (-3,95%) που συμπλήρωσε 8 πτωτικές και 1 ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα.

Τεχνικά, η εικόνα παραμένει επιβαρυμένη. Για τον Γενικό Δείκτη, σε περίπτωση, επιβεβαιωμένης καθοδικής διαφυγής με κλεισίματα χαμηλότερα των 770 - 768 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 750 - 747 και 724 μονάδες.

Παραμένει ισχυρή η ζώνη αντίστασης 797 - 806 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,74%), κράτησε η στήριξη των 2045 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 2008,84 (-1,83%). Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1998 και 1950 μονάδες. Το επίπεδο 2105 - 2110 συνιστά ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίσταση. "Intraday position short" με "stop" τις 2107 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πτωτικά κινείται, προς το παρόν, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Όπως είχαμε αναφέρει, η καθαρή λύση με συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συμφωνία για το χρέος, ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", την αλλαγή της στάσης των Επενδυτικών Οίκων στην αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές ομολόγων.

Αντί για αυτό όμως, το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Δεν πήρε καμία απόφαση και το προσχέδιο απόφασης που συζητήθηκε περιλάμβανε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς αποφάσεις για το χρέος και μετάθεση όλων των κρίσιμων απαντήσεων για μετά τις Γερμανικές εκλογές και προς το τέλος του προγράμματος. Μία πρόταση που δεν εξασφαλίζει την συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" και δεν επαναφέρει την εμπιστοσύνη των Αγορών στην Ελληνική Οικονομία.

Με αυτό το αποτέλεσμα, ήταν λογική η εκδήλωση ρευστοποιήσεων και αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που θα επιδιώξει, στις επόμενες συνεδριάσεις, να βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας και να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα.

Περιοχή στήριξης για τον Γενικό Δείκτη οι 737 μονάδες, που συναντά τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών, με τις 735 μονάδες να είναι 50% διόρθωση όλης της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 671 μονάδες ως τις 800 μονάδες και επόμενο σημαντικό σημείο το ανοδικό "gap" από τις 29/4 στις 714 μονάδες.

Για τον Τραπεζικό κλάδο, στήριξη ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών στις 928 μονάδες, με τις 920 μονάδες να είναι 50% διόρθωση όλης της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 760 μονάδες ως τις 1081 μονάδες και στη συνέχεια το ανοδικό "gap" από 29/4 στις 894,57 μονάδες.

Επόμενος σταθμός το Eurogroup στις 15/6 με ενδιάμεσο σταθμό το Euroworking Group 8/6.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων δείχνουν ότι δύσκολα θα έχουμε απόφαση πολύ καλύτερη από όσα συζητήθηκαν προχθές στις Βρυξέλες και η προσοχή στρέφεται στη στάση της ΕΚΤ και αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Ελληνική Οικονομία με την ένταξη των ομολόγων στο "QE".

Αυτή είναι η παράμετρος που μπορεί να δώσει την ώθηση στο Χρηματιστήριο και την επαναφορά του Γενικού Δείκτη στην περιοχή 780 με 800 μονάδες και στον τραπεζικό κλάδο πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 1046 μονάδες, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει δύσκολο.

"Την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου με την ΑΛΦΑ στις 31/5, ενώ η 1/6 είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+1,48%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Wall Street.

Οριακές διαφοροποιήσεις στο Ευρώ, χαμηλότερα υποχωρούν Χρυσός και Πετρέλαιο.

Οι Παραγωγοί του ΟΠΕΚ αποφάσισαν σήμερα να παρατείνουν τις περικοπές στην προσφορά Πετρελαίου για εννέα μήνες ακόμη, μέχρι και το Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Καρτέλ. Μετά την ανακοίνωση του Καρτέλ οι τιμές του "Μαύρου Χρυσού" συνεχίζουν να υποχωρούν, καθώς η Αγορά περίμενε σημαντικότερες περικοπές.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Βρετανική Οικονομία επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο περισσότερο απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμησή της, η Οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 0,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για 0,3%, αλλά και ρυθμού 0,7% που κατέγραψε τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2016. Σε ετήσια βάση, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,2%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι Αξιωματούχοι της Fed έκριναν ότι "θα είναι σύντομα κατάλληλη μια νέα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής", σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασής τους που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Συμφώνησαν ωστόσο ότι πρέπει να μην προχωρήσουν σε νέα αύξηση επιτοκίων μέχρι να δουν ενδείξεις πως η πρόσφατη οικονομική επιβράδυνση είναι προσωρινή. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στη συνάντηση του Μαϊου σχεδόν όλοι οι Αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ ενός σχεδίου για την έναρξη της διαδικασίας συρρίκνωσης του ισολογισμού εντός του 2017.

Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 234.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαϊου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 237.000.

Το εμπορικό έλλειμμα σε Αγαθά – εξαιρούνται οι Υπηρεσίες – διευρύνθηκε τον Απρίλιο στα $67,6 δισ., από $65,1 δισ. το Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση του ελλείμματος στα $64 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυβέρνησης, οι εξαγωγές Αγαθών υποχώρησαν, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν υψηλότερα. Η Αμερικάνικη Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα πλήρη στοιχεία για το έλλειμμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα χονδρικής βούτηξαν 0,3% τον Απρίλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος και στη σημερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ο οποίος, για το Ελληνικό θέμα, δήλωσε ότι "αναζητούμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές, εντός του πλαισίου των κανόνων μας και εάν ανατρέξετε στο παρελθόν θα δείτε ότι είμαστε ευέλικτοι προκειμένου να υπηρετήσουμε τα Μέλη μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η θέση μας παραμένει σταθερή, ότι χρειαζόμαστε τόσο τις μεταρρυθμίσεις, όσο και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους προκειμένου να μετάσχουμε χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα και αυτοί οι όροι στην παρούσα φάση, δεν ικανοποιούνται, ως προς το δεύτερο σκέλος".

Με τις ρεαλιστικές, όπως τις χαρακτηρίζει, υποθέσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα συντάσσεται η Citi, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για να καταστεί βιώσιμο το Ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ο Οίκος αμφιβάλλει για το αν θα υπάρξει συμφωνία για τις λεπτομέρειες πρόσθετων παρεμβάσεων στο Ελληνικό χρέος, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Σημειώνει πάντως, πως πιθανότατα θα υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα.

"H Πειραιώς θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 89 εκατ. ευρώ το 2017", προβλέπει η Morgan Stanley σε έκθεσή της με ημερομηνία 24 Μαϊου στην οποία διατηρεί σύσταση "equalweight" και τιμή - στόχο 0,28 ευρώ. Ο Οίκος υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα το πρώτο τρίμηνο ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις του για ήπιες απώλειες. Πέραν των αποτελεσμάτων τριμήνου, η Morgan Stanley επισημαίνει πως η Πειραιώς έχει παρουσιάσει μια εντυπωσιακή στρατηγική για το 2020. Όπως αναφέρει, η Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ειδική μονάδα για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των διεθνών ανοιγμάτων.

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης φθάνοντας μέχρι τις παρυφές των 769 μονάδων, για να ακολουθήσει άτακτη υποχώρηση μέχρι τις 752,02 μονάδες (-1,83%).

Κάπου εκεί σήμανε "red alert" με σταδιακή επιστροφή των αγοραστών και τον Γενικό Δείκτη να ξαναβρίσκει το θετικό πρόσημο στις 15.52. Ακολούθησε περίοδος συνεχών εναλλαγών προσήμων, με υψηλό τις 770,16 μονάδες (+0,54%), στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 769,29 (+0,43%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" νεότερα υψηλά στις 772,73 (+0,87%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 771,82 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Ο τζίρος στα 109,1 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ), ενώ Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς "απασχόλησαν" το 50,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΔΕΗ και Ελ. Πετρέλαια δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Αξίζει να σημειωθεί η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία στην εταιρεία Γαλαξίδι συνήφθη συμφωνία μετόχων που κατέχουν ποσοστό 78,86% της εισηγμένης με την οποία συμφώνησαν να συντονιστούν μεταξύ τους ώστε να επιδιώξουν από κοινού τον έλεγχο της εταιρείας.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας που κατέληξε σε αξιοσημείωτη άνοδο, ενώ το σημαντικό volatility αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (200.934 συμβόλαια).

Στα 5.684 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.588 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.240, 7.707 για τον Ιούνιο και 533 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.051) κινήθηκε μεταξύ 2.008 και 2.059 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (19.500 Jumbo, 20.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (35.739), Πειραιώς (80.678), Εθνική (59.361), MIG (3.923), Alpha Bank (14.854), ΔΕΗ (1.474), ΟΤΕ (649), Μυτιληναίο (1.562), ΟΠΑΠ (326), Viohalco (315), Ελ. Πετρέλαια (324), Ελλάκτωρα (491), Folli Follie Group (206), ΓΕΚ (221), Intralot (282).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (20.684), MIG (65.820), Eurobank (40.994), Εθνική (109.620) και Πειραιώς (213.967).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.840.654 τεμ.), Alpha Bank (4.015.960 τεμ.), Εθνική (15.372.803 τεμ.) και Eurobank (4.952.879 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v