Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η κατηφόρα στο ΧΑ

Στις τράπεζες η μεγάλη πλειονότητα του όγκου συναλλαγών αλλά και οι απώλειες. Πτωτικά Πειραιώς, ΕΤΕ και Eurobank, ακολουθεί η Alpha Bank. «Βοήθειες» από ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τιτάν. Νέα πίεση στα ομόλογα.

Συνεχίζεται η κατηφόρα στο ΧΑ

Με πτώση ξεκίνησε, με αντίδραση προσπαθεί το ΧΑ, καθώς στα πρώτα λεπτά έγιναν αρκετές συναλλαγές μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με βάση τις 763 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Με... ουρά πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε η σημερινή. Με απώλειες για τους βασικούς δείκτες, μεγαλύτερες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά με εμφανή την προσπάθεια διαχείρισης της υποχώρησης στα πρώτα 10', με άνοδο συγκεκριμένων δεικτοβαρών εισηγμένων/μετοχών.

Συγκριτικά με την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, συναλλαγές και τζίρος είναι αυξημένοι, με το εντυπωσιακό 90% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Εως τις 950 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο-κλειδί να είναι ο ρυθμιστής (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις για τον δείκτη και τις επιμέρους μετοχές.

Η απορρόφηση της αρχικής προσφοράς σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των ρευστοποιήσεων είχαν ως αποτέλεσμα την ανάσχεση της υποχώρησης και με τη συνδρομή 3-4 δεικτοβαρών τίτλων, το «γύρισμα» προς τις 768 μονάδες αλλά η κίνηση αποδείχτηκε βραχύβια.

Προφανώς και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κατά πόσον η διόρθωση ολοκληρώθηκε στα χθεσινά χαμηλά ή εάν θα έχει συνέχεια μέχρι τη δεύτερη/χαμηλότερη γραμμή στηρίξεων, ωστόσο μέχρι στιγμής τα τεχνικά σημεία που έχουν τεθεί (στο προσυνεδριακό σχόλιο) λειτουργούν ικανοποιητικά.

Το διάστημα από τις 14:00-14:30 θα είναι αυτό που θα αποσαφηνίσει την εικόνα για τη στάση των traders, εάν δηλαδή εξακολουθούν να ποντάρουν στο επικρατέστερο σενάριο ή εάν η επαναφορά των ανησυχιών και της αμφιβολίας θα γενικευτεί.

Πάντως οι... δείκτες δεν δείχνουν και την καλύτερη εικόνα, καθώς λίγο νωρίτερα το 2ετές ομόλογο επιβαρυνόταν κι άλλο -κατά 5,52%- ανεβαίνοντας στα 6,174%, επίπεδο που είχε να βρεθεί προ δύο εβδομάδων, όταν ακολουθούσε σταθερή τροχιά θεαματικής αποκλιμάκωσης.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η... ιχνηλάτης για αρκετούς μετοχή της Alpha Bank είναι η πρώτη όπου οι long, μετά την αρχική υποχώρηση έως τα 2,03, δίνει αντίδραση. Ενθαρρυντικό τεχνικά το ότι η μετοχή αντιδρά από μία πολύ σημαντική περιοχή στήριξης, των 2,02 ευρώ. Εθνική, Πειραιώς και Eurobank σε αρνητικό πρόσημο, με μόνη εξέλιξη το «μάζεμα» των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών. Και στην Εθνική και στην Πειραιώς η επιβεβαίωση των πρώτων σημαντικών στηρίξεων πιθανόν να τις οδηγήσει στη συνέχεια στον δρόμο της Αlpha Βank.

Πολύτιμη η συνδρομή των μη τραπεζικών -με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά στη διάρκεια της υποχώρησης- καθώς ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, FF Group αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil, ΔΕΗ κινούνται με θετικό πρόσημο.

Από την αρχή της συνεδρίασης κρατάμε την εξισορρόπηση της τάσης, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο με προσπάθεια αντίδρασης της Αlpha Βank, τη δοκιμασία/επιβεβαίωση των 950 μονάδων για τον ΔΤΡ, την ενθαρρυντική εικόνα συγκεκριμένων blue chips και την αποτελεσματική διαχείριση της προσφοράς.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως τόσο την Τρίτη όσο και χθες, τα σπουδαία διαδραματίστηκαν προς το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης. Και η bull trap στήθηκε/κορυφώθηκε μετά τις 14:30 προχθές και η ένταση των πωλήσεων από... ξένα χέρια, χθες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v