Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες στο ξεκίνημα

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για το ΓΔ. Η βύθιση των τραπεζών εχθές και πόσο πιθανό είναι το σενάριο της αντίδρασης. Το σίριαλ του χρέους, το κλίμα στις αγορές και τα τεχνικά δεδομένα στο ταμπλό. Τι δείχνουν οι χθεσινές κινήσεις στα «χαμηλά».

ΧΑ: Αψιμαχίες στο ξεκίνημα

Το νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P στη Wall Street, το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως να δώσουν την ευκαιρία για ανασύνταξη δυνάμεων στο ΧΑ, μετά τη χθεσινή... μπόρα.

Παρότι η Κίνα προβλημάτισε τις αγορές, στη Wall Street οι long εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται τις Βρυξέλλες και η Fed προετοιμάζεται για τα επιτόκια.

Στο ΧΑ, καθαρά εγγενείς ήταν οι λόγοι και η αφορμή που οδήγησε στη χθεσινή κατακρήμνιση, με τον Γενικό Δείκτη κατά 2,17% χαμηλότερα σε κλείσιμο στις 766,03 μονάδες, με άδειασμα στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ τελικά να μετρά απώλειες 6,11% στις 964,22 μονάδες και με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να... παραδίνεται με διόρθωση 1,92% στις 2.046,21 μονάδες.

Σημαντική διόρθωση, με συναλλαγές 175,9 εκατ. μετοχές, με τζίρο 107,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα σχεδόν 60 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Τζίρος 19,2 εκατ. στην Εθνική, 19,1 εκατ. στην Alpha Bank, 10,1 εκατ. στην Πειραιώς και 9,3 εκατ. ευρώ στη Eurobank, ενώ δεν... υστέρησε η μη συστημική Attica Bank. Δεδομένων των μεγεθών, φαίνεται πως μία σημαντική εξαέρωση πραγματοποιήθηκε, με τον ΔΤΡ να χάνει διαδοχικές στηρίξεις υποχωρώντας έως την περιοχή των 960 μονάδων.

Οπως σημείωνε έγκυρος αναλυτής, η ανάδυση μετοχών και δεικτών από τα χαμηλά της Τρίτης αποτελούσε ένα προπέτασμα καπνού, έναν αντιπερισπασμό των εν δυνάμει πωλητών και μία καλοστημένη «ανοδική παγίδα».

Η ουσία είναι, όπως παρατηρεί ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή), πως η εικόνα της συνεδρίασης της Τετάρτης σε μετοχές, ομόλογα, τράπεζες παραπέμπει σε εκ νέου επιδείνωση της σχέσης «αγορών»- Αθηνών, της επαναφοράς ανησυχιών πως η ελληνική πλευρά έχει εγκλωβιστεί σε μία μέγγενη Βερολίνου - ΔΝΤ και ότι πλέον θα πρέπει να συνεκτιμώνται διάφορα σενάρια πέραν του επικρατέστερου.

Σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας και με αφορμή το πολύ εύστοχο άρθρο της Ελενας Λάσκαρη για «καυτό τρίγωνο» για το ελληνικό χρέος, πως οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι αντικρουόμενες, με το επικρατέστερο σενάριο (που οδηγεί σε διέξοδο) στο τραπέζι, αλλά στην αγορά αρχίζουν να κυκλοφορούν (και πάλι) «πονηρές» εκδοχές και ενδεχόμενα.

Σημειώναμε επίσης πως από την επομένη του Eurogroup της 22ας Μαΐου μέχρι το επόμενο της 15ης Ιουνίου μεσολαβεί χρόνος, πολύς χρόνος, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και πάλι και με τις αμφιβολίες αρκετών για το τι μέλλει γενέσθαι να αναζωπυρώνονται.

Στο διάστημα αυτό, όπως... παρατήρησε την Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί, θα πρέπει να υλοποιηθούν κάποια από τα προαπαιτούμενα (από τα 140) που παραμένουν σε εκκρεμότητα και 2-3 από αυτά είναι ουσιώδη για τους δανειστές. Θεωρούμε πως οι εσπευσμένες χθες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τα χαρτιά του για την ενέργεια -ειδικά για την ενέργεια-, θα μπορούσαν να αμβλύνουν τη θέση του Βερολίνου.

Η κυβέρνηση ξεκινά, σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη, την επιχείρηση «καθαρή λύση στις 15 Ιουνίου», με τις τρεις «διαβολοβδομάδες» να προοιωνίζονται αυξημένη μεταβλητότητα στο ΧΑ και νέα πονταρίσματα τόσο των short όσο και των long.

Θα περιοριστώ στον... επίλογο του άρθρου της Μαρίνας, «η "επιχείρηση καθαρή λύση" ξεκίνησε, ωστόσο στην πορεία θα ξεδιπλωθούν οι εναλλακτικές και θα μετρηθούν οι αντοχές», κάτι που αφορά και θα αποτυπωθεί αναμφίβολα (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Φτάνουμε λοιπόν στο χθεσινό «άδειασμα», παρατηρώντας πως ορισμένοι πιο ριψοκίνδυνοι πήραν το ρίσκο και κινήθηκαν στα ελάχιστα ημέρας (κυρίως) των τραπεζικών, μια που είναι ο κλάδος με την αυξημένη μεταβλητότητα που καθορίζει βραχυπρόθεσμα την τάση και οδηγεί τους traders.

Αναλυτικότερα η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στα 2,04 ευρώ -χαμηλό ημέρας-, η Εθνική στο 0,305 -με χαμηλό ημέρας στ- 0,302-, η Eurobank στο 0,846 -με χαμηλό ημέρας στα 0,841- και η Πειραιώς στο 0,216 -με χαμηλό ημέρας στο 0,211 ευρώ. Για Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της διόρθωσης που δικαιολογούνταν από την αντίδραση του κλάδου μετά τα χαμηλά της 21/4 μέχρι τις τελευταίες «κορυφές» στις 1.081 μονάδες. Διαδρομή από τις 762 έως τις 1.081 και διόρθωση έως τις 960 μονάδες. Οπως «μετρούν» οι αναλυτές, από τις 954 μονάδες θεωρητικά δικαιολογείται αντίδραση -μετά τη διήμερη διόρθωση-, έστω σαν τεχνική κίνηση με περιθώρια επαναπροσέγγισης των 980-994 μονάδων, με σημείο αναφοράς -και ισχυρή πλέον αντίσταση- τις σημαντικές 1.017 μονάδες.

Ζητούμενο για τους traders και όσους πόνταραν στο τελευταίο ανοδικό ράλι -θεωρώντας πως δανειστές και κυβέρνηση θα φτάσουν σε μία συμφωνία- σταθερά το κλίμα στις διεθνείς αγορές (που ακόμη, ευτυχώς για τους long, παραμένουν σε ανοδική τροχιά... αλλά με τον κίνδυνο υποχώρησης ανά πάσα στιγμή ενεργό) και βεβαίως οι εξελίξεις στο θέμα του χρέους.

Οι προτάσεις του ESM μάς δείχνουν ένα μέρος του τι θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια προς τις 15 Ιουνίου, με εξωφρενικές... θέσεις για πλεόνασμα 3% για 20 χρόνια και άλλα... πλανητικά, την ώρα που ο Σόιμπλε επιμένει για δέσμευση από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ -μέχρι τώρα- ανήμπορη να προστρέξει στην ελληνική πλευρά.

Η εικόνα των... δεικτών καταδεικνύει ακριβώς αυτή την επαναφορά της επιφυλακτικότητας και των αμφιβολιών καθώς το 2ετές, με άλμα 4,15% πάνω από τα 6% στα 6,094%, με το 10ετές επίσης στα 6,061% και με το GREK να υποχωρεί 2,99% στα 9,40$. Τέλειες συνθήκες, θα έλεγε κάποιος, για τους short να αξιοποιήσουν την περίσταση και να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη από μία ενδεχόμενη περαιτέρω διόρθωση προς τις 2.005 και 1.985 μονάδες.

Ωστόσο σε μία αγορά που διορθώνει σημαντικά μετά από ολιγοήμερη συσσώρευση στα υψηλά (με αναδιανομή θέσεων), το ενδεχόμενο μίας εξίσου ισχυρής αντίδρασης είναι πιθανό.

Μεταφέρουμε τη «μέτρηση» έγκυρου αναλυτή σύμφωνα με την οποία «...για να τεθεί και πάλι σε ανοδική τροχιά απαιτείται η υπέρβαση των 786 μον. Ως τότε, κάθε ανοδική αντίδραση θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνικού χαρακτήρα διόρθωση. Για τον ΓΔ, η πλησιέστερη στήριξη παρέχεται από το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του ανοδικού κύματος από τις 602 στις 800 και διέρχεται από τις 753 μονάδες. Λίγο χαμηλότερα από τις 745 διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, περιοχή όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή... μάχη πωλητών-αγοραστών». Η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους, κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τους long σε αυτή τη φάση να χρειάζονται οπωσδήποτε και τη συνδρομή ενός καλού κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να δίνει εκ νέου σήμα long μόνο με την υπέρβαση των 1.045-1.050 μονάδων, ενώ μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) κατά πόσον το επίπεδο του 33,3% θα σταθεί ικανό να βγάλει αντίδραση. Ενδεικτικά για τη μετοχή της Εθνικής, με τη «βύθιση» έως τα χθεσινά χαμηλά καλύπτεται ακριβώς το 33,3% του τελευταίου ανοδικού κύματος. Το εάν η ΕΤΕ, ο ΔΤΡ θα αντιδράσουν σήμερα ή από χαμηλότερα επίπεδα θα το παρακολουθήσουμε στη διάρκεια της σημερινής -αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσας- συνεδρίασης.

Θυμίζουμε πως στη χθεσινή συνεδρίαση με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν από τον FTSE25 οι μετοχές των: Coca Cola (με νέο ιστορικό υψηλό στα 26,42 ευρώ/αποτίμηση 9,62 δισ. ευρώ), ΔΕΗ, Grivalia, Lamda Development, Sarantis, ενώ οριακά υποχώρησαν ΟΤΕ, Jumbo, TITAN, Αεροπορία Αιγαίου. Από τον Mid Cap οι: Κορρές, Βιοσώλ και από τη χαμηλότερη κατηγορία: Mevaco, Attica Συμμετοχών, ΙΑΣΩ, Βογιατζόγλου, ΕΛΤΟΝ, Quest.

Σχέση ανοδικών/καθοδικών στο 25/77.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v