Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Ήπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 775 μονάδων. Kέρδη για Viohalco, Coca Cola, ΟΠΑΠ, EXAE. Απώλειες καταγράφουν Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Eurobank, Jumbo. Στο +45% η μετοχή της Γαλαξίδι.

ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Επιφυλακτικό το ξεκίνημα, προσεκτικά ανοδικά στη συνέχεια, με τους traders να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ξένες αγορές και στο μέτωπο των εξελίξεων για το χρέος.

Με επιταχυνόμενο ρυθμό -και αυτό είναι το κατ' αρχάς ενθαρρυντικό- η ροή συναλλαγών, ο ρυθμός αγορών- πωλήσεων, με τους long να έχουν προβάδισμα, οδηγώντας έτσι την αγορά υψηλότερα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι traders είχαν την πρώτη ένδειξη πως οι 753 μπορεί να είναι για τον ΓΔ το σημείο ολοκλήρωσης ενός μέρους της βίαιης διόρθωσης (από τα υψηλά των 800 μονάδων). Σήμερα μένει να φανεί εάν θα έχουν τη δεύτερη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενεργοποιείται εκ νέου το ανοδικό momentum σε εβδομαδιαία μέτρηση, με "βλέψεις" προς τις 800 μονάδες.

Καλές οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 58% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. ΟΤΕ, Attica Bank, FF Group, ΟΠΑΠ, Γαλαξίδι (η μετοχή καταγράφει κέρδη 46%), Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola και Μυτιληναίος ακολουθούν.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, «... κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός καθώς αναπήδησε από τη σημαντική περιοχή των 922 μονάδων (38,2%), με ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός πως χθες έκλεισε πάνω από τις 981 μονάδες. Για τον ΔΤΡ, ζητούμενη είναι η συμπεριφορά των traders στο ενδεχόμενο που προσεγγίσει τις κρίσιμες τιμές των 1.017-1.023 και υψηλότερα των 1.047 μονάδων. Μόνο με την πειστική υπέρβασή τους θα μπορούσε να θεωρηθεί πως ο συγκεκριμένος κύκλος διόρθωσης -μετά από ισχυρό ανοδικό σερί- ολοκληρώθηκε στην περιοχή των 922 μονάδων».

Μέχρι τώρα, για τον ΔΤΡ είναι ενεργή η τάση επαναφοράς πάνω από το όριο των 1.010 μονάδων, με Πειραιώς και Εθνική ισχυρότερες από τις Εθνική και Alpha Bank.

Σταθερά πάνω από τα 2.02 ευρώ, στα 2,15 ευρώ η Αlpha Bank με υψηλό τζίρο, ενώ στην Πειραιώς μετά το πρώτο 15λεπτο στo 0,2117, οι αγοραστές ανέβηκαν προς τo 0,222 ευρώ. Για την Πειραιώς, στόχος σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς -εάν και εφόσον εξελιχθεί ανοδικά προς τις 800 μονάδες- είναι τα 0,240-0,245 ευρώ.

Ενθαρρυντικό το ότι μετά τα πρώτα αναγνωριστικά 15', οι πωλητές μείωσαν τις ρευστοποιήσεις, οι αγοραστές ανέβασαν λίγο τον πήχη, με αποτέλεσμα ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να επανέλθει προς τις 2.075 μονάδες.

Βοηθητικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με ενδεικτικό το μείον 0,17% του DAX στις 12.601 μονάδες.
Οσον αφορά στους... δείκτες μας: το 2ετές υποχωρεί σημαντικά 2,44% και πάλι χαμηλότερα του ορίου του 6% στα 5,761%, ενώ το 10ετές κατά 1,68% στα 6,041%.

Με άνοδο ο ΔΤΡ, σε αποκλιμάκωση τα ομόλογα, ενισχύοντας την εκτίμηση πως επανέρχονται οι αγοραστές επιχειρώντας να προεξοφλήσουν για ακόμη μία φορά τις εξελίξεις. Αυτή τη φορά (νέο) ορόσημο είναι η συνάντηση της 15ης Ιουνίου.

Ενθαρρυντική η εικόνα για την πλειονότητα των δεικτοβαρών μετοχών, καθώς κινήσεις γίνονται στην άνοδο των Viohalco, Ελληνικών Πετρελαίων, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Σε Attica Bank, MIG το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος στον FT Mid Cap, ακολουθούν Πλαίσιο, Νηρέας, Intralot και Ανεμος.

Στις 12:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 37 εκατ. μετοχών, με τζίρο 20 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v