Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχη» για το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Μαζεύονται οι αρχικές απώλειες του ΧΑ, ενώ ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να καταγράφει αρνητικό πρόσημο. Πτώση σημειώνουν Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή. Κέρδη για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Folli. Χαμηλός ο τζίρος λόγω αργιών σε Wall Street και Λονδίνο.

«Μάχη» για το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Παραμένει σε οριακά αρνητικό έδαφος το ΧΑ, καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, καθώς σήμερα είναι κλειστά τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, με συνέπεια τα μεγέθη να είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Εως τις 768,02 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 968,22 ο Δείκτης Τραπεζών και έως τις 2.048,73 μονάδες ο FTSE25, με το 46% του μέτριου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό στις μη τραπεζικές ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, TITAN, Motor Oil, ΟΠΑΠ, αλλά και Attica Bank, FF Group, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, ΓΕΚ/Τέρνα-Ενεργειακή.

Στις 46 προς 59 η σχέση ανοδικών/καθοδικών -σχέση που αναλογικά με την εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θεωρείται ως κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Αυτό γιατί παρά την εύλογη «ταλαιπωρία» στις τράπεζες και την υποχώρηση των 6 από τα 21 blue chips, ένα σημαντικό μέρος των επενδυτών και των traders έχει στραφεί προς τη μεσαία και τη χαμηλότερη κατηγορία, συντηρώντας έτσι μία τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και σταδιακά επεκτάθηκε σε ένα ευρύτερο τμήμα του ταμπλό.

Το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε στις 11:30-11:40, επίπεδο απ' όπου σταδιακά ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και στις τράπεζες αλλά κυρίως σε εισηγμένες/μετοχές του δείκτη με μεσο-μακροπρόθεσμο ανοδικό momentum, ένδειξη πως τα ισχυρά χέρια που έχουν «χτίσει» θέσεις σε μία σειρά μετοχών όχι μόνο δεν τις «αδειάζουν» αλλά στις εκάστοτε διορθωτικές κινήσεις τις υποστηρίζουν ή και τις ενισχύουν ακόμη. Κάτι που αποτυπώνεται στην ανοδική φορά των συγκεκριμένων εισηγμένων για ορισμένες από τις οποίες καταγράφονται πολυετή ή ακόμη και ιστορικά υψηλές τιμές.

Σταδιακά μετά τις 16:00 ενισχύθηκαν οι τοποθετήσεις των long στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν περισσότερο η ΔΕΗ έως τα 4,54 ευρώ, η ΓΕΚ/Τέρνα έως τα 3,39 ευρώ -σε αντίθεση με την Ενεργειακή όπου συνεχίζονται οι πιέσεις.

Στο μείον παραμένει ο τραπεζικός κλάδος καθώς με αρνητικό πρόσημο διαμορφώνονται και οι τέσσερις συστημικές, με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Από το 0,203 νωρίτερα στο 0,21 ευρώ η Πειραιώς, ανακάμπτοντας λίγο από τα χαμηλά ημέρας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v