Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τρίτη και 13 για τους… short

Μια ανάσα από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με γερμανική χορηγία. Επέστρεψε πάνω από 100 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών. Σε ρόλο οδηγού οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη στο +5,4%. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Τρίτη και 13 για τους… short

Συνεδρίαση - θετική έκπληξη επιφύλασσε το Χ.Α. για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ "day by day" και αυτό δεν ήταν μόνο η έντονα ανοδική κίνηση, Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, αλλά και η σημαντική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζοβαρής χαρακτήρας της σημερινής κίνησης δεν επιβεβαιώθηκε μόνο από το +5,43% του Τραπεζικού δείκτη, αλλά και από το γεγονός ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Οι "συγκινήσεις" κράτησαν μέχρι το τελευταίο λεπτό της συνεδρίασης, όταν το σύνολο των ενεργών παικτών παρακολουθούσε τις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να επισημοποιηθεί η "απόδραση" από τα "capital controls".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε το υψηλό ημέρας των 767,65 μονάδων (+1,66%) αφήνοντας πίσω του το κλείσιμο της 26/6/2015 (797,52), όμως, μέσω ΑΜΕΜ, ο τίτλος της ΕΕΕ έκλεισε χαμηλότερα από την τιμή που είχε στις 17.00 (26,05 ευρώ, +0,31) και πιο συγκεκριμένα στα 25,96 ευρώ (-0,04%), στερώντας την τελική "απόδραση" και αναγκάζοντας τον γράφοντα την στήλη να αλλάξει τον αρχικό τίτλο "Τρίτη και 13, έσπασε τα δεσμά των 'capital controls" (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα της Coca Cola

Απόλυτα αιφνιδιασμένοι οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι στις πρωινές εκτιμήσεις περίμεναν μία "ήσυχη" συνεδρίαση, σχετικά χαμηλών συναλλαγών και με το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται σε κινήσεις επιμέρους τίτλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν καθαρά ανοδική, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ θετικά ήταν τα μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, που σημειώθηκε νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με αποτέλεσμα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του 10ετους να υποχωρεί προς το 5,9% και αυτή του Ελληνικού 2ετους προς το 4,8%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και η σημερινή εικόνα της Αγοράς αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους, όχι μόνο γιατί οι θετικές πρωτοβουλίες ήλθαν από τον μέχρι πρότινος "διστακτικό" Τραπεζικό κλάδο, αλλά και διότι το σύνολο των δημοσιευμάτων, αλλά και εκθέσεων από Ξένους Οίκους, μηδενίζει την πιθανότητα στο Eurogroup της Πέμπτης η Ελλάδα να πάρει κάτι περισσότερο από το κλείσιμο της αξιολόγησης και ίσως μια πιο ενισχυμένη δόση.

Με τα παραπάνω δεδομένα και αν αυτά επαληθευτούν, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει τις εξελίξεις, είτε κινούμενη προς υψηλότερα επίπεδα, είτε δικαιώνοντας την συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις στα μέτωπα του χρέους και την συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", η Αγορά θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς, ο οποίος ερωτηθείς για την σημερινή εικόνα του ταμπλώ απάντησε: "Too good, to be true'. Εγώ δεν έχω διαβάσει την είδηση που να δικαιολογεί την σημερινή κινητικότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ, οπότε το μόνο που μένει να ευχηθούμε είναι να μην πρόκειται για μία ακόμα μεγαλειώδη 'bull trap" (!)

Από την άλλη, ίσως χρήζει αυξημένης προσοχής η "νηοπομπή" ομολογιακών εκδόσεων, που είτε είναι επί θύραις, είτε ανακοινώθηκαν και περιμένουν τις εγκρίσεις των γ.σ. και αυτά για να έχουν θετική κατάληξη "απαιτούν" ικανοποιητικό κλίμα και στο Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο ξεκινά η ομολογιακή έκδοση της Sunlight ύψους έως 50 εκατ. ευρώ, ενώ το "ok" της Επ. Κεφαλαιαγοράς πήρε και η έκδοση της Μυτιληναίος (έως 300 εκατ. ευρώ). Εν τω μεταξύ, στις 30/6 οι γ.σ. των Alpha Bank και Folli Follie Group καλούνται να εγκρίνουν την έκδοση ομολογιακών δανείων ύψους 500 εκατ. και 300 εκατ., αντίστοιχα, με ότι αυτά μπορεί να συνεπάγονται για την ρευστότητα της Αγοράς.

Ανεξάρτητα των προσωπικών εκτιμήσεων, μηνύματα έδωσε και η τεχνική ανάλυση και αυτά, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, ήταν με το μέρος των συγκρατημένα αισιόδοξων.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης άφησε πίσω του τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1040 μονάδες και ελπίζει να "αναμετρηθεί" με την επόμενη αντίσταση στις 1074 μονάδες.

Η υπέρβαση των 0,92 ευρώ για την Eurobank (+6,62%) και των 0,213 ευρώ για την Πειραιώς (+7,98%), σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, γύρισε τους δύο τίτλους σε "long", ενώ οριακά "short" παρέμεινε η Alpha Bank (+3,27%), καθώς απέτυχε να κλείσει υψηλότερα των 2,22 ευρώ.

Το καλύτερο διάγραμμα συνεχίζει να έχει η Εθνική (+5,76%). Το 0,33 - 0,3320 γίνεται στήριξη. Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 0,332 ευρώ, δίνει τα "τεχνικά καύσιμα" για πιθανή κίνηση προς τα 0,40 ευρώ, πάντα αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις, με ενδιάμεση αντίσταση τα 0,354 ευρώ. Το "stop" στο "long", στα 0,308 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά τις χθεσινές πιέσεις, από τον τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,86 ευρώ (+3,21%), όμως το κλείσιμο ήταν σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 3,72 ευρώ (χαμηλό ημέρας) με ημερήσιες απώλειες 0,53%.

Τεχνικά το 3,90 είναι κοντινή και το 4,04 κύρια αντίσταση, ενώ στήριξη έχει στα 3,65 που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει χαμηλότερα.

Σε εμφανώς πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,50 ευρώ (κλείσιμο 1/6) ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+1,48%). Η επόμενη στήριξη στα 1,30 ευρώ, όπου και εντοπίζεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι κοινές και προνομιούχες μετοχές του Τιτάνα ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσης 2016, €0,10488 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,08915 ανά μετοχή) και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 3,00 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 1,04884 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: ΤΙΤΚ (-0,98%): € 25,42, ΤΙΤΠ (+0,66%): € 18,27.

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά της ειδήσεις που ακολούθησαν την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το Reuters, "οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να καταλήξουν σε ένα πιθανό συμβιβασμό για την Ελλάδα την Πέμπτη, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση δόσεων. Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου στο οποίο το ΔΝΤ θα ενταχθεί τώρα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά θα δεν θα χορηγήσει δάνειο μέχρι να ξεκαθαρίσει η Ευρωζώνη τα μέτρα για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Ενδεικτικό της βούλησης του ΔΝΤ να επιτευχθεί μια συμφωνία είναι πως η γενική διευθύντρια του Ταμείου θα παρευρεθεί στο Eurogroup. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέφεραν πως αν επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός, η Ελλάδα μπορεί να λάβει 7,4 με 8 δισ. ευρώ από τον ESM για να πληρώσει τις δόσεις στους Δανειστές τους επόμενους μήνες".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οι πληροφορίες από Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως παρότι η Γαλλική πρόταση για σύνδεση των μελλοντικών παρεμβάσεων για το χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας είναι 'σοβαρή', δεν τυγχάνει της απαραίτητης στήριξης από το Βερολίνο για να μετουσιωθεί σε αποφάσεις από το Eurogroup, οι οποίες θα δίνουν μια νέα πνοή στη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Περιθώριο για συμβιβασμούς έως την τελευταία στιγμή προφανώς υπάρχει. Την ίδια ώρα, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο. Για μία ακόμα φορά, το τοπίο λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση ενός κρίσιμου Eurogroup είναι θολό και στοίχημα μάλλον δεν θα έβαζε κανένας. Το μόνο σίγουρο αυτή την ώρα φαντάζει η εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας επίσης είναι ρευστό".

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της στο ορατό μέλλον, καθώς οι Ευρωπαίοι Πιστωτές δεν είναι έτοιμοι να προσφέρουν ουσιαστικά ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης της Χώρας, ώστε να βελτιωθεί η προοπτική του Ελληνικού χρέους", δήλωσε στο Bloomberg πηγή που γνωρίζει το θέμα. Σύμφωνα με την πηγή, "μια συμφωνία στο Eurogroup πιθανότατα θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να δεσμευτεί κατ’ αρχάς σε ένα υπό όρους δάνειο, όμως η έκταση και η φρασεολογία των δεσμεύσεων για ελάφρυνση του χρέους πιθανότατα δεν θα πείσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα".

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία για την Ελλάδα την Πέμπτη εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Βερολίνο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια είναι η λύση που βλέπει να επικρατεί.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος του 'QE' στο άμεσο μέλλον", όπως επιβεβαίωσε πηγή από τους κόλπους της ΕΚΤ, μιλώντας σήμερα στο CNBC. Ωστόσο οι Ελληνικοί τίτλοι μπορεί να γίνουν μέρος του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας με άλλους τρόπους.

"Δεν αναμένεται συμφωνία της Ελλάδας με τους Πιστωτές για την ελάφρυνση χρέους", επισημαίνει η Barclays σε σημερινή της έκθεση εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η Τράπεζα επισημαίνει ότι απαιτείται ακόμη αξιοσημείωτη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, με τις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων Πιστωτών για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας να αποτελούν τα βασικά εμπόδια.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η στήλη επικοινώνησε με τμήματα ανάλυσης Ιδιωτικών ΑΧΕ, τα οποία δήλωσαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό τους, χωρίς να κρύβουν ότι οι δικές τους εκτιμήσεις συνηγορούσαν για μία συνεδρίαση συσσώρευσης και χαμηλών συναλλαγών. Όμως με τα τρέχοντα δεδομένα, τα ίδια τμήματα ανάλυσης δεν μπορούν να αποκλείσουν νέα ανοδική κίνηση, ακόμα και αν η Αγορά δεν έχει "χειροπιαστά" μηνύματα από το επερχόμενο Eurogroup. Πάντως η σύσταση στα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια παραμένει "εκμεταλλευτείτε την ανοδική αντίδραση και μειώστε θέσεις" (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με το βλέμμα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά το Eurogroup της Πέμπτης 15/6 κινείται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Τράπεζες εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξημένη μεταβλητότητα, ενώ παρατηρούμε και μία κινητικότητα σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως οι εταιρείες Ιχθυοκαλλιεργειών, κλάδου Υγείας κ.α

Η μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα εξαρτηθεί κυρίως από την έκβαση του μεθαυριανού Eurogroup. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι καταρχήν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, πλην ίσως κάποιας γενικής διατύπωσης που θα επανεπιβεβαιώνει την δέσμευση των Δανειστών να ληφθούν μέτρα για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους στο μέλλον, εφόσον είναι αναγκαίο.

Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αναφορές σε πρόσθετα κονδύλια από ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα για τόνωση της ανάπτυξης και ίσως και το ποσό της δόσης να ξεπεράσει τα 8 δισ. προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις του Δημοσίου ώστε να υπάρξει μία ένεση ρευστότητας στην Αγορά.

Στο σενάριο αυτό επέρχεται μία σχετική ηρεμία στην Αγορά εφόσον απομακρύνονται κίνδυνοι νέας κρίσης με τους Δανειστές και προβλήματα στην αποπληρωμή λήξεων ομολόγων, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να προσπαθήσει να βρει ένα νέο εύρος διακύμανσης περί τις 800 μονάδες.

Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, θα μπορούσε να υπάρχει μία διατύπωση - δέσμευση στο θέμα του χρέους από την πλευρά των Δανειστών, που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργώντας ένα θετικότερο κλίμα στην Αγορά και βοηθώντας την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, με συνέπεια και μία εντονότερη ανοδική αντίδραση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, στο βαθμό που υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση με συναλλαγές πάνω 100 εκατ. ευρώ ημερησίως και σταθεροποίηση σε αυτά τα επίπεδα.

Στο απαισιόδοξο σενάριο που συγκεντρώνει μικρή πιθανότητα, μπορούσαμε να δούμε μία αναβολή στην λήψη απόφασης στις 15/6 και παραπομπή του θέματος στην Σύνοδο Κορυφής της 22/6, μέσα σε κλίμα έντασης. Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τις στηρίξεις περί τις 750 μονάδες και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν στην Σύνοδο Κορυφής.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι Βρετανικές εκλογές οδήγησαν στην "Πύρρεια νίκη" της Τερέζα Μέι που σηματοδοτεί ωστόσο την απομάκρυνση του σεναρίου ενός σκληρού "Brexit" για τη Μεγάλη Βρετανία, διαδικασία που είναι πιθανό να αποτιμηθεί θετικά για την Ε.Ε. σε επόμενη φάση. Παράλληλα, η επικράτηση Μακρόν και στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας διαμορφώνει προϋποθέσεις για πρωτοβουλίες ευεργετικές για υιοθέτηση πολιτικών αυξημένης συνοχής από την Ευρώπη.

"Εξελίξεις επομένως ευεργετικές για την Ευρωπαϊκή Οικονομία και τις Αγορές της, δημιουργώντας προϋποθέσεις για αυξημένες τοποθετήσεις κεφαλαίων σε αυτές.

"Στο σενάριο του 'λευκού καπνού' στο Eurogroup της Πέμπτης, η Ελληνική Οικονομία μπορεί να επιταχύνει την πορεία της προς αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "κόκκινη" παραφωνία τον Nikkei (-0,05%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης ASX 200 (+1,67%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, όπου οι δείκτες υποχωρούν από τα πρωινά υψηλά, ενώ με μικρά κέρδη κινείται η Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν προσηλωμένη την προσοχή τους στην διήμερη συνεδρίαση της Fed, που ξεκίνησε σήμερα.

Οριακά κέρδη για το Ευρώ, μικρές απώλειες για Χρυσό και Πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σήμερα πως παρήγαγε περισσότερο Αργό τον Μάιο, εξέλιξη που υπογραμμίζει το πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνία του Καρτέλ με άλλους μεγάλους Παραγωγούς για μείωση της παραγωγής και σταθεροποίηση της Αγοράς.

Η παραγωγή του Οργανισμού ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 1% σε πάνω από 32,14 εκατ. βαρέλια. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την Αγορά, η άνοδος οδηγήθηκε κυρίως από αυξήσεις σε τρία από τα 14 Μέλη του Καρτέλ: της Λιβύης, της Νιγηρίας και του Ιράκ.

Η αύξηση παραγωγής από την πλευρά της Λιβύης και της Νιγηρίας ήταν αναμενόμενη, καθώς αυτές οι Χώρες έχουν εξαιρεθεί από υποχρεώσεις που συνδέονται με την εν λόγω συμφωνία.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η πολιτική αστάθεια της Βρετανίας πιθανόν να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη φέτος και δεν υπάρχει ένδειξη ότι η εκλογική μάχη της περασμένης εβδομάδας, από την οποία δεν προέκυψε αυτοδυναμία, θα σημάνει ένα ηπιότερο 'Brexit", δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Μισέλ Σις, επικεφαλής οικονομολόγος του Οίκου Standard & Poor's για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ο S&P αξιολογεί το Ηνωμένο Βασίλειο με "AA", με αρνητικές προοπτικές, αφού υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας από τη βαθμίδα "ΑΑΑ" αμέσως μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του "Brexit".

"To Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας έχει σε γενικές γραμμές καταλήξει σε μια συμφωνία για την στήριξη της Τερέζα Μέι", ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο BBC, τονίζοντας πως δεν μένουν ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο Πλευρών.

Ο Βρετανικός πληθωρισμός εκτοξεύτηκε απροσδόκητα στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια το Μάιο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη άνοδό τους από τον Ιούνιο του 2013 και μετά, όπως ενημέρωσε η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Το νούμερο ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters για 2,7%, ενώ η άνοδος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αύξηση του μισθού των περισσότερων ανθρώπων στη Βρετανία.

Ενισχύθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης του Ινστιτούτου Zew για τις τρέχουσες συνθήκες στη Γερμανία. Ο δείκτης διαμορφώθηκε αυτό το μήνα στις 88 μονάδες, από 83,9 τον προηγούμενο μήνα και έναντι προβλέψεων για 85. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 18,6 από 20,6 το Μάιο. Οι οικονομολόγοι του πρακτορείου ανέμεναν 21,5.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψάχνει λύση για τις δύο προβληματικές Τράπεζες του Βένετο, που θα αποφεύγει το 'bail in' των senior ομολογιούχων", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση οι καταθέτες δεν θα επηρεαστούν. Οι "Banca Popolare di Vicenza" και "Veneto Banca" αναζητούν Δημόσια και Ιδιωτική στήριξη, προκειμένου να αποφύγουν την πιθανή ρευστοποίησή τους στο τέλος του μήνα.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και το 2019, παρότι ανακοίνωσε μετά την τελευταία της συνεδρίαση πως οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης δείχνουν ευρέως ισορροπημένες", εκτιμά η Societe Generale.

Η Τράπεζα εκτιμά πως η ΕΚΤ θα παρατείνει τις αγορές Εταιρικών και Κυβερνητικών ομολόγων για έξι ακόμη μήνες το Σεπτέμβριο. Αυτό θα ξεκινήσει με μηνιαίο ρυθμό 40 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και με "tapering" κατά 10 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του προγράμματος το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικανική Εθνική Ομοσπονδιακή Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) ανακοίνωσε σήμερα πως ο δείκτης της για την αισιοδοξία στις μικρές Επιχειρήσεις παρέμεινε τον περασμένο μήνα σταθερός στο 104,5, σε σχέση με τον προηγούμενο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τη μέση πρόβλεψη για 104.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ένα σχέδιο για την μεταρρύθμιση των κανονισμών που διέπουν την λειτουργία του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου, αλλά και του Τραπεζικού τομέα. Οι αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο των Οικονομικών περιλαμβάνουν την χαλάρωση των περιορισμών με τους οποίους είναι αντιμέτωπες οι μεγάλες Τράπεζες για τις εμπορικές τους δραστηριότητες, την απλούστευση των “τεστ αντοχής” τα οποία χρειάζεται να περάσουν για την Τραπεζική επάρκειά τους, αλλά και την μείωση των αρμοδιοτήτων του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών (CFPB) στις ΗΠΑ, το οποίο έχει ως αποστολή τον εντοπισμό της καταχρηστικής συμπεριφοράς των Τραπεζών έναντι των Πελατών τους.

Το χαμηλότερο κόστος της βενζίνης και άλλων καυσίμων διατήρησαν αμετάβλητες τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης, μετά από άλμα 0,5% τον Απρίλιο. Σε σχέση με τον Μάιο του 2016, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 2,4%, υποχωρώντας από το υψηλό τεσσάρων ετών στο οποίο είχε ανέλθει τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι τιμές παραγωγού θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ανθεκτικά και ανάλογα των προβλέψεών της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου του ΟΠΑΠ η IBG σε έκθεσή της.

Με βάση τα μεγέθη του α΄ τριμήνου η IBG δεν βλέπει καμία σημαντική αλλαγή στις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους. Ειδικότερα προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της εισηγμένης θα ανέλθουν στα 156 εκατ. και οι πωλήσεις στα 1,40 δισ. ευρώ το 2017.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή - στόχο των 14 ευρώ και τη σύσταση "Buy".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 797,13 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,60%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 102,6 εκατ., από τα οποία τα 8,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική και Πειραιώς απέσπασαν το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι μετοχές των 4 συστημικών Τραπεζών και η Viohalco. Από την άλλη πλευρά, η Μέτκα δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Πειραιώς και ΕΧΑΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, Μέτκα και ΟΛΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοπρεπείς συναλλαγές με αξιοσημείωτα κέρδη συνδύασαν οι Attica Bank (+14,02%), Ελγέκα (+9,63%), Σελόντα (+6,38%), Revoil (+5%), Έλαστρον (+4,04%), MIG (+3,35%) και Ιασώ (+2,31%).

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση, άλλαξε προς το καλύτερο τα τεχνικά δεδομένα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,69%) άφησε πίσω του τις πρώτες αντιστάσεις στις 2080, 2097 και 2108 μονάδες και βρίσκεται αντιμέτωπος με την ισχυρή αντίσταση των 2120 μονάδων. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στην περιοχή των 2200 μονάδων. "Intraday position long" με "stop" στις 2043 μονάδες. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 2061 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη το κλείσιμο υψηλότερα των 790 μονάδων, έδωσε νέο αγοραστικό σήμα, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 806, 820 και 848 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 775 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (299.023 συμβόλαια).

Στα 2.989 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.134 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.667, 2.525 για τον Ιούνιο, 2.103 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 39 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.112,75) κινήθηκε μεταξύ 2.080,25 και 2.116 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.500 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (22.667), Πειραιώς (93.036), Εθνική (77.400), MIG (62.724), Alpha Bank (16.891), ΟΤΕ (2.956), Μυτιληναίο (2.177), ΟΠΑΠ (774), Viohalco (2.701), Ελ. Πετρέλαια (1.049), Ελλάκτωρα (1.371), ΓΕΚ (3.524), Τέρνα Ενεργειακή (3.460), Folli Follie Group (556), Intralot (3.027), Cenergy (2.112), ΕΥΔΑΠ (286), ΕΧΑΕ (101), Fourlis (356), Motor Oil (955), ΟΛΠ (639).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 12.489 (14.174), MIG 34.520 (54.622), Eurobank 19.096 (24.314), Εθνική 56.180 (84.133) και Πειραιώς 148.443 (172.202) **.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 6.847.654 τεμ., (από 7.047.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) Alpha Bank 9.621.071 τεμ. (8.480.044), Εθνική 17.220.076 τεμ. (16.170.076) και Eurobank 6.797.567 τεμ. (6.084.306).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

(**) Μέσα στην παρένθεση οι ανοιχτές θέσεις στην αμέσως προηγούμενη μέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v