Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με... παραλλαγές και ισχυρό τζίρο

Πρώτη αναγνωριστική κίνηση προς τις 850 μονάδες πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο, που κατέγραψε σήμερα τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 5 συνεδριάσεων. Κέρδη για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank. Απώλειες για ΟΤΕ, Coca Cola. Η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Συνεδρίαση με... παραλλαγές και ισχυρό τζίρο

Συνεδρίαση πολλαπλών παραλλαγών η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" και αυξημένο τζίρο και με "πολιορκητικό κριό" τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, επιχειρήθηκε μία πρώτη αναγνωριστική πτήση υψηλότερα των 850 μονάδων.

Όμως στην πορεία η συναλλακτική δραστηριότητα κατέβασε στροφές, οι αγοραστές υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και παρά την επιστροφή των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, το τελικό κλείσιμο βρήκε τον Δείκτη με οριακά κέρδη, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, πιθανότατα γιατί έλειψαν οι βοήθειες από τις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναφερθεί πως το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, έστω και αν το Χ.Α., κατά τοις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει να έχει "εθιστεί" στις ημερήσιες εκπλήξεις, αυξομειώνοντας την συναλλακτική δραστηριότητα και αλλάζοντας με εντυπωσιακή ευκολία του ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από τον μη Τραπεζικό 26αρη, ελάχιστοι τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο (ΔΕΗ +0,43%, Ελ. Πετρέλαια +0,61%, ΕΧΑΕ +0,50%, Motor Oil +0,37%, Μυτιληναίος +0,48%, Τιτάν +0,35%) και η "μεγάλη εικόνα" επιβεβαίωσε όλους όσους υποστηρίζουν ότι η Αγορά χρειάζεται μαζικότερη συμμετοχή, Δεικτοβαρών μετοχών, προκειμένου να αλλάξει επίπεδο.

Συνεχίστηκε η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όμως με σημαντικά λιγότερους θετικούς πρωταγωνιστές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, πριν τις τελικές δημοπρασίες, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να προηγούνται αυτών με θετικό και την "πρωτοκαθεδρία" να την διατηρήσουν μέχρι τέλους.

"Συνολικά παραμένουμε σε μια περιοχή στα τοπικά υψηλά μεταξύ 2130 και 2200, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ένας σχηματισμός που παρόλα αυτά φαίνεται περισσότερο σαν ανοδική σφήνα, προϊδεάζοντάς μας για συνέχιση, ιδιαίτερα αν το 2190 διασπασθεί με αξιόλογο όγκο συναλλαγών.

Η παρούσα συγκυρία απαιτεί πίστη στη δύναμη της τάσης και επανατοποθέτηση με πειθαρχημένα και γρήγορα 'stop', καθώς α) τα 'stop' είναι πολύ κοντινά και μικρότερα της ενδεχόμενης απόδοσης και β) οι πιθανότητες συνέχισης είναι μεγαλύτερες από αυτές της διόρθωσης. Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, ο επενδυτής πράττει ορθολογικότερα ποντάροντας υπέρ της τάσης (στην άνοδο, ή έστω στο 'square') παρά στην πτώση, συνηθισμένο λάθος σε έντονα ανοδικές (ή πτωτικές) τάσεις. Επιμέρους, το ΦΦΓΚΡΠ παραμένει ενδιαφέρον στα επίπεδα των 21€, με το 20,80 να κρατάει για άλλη μια φορά (ως κοντινή στήριξη με μακρινή το 19,50) με στόχο τα 24,50 ευρώ. Επίσης, ο ΟΠΑΠ ιδιαίτερα επιθετικός με κοντινές στηρίξεις έως τα 9,90€ με στόχο να συνεχίσει έντονα ανοδικά προς τα 11,50 σε περίπτωση που επιμείνει η Αγορά.

Η ΜΠΕΛΑ επίσης 'ύποπτη' για περαιτέρω συνέχιση, όσο πάνω από 15€ (κοντινό stop). ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ πάντα στις επιλογές μας, έχοντας επιδείξει αξιοσημείωτη συμπεριφορά τόσο στις διορθώσεις όσο και στις ανόδους. Το ΠΛΑΙΣΙΟ και το ΛΑΜΔΑ θέλουν την 'επενδυτική εκτίμηση' ακόμα και μετά το ..πάρτι τους, καθώς δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

"Η Ελλάδα θα ήταν καλό να επιστρέψει στις Αγορές πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης", υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι πολύ μεγάλες,

Η είδηση της δημιουργίας Κρατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της οικονομικής επιθεώρησης "Wirtschafts Woche", αναφέροντας ότι "Μέσω μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας η Ελλάδα θέλει να στηρίξει τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση".

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η "Handelsblatt" που επισημαίνει ότι "η Κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. 

Σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος την έκκληση για αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών μέσω πάταξης φοροδιαφυγής και ανακατανομής και περιορισμού των δαπανών. 

"Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις Αγορές τις επόμενες εβδομάδες, σε ένα σημαντικό βήμα για λήξη της εξάρτησής της από τα κεφάλαια του Επίσημου Τομέα το 2018", επισημαίνουν στο Reuters επενδυτές και τραπεζίτες που βρίσκονται κοντά στις σχετικές συζητήσεις.

Την εκτίμηση ότι είναι νωρίς να βγει η Ελλάδα στις Αγορές και ότι θα πρέπει να προηγηθούν Αποκρατικοποιήσεις ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη "WSJ".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών "η συνδρομή των Τραπεζικών μετοχών είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεπεραστούν σημαντικά τεχνικά επίπεδα. Θετικά συμβάλλουν δημοσιεύματα για έξοδο της Χώρας στις Αγορές ομολόγων προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που υπάρχει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης".

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, άφησε διττά μηνύματα, καθώς συνέχισε να προβληματίζει η εικόνα "κόπωσης" που "βγάζουν" οι περισσότερες μετοχές του μη Τραπεζικού 26αρη και αυτό εντείνει το ερώτημα του "τι μέλλει γενέσθαι στην συνέχεια;"

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου σήμερα απέσπασε την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον (οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών), η "μεγάλη" σημερινή εικόνα είχε ως εξής:

Ο Τραπεζικός δείκτης (+1,95% στο διάγραμμα η σημερινή του πορεία) κινήθηκε μεταξύ 1082 (-0,29%) και 1107,7 μονάδων (+2,08%) και είναι άκρως θετική η υπέρβαση των 1100 μονάδων, σε κλείσιμο. Αν η εν λόγω αντίσταση μετατραπεί σε στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2200 μονάδες.

 

Ο τίτλος της Alpha Bank (+0,91%) κινήθηκε μεταξύ 2,19 (-0,45%) και 2,25 ευρώ (+2,27%) και έχει σαν επόμενη αντίσταση τα 2,29 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής (+2,22%) κινήθηκε μεταξύ 0,361 (+0,28%) και 0,369 ευρώ (+2,5%) και πάρα πολλά θα κριθούν στην επόμενη αντίσταση των 0,375 ευρώ.

Μεταξύ 0,999 (-1,09%) και 1,04 ευρώ (+2,97%) κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (+1,98%), με την επόμενη, σημαντική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,17 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο (όπως και η Εθνική) κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (+3,93% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Σαν επόμενη αντίσταση θεωρείται η περιοχή των 0,246 ευρώ, όμως είναι σίγουρο ότι ο τίτλος θα παραμείνει στην προσοχή των traders, καθώς είναι, πλέον, η μοναδική, συστημική, μετοχή που παραμένει χαμηλότερα από τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ.

Τεχνικά, η εκκίνηση της συνεδρίασης άφησε υποσχέσεις, αλλά η λήξη διατήρησε επιφυλάξεις και αναπάντητα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,20%), το 2196 είναι κοντινή αντίσταση με επόμενο επίπεδο το 2226. Οι 2136 μονάδες είναι το "stop" μας σε ημερήσιο.

Για τον Γενικό Δείκτη, οι 829 μονάδες είναι κοντινή στήριξη με κύρια την ζώνη του 810 - 798, θυμίζοντας πως το 809 είναι το "stop" μας σε ημερήσιο κλείσιμο. Μία κατοχύρωση του 850 μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 900 μονάδες.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Με μόνη "κόκκινη παραφωνία" τον δείκτη Shanghai Composite (-0,30%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+1,48%). Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, οριακά ψηλότερα κινείται η Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ, ακόμα χαμηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "Το "bail-in" εφαρμόστηκε στην περίπτωση των Ιταλικών Τραπεζών. Το βάθος του 'bail-in' εξαρτάται από τις συνθήκες που ισχύουν στην κάθε περίπτωση και από το εκάστοτε νομικό πλαίσιο με το οποίο διενεργείται. Η επιλογή του νομικού πλαισίου αποφασίζεται από τις Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές. Οι Υπουργοί Οικονομικών είχαν μια γενική συζήτηση για τα πλαίσια αφερεγγυότητας των Τραπεζών και θα συνεχίσουν να εργάζονται στα θέμα αυτό. Παράλληλα, το Eurogroup συζήτησε και συγκεκριμένες περιπτώσεις Τραπεζών και ειδικότερα των δύο Τραπεζών του Βενέτο στην Ιταλία", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

"Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ακόμα εκεί που θα ήθελε η Γερμανία", δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε εκπροσώπους της Βαυαρικής Βιομηχανίας.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η καταναλωτική πίστωση αυξήθηκε το Μάιο με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών. 

"Σε σύγκριση με έναν χρόνο προηγούμενα, οι επενδυτές είναι πλέον πιο πρόθυμοι να παραβλέψουν την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, συνειδητοποιώντας πως τα τρέχοντα κυκλικά εμπόδια δεν θα εκτροχιάσουν τις προοπτικές της Χώρας", υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζο Ερμότι. Γύρω από τις κινήσεις της Ελβετικής Τράπεζας, ενόψει του "Brexit", ο CEO ανέφερε ότι "η UBS μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μετακίνησης κάποιων κομματιών του Λονδρέζικου παραρτήματος σε αρκετούς Ευρωπαϊκούς Προορισμούς μέσα στους ερχόμενους λίγους μήνες. Η Τράπεζα δεν ξέρει ποιοι ακριβώς θα είναι αυτοί οι Προορισμοί, καθώς τώρα αρχίζει να αποκλείει επιλογές".

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

"Η έλλειψη ενός νέου καταλύτη έχει διαμορφώσει σκηνικό αναμονής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις ακόμη και συναλλακτικής καθίζησης σε κάποιες συνεδριάσεις" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Έτσι, η διαδικασία συσσώρευσης συνεχίζεται με τον Τραπεζικό κλάδο να χαρακτηρίζεται από διακυμάνσεις, ενόσω δεν διαχέεται πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση για τα των NPLs.

Ωστόσο, οι κινήσεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να συνεχιστούν, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην Τράπεζα Πειραιώς (μετά την Εθνική και τη Eurobank), που αναμένεται να μεταβιβάσει πλειάδα συμμετοχών, μεταξύ των άλλων εκείνες των εταιρειών του κλάδου Ιχθυοκαλλιεργειών (Νηρέα - Σελόντα).

Πάντως, ο καταλύτης είναι πιθανό να προέλθει από την πιθανολογούμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P στις 21/7, ενώ ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου στις Αγορές στις επόμενες ημέρες, με μια μικρή έκδοση ολίγων δισ. ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί !

Από την άλλη πλευρά, ελπιδοφόρα καταγράφεται η συνεχιζόμενη επέκταση της διεύρυνσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που συνιστά ένδειξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από επενδυτές εσωτερικού. Παράλληλα, οι Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικοί, τίτλοι συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο αγοραστικού ενδιαφέροντος, στο βαθμό που ειδικοί λόγοι τον προκαλούν, όπως η προοπτική μεταβίβασης ποσοστών εταιρειών Κρατικού ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ, σε σχέση με την εκπλήρωση του φιλόδοξου στόχου είσπραξης 5,5 δισ. ως το τέλος του 2018.

Με ενδιαφέρον ακόμη αναμένεται η εξειδίκευση των Κυβερνητικών ενεργειών σε σχέση με την υλοποίηση ενός πειστικού αναπτυξιακού αφηγήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης που να ξεπεράσει το συντηρητικό στόχο του +1,5%, επί του οποίου συνομολογούν οι εγκυρότεροι Φορείς δημοσιοποίησης μακροοικονομικών προβλέψεων (Τράπεζα Ελλάδος, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ), λαμβάνοντας υπόψη τη θετική εξέλιξη του Τουρισμού και την ευνοϊκά διαγραφόμενη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Οικονομία.
Διαμορφώνεται επομένως, ένα μίγμα παραγόντων που μπορεί να αποτυπωθεί σε ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο για το επόμενο διάστημα, με την περιοχή των 900 μονάδων να είναι ενδεχόμενο να προσεγγιστεί σύντομα, στο βαθμό που οι συναλλαγές συντηρηθούν σχετικά ψηλά, εξέλιξη ωστόσο που δυσχεραίνεται ενόψει της Θερινής περιόδου.

Παράλληλα, η αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου απειλείται από το ενδεχόμενο επέλευσης "μαύρων κύκνων" από το διεθνές περιβάλλον, καθώς η Σύνοδος Κορυφής του Αμβούργου δεν κατέγραψε παρά μόνο διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ των Ηγετών των 20 Κορυφαίων Χωρών, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να είναι σε εμφανή απροθυμία συνεννόησης με τους υπόλοιπους.

"Πάντως, αν και αρκετοί καταγράφουν αρνητικά σενάρια, τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των Κεντρικών Τραπεζών δεν δικαιολογούν ανησυχία για την πορεία των διεθνών αγορών. Μέχρι τώρα τουλάχιστον" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι κινήσεις στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις εταιρικές πράξεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 4.782 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας Μύλοι Λούλη. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 17.120.280 (ΚΟ) μετοχές.

Από σήμερα και μετά τη μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας Κανάκης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,61 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,08 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 2,86.

Στην αναβάθμιση της Χώρας και των Ελληνικών μετοχών με σύσταση "overweight" από "neutral" προχωρά η HSBC σε έκθεσή της για την Παγκόσμια στρατηγική των μετοχικών Αγορών των Αναδυόμενων Οικονομιών.

Σε ότι αφορά τις προτιμήσεις της από την εγχώρια Αγορά, ο Οίκος συστήνει τον Τραπεζικό κλάδο και τον τομέα του Λιανεμπορίου, υποστηρίζοντας ότι στην πρώτη περίπτωση η ορθή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθήσει σημαντικά τις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROE), ενώ οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλές με το δείκτη P/TBV χαμηλότερο από τις 0,5 φορές.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 850,96 μονάδες (+0,84%). Όμως στις 12.31 είχαν "διαβρωθεί" όλα τα αρχικά κέρδη και ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, για να υποχωρήσει μέχρι τις 838,85 μονάδες (-0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 843,43 (-0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 844,33 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 101,2 εκατ., από τα οποία τα 15,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και ΟΤΕ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ και ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Grivalia, EEE, Fourlis και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που μένει να φανεί αν η σημερινή εικόνα είναι προοίμιο ότι άρχισαν να ξεμένουν από αγοραστές, ίσως αξίζουν αναφοράς η 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Ελλάδος (+1,97%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+1,34%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Λιβάνη (+18,18%) όλες με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Μουζάκης (+1,45%), όμως ήταν περισσότερο από εντυπωσιακή η υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό +24,64%.

Παρά την ανακοίνωση για την εξαγορά στην Γαλλία, βρήκε μεγάλη προσφορά στα 0,85 ευρώ και υποχώρησε χαμηλότερα η Profile (-1,98%), πάντα ενδιαφέρουσα η κίνηση στην Audiovisual (+29,73%), επιμένουν πλαγιοανοδικά Centric (+5,26%) και Ιασώ (+4,39%), ακόμα ψηλότερα ο Νηρέας (+1,29%) και από κοντά η Σελόντα (+8,05%), που θεωρητικά έχει μείνει πίσω, σε απόλυτες τιμές.

Το ΧΠΑ

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, που δεν βοήθησε στην αύξηση των συναλλαγών, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη. Αυξημένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (73.874 συμβόλαια).

Στα 8.062 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.890 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.655, 1.292 για τον Ιούλιο, 363 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.185,5) κινήθηκε μεταξύ 2.171,25 και 2.200 μονάδων κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξημένος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.000 Μυτιληναίος, 210.000 Πειραιώς, 10.000 Alpha Bank, 125.004 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.839), Πειραιώς (23.884), Εθνική (25.903), MIG (4.648), Alpha Bank (5.851), ΟΤΕ (415), Viohalco (295), Cenergy (186), Intralot (354), Ελλάκτωρα (817), Μυτιληναίο (327), ΕΧΑΕ (312), ΓΕΚ (227), ΑΔΜΗΕ (356), Ελ. Πετρέλαια (201), Lamda Development (493), ΟΠΑΠ (130), ΔΕΗ (239).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 101.919, Eurobank 40.422, Εθνική 120.531, Alpha Bank 40.422 και Πειραιώς 217.333.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 20.014.532 τεμ., (από 20.256.147 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.337.222 τεμ. (13.319.474), Εθνική 23.098.890 τεμ. (23.098.890) και Eurobank 8.920.781 τεμ. (8.701.282).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v