Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Νωρίς για έξοδο στις αγορές

Ο διοικητής της ΤτΕ εισηγείται δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Καλή η συμφωνία, αλλά δεν έφερε σαφήνεια για τη βιωσιμότητα του χρέους. Υπάρχει χρόνος για το QE.

Στουρνάρας: Νωρίς για έξοδο στις αγορές

Την εκτίμηση ότι είναι νωρίς να βγει η Ελλάδα στις αγορές και ότι θα πρέπει να προηγηθούν αποκρατικοποιήσεις ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, καταθέτει ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη WSJ.

«Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς» σημειώνει στο πρώτο σχόλιο μετά την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.

«Πιστεύω ότι θα ήταν για παράδειγμα ακόμα καλύτερο αν η Ελλάδα προχωρήσει με δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις» σημείωσε. «Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο, για να βγει στις αγορές αργότερα» πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να κάνει βήματα για την μείωση της νομισματικής τόνωσης. Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επιτέθηκε και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Γερμανία γιατί με τα μεγάλα πλεονάσματα βάζουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. «Αυξάνουν τα πλεονάσματα τους σε μια περίοδο που άλλοι προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα τους» σημείωσε.

Ο ίδιος καλωσόρισε την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία όπως είπε βοηθάει να μειωθεί η αβεβαιότητα για τους επενδυτές και ενθαρρύνει τους καταθέτες να βάλουν περισσότερα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, άσκησε κριτική στην έλλειψη σαφήνειας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χωρίς μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια νέα διάσωση, προειδοποίησε. «Αν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους για το χρέος και αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να βγει στις αγορές με εύλογα επιτόκια εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι είναι αναπόφευκτη μια νέα διάσωση» προειδοποίησε. 

«Αλλά κανείς δεν το εύχεται αυτό» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΤτΕ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει στάση και να συζητήσει την αγορά ελληνικού χρέους φέτος, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους.

«Υπάρχει αρκετός χρόνος γιατί το QE δεν θα τελειώσει απότομα» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε:

Για τη συμφωνία: Είναι μια καλή συμφωνία που εκκρεμούσε για καιρό. Θα προτιμούσα περισσότερη διαύγεια στο θέμα στο χρέους γιατί η αναφορά σε επέκταση 0 έως 15 χρόνια δεν λέει πολλά και δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να δουλέψει πάνω στην ανάλυση χρέους. Ελπίζω σύντομα το Eurogroup να πει κάτι περισσότερο γι’ αυτό και κατά προτίμηση κοντά στα 15 χρόνια.

Για το χρέος: Δεν δόθηκε περισσότερη διαύγεια. Εδωσε μια κατεύθυνση. Η ΤτΕ έχει κάνει ανάλυση που δείχνει ότι χρειαζόμαστε κατ’ ελάχιστο 8,5 επέκταση ωριμάνσεων και πληρωμών τόκων για να πετύχουμε βιωσιμότητα. Αυτό όμως είναι το ελάχιστο. Θα προτιμούσε κάτι πιο κοντά στα 15 χρόνια που περιλαμβάνονται στην δήλωση του Eurogroup.

Για την συμφωνία και την οικονομία: Σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας και ότι θα πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η αβεβαιότητα αίρεται και αυτό σημαίνει ότι αναμένεται επιστροφή καταθέσεων, όπως έγινε τον τελευταίο 1,5 μήνα. Γενικότερα οι τράπεζες θα μπορούν να εκδώσουν περισσότερα repos όπως ήδη κάνουν. Βλέπουμε ήδη την βελτίωση στη ρευστότητα.

Για την επιστροφή στις αγορές: Μένει να φανεί. Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Υπάρχουν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά είναι μόνο η αρχή. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα για παράδειγμα η Ελλάδα να προχωρήσει σε δυο-τρεις εμφατικές ιδιωτικοποιήσεις την επόμενη περίοδο. Αυτό θα είναι περισσότερο χρήσιμο για να βγει στις αγορές αργότερα.

Για την ένταξη στο QE: Νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι περισσότερο ενεργητική στις ιδιωτικοποιήσεις, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, την ανεξαρτησία των θεσμών και τη βελτίωση της ποιότητας διακυβέρνησης. Όλα αυτά βοηθούν. Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν τα υπόλοιπα, κυρίως να προσφέρουν διαύγεια στο χρέος. Αν η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στο σωστό μονοπάτι και οι εταίροι στο Eurogroup πάρουν συγκεκριμένη θέση για τις μετακυλίσεις ωριμάνσεις και τις πληρωμές τόκων θα έρθει το θέμα προς συζήτηση. Ελπίζω αυτή τη χρονιά. Νομίζω ότι εν τέλει η Ελλάδα το δικαιούται. Υπάρχει αρκετός χρόνος.

Για το ΔΝΤ και το σενάριο νέας ανακεφαλαιοποίησης: Οι τράπεζες έχουν Core Tier 1 κοντά στο 17%, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Εχουν επίσης υψηλές προβλέψεις. Η πρόκληση για τις τράπεζες είναι να πιάσουν τους στόχους στα κόκκινα δάνεια. Αν τους πετύχουν ο δείκτης Core Tier 1 θα αυξηθεί 2 ποσοστιαίες μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα πετύχουν τους στόχους.

Για την αναφορά της ΤτE σε κίνδυνο νέου μνημονίου. Αυτό που ανέφερε η ΤτΕ είναι ότι αν οι εταίροι της Ελλάδας δεν καταφέρουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το χρέος και η Ελλάδα δεν μπορέσει να βγει στις αγορές με λογικό επιτόκιο, εξαιτίας αυτού, τότε φοβάμαι ότι μια νέα διάσωση θα είναι αναπόφευκτη. Κανείς όμως δεν το εύχεται αυτό: ούτε η Ελλάδα, ούτε οι πιστωτές της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v