Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτωσε το «κακό» στο Χρηματιστήριο

Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κάτω των 850 μονάδων στην αγορά, παρά την έκδοση του ομολόγου και το θετικό κλίμα στις αγορές. Προβληματίζει η άνοδος του τζίρου, ζητούνται καταλύτες για την επόμενη μέρα. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν σήμερα.

Τρίτωσε το «κακό» στο Χρηματιστήριο

Παρά την θετική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, που προσπάθησαν να δώσουν αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η εικόνα στο Χ.Α. επιβαρύνθηκε αισθητά, με τον Γενικό Δείκτη από εκεί που διεκδικούσε κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων, να συμπληρώνει και τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα των 850 μονάδων και σήμερα να δοκιμάζει και το ψυχολογικό όριο των 840 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 7/7 (837,43), ενώ συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Ήταν μία συνεδρίαση που οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες μετά τις 13.40 και μετά από πολλές συνεδριάσεις, ενδοσυνεδριακά, οι πτωτικές μετοχές βρέθηκαν να είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών, κάτι που σε μεγάλο βαθμό διατηρήθηκε μέχρι τέλους και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη.

Και μπορεί οι εν δυνάμει πωλητές να μην έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στον Τραπεζικό κλάδο, όμως η εικόνα στον μη Τραπεζικό 26αρη, αρχίζει να επιβαρύνεται σημαντικά.

Προσοχή χρειάζονται και οι Διεθνείς Αγορές, καθώς η Κυβέρνηση Trump αναμένεται να περάσει σήμερα ένα "crash test" προσπαθώντας τις αλλαγές στο "Obamacare" στην Γερουσία, ενώ ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Fed, με τις Αγορές να περιμένουν τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια και την πιθανή συρρίκνωση του ισολογισμού.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα της Αγοράς, μάλλον φαίνεται να δικαιώνεται η επιφυλακτική σχολή σκέψης που δεν θεωρούσε την έξοδο της Χώρας στις Αγορές σαν τον απόλυτο καταλύτη, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε αυτή την περίπτωση, ίσως αξίζει να θυμηθούμε την αντίδραση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, στην αμέσως προηγούμενη έξοδο της Χώρας στις Αγορές και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις Τράπεζες και χωρίς την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, με τις τιμές των Α.Μ.Κ. στα ιστορικά χαμηλά.

Στις 10/4/2014, επιχειρήθηκε έξοδος με 5ετες ομόλογο ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,95%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση προσφέρθηκαν 20 δισ. και συμμετείχαν 550 επενδυτές.

Την ίδια μέρα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., σε μία συνεδρίαση με τζίρο 201,5 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 0,74%, στις 1283,96 μονάδες. Είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ακολούθησαν άλλες τρεις.

Ο Τραπεζικός δείκτης, στις 10/4/2014, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 1,32%, στις 40132 μονάδες (προσαρμοσμένη τιμή), για να ακολουθήσουν τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Πέραν της ομολογιακής έκδοσης του Δημοσίου, ελάχιστα είναι τα νέα που αναμένει η Αγορά, από εδώ και πέρα, πλην των εταιρικών αποτελεσμάτων που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, η απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ενδιαφερόμενος επενδυτής και σε συμφωνία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., την παράταση μέχρι τις 7 Αυγούστου 2017 της καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Η επόμενη σημαντική, προγραμματισμένη, είδηση θα έλθει 18 Αυγούστου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την Fitch.

"Η Αθήνα θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ομολογιακή έκδοση", σύμφωνα με πηγές μεταξύ των Αναδόχων, και αναμένεται να υπάρχει ίση κατανομή μεταξύ "φρέσκου" χρήματος και "ρολαρίσματος" της προηγούμενης έκδοσης. Το κουπόνι της έκδοσης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,375% (είχε ξεκινήσει με ενδεικτικό επιτόκιο στο 4,875%) με τη συνολική απόδοση του 5ετούς τίτλου να κινείται στο 4,625%. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 16.00 με τις προσφορές να ξεπερνούν τελικά τα 6,5 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα ορισμένα ψηφισμένα μέτρα του προγράμματος, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019, άφησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί. Όπως είπε, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις την Άνοιξη του 2018. Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τον επίτροπο. "Πρέπει να μείνετε στο 'ποδήλατο', αν σταματήσετε, θα πέσετε", τόνισε.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον σήμερα, οι πωλητές δεν έκαναν την εμφάνισή τους στο ταμπλό των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως αυτό δεν εμπόδισε να συνεχιστούν οι πιέσεις σε τίτλους του Τραπεζικού 26αρη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με αξιοσημείωτα κέρδη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο ο τίτλος της Viohalco (+2,01%), με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+0,16%) και Grivalia (+0,22%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Από την άλλη, πέντε πτωτικές και τρεις αμετάβλητες, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις αθροίζει ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,77%), παραμένοντας χαμηλότερα των 3,91 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 3,50 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-2,89%) που έχασε τα 1,71 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και ελπίζει να "φρενάρει" στην επόμενη στήριξη των 1,58 ευρώ.

Στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, η Jumbo (-2,04%) "μετρά" τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη. Έχει προ πολλού αποχαιρετήσει τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (15,60 ευρώ) και επειδή δεν κράτησε ούτε η στήριξη στα 14,70 - 14,60 ευρώ, η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στα 14,20 ευρώ (απλός και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Προσοχή στα "πακέτα" που έγιναν στο τέλος της συνεδρίασης.

Μπορεί να συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο ΟΛΠ (-0,62%), όμως η βραχυπρόθεσμη εικόνα παραμένει θετική όσο ο τίτλος εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 15,92 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 15,60 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).

Στα 10,00 ευρώ είναι ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών για τον ΟΠΑΠ (-0,20%), ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, η επόμενη στήριξη στα 9,80 ευρώ.

Μέσα στο γνωστό εύρος κινείται ο Σαράντης (-1,63%) αν και ο τίτλος συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν σημειωθεί κλείσιμο χαμηλότερα των 11,90 ευρώ, τότε οι "long" θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν, με την επόμενη στήριξη στα 11,40 ευρώ.

"Καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων για την Folli Follie Group (-1,71%), που άφησε πίσω της τα 21,16 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και αν χαθεί και η στήριξη στα 20,60 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 19,90 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταφερόμενοι στους βασικούς δείκτες και ξεκινώντας από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-0,33%) η πρώτη στήριξη στις 1100 μονάδες και το αυστηρό "stop" στις 1072. Για να αλλάξει η εικόνα επί το θετικότερον, χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 1146 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη, αν ξαναδοκιμάσει "βουτιές" προς τις 840 μονάδες, ή και χαμηλότερα, η στήριξη στις 833 και η επόμενη στις 800 - 785 μονάδες. Σε ακρότητα, το "stop" για τους "long" στις 750 μονάδες, ενώ η αλλαγή κλίματος με κλείσιμο υψηλότερα των 860 μονάδων.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,54%), οι επόμενες στηρίξεις στις 2188, 2180 και 2160 - 2150 μονάδες και ο σηματοδότης για την αλλαγή του κλίματος το κλείσιμο υψηλότερα των 2231 μονάδων. "Intraday position long" με "stop" τις 2138 μονάδες.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ασφαλώς και ξεχώρισε το +23,87% για την Αιολική. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,35 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €3,25 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,310.

Από τις υπόλοιπες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που αργά αλλά σταθερά τυγχάνουν όλο και μικρότερης αναφοράς, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Yalco (+19,42%) με μικρή αύξηση του όγκου συναλλαγών, έκτη η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Revoil (+4,14%) πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών, ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η ΚΛΜ (+2,52%).

Το σημερινό +0,92%, με ολίγον από συναλλακτική αφύπνιση για την Ελτράκ, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Space (+10%) με αυξημένη προσφορά, ενώ προς νέα υψηλά 39 μηνών κινήθηκε το Ιασώ (+3,91%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αρνητική μάλλον είναι η επίγευση από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούσαν την έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος, τη δημοσιοποίηση της εκτίμησης της S&P για την Ελληνική Οικονομία και τελικά της εξόδου στις Αγορές με την έκδοση 5ετους ομολόγου" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το ΔΝΤ διατηρεί τη σκληρή του στάση για το Ελληνικό χρέος και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του για συμφωνία επί της 3ης αξιολόγησης, η S&P βελτίωσε μόνο το outlook της Ελληνικής Εικονομίας και η έξοδος στις Αγορές δεν οδήγησε σε ικανοποιητική διαμόρφωση, ούτε ως προς το επιτόκιο, ούτε ως προς την υπερκάλυψη της έκδοσης.

Και τελικά, οι Αγορές συνεχίζουν να τείνουν "ευήκοο ους" σε όσα δημοσιοποιεί το ΔΝΤ για τα της Ελληνικής Οικονομίας, των παθογενειών της και του χρέους της, αλλά και του χαμηλού πήχη για τις μελλοντικές προοπτικές της, ιδιαίτερα τις μακροπρόθεσμες.

Ενόψει των παραπάνω, του χαμηλού δηλαδή βαθμού εμπιστοσύνης των Αγορών, αρνούμενοι να αυξήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για Ελληνικούς τίτλους, η προοπτική για κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 900 μονάδες μένει ανεκπλήρωτη στην παρούσα φάση και τα επίπεδα των 850 μονάδων μεταλλάσσονται σε επίπεδο αντίστασης.

Ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει το κλειδί των εξελίξεων, καθώς οφείλει να επιδείξει πειστικά δείγματα γραφής σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των NPLs στο άμεσο μέλλον, ώστε να δώσει πειστική απάντηση στη θέση του ΔΝΤ που πιθανολογεί την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης και ζητεί πρόσθετα "μαξιλάρια" ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά και η επιτυχής έκδοση του ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής αποδεικνύει ότι τα αντανακλαστικά της Αγοράς είναι παρόντα, με το επενδυτικό κοινό να ανταποκρίνεται με θετικό τρόπο στις ελκυστικές εκδόσεις, συμπεριφορά που επιδεικνύεται και σε άλλους τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων το τελευταίο διάστημα.

Σε βαθμό ωστόσο χαμηλότερο, λόγω της συναλλακτικής υποχώρησης και με τους Δεικτοβαρείς τίτλους να συμβάλουν στη συγκράτηση της υποχώρησης του Γενικού Δείκτη. Είναι επομένως αναγκαίο να προκύψουν νέοι καταλύτες, από το πεδίο των Αποκρατικοποιήσεων ενδεχομένως, με το ΔΕΣΦΑ να θέτει μια τέτοια υποψηφιότητα, ώστε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Στο διεθνές περιβάλλον, η επανεκτίμηση των αναμενόμενων ρυθμών μεγέθυνσης για τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. από το ΔΝΤ είναι αξιοπρόσεκτη, καθώς αναβαθμίζεται για την Ε.Ε. και υποβαθμίζεται για τις ΗΠΑ σε 1,9% και 2,1% αντίστοιχα για το 2017, σε συνέχεια της διάψευσης των προσδοκιών για εφαρμογή του αναπτυξιακού πακέτου από τον Πρόεδρο Trump σε συνδυασμό με τη βελτίωση τω προοπτικών για την Ε.Ε., μετά την εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία και την προοπτική της διαμόρφωσης διαφορετικών δεδομένων για την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του έτους πιθανολογείτο το αντίθετο, διαμορφώνοντας την εκτίμηση για ισχυροποίηση του Δολαρίου. Ήδη, η ισοτιμία του Ευρώ διαμορφώνεται στο 1,16 ως προς το Δολάριο, δίνοντας σε όλους μας ένα ηχηρό μάθημα για το πόσο απρόβλεπτες μπορεί να γίνουν οι Αγορές.

"Δεδομένο ωστόσο είναι ότι το σκηνικό παραμένει εύθραυστο και δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για τα εταιρικά αποτελέσματα, σημαντικός αριθμός των οποίων ανακοινώνεται αυτήν την εβδομάδα στις ΗΠΑ για το 2ο τρίμηνο, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία του ΑΕΠ" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+0,6%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Νοτιοκορεάτη Kospi (-0,47%).

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Αξιοπρόσεκτη ανοδική αντίδραση για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ, υποχωρεί χαμηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο "IFO" για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 116 μονάδες τον Ιούλιο, έναντι των 114,9 που ανέμεναν οι αναλυτές, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε τις 125,4 μονάδες έναντι πρόβλεψης για 123,8 και ο δείκτης προσδοκιών στις 107,3 μονάδες έναντι των 106,5 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

"H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι πιο ήσυχη ότι θα πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, αλλά είναι ακόμα νωρίς να ανακοινωθεί το τέλος της αποστολής", δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ιβ Μερς σε συνεδρίαση στη Σιγκαπούρη την Τρίτη. Ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου επανέλαβε τις ανησυχίες της ΕΚΤ για την αδύναμη αύξηση των μισθών. Ο ίδιος τόνισε επίσης πως οι Κυβερνήσεις καθυστέρησαν στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν και άφησε να εννοηθεί πως η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει μια διευκολυντική νομισματική πολιτική για μια παρατεταμένη περίοδο", υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ετήσια έκθεση του για την Ευρωζώνη, το Ταμείο προειδοποιεί ότι οι εκκλήσεις για μια έξοδο από την χαλαρή νομισματική πολιτική είναι πρόωρες γιατί ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης στις τιμές των κατοικιών επιβραδύνθηκε οριακά σε 20 μεγάλες Μητροπολιτικές Περιοχές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P/Case-Shiller σημείωσε άνοδο 5,7% το Μάιο από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο και ήταν οριακά χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

"Η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πιθανό να μεταφερθεί στο Πεκίνο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εάν η Κινεζική Οικονομία συνεχίσει εντός της δυναμικής αναπτυξιακής της πορείας και το ΔΝΤ εξακολουθήσει να μεταρρυθμίζεται", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με το Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων "Xinhua".

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 33 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% σε ετήσια βάση, θα διαμορφωθούν τα αποτελέσματα β' τριμήνου του ΟΤΕ, επισημαίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία δίνει στόχο στα 13,1 ευρώ και διατηρεί σύσταση "buy" για τη μετοχή.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μικρή πτώση στα κέρδη οφείλεται στα κόστη εθελουσίας εξόδου και της επίμονα υψηλής φορολόγησης.

Η Eurobank εκτιμά ότι τα ΕΒΙΤDA του αναμένεται να διαμορφωθούν υψηλότερα, στα 312 εκατ. ευρώ, λόγω της ανθεκτικότητας των εσόδων στην Ελλάδα αλλά και των καλύτερων επιδόσεων της θυγατρικής στη Ρουμανία.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 3 Αυγούστου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με οριακά ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 850,36 μονάδες (+0,15%), όμως μετά τις 10.36 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 840,22 (-1,04%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 842,75 (-0,74%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 843,05 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο τζίρος ανήλθε στα 72,7 εκατ., από τα οποία τα 28,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ), ενώ το 59% της μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από Jumbo, Alpha Bank και Εθνική.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Τράπεζα Αττικής και Ελ. Πετρέλαια.

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 76 πτωτικών, 6 τίτλοι με διψήφιο ποσοστό ανόδου και άλλοι τόσοι με διψήφιο ποσοστό υποχώρησης.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοσημείωτης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές ακόμα χαμηλότερα για το συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.155 συμβόλαια).

Στα 6.980 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.471 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.964, 1.634 για τον Αύγουστο και 330 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.193) κινήθηκε μεταξύ 2.185,25 και 2.203 μονάδων και έκλεισε με premium 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.501), Πειραιώς (26.701), Εθνική (11.639), MIG (2.259), Alpha Bank (4.318), ΟΤΕ (250), Ελλάκτωρα (405), Μυτιληναίο (325), ΑΔΜΗΕ (187), ΔΕΗ (413), Viohalco (458), ΕΧΑΕ (156), Intralot (282), Jumbo (366), Ελ. Πετρέλαια (137), ΟΠΑΠ (136).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 110.108, Eurobank 39.921, Εθνική 128.262, Alpha Bank 47.605 και Πειραιώς 144.833.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 26.019.267 τεμ., (από 26.019.267 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 12.974.992 τεμ. (13.010.488), Εθνική 18.090.890 τεμ. (18.090.890) και Eurobank 8.547.508 τεμ. (8.473.008).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v