Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής το ΧΑ

Τα νέα δεδομένα από την επιστροφή της χώρας στις αγορές «φιλτράρει» το Χρηματιστήριο. Τεχνικά παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 850 μονάδων. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Σε στάση αναμονής το ΧΑ

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση στο NYSE. Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε o τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Alphabet. Την άνοδο του Nasdaq δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν οι Dow Jones και S&P.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 21.513,17 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,11% στις 2.469,91 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 6.410,81 μονάδες.

Μικτά πρόσημα δείχνουν να επικρατούν, μέχρι στιγμής, στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τους πωλητές να κερδίζουν τις εντυπώσεις στα σημεία.

Όλα δείχνουν στάση αναμονής για το Χ.Α., με τους ενεργούς παίκτες να περιμένουν τα νεότερα από την επιχειρούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, «μάχη για την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης απόδοσης δίνουν από χθες οι επιτελείς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και οι Ξένες Επενδυτικές Τράπεζες που ανέλαβαν Σύμβουλοι στη δοκιμαστική έξοδο του ελληνικού δημοσίου για απευθείας δανεισμό από τις αγορές. Το κλίμα από την πλευρά των επενδυτών όσον αφορά στη ζήτηση ήταν χθες θετικό και το βιβλίο προσφορών θα κλείσει εντός της ημέρας. Η έκδοση του 5ετούς θα πραγματοποιηθεί κατά 2 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν το 2019 και σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την άντληση "νέου χρήματος" από 1 έως 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση και το ύψος των προσφορών».

Σε αυτή την περίπτωση, ίσως αξίζει να θυμηθούμε την αντίδραση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς στην αμέσως προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στις 10/4/2014, επιχειρήθηκε έξοδος με 5ετές ομόλογο ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,95%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσφέρθηκαν 20 δισ. και συμμετείχαν 550 επενδυτές.

Την ίδια μέρα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., σε μία συνεδρίαση με τζίρο 201,5 δισ. ευρώ, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,74%, στις 1.283,96 μονάδες. Είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ακολούθησαν άλλες τρεις.

Ο τραπεζικός δείκτης, στις 10/4/2014, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 1,32%, στις 40.132 μονάδες, για να ακολουθήσουν τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Πέραν της ομολογιακής έκδοσης του Δημοσίου, ελάχιστα είναι τα νέα που αναμένει η αγορά, πλην των εταιρικών αποτελεσμάτων που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, η απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ενδιαφερόμενος επενδυτής, την παράταση μέχρι τις 7 Αυγούστου 2017 της καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η επόμενη σημαντική, προγραμματισμένη, είδηση θα έλθει στις 18 Αυγούστου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch.

Τεχνικά παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 850 μονάδων και επιστροφή στη «μάχη» με την επόμενη αντίσταση στις 860 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 179.386 ίδιες μετοχές της Επίλεκτος. Το σύνολο των μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 51.887.910.

Από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρίας Quest Συμ.: α) δεν ενσωματώνουν το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή σε είδος στους μετόχους της ιδίας εταιρείας, των μετοχών της νεοσύστατης εταιρίας BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π., σε αναλογία 1 μετοχή της BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π. προς 1 μετοχή της QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., β) έχουν νέα ονομαστική αξία μετοχής €1,02 (από €3,32) και γ) τίθενται σε αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. H ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε με τη νέα ονομαστική αξία θα ταυτίζεται με την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π στην κύρια αγορά του Χ.Α.

Από σήμερα και μετά τη μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Αιολική ΑΕΕΧ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,35 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €3,25 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,310

Από σήμερα, παύει η διαπραγμάτευση των 50.593.832 μετοχών της Frigoglass, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,30 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 16.864.610 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,90, στο πλαίσιο του Reverse Split των μετοχών της εταιρίας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με νέα ονομαστική αξία εκάστης €0,36 -κατόπιν της επακόλουθης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,312 ορίζεται η 28/07/2017.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v