Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν έδωσε νέα «καύσιμα» το ομόλογο

Στα όρια των 850 μονάδων περιορίστηκε η κίνηση του Γενικού Δείκτη, παρά τις ανακοινώσεις για την ομολογιακή έκδοση. Μικρά κέρδη για τις τράπεζες. Ποιες μετοχές παραμένουν short, τι αναμένουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

ΧΑ: Δεν έδωσε νέα «καύσιμα» το ομόλογο

Βιβλίο προσφορών για 5ετή έκδοση ομολόγου άνοιξε η Ελλάδα, με το Δημόσιο να δίνει το mandate στις Τράπεζες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση.

Η Ελλάδα έδωσε την εντολή στις BNP Paribas, Bank of America - Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank. Goldman Sachs και HSBC με το ύψος της έκδοσης να εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει ως 4,03 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο απευθύνει πρόσκληση σε Επενδυτές για αγορά τίτλων, ενώ παράλληλα, απευθύνει πρόσκληση στους Κατόχους των ομολόγων που ωριμάζουν το 2019, για "ρολάρισμα" των τίτλων, με νέους λήξης το 2022. Η τιμή εξαγοράς των προηγούμενων τίτλων ανέρχεται στο 102,6.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά άκουσε την τελευταία από τις ειδήσεις που περίμενε, βραχυπρόθεσμα, όμως προς απογοήτευση όσων έσπευσαν να τοποθετηθούν, την Παρασκευή, σε Τραπεζικούς τίτλους, η αντίδραση δεν ήταν η αναμενόμενη, με την επιφυλακτικότητα να δείχνει κυρίαρχη και οι Τραπεζικές μετοχές να αναλώνονται σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Έτσι χρειάστηκαν και σήμερα κάποιες βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, προκειμένου να βελτιωθεί κάπως η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 17.00 ο Τραπεζικός δείκτης βρισκόταν στις 1122,7 μονάδες (-0,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 1129,7 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Εξ ίσου επιφυλακτική η εικόνα στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που έσπευσαν να πάρουν πίσω μέρος από τις αξιοσημείωτες απώλειες της Παρασκευής.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ξεκινώντας από τις υπόλοιπες ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Β-" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (η Αγορά περίμενε αναβάθμιση, τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα), ενώ αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό.

Από την άλλη, κίνδυνο για νέα μέτρα 2,3 δισ. το 2018, "βλέπει" το ΔΝΤ, στην έκθεση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Μάχη σε έξι "μέτωπα" προετοιμάζεται να δώσει η Κυβέρνηση με τους Δανειστές το Φθινόπωρο όταν οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, τα αγκάθια που θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης – Δανειστών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης αφορούν:

1. Το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ότι θα υπάρξει υστέρηση 1,3% του ΑΕΠ (ή 2,34 δισ. ευρώ). Αναφέρει μάλιστα ότι θα υπάρξει μεγάλη υστέρηση εισπράξεων φόρων 0,6% του ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ.

2. Το Ταμείο διαπιστώνει "δραματική αύξηση" στις προσλήψεις συμβασιούχων η οποία αντιστρέφει την μείωση που συντελέστηκε από το 2010.

3. Για τις συντάξεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 12% (όταν η Κυβέρνηση μιλά για 9%) την τριετία 2019 - 2021.

4. Το ΔΝΤ καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της που προβλέπει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος.

5. Το Ταμείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολόγητου ορίου να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019 καθώς εκτιμά ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα επιτευχθεί το 2018. Όσον αφορά στα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση, το ΔΝΤ θεωρεί αδύνατον να ισχύσουν πριν το 2023.

6. Το Ταμείο εκφράζει την ανησυχία του για τον θεσμό της επεκτασιμότητας, αφού θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών μέσω των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, κάτι που κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης θα οδηγήσει σε νέα μείωση θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με σταθερά βήματα οι Ελληνικές Τράπεζες προετοιμάζουν τα πλάνα τους για να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων, με στόχο αφενός να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, αφετέρου, καθώς θα πρόκειται κυρίως για ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές, να θωρακίσουν την κεφαλαιακή τους θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες του 'Euro2day.gr', οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες σχεδιάζουν να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες και αμέσως μετά τις 20 Αυγούστου υπό τον όρο πως όλα θα εξελίσσονται ομαλά τόσο στην Ελληνική Οικονομία όσο και στις Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου, σε συνολικές εκδόσεις ύψους από 1,6 έως 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη δυνατότητα της καθεμιάς".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "Εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του 66% του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, και μ' έναν Υπερατλαντικό 'παίκτη', για την ακρίβεια από τις ΗΠΑ, να αποκτά ρόλο 'κλειδί' ως προς τις συμμαχίες που θα σχηματιστούν με Ευρωπαϊκές εταιρείες".

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ενδιαφερόμενος επενδυτής και σε συμφωνία με την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., την παράταση μέχρι τις 7 Αυγούστου 2017 της καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Ευνόητο είναι ότι αν δεν προκύψει κάτι μη αναμενόμενο, εντός και εκτός των τειχών, μετά και τις παραπάνω ημερομηνίες η Αγορά εισέρχεται σε "κενό" ειδήσεων και το όποιο ενδιαφέρον των ενεργών παικτών θα μεταφερθεί στα εταιρικά αποτελέσματα που ξεκινούν να ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες Σαράντης (26/7) και Τιτάν (27/07) ανοίγουν την αυλαία των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ενώ τις δημοσιεύσεις θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τις διοικήσεις ως είθισται.

Μένοντας στην ατζέντα της εβδομάδας, αξίζει υπενθύμισης ότι η Fed συνεδριάζει για τα επιτόκια την Τετάρτη 26/7.

Με βάση τα παραπάνω και εν μέσω "νηοπομπής" εταιρικών πράξεων, ξεκίνησε και διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, α) εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο οι 2.235.600 μετοχές της Αιολική ΑΕΕΕΧ, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 11.178.000 παλαιών μετοχών της εταιρείας, β) μετά την αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με αύξηση ονομαστικής αξίας μετοχής από €5,60 σε €10,00 και επακόλουθη μείωση ονομαστικής αξίας μετοχής από €10,00 σε €3,60, η τελική ονομαστική αξία μετοχής της εταιρίας ανέρχεται σε €3,60. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2.235.600 μετοχές και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 3,60.

Από σήμερα, οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,04 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,034 ανά μετοχή), της Κορδέλλου χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,010 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0085 ανά μετοχή) και της Καρέλιας χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €9,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €7,82 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 792/20.07.2017 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές των εταιρειών Ιονική Ξενοδοχειακή και FHL Κυριακίδης, αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΧΑΕ ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,84 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,25997 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 5,91.

Τέλος από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών 60.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Τέρνα Ενεργειακή, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 21/07/2017, σταθερού επιτοκίου 3,85% ετησίως.

Απόλυτα διιστάμενες οι εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να θεωρούν ότι το Χ.Α. έχει ακόμα περιθώριο ανοδικής κίνησης, αν πάνε όλα καλά με την έκδοση του ομολόγου και το επιτόκιο κριθεί ικανοποιητικό από την Αγορά και τους περισσότερο συντηρητικούς να επισημαίνουν την έλλειψη θετικής διάθεσης από την Αγορά, στην ανακοίνωση εξόδου της Χώρας στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και το γεγονός ότι ο σημερινός τζίρος ήταν εμφανώς χαμηλότερος από αυτόν που συνόδευσε την αξιοσημείωτη υποχώρηση της Παρασκευής.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό και για όσους επιμένουν ότι το επόμενο ανοδικό κύμα θα έχει σαν κύριους εκφραστές τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, το επόμενο σήμα τοποθετήσεων θα έλθει για την Alpha Bank (+0,89%) με την υπέρβαση των 2,30 ευρώ, για την Εθνική (0%) με την υπέρβαση των 0,377 ευρώ, για την Eurobank (-0,99%) με κλείσιμο υψηλότερα των 1,04 ευρώ και για την Πειραιώς (+0,38%) με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,27 ευρώ, σε κλείσιμο.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, κρίνεται σαν θετική η παραμονή υψηλότερα της ζώνης 1084 - 1080 και υψηλότερα των 1072 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), όμως για το κάτι παραπάνω θα χρειαστούν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1146 μονάδων.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην επιμονή της μετοχής της Τρ. Ελλάδος (+3,52%), σε πλαγιοανοδική κίνηση που έχει φέρει τον τίτλο σε υψηλά 37 μηνών. Πολύ σημαντική η αντίσταση στα 14,98 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένουν "short" οι:

Motor Oil (όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 19,94 ευρώ), Ελλάκτωρ (<1,83), Fourlis (<6,05), Jumbo (<15,48), EEE (<25,73), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (<4,07) και Τιτάν (<25,98).

Επέστρεψαν οι αγοραστές στην Viohalco (+3,83%), όμως για να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο θα πρέπει να εξασφαλίσει κλεισίματα υψηλότερα των 3,18 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίστηκε η "μονομπλόκ" κίνηση στην Space (+9,37%). "Business as usual' δηλώνουν κύκλοι προσκείμενοι στη Space Hellas, μετά τη συναλλαγή της Παρασκευής, κατά την οποία ο κ. Πάρις Δροσινός ρευστοποίησε το ποσοστό συμμετοχής του στην εταιρεία (14,38%). Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, η πώληση αυτή δεν αλλάζει κάτι στη λειτουργία της εισηγμένης, καθώς ο κ. Δροσινός είχε αποχωρήσει το 2016 και από το management, αλλά και από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Yalco (+19,77%), αλλά και για την ΕΚΤΕΡ (+1,67%).

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών στο Ιασώ (+8,47%) που συνοδεύτηκε από νέα υψηλά 39 μηνών (βλ. διάγραμμα), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ιντρακάτ (+7,99%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+4,12%), ενώ ο Λιβάνης (+17,14%), μπορεί σήμερα να μην έκλεισε στο ανώτατο όριο ανόδου, αλλά συμπλήρωσε την 15η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (!)

Σε νέα υψηλά 39 μηνών το ΙΑΣΩ

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ασφαλώς και δεν είναι θετική εξέλιξη ότι ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να ανακαταλάβει το επίπεδο των 850 μονάδων και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση χαμηλότερα, παρά το θετικό πρόσημο.

Πρώτη σημαντική αντίσταση οι 860 μονάδες και πρώτη στήριξη οι 833 (ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Μέχρι τις 800 - 785 μονάδες, δεν έχουν λόγο ανησυχίας οι "long".

Προσοχή, καθώς αν τα ενεργά χαρτοφυλάκια απαιτήσουν ρευστότητα και όχι επανατοποθέτηση στα "μεγάλα χαρτιά", σε τέτοια επίπεδα συσσώρευσης, δεν αποκλείεται να δούμε χαμηλότερες αποτιμήσεις σε επίπεδα πέριξ των 790 μονάδων.

Από την άλλη και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,27%), χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 2215 μονάδων, για να ανακτήσει την θετική εικόνα, με επόμενη αντίσταση τις 2231 μονάδες. Κρίσιμη η πρώτη στήριξη των 2195 μονάδων. "Intraday position long" με "stop" τις 2186 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ελαφρά διορθωτική η εβδομάδα που πέρασε, μέσα σε ένα στενό εύρος τιμών αλλά αξιοπρεπείς όγκους συναλλαγών, στο πλείστο των μετοχών, τουλάχιστον των 'μεγάλων' και 'μεσαίων" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Συνεχίζουμε σε ανοδικό μεσοπρόθεσμο τέμπο, με πρώτες επιθετικές στηρίξεις το επίπεδο των 2155 μονάδων, όπου οριοθετούμε μια "ύπουλη" ανοδική σφήνα, ενδεχόμενη διάσπαση της οποίας θα επιφέρει πιέσεις από αυτόματες και όχι μόνο, πωλήσεις είτε ως "stop" σε επανατοποθετήσεις και κυρίως από κατοχυρώσεις κερδών.

Τα υψηλά της περασμένης εβδομάδας είναι η σοβαρότατη αντίστασή μας στον προαναφερθέντα σχηματισμό, διότι θεωρείται ιδιαίτερη κρίσιμη η συμπεριφορά της Αγοράς η οποία δεν τόλμησε τοποθετήσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

Επιμέρους, ο Τραπεζικός φάνηκα ιδιαιτέρως "στιβαρός", κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής.
Κατά τ’ άλλα, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ και ΔΕΗ δεν επιβεβαίωσαν προσωρινά την πιο επιθετική τους εικόνα, με τη ΔΕΗ, πλέον, να έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν των τελευταίων ετών λόγω των γεγονότων με τον ΑΔΜΗΕ.

Παρεμπιπτόντως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική εταιρεία, της οποίας η δυναμική υποσκελίστηκε λόγω της αποκοπής αυτού του τόσο πολύτιμου asset, οπότε και η μεταβολή σε όλο το συνδικαλιστικό - πολιτικό κομμάτι θα αποτυπωθεί λίαν συντόμως και στην αποτίμηση της μετοχής.

Παραμένουμε να κοιτάμε την Αγορά εντελώς θετικά, έχοντας παρατηρήσει πως οι αντιδράσεις της σε κακά νέα είναι έως και αδιάφορες, ενώ τα καλά νέα λαμβάνονται με αισιόδοξη χροιά, μεταφράζοντας τοιουτοτρόπως και τις προσδοκίες των εμπλεκομένων.

Αναμένουμε τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει με μανία την παροχή ρευστότητας στο σύστημα, παρατηρούμε το παράδοξο της επίμονης αγοράς Ευρώ σε ένα περιβάλλον άκρως χαλαρής νομισματικής πολιτικής. "Αυτό, εν καιρώ θα μεταφρασθεί, υποθετικά, σε υπερφαλάγγιση του νομισματικού σκέλους από την μεταστροφή δημοσιονομικών πολιτικών από το σύνολο της Ευρωοικονομίας (ειδάλλως, μας διαφεύγει κάποια κακή εξέλιξη από τις Χρηματαγορές των ΗΠΑ και τη γεωπολιτική κατάσταση σε Χώρες στις οποίες έχουν συμφέροντα)" αναφέρει η ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+0,68%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,62%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για τον Χρυσό, ελαφρές πιέσεις στο Ευρώ.

"Τα hedge funds έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για πτώση του Δολαρίου έναντι των περισσότερων μεγάλων Νομισμάτων εκτός του Γεν", σύμφωνα με την έκθεση CFTC.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το καθαρό "σορτάρισμα" του Δολαρίου έχει ανέλθει στις 279.100 συμβόλαια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Την ίδια στιγμή, σε υψηλό 3,5 ετών έχουν ανέβει τα συμβόλαια που στοιχηματίζουν σε διολίσθηση του Γεν, στις 126.919.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν κάνει τοποθετήσεις υπέρ του Ευρώ, του Μεξικανικού Πέσο και του Αυστραλιανού Δολαρίου.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, καθώς έμεινε στάσιμη η ζήτηση για εξαγωγές. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit/Nikkei ο PMI Μεταποίησης υποχώρησε στις 52,2 μονάδες τον Ιούλιο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, από 52,4 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για χαμηλό οκταμήνου, όμως η μέτρηση παραμένει υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση για 11ο συνεχόμενο μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η πρώτη Κοινοβουλευτική συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο με το οποίο η Βρετανία θα διακόψει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διεξαχθεί στις 7 Σεπτεμβρίου", δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσον. Το νομοσχέδιο ανάκλησης κατέχει κεντρική θέση στον Κυβερνητικό σχεδιασμό για την αποχώρηση από την ΕΕ το 2019, καθώς απαλλάσσει τη Βρετανία από περισσότερα από 40 χρόνια Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ανακαλώντας τη συνθήκη του 1972 με την οποία η Βρετανία κατέστη μέλος της ΕΕ.

"Κυβερνητικά Στελέχη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά για να εξερευνηθεί η σύναψη μιας νέας συμφωνίας για τις Διμερείς εμπορικές σχέσεις μετά το 'Brexit", δήλωσε σήμερα Αμερικανός Αξιωματούχος.

"Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της νέας ομάδας εργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις", όπως δήλωσε ο Αξιωματούχος που ανήκει στην υπηρεσία του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για Εμπορικά Θέματα (USTR). Η συνάντηση αυτή θα γίνει την 24η και την 25η Ιουλίου με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ και του USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

"Κατέβασε ταχύτητα" η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του IHS Markit για τον Ιούλιο, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 55,8 μονάδες, από 56,3 τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο παραμένει σημαντικά υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, που ανέμεναν ο σύνθετος PMI να διαμορφωθεί στις 56,1 μονάδες.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Ιούλιο.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit αυξήθηκε στις 53,2 μονάδες από 52 τον Ιούνιο. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, υψηλότερα διαμορφώθηκαν οι μετρήσεις για την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, την απασχόληση και τα αποθέματα. Είναι ο τέταρτος διαδοχικός μήνας που ο μεταποιητικός δείκτης σημειώνει άνοδο, λαμβάνοντας στήριξη από την βελτίωση της παραγωγής στο Φυσικό Αέριο και στο Πετρέλαιο.

Το ΔΝΤ, διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την Παγκόσμια ανάπτυξη στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, που δημοσιοποιήθηκε.

Η Παγκόσμια Οικονομία θα επεκταθεί κατά 3,5% φέτος, από 3,2% το 2016 και κατά 3,6% το 2018, σύμφωνα με το Ταμείο, προβλέψεις αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του Απριλίου. Ωστόσο, διαφαίνεται μεταβολή στους "οδηγούς" της ανάκαμψης, καθώς ο Κόσμος βασίζεται λιγότερο από το αναμενόμενο στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και περισσότερο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ευρωζώνη και τον Καναδά, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,1% φέτος και το 2018, έναντι του 2,3% φέτος και 2,5% του χρόνου που προέβλεπε στην έκθεση του Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, καθώς η Βρετανία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την ΕΕ, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις για τη Βρετανική ανάπτυξη φέτος κατά 0,3 ποσοστιαία μονάδα στο 1,7%, λόγω της ισχνότερης του αναμενόμενου οικονομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο.

Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 6,7% για την Κίνα, υψηλότερα κατά 0,1 μονάδα έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου, ενώ το 2018 η Κίνα αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 6,4%, αυξημένη κατά 0,2 μονάδες έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης. Το ΔΝΤ αναμένει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,4% για την Κίνα στο διάστημα 2018 - 2020.

Για την Ιαπωνία, η πρόβλεψη για ανάπτυξη αυξήθηκε στο 1,3% φέτος (0,1 μονάδα υψηλότερα έναντι του Απριλίου) αν και εκτιμά πως η Ιαπωνική Οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2018 στο 0,6%.

Η Ευρωζώνη συνολικά προβλέπεται ότι θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% φέτος (+0,2 μονάδες έναντι της πρόβλεψης του Απριλίου) και 1,7% το 2018, με την Ισπανία να εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις και στα δυο έτη.

Ο Καναδάς θα ηγείται της ανάπτυξης στους "G7" φέτος, με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% (+0,6 μονάδες) και 1,9% του χρόνου (-0,1 μονάδα).

Αν και τα ρίσκα για τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Οικονομίας φαίνονται γενικότερα ισορροπημένα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα τείνουν να είναι πτωτικά, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που παραίνεσε τις Αναπτυγμένες Χώρες με ισχνή ζήτηση και χαμηλό πληθωρισμό να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη μέσω νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ συνέστησε στις Κεντρικές Τράπεζες να μην αυξήσουν τα κόστη δανεισμού πολύ γρήγορα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 1,93 δισ. ευρώ από 1,84 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα στο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,632 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 431 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζεται η "βροχή των λουκέτων", τα οποία υπερβαίνουν τις 15.000 από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα, Παραγωγικοί Φορείς της Χώρας ζητούν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη βελτίωση του ακατάσχετου λογαριασμού, υποστηρίζοντας πως "αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τους Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες".

Σε γενικές γραμμές, οι Επιχειρήσεις που "κατέβασαν ρολά" το χρονικό διάστημα 1.1.2017 - 21.7.2017 διαμορφώθηκαν στις 15.252, σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Η πλειονότητα των "λουκέτων" αφορά σε Ατομικές Επιχειρήσεις (10.863), ενώ με διαφορά ακολουθούν οι Ο.Ε. (1.938), οι ΕΠΕ (748), οι Ε.Ε. (736), οι Α.Ε. (504) κ.ο.κ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 842,6 (-0,4%) και 849,6 μονάδων (+0,49%), μετά τις 14.48 μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 847,08 (+0,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 849,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 60,5 εκατ., από τα οποία τα 9,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, μεταβιβάστηκε το 51,1% του ΑΔΜΗΕ στην τιμή των 0,010 ευρώ ανά μετοχή. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω δυο "πακέτων", 39.440.000 και 79.165.144 τεμαχίων αντίστοιχα).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Αττικής και Jumbo.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση μικρής ανόδου ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων.

Υποχώρησαν σχετικά οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αξιοπρόσεκτη μείωση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.320 συμβόλαια).

Στα 6.471 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.346 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.151, 2.879 για τον Αύγουστο και 272 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.200,75) κινήθηκε μεταξύ 2.182 και 2.205 μονάδων και έκλεισε ακριβώς στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (70.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.086), Πειραιώς (14.181), Εθνική (8.636), MIG (1.277), Alpha Bank (4.524), ΟΤΕ (300), Ελλάκτωρα (213), Μυτιληναίο (571), ΑΔΜΗΕ (153), ΔΕΗ (136), Viohalco (337), Folli Follie Group (104), Lamda Development (151), ΕΧΑΕ (115).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 110.305, Eurobank 40.129, Εθνική 128.349, Alpha Bank 49.027 και Πειραιώς 152.528.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 26.019.267 τεμ., (από 26.019.267 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.010.488 τεμ. (13.069.635), Εθνική 18.090.890 τεμ. (18.240.515) και Eurobank 8.473.008 τεμ. (8.497.431).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v