Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Στην πιθανή έξοδο της χώρας στις αγορές επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του Χρηματιστηρίου. Παράλληλα η αγορά θα αποτιμήσει την αξιολόγηση από την S&P. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος. Αυλαία αυτή την εβδομάδα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου.

ΧΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τη βραχυπρόθεσμη τάση

Με οριακές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες στη Wall Street, με τον Nasdaq να σπάει ένα σερί 10 διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων, το μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με τη FactSet. Την Πέμπτη, ο τεχνολογικός δείκτης σημείωσε ρεκόρ, το 41ο το 2017.

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι την Παρασκευή 21/7, ο Dow Jones σημείωνε κέρδη 16,20%, ο S&P 500 13,68% και ο Nasdaq κέρδη 25,25%.

Στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης προηγείται ο DAX με κέρδη 20,62%. Μικτά τα πρόσημα, σήμερα το πρωί, στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η αγορά καλείται να τιμολογήσει την αξιολόγηση της S&P αλλά και τις λεπτομερέστερες αναφορές από την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αξιολόγηση «Β-» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (η αγορά περίμενε αναβάθμιση, τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα), ενώ αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό.

Από την άλλη, κίνδυνο για νέα μέτρα 2,3 δισ. το 2018 «βλέπει» το ΔΝΤ, στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με τα παραπάνω, μοιραία, το ενδιαφέρον της αγοράς θα παραμείνει επικεντρωμένο στην έξοδο ή όχι της χώρας στις αγορές.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην αντικατάσταση, με ευνοϊκότερους όρους, του 5ετούς ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο του 2019 με νέους τίτλους που θα λήγουν το 2022, τότε όλα δείχνουν ότι τα σχέδια παίρνουν αναβολή για το φθινόπωρο, το Χ.Α. εισέρχεται σε «κενό» ειδήσεων και το όποιο ενδιαφέρον των ενεργών παικτών θα μεταφερθεί στα εταιρικά αποτελέσματα που ξεκινούν να ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες Σαράντης (26/7) και Τιτάν (27/07) ανοίγουν την αυλαία των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ενώ τις δημοσιεύσεις θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις με τις διοικήσεις ως είθισται.

Μένοντας στην ατζέντα της εβδομάδας, αξίζει υπενθύμισης ότι η Fed συνεδριάζει για τα επιτόκια την Τετάρτη 26/7.

Απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με άλλους να υποστηρίζουν ότι η αναβάθμιση του outlook της χώρας από την S&P αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, αφού «κλείνει το μάτι» στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, και άλλοι ότι το Χ.Α. έχει λιγοστά «καύσιμα» ανόδου και δεν αποκλείεται σήμερα να αποκατασταθούν τα «απίθανα» που συνέβησαν κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Παρασκευής και στις τελικές δημοπρασίες.

«Η Ελλάδα έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες να διαχειριστούν την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αλλά οι ανησυχίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν θα προχωρήσει το deal». Αρκετές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά την έκδοση, αλλά άλλες εξέφρασαν διαφορετική άποψη.

Τέλος, χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς η σημερινή συνεδρίαση ξεκινά με «νηοπομπή» εταιρικών πράξεων.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα α) εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 2.235.600 μετοχές της Αιολική ΑΕΕΕΧ, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 11.178.000 παλαιών μετοχών της εταιρείας, β) μετά την αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με αύξηση ονομαστικής αξίας μετοχής από €5,60 σε €10,00 και επακόλουθη μείωση ονομαστικής αξίας μετοχής από €10,00 σε €3,60, η τελική ονομαστική αξία μετοχής της εταιρίας ανέρχεται σε €3,60. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 2.235.600 μετοχές και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 3,60.

Από σήμερα, οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,04 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,034 ανά μετοχή), της Κορδέλλου χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,010 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0085 ανά μετοχή) και της Καρέλιας χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €9,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €7,82 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 792/20.07.2017 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές των εταιρειών Ιονική Ξενοδοχειακή και FHL Κυριακίδης αφαιρούνται από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΧΑΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,84 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,25997 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 5,91.

Τέλος, από σήμερα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών 60.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, διάρκειας 5 ετών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v