Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες με... αυγουστιάτικο τζίρο στο ΧΑ

Με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω και από τις 835 μονάδες. Σε Alpha, Eurobank οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για τον κλαδικό δείκτη. Κρατάνε θετικό πρόσημο ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.

Απώλειες με... αυγουστιάτικο τζίρο στο ΧΑ

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος και με τους πωλητές να εντείνουν τις κινήσεις τους εδώ και λίγη ώρα το ΧΑ κλίνει όλο και χαμηλότερα. Απώλειες 1,3% προ ολίγου για τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί κάτω και από τις 835 μονάδες, καθώς διευρύνονται σταθερά οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο και συντηρούνται οι πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το μείον 0,22% του DAX στις 12.235 μονάδες με την Φρανκφούρτη σταθερά σε αρνητικό έδαφος σχεδόν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Με τον DAX σε ήπια υποχώρηση, με τα futures του S&P να παραπέμπουν σε μικρό αρνητικό ξεκίνημα (από τις 2.464 μονάδες) και την απόδοση των δύο βασικών σειρών ελληνικών ομολόγων να "τσιμπάει" και άλλο λίγο, η εικόνα του ΧΑ δείχνει λίγο ως πολύ αναμενόμενη.

Ξεκινώντας από τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, που πρώτος έδωσε το σήμα της μερικής κατοχύρωσης θέσεων και της ήπιας υποχώρησης οι κινήσεις των traders επεκτάθηκαν σταδιακά στην πλειονότητα των blue chips. Και νωρίτερα, όταν μετά τις 14.30΄ οι απώλειες του ΓΔ ξεπέρασαν το 0,50% η...ζυγαριά ανοδικών/καθοδικών γύρισε ξεκάθαρα υπέρ των δεύτερων καθώς σε μόλις 7 από τις 26 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές.

Ωστόσο, όπως έχει περιγραφεί από το προσυνεδριακό σχόλιο - πάντα με την συνδρομή έμπειρων επαγγελματιών της αγοράς- η βραχυπρόθεσμη τάση είχε προεξοφληθεί πως θα επηρεάζονταν από την πορεία του DAX και με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο θα ενισχυόταν αρχικά πέραν των 1.100 για να "γυρίσει" στη συνέχεια προς την σημαντική περιοχή στήριξης που οριοθετείται από τις 1.095 και 1.080 μονάδες.

Προς τις 1.080 μονάδες ο ΔΤΡ συνεκτιμώντας το ενδεχόμενο από το συγκεκριμένο επίπεδο/στήριξη να ενεργοποιηθούν και πάλι αγορές εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης. Τελευταία συνεδρίαση αύριο για τα ΣΜΕ μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα και από τη μέχρι τώρα εικόνα στο ΧΠΑ διατηρείται το μικρό discount και στη σειρά Αυγούστου αλλά και στην επόμενη (του Σεπτεμβρίου είναι και το τρίτο triple witching για το 2017). Εως 0,57% η αρνητική απόκλιση για τον Αύγουστο, περιορισμένος ωστόσο ο αριθμός των Συμβολαίων περιορίζονταν στα 732 (στις 14.45΄). Μία ενδεικτική εικόνα των "ανοιχτών θέσεων" σε 5 βασικές μετοχές έχει δοθεί από νωρίς στον Εκηβόλο.

Συνεπώς μέχρι τώρα εξελίσσεται η αναμενόμενη υποχώρηση του ΔΤΡ από τιμές λίγο υψηλότερα των 1.100 προς την στήριξη των 1.080 μονάδων, όπου και πιθανότατα θα δοθεί "μάχη" μεταξύ πωλητών- αγοραστών.

Στοιχείο, που έχει τη σημασία του ο τζίρος σημαντικά χαμηλότερος από τον χθεσινό στην ανοδική συνεδρίαση (θυμίζουμε 1,77% για τον ΓΔ με το 55% του τζίρου στις τράπεζες, με 2,14% ο ΔΤΡ) με μερίδα επαγγελματιών να θεωρεί σημαντική την χθεσινή αύξηση της αξίας συναλλαγών και άλλοι να την θεωρούν "παγίδα".

Πρακτικά θα μπορέσουμε να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα της αγοράς, στην περίπτωση που για τον ΔΤΡ εκδηλωθεί αντίδραση από λίγο χαμηλότερες τιμές και τουλάχιστον 2-4 blue chips "γυρίσουν" και πάλι ανοδικά.

Σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, FF Group είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τις Coca Cola, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco που έχουν θετικό πρόσημο.

Ούτως ή άλλως ο τζίρος των 16 εκατ. ευρώ (στις 14.55΄) είναι από τους χαμηλότερους για φέτος και στο 1 /3 του χθεσινού στο αντίστοιχο διάστημα.

Στο 40/52 η σχέση ανοδικών/καθοδικών καθώς πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που υποχωρεί πρώτη σε μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία είναι αρκετές οι μετοχές που κινούνται κόντρα στην υποχώρηση.

Autohellas, Καραμολέγκος, Quality, Flexopack, Ελλαστρον αλλά και ΤτΕ, Καρέλιας έχουν θετική απόδοση.

Στον Καρέλια έχουν αλλάξει χέρια 378 μετοχές συνολικής αξίας 113.400 ευρώ (στα 300 ευρώ η μετοχή).

Στις 14.55' το 2ετές "τσιμπούσε" 0,33% στα 3.328% και το 10ετές 0,79% στα 5,630%. Στα 10,42$ λίγο χαμηλότερα το GREK.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v