Επικίνδυνο… σημειωτόν στο χρηματιστήριο

Η «αδυναμία» των τραπεζικών μετοχών δεν επιτρέπει στο ΧΑ να απεγκλωβιστεί από την κρίσιμη ζώνη των 810 μονάδων. Ποιες μετοχές «κινούνται» και που τοποθετείται ο πήχης για κρίσιμα blue chips.

Επικίνδυνο… σημειωτόν στο χρηματιστήριο

Η αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών από τα πρωινά χαμηλά, έδωσε την ευκαιρία στο Χ.Α. να "αναδυθεί" από τα χαμηλά ημέρας, δίνοντας την εντύπωση ότι ψάχνει αφορμή για να διεκδικήσει αντίδραση, καθαρά, τεχνικού χαρακτήρα, όμως και πάλι τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι πωλητές και οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν απέφυγαν το, τελικό, αρνητικό πρόσημο, ενώ ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

"Η συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου που κινείται ως 'αιώρα', ενόσω η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης παραμένει στη δημοσιότητα, θα συνεχίσει να διαμορφώνει το ημερήσιο πρόσημο του Γενικού Δείκτη, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα" αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και ασφαλώς δίνει το στίγμα όλων των τελευταίων συνεδριάσεων, όπου η παρατεινόμενη μεταβλητότητα παίρνει "καύσιμα" από την εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Έτσι και σήμερα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με πιέσεις, έχοντας σαν κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό του δείκτη (-0,37%) να υποχωρεί έως τις 966,82 μονάδες (-2,04%), τον τίτλο της Alpha Bank (-1,44%) μέχρι τα 2,02 ευρώ (-2,88%), της Εθνικής (-0,61%) μέχρι τα 0,319 ευρώ (-2,74%), της Eurobank (+0,82%) μέχρι τα 0,841 ευρώ (-1,18%), της Πειραιώς (+0,70%) μέχρι τα 4,21 ευρώ (-1,41%) και της Αττικής (+4,65%) μέχρι τα 0,084 ευρώ (-2,33%).

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη, που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι η περιοχή των 966 μονάδων θα έδινε αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, διότι αλλιώς θα πήγαινε σε κάθετη κίνηση προς τις 919 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία αντίδραση προς τις 1011 και 1021 μονάδες, με απώτερο στόχο την ζώνη 1040 - 1050 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από την άλλη, το γεγονός ότι γύρισε με θετικό πρόσημο μέχρι τις 999 μονάδες (+1,22%), αλλά τελικά δεν απέφυγε το αρνητικό κλείσιμο, έδειξε ότι οι εν δυνάμει πωλητές είναι παρόντες και έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

Στις επιμέρους μετοχές των συστημικών Τραπεζών, για να υπάρξει ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, θα πρέπει η Alpha Bank να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2,12 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), η Εθνική υψηλότερα των 0,357 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), η Eurobank υψηλότερα των 0,93 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η Πειραιώς υψηλότερα των 4,79 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).

Όλα τα παραπάνω και για όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών Τραπεζών, για να συμβούν, θα πρέπει να αλλάξει δραστικά το κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον Γερμανικό DAX να παραμένει ο "σηματωρός" για τους εγχώριους traders.

Σε περίπτωση που ο Γερμανικός δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 12226 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση, ακόμα και προς τις 12600 μονάδες, λόγω του επιθετικού κλεισίματος "short" θέσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το Χ.Α.

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές με τους οποίους επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, "οι γεωπολιτικές ανησυχίες στα Διεθνή Χρηματιστήρια θα αυξομειώνονται, ενώ οι Ευρωπαϊκές Αγορές περιμένουν κάποιες πρώτες ενδείξεις από την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει πορεία στη νομισματική πολιτική, καθώς "αναπτύσσονται 'φούσκες' στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων".

Επίσης, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βάλει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και στα αρνητικά επιτόκια, τονίζοντας πως "η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι αρκετά ισχυρή για να στηρίξει μια επιστροφή στην 'φυσιολογική' νομισματική πολιτική".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν οι ρευστοποιήσεις Ελληνικών τίτλων εντάσσονται σε μια λογική μείωσης των θέσεων σε Αναδυόμενες Αγορές ενόψει της συγκέντρωσης στις Μητροπολιτικές, ενώ την ίδια ώρα η επιλογή των "ασφαλών καταφυγίων" προκρίνεται από αρκετούς, όπως προκύπτει και από την αναρριχόμενη τιμή του Χρυσού.

"Παρότι πολλοί υποστηρίζουν το αντίθετο, οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ο παράγοντας που οδηγεί το ράλι του Χρυσού", επεσήμανε η Goldman Sachs σε έκθεσή της. Αντιθέτως, η τράπεζα εξηγεί πως "η αβεβαιότητα που εμπνέει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει τονώσει το κίτρινο Μέταλλο".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο διενέργειας ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR) των Ελληνικών Τραπεζών και τις επιπτώσεις αυτού στα κεφάλαια, όπως ζητά μετ' επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασαν χθες οι Εκπρόσωποι των Ξένων Επενδυτών στα στελέχη των Ελληνικών Τραπεζών κατά τη διάρκεια των 'one to one' συναντήσεων, στο πλαίσιο του διήμερου Πανευρωπαϊκού συνεδρίου που διοργανώνει (σ.σ. χθες και σήμερα) η HSBC στο Λονδίνο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί στους κόλπους των Ξένων Επενδυτών, μετά την επίσημη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι Ελληνικές Τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια, είναι αρκετά μεγάλος και ο προβληματισμός τους για την πορεία του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος φουντώνει αντί να κάμπτεται…".

Την επόμενη μέρα μετά την επίσημη λήξη του 3ου Ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιγράφει ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με απάντησή του, σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει ότι το πλαίσιο της εποπτείας μετά το Πρόγραμμα καταγράφεται στο άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013, το οποίο προβλέπει ότι "Τα Κράτη - Μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα, ή περισσότερα άλλα Κράτη - Μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ, ή το ΕΤΧΣ", που υπολογίζεται (μέχρι σήμερα) στα 176 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Lamda Developepment (-1,76%), στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση διάρκειας οκτώ ωρών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για τη συζήτηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσον αφορά την επένδυση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, λόγω παρέλευσης ώρας. Η διακοπή αποφασίστηκε προκειμένου να γίνει συμπλήρωση του φακέλου της εισήγησης με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία. Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι αναμένεται να συνεδριάσει, εκ νέου, σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η εξέλιξη προσέθεσε νέα αβεβαιότητα στην προοπτική υλοποίησης του σχεδίου ανάπτυξης της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και αν ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ συνεχίσει να πιέζεται και αφού χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 6,76 ευρώ, προσοχή χρειάζεται το επίπεδο των 6,54 ευρώ, που είναι και το "stop" στο ημερήσιο "long".

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Σαράντη προκειμένου να πετύχει ότι δεν πέτυχε χθες. Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 12,00 ευρώ (+3,45%), όμως η συνέχεια δεν δικαίωσε τους αρχικούς αγοραστές και πολύ περισσότερο αυτούς που τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας, καθώς ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητη.

Σήμερα, το ενδοσυνεδριακό υψηλό σημειώθηκε στα 12,28 ευρώ (+5,86%), όμως οι αγοραστές ήταν "προσεκτικότεροι" και ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 12,00 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 3,45%

Η μετοχή, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει "short", με το "stop" στα 12,24 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 11,70, 11,33 και 11,06 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της Motor Oil (+0,85%).Σε περίπτωση που διατηρηθεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών, τα 19,10 ευρώ είναι κοντινή και τα 19,58 κύρια αντίσταση.

Μεταφερόμενοι χαμηλότερα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ (+1,78%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο άνω όριο της ζώνης αντίστασης 6,26 - 6,30 ευρώ και θέλει προσοχή. Η πρώτη στήριξη στην ζώνη 5,94 - 5,86 ευρώ.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για τις δύο εταιρείες Ιχθυοκαλλιεργειών.

Η Σελόντα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας με ημερήσια κέρδη 9,25%, ενώ ο Νηρέας συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τα σημερινά κέρδη να φθάνουν στο +7,96%.

Το διάγραμμα του Νηρέα από την αρχή του χρόνου

Επιμένουν οι αγοραστές σε ΚΛΜ (+0,77%) και Πλ. Θράκης (+1,32%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Cenergy (+5%) και πάρα πολλά, για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα "παιχτούν" στην αντίσταση των 1,31 ευρώ.

Δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο η Τέρνα Ενεργειακή (+3,02%) κλείνοντας, εκ νέου, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 4,21 ευρώ, θα έχουμε ανατροφοδοτούμενη ανοδική τάση.

Το διάγραμμα της Τέρνα Ενεργειακής από την αρχή του έτους

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας ότι μία σημαντική "αναπήδηση" των Διεθνών Αγορών, δεν αποκλείεται να δώσει ανοδικές "ανάσες" και στο Χ.Α., όμως τίποτα περισσότερο μέχρι να διευθετηθεί το θέμα των Τραπεζικών κεφαλαιακών αναγκών.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,48%), οι επόμενες στηρίξεις στις 2125, 2118 και 2109 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2145 - 2150, 2162 και 2170 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 2201 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στο Χ.Α. ήταν εμφανής η έλλειψη αγοραστών το προηγούμενο διάστημα, καθώς η Αγορά διολίσθαινε συνεχώς, με σχετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών" επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Η επανεμφάνιση των αγοραστών συναρτάται από διάφορους παράγοντες:

Αρχικά, η Αγορά αναμένει την πορεία της πραγματικής Οικονομίας. Αναλυτικά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την πορεία των εσόδων και το πόσο θα είναι η ώθηση στο ΑΕΠ από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν στον τουριστικό κλάδο.

Κατόπιν, η πορεία της τρίτης αξιολόγησης μπορεί να μην έχει προαπαιτούμενα δημοσιονομικού ενδιαφέροντος, αλλά η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα δώσει θετικό σήμα στην Αγορά. Είναι βασικό να δειχτεί στους επενδυτές ότι η Κυβέρνηση έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος και ότι προχωρά σε Μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, οι εκλογές στη Γερμανία θα έχουν Ελληνικό ενδιαφέρον μόνο σε περίπτωση που αλλάξει ο Κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ και ειδικότερα αν στη εξουσία βρεθεί το FDP, κόμμα γνωστό για τη σκληρή στάση του στο Ελληνικό ζήτημα.

Σε επίπεδο κλάδων, ενδιαφέρον έχει το πώς θα λήξει η κόντρα ΔΝΤ - ΕΚΤ για το πόσο κεφαλαιακά επαρκείς είναι οι Ελληνικές Τράπεζες. Σίγουρο είναι ότι το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας στα εποπτικά κεφάλαια των Πιστωτικών Ιδρυμάτων αφορά σε όλες τις Τράπεζες του Ευρωπαϊκού Νότου και δεν είναι αμιγώς Ελληνική υπόθεση.

Εκτός των Τραπεζών που έχουν και τους στόχους με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, κρίσιμο είναι το Φθινόπωρο και για τη ΔΕΗ και για το ποιες μονάδες της, Υδροηλεκτρικές ή Λιγνιτικές θα πουληθούν.
Τεχνικά, αν η Coca Cola δεν είχε δείξει αυτή τη δυναμική, η Αγορά θα ήταν κάτω από τις 800 μονάδες.

"Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει στήριξη στις 800 μονάδες, με πιο σημαντική αυτή των 780 μονάδων, ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 830 μονάδες και 860 μονάδες" εκτιμά ο αναλυτής της Wealth Fund Services.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Shanghai Composite (+0,03%) διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Hang Seng (-0,46%) και Sensex 30 (-0,46%).

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, ενώ με ισχνές διαθέσεις αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά θετικό πρόσημο για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι παραγγελίες στον Γερμανικό τομέα της Μεταποίησης υποχώρησαν απροσδόκητα τον Ιούλιο. Οι συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σε προσαρμοσμένη βάση. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν μικρή άνοδο της τάξης του 0,4%. Πάντως σε ετήσια βάση οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 5%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Ιούλιο, καθώς κινήθηκαν χαμηλότερα οι εξαγωγές και οι εισαγωγές. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,3%, στα $43,7 δισ. Το έλλειμμα του Ιουνίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στα $43,5 δισ., από $43,6 δισ. προηγουμένως. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί στα $44,6 δισ. τον Ιούλιο.

Ο τομέας των Υπηρεσιών επεκτάθηκε τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο μηνών. Ο δείκτης Υπηρεσιών ISM ενισχύθηκε στις 55,3 μονάδες τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο 1,4% σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 55,4 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,91%, από 1,95% στην προηγούμενη έκδοση.

"Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεσσάρων μεγάλων Τραπεζών, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, δείχνει ότι η αστάθεια μπορεί να μειωθεί κάπως στα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο η τάση ανάκαμψης θα παραμείνει πρόκληση και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι δύσκολη", εκτιμά η ομάδα ανάλυσης της VRS.

Μολονότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δύο μεγάλες εκδοχές της κρίσης, των ετών 2012 και 2015, δεν είναι ακόμη σε θέση να δημιουργήσουν συμπαγή κέρδη λόγω αρνητικής, ή μηδενικής αύξησης των δανείων και λόγω των συνεχών ζημιών απομείωσης των υφιστάμενων δανείων, ενώ εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον απρόβλεπτο συνδυασμό μακροοικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στη Χώρα.

Αυτό διατηρεί το υψηλό προφίλ κινδύνου των Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι δείκτες αποτίμησής τους (σύμφωνα με την τελική κερδοφορία των Τραπεζών, εάν υπάρχουν) φαίνεται να είναι ακριβοί σε σύγκριση με τα μέσα της Αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα: α) Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρουσιάζει μια αργή μείωση, αλλά εξακολουθεί να είναι ασταθής.

β) Τα καθαρά δάνεια συνεχίζουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, γεγονός που αποτελεί ένδειξη των αμυντικών στρατηγικών.

γ) Ο δείκτης CET-1 για όλες τις Τράπεζες είναι ισχυρός, ωστόσο αυτή η δύναμη δεν είναι εκμεταλλεύσιμη και λειτουργεί κυρίως ως αμυντικός μηχανισμός.

δ) Στο μέτωπο της περικοπής των λειτουργικών δαπανών και στην εφαρμογή σχεδίων αναδιάρθρωσης (όπως η πώληση μη βασικών επιχειρηματικών συμφερόντων), σημειώνεται αξιοσημείωτη πρόοδος. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος χρησιμοποιείται κυρίως για τη σταθεροποίηση των ιδίων κεφαλαίων των Τραπεζών και δεν μεταφράζεται σε καλύτερες επιδόσεις, λόγω των προβλέψεων για ζημίες από δάνεια και άλλων έκτακτων παραγόντων.

ε) Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι υψηλός για τον τομέα, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Εθνικής.

στ) Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Ιούλιο του 2015, από τα 120 δισ. ευρώ σε λιγότερο από 60 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης από τις Τράπεζες.

"Οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν αργή βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη τους, με κάποια αστάθεια όμως στα επόμενα τρίμηνα. Από την άλλη πλευρά, θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια για να αναπτύξουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους και να επιτύχουν ισχυρότερη απόδοση" εκτιμούν οι αναλυτές της VRS.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "νότια" πορεία υποχωρώντας μέχρι τις 805,74 μονάδες (-0,87%), για να ακολουθήσει αργή αντίδραση έως τις 816,74 (+0,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 812,85 (0%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 811,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 44,2 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Σαράντης και Motor Oil δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο".

Αντίθετα, ΑΛΦΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΟΛΠ δεν είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αττικής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και ΔΕΗ και στο χαμηλό ημέρας η Αεροπορία Αιγαίου.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα, με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Ανοδική αντίδραση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.872 συμβόλαια).

Στα 3.554 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.919 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.706, 1.510 για τον Σεπτέμβριο και 196 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.138,25) κινήθηκε μεταξύ 2.129 και 2.144 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.424), Εθνική (19.968), MIG (3.561), Alpha Bank (8.829), Viohalco (5.054), Ελ. Πετρέλαια (1.294), ΟΤΕ (920), Μυτιληναίο (509), Cenergy (4.714), Intralot (477), ΕΧΑΕ (217), Lamda Development (257), ΟΠΑΠ (641), Πειραιώς (17.117), ΑΔΜΗΕ (218), ΕΥΔΑΠ (245), ΔΕΗ (447), Τέρνα Ενεργειακή (115) Jumbo (256), Motor Oil (244).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 95.059, Eurobank 45.814, Εθνική 116.867, Alpha Bank 37.471 και Πειραιώς 111.129.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.304.252 τεμ., (από 14.913.736 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.507.312 τεμ. (18.057.312), Πειραιώς 2.402.708 τεμ. (2.402.708) και Eurobank 17.953.258 τεμ. (17.716.556).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v